mielonego przez maszynkę. Jeśli Wasza Wigilia nie jest postna, to polecam parzyć mak w mleku, gdyż wtedy mak jest smaczniejszy. Ostatnio do kutii wykorzystuję dostępny w sklepach gotowy mielony mak i tylko go namaczam w gorącej wodzie. Dodatki w postaci bakalii, to sprawa indywidualna i ich dobór należy dostosować do upodobań domowników. Swego czasu, gdy w domu było(...)zalać wodą tak, aby był całkowicie pokryty i gotować na wolnym ogniu około 40 minut, co pewien czas mieszając. Wystudzić i trzykrotnie przekręcić przez maszynkę do mielenia z drobnym sitkiem. Można wykorzystać suchy mielony mak, wtedy wystarczy zalać go 3/4 szklanki gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić do napęcznienia. Orzechy i migdały drobno
Kuchcik gotujeTradycyjne kotlety mielone w moim domu :) Szybka, mięsna propozycja obiadowa. Pychota. Składniki na kotlety mielone (około 8 sztuk): mięso mielone wieprzowo - wołowe 500 g jajko cebula sucha bułka kopiata łyżeczka Vegety łyżeczka pieprzu bułka tarta Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę i podsmażyć na patelni. Suchą bułkę namoczyć w wodzie lub w mleku
Karola gotujemielona 1 łyżka vegeta lub kucharek 1 łyżka pieprz 1/3 łyżeczki cebula 1 szt. olej 2 łyżki sól 1 szczypta METODA: Schab rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety schabowe tyle, że cieniej. Farsz: Filety zmielić w maszynce, cebulę i pieczarki obrać i posiekać. W rondelku rozgrzać olej. Dodać szczyptę soli i wrzucić cebulę z pieczarkami. Mięso mielone doprawić kucharkiem /vegetą, pieprzem i papryką. Dodać podduszoną cebulę z pieczarkami. Wymieszać. Na rozbity schab nakładamy 2 łyżki farszu ( na środku ). Do środka farszu wciskamy cienki plasterek sera mozzarella. Zwijamy roladki. Gotowe roladki oprószamy solą, pieprzem i papryką. Następnie układamy na rozgrzanym oleju na patelni, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 15 min. Po tym czasie wlewamy
Kuchnia Paulettesotulone sosem z dodatkiem ziół. My takie klopsiki lubimy jeść z makaronem, ale można także z ryżem. SKŁADNIKI: Klopsiki: mięso mielone wieprzowe 300 g. mięso mielone drobiowe 200 g. czosnek 1 ząbek sól 1/2 łyżeczki kucharek 1/2 łyżeczki pieprz 1/3 łyżeczki czosnek granulowany 1/2 łyżeczki suszona natka pietruszki 1 łyżeczka jajko kasza manna(...)warzywny 500 ml majeranek 1 łyżka natka pietruszki 1 łyżka śmietana kwaśna 3 łyżki mąka ziemniaczana 1 łyżka + woda cukier 1 łyżka lub do smaku METODA: Klopsiki: Mięso mielone, sól, pieprz, kucharek,czosnek granulowany,natkę pietruszki, jajko, kasze mannę i przeciśnięty przez praskę czosnek razem wymieszać. Na mokre dłonie nabrać trochę mięsa i uformować małe kulki
Kuchnia Paulettespożywną zapiekankę z kolorowego makaronu. Oczywiście makaron możecie zmienić na inny, ja taki właśnie miałam. Aby ułatwić sobie życie wykorzystałam gotowy sos. Składniki: Makaron około 300 gram Mięso mielone wołowe 400 gram 1 brokuł(...)pomidory Natka pietruszki Fix knorr –spaghetti 4 sery lub podobny Ser mozzarella Sól Pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al. dente, podobnie jak brokuł. Mięso mielone smażymy na niewielkiej ilości oleju. Podczas smażenia mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia do zapiekania wykładamy makaron, następnie przesmażone mięso mielone. Posypujemy posiekaną natką pietruszki
Smaki Ewyinnych herbatników • 10 łyżek mąki • 5 łyżek cukru pudru • 250 g masła • 1 cukier waniliowy • szczypta soli Nadzienie serowo-migdałowe • 500 g sera białego mielonego • 200 g mielonych migdałów • 2 jajka • 5 łyżek cukru pudru • kilkanaście truskawek • cukier puder do posypania Wykonanie: Spód • Ciastka wrzucić do malaksera i zmiksować, dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól(...)masło i zmiksować razem. • Masa ciastkowa będzie plastyczna. • Formę na tartę wyłożyć masą ugniatając na dnie i na bokach. Nadzienie • Do malaksera wrzucić ser, mielone migdały i cukie puder. Zmiksować, aby składniki tylko połączyły się razem. • Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. • Masę serowo-migdałową wylać na spód
To co kochamłyżka siemienia lnianego w ziarnach • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego • 2 łyżki płatków jaglanych • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 3 łyżki oleju • 2 plastry sera żółtego • keczup do dekoracji Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. • Mięso mielone wymieszać z cebulą, siemieniem lnianym i płatkami
To co kochamaromat i jeszcze raz aromat w słoiku, w kuchni i w całym domu. Przygotowanie jest łatwe i mamy wpływ na skład mieszanki. Ja mieliłam przyprawy w starym elektrycznym młynku do kawy. Jeśli nie chcecie bawić się ze skórką cytrynową i pomarańczową, to można kupić gotowe suszone w bardzo(...)Biedronka w kuchni. Ja przygotowałam przyprawę z trzech porcji i zabieram się za zagniatanie piernika. Składniki na 1 kg mąki: • 1 łyżka mielonego cynamonu • 1 łyżeczka imbiru w proszku • 1 łyżeczka mielonego kardamonu • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej • 1/2 łyżeczki mielonych goździków • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego • 1/4 łyżeczki pieprzu
To co kochamwody 200 g dobrego koncentratu pomidorowego 200 g śmietany 12% sól i pieprz 0,5 łyżeczki cukru słodka i ostra papryka mielona Kapustę poszatkować dość drobno. Do miski wrzucić mięso mielone, kapustę, bułkę tartą, jajko oraz przyprawy, dokładnie wyrobić i uformować w nieduże pulpety. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć do zrumienienia z obu stron wszystkie pulpeciki
Simply Foodjodowana 19 g/kg -żelatyna 40 g rozpuszczona w 200 mil wrzącej wody -woda 50 mil do mięsa przy wstępnym mieszaniu -pieprz młotkowany z kolendrą 2 g/kg -ziele angielskie mielone 1 g/kg -gałka muszkatołowa 1 g/kg Materiały pomocnicze -Szynkowar lub praska -osłonka barierowa -sznurek wędliniarski Do osłonki barierowej można dodatkowo użyć specjalnej praski, która nada kształt mielonce. Wykonanie(...)zaobserwowałem w gotowym wyrobie -stężenie galaretki właściwe, dobrze się kroi i nie odpada od mięsa. -galaretki jest za mało -wyrób smaczny -jak dla mnie mięso mogło by być mielone drobniej Więc następnym razem robię korektę -90 g żelatyny na 0,5 litra wody -mięso mielone
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.papryczka chili mielona ostra papryka sól pieprz czarny pieprz cayenne Sposób przyrządzania: Cebulę czerwoną obrać i grubo posiekać. Czosnek obrać i drobno posiekać. Papryczkę chili wydrążyć z gniazd nasiennych i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać posiekany czosnek i papryczkę chili, mielone mięso
Zakątek rozkoszy kulinarnychwspółpracuje, choć aktualnie robimy to niestety tylko via Skype i What'sApp :) Uwaga: w poniższej wersji keema jest bardzo pikantna, możecie więc zmniejszyć odpowiednio ilość chili Składniki 700 g mielonej wołowiny 3 zielone papryczki chili (można zastąpić suszonym chili lub świeżym czerwonym) 2 średnie czerwone cebule 2 duże pomidory lub 1 opakowanie pomidorów w puszcze 4 cm świeżego imbiru(...)czubate łyżeczki carry (bardzo dobre curry produkuje firma TRS - dostępne tutaj ) 1 łyżeczka chili w proszku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki brązowego cukru 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (tzw. jeera - nie mylić z kminkiem) sól i pieprz do smaku opcjonalnie szczypta mielonych liści laurowych lub jeden mały liść laurowy, który wyjmujemy po przygotowaniu potrawy. opcjonalnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCZAS: powyżej 60 min -PORCJI: 6-8 Szaszłyki posypane serem żółtym 25 dag mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe) 25 dag boczku 2 pomidory 2 cebule 1 jajko 20 dag sera żółtego pęczek koperku sól pieprz Mięso mielone wkładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz oraz odrobinę przyprawy do mięsa mielonego i ręką łączymy wszystkie(...)odrobinę bułki tartej. Z mięsa robimy małe kuleczki. Boczek kroimy w grubszą kostkę, pomidory w nieduże ćwiartki, a cebulę w krążki. Na patyczki do szaszłyków nakładamy kolejno kuleczki mięsa mielonego, pomidora, cebulę oraz kawałki boczku, czynność powtarzać. Gotowe szaszłyki układamy na tacy do grilla, wcześniej polanej oliwą z oliwek. Posypujemy startym żółtym serem i drobno pokrojonym koperkiem. Smażymy
Gotuję Testujęczubate łyżki pure z dyni 3/4 szkl cukru 1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 10 ziaren kardamonu 8 goździków 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1. Kardamon(...)goździki mielimy w młynku do kawy lub tłuczemy w moździerzu. 2. Garnek z wodą ustawiamy na gazie, wsypujemy cukry i wszystkie przyprawy. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć dokładamy pure z dyni. 3. Gotujemy około 15- 20 minut na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. 4. Gęstą masę przelewamy przez sitko. 5. Gotowy syrop przechowujemy w lodówce. 6. Zamiast mielonego
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDoprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Gdyby zupa była zbyt gęsta dolać jeszcze trochę wody, ja dolałam ok.100ml. Podawać posypane świeżo mielonym pieprzem oraz startym serem np.owczym. Można także dodać świeżo mielone chili (gdy ktoś preferuje pikantniejsze smaki).. Smacznego
Smaczne Zdrowe