łyżka mąki, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka mielonego kminku, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki oregano, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję w kostkę. Mięso oprószam mąką i podsmażam na oliwie. 2. Mięso przekładam do garnka. Wlewam wodę. Dodaję papryki mielone, kminek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuję na małym ogniu około
Tradycyjna kuchnia Kasibułki. Kasza gryczana sprawia, że są bardzo sycące, a jednocześnie zdrowe. Sama nazwa kotletów pochodzi od słowa gryka - inaczej hreczka. Ja przygotowałam jeszcze zdrowszą wersję hreczanyków. Zamiast mięsa mielonego wieprzowego użyłam mięsa mielonego, ale z kurczaka. Można też użyć mięsa z indyka. Smak mocno podkręca spora ilość czosnku. Jedyny ich minus to to, że straaasznie szybko znikają(...)Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 250g kaszy gryczanej (w wersji oryginalnej 1/2kg) 3 jajka 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy mięso z kaszą gryczaną, jajkami i czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju (lub więcej, wedle
CzarnawisienkaBURGERY WEGETARIAŃSKIE Z FASOLI CZERWONEJ I CIECIERZYCY - KOTLETY MIELONE BEZ MIĘSA Burgery z fasoli i ciecierzycy to fajna alternatywa dla mięsnych kotletów mielonych. Te są delikatniejsze w smaku, mocno doprawione, z wyraźną nutą orientalną. Do tego sos jogurtowy a’la tzatziki i mamy super przekąskę dla gości, lunch do pracy lub samodzielny obiad dla całej rodziny. Doskonała(...)użyć zwykłej mąki jeśli ktoś woli) 1 łyżeczka kuminu płatki chilli połowa papryczki chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki Duża garść ziaren kolendry 2 ząbki czosnku 1 pełna łyżeczka imbiru mielonego pieprz do smaku olej lub oliwa do smażenia SOS JOGURTOWY Z ZIELONYM OGÓRKIEM 1 duży jogurt naturalny 1 ogórek zielony cytryna sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Fasolę i ciecierzycę namoczyć dzień
Calzonella.commarchewki, pietruszka, kawałek selera - cebula, kawałek pora, 2 ząbki czosnku - 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego - sól, majeranek, papryka mielona, kminek mielony, sos sojowy, domowa wegeta , pieprz - ziele angielskie, listek laurowy - śmietana 18% Wykonanie Mięso mielone przesmażam na rozgrzanej patelni wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiam wszystkimi przyprawami ( bez listka laurowego
Kuchnia z widokiem na ogródduża cebula 1 jajko (duże) 1 sucha kajzerka lub 3-4 łyżki bułki tartej 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 3 płaskie łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 1 płaska łyżeczka soli (można dać trochę więcej) pieprz bułka tarta lub mąka do obtoczenia klopsików Sos koperkowy: 1 pęczek koperku 1/2 strączka ostrej papryki (bez pestek(...)dać trochę mniej) sól pieprz szczypta chilli w proszku 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny (można pominąć) 2-3 łyżki mąki Wykonanie: Do miski wkładamy mielone mięso. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni na odrobinie oleju. Kajzerkę namaczamy w zimnej wodzie. Gdy już wchłonie wodę i napęcznieje, wówczas odciskamy jej nadmiar
MyCookBook.plSkładniki: mięso mielone wieprzowe 1 kg, jajka 2 sztuki "L", bułka namoczona w mleku 1 sztuka, śmietana kremówka 2 łyżki, cebula 2 sztuki,curry mielone Royal Brand 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, bułka tarta 4 łyżki, bułkę namoczyć w mleku lub wodzie i potem odcisnąć ją z płynu, wszystkie składniki
W Mojej Kuchni LubięPiekłam w tortownicy o śr.23 cm, z kominem. Składniki: - 330g mąki orkiszowej typ750 lub 300g orkiszowej typ700, lub 300g tortowej - 8 dużych jaj - 300g masła - 50g mielonych migdałów - 200g ksylitolu lub cukru - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie domowy, bezglutenowy ) - 1 łyżka kakao - 1 łyżka(...)jasną masę. W tym czasie w rondelku roztopić masło. Do misy z utartymi jajkami dodałam partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i po każdym dodaniu ucierałam. Następnie dosypałam mielone migdały, wymieszałam. Na samym końcu wlałam letnie masło, wymieszałam. Część ciasta przełożyłam do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej delikatnie mielonymi migdałami. Do drugiej części ciasta dodałam łyżkę
Smaczne Zdrowegłąba) 150 g płatków owsianych (lub gotowej mąki owsianej) 40 g siemienia lnianego (najlepiej niemielonego) 2 jajka 4 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz 1,5 łyżeczki kminku mielonego łuskany słonecznik na panierkę - ok 200 g powinno wystarczyć na wszystkie kotlety 1. Zmiel kapustę - najlepiej zrobić to w blenderze kielichowym, ale można też zetrzeć na tarce albo(...)Płatki zmiel na mąkę w blenderze, to samo zrób z siemieniem. Jeśli nie masz blendera, kup gotową mąkę owsianą a siemię zmiel w młynku do kawy lub ewentualnie kup mielone. 3. Do kapusty dodaj mąkę owsianą, siemię i kminek. Wbij dwa jajka, następnie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. 3. Rozgrzej piekarnik
Powiedz dietom niezapiekankę z makaronu i mięsa nie zawsze wychodzi to efektownie. Natomiast w tej wersji śmiało możemy zrobić również dla gości. Składniki: 15 dużych muszli makaronowych 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 500 g sosu pomidorowego tomatera 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego 150 g mozzarella tarta 1 łyżeczka papryki słodkiej oregano tymianek(...)patelni podgrzać olej i lekko zrumienić pokrojoną cebulę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Jedną łyżkę zrumienionej cebuli z czosnkiem odłożyć do sosu pomidorowego. Do reszty dodać mięso mielone. Doprawić solą, pieprzem, wsypać paprykę słodką, oregano, tymianek i podsmażyć. Wlać połowę sosu pomidorowego i zagotować. Na końcu dodać połowę mozzarelli, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Muszle
Ala piecze i gotujemięso ryb. W naszych polskich paluszkach znajdziecie najczęściej mintaja, dorsza lub morszczuka, uformowane i ‚pomalowane’ tak, by udawało mięso z nogi skorupiaka. Samo słowo ‚surimi’ oznacza w języku japońskim ‚mielone mięso’. Paluszki krabowe to mięso białych ryb, które przeszło przez kilkanaście procesów fizycznych i chemicznych, wliczając w nie mielenie, pulweryzowanie, przyprawianie, ujednolicanie i formowanie. Nie jest to szczyt(...)MARIE ROSE 3 pełne łyżki stołowe majonezu 3 pełne łyżki stołowe ketchupu 1 łyżka sosu Worcestershire ½-1 łyżeczka Srirachy lub sosu Tabasco 1 łyżeczka soku z cytryny ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Karo in the Kitchenlitr bulionu warzywnego pęczek świeżego kopru 1 opakowanie przetartych pomidorów olej do smażenia sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Kapustę szatkujemy bardzo drobniutko. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski przekładamy poszatkowaną kapustę, suchy ryż, mielone mięso, podsmażoną cebulę, wbijamy jajka, dodajemy pokrojony koperek, przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym. Dokładnie mieszając
kgwjanczewoKlopsiki w occie... Potrzebne będą: mielone majeranek cebula bułka tarta sól(...)pieprz Zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 3/4 szklanki cukru płaska łyżeczka soli 1 ząbek czosnku 1 cebula 5 kulek ziela ang. 3 liście laurowe 10 kulek pieprzu Mielone przygotowujemy jak na standardowe smażone mielone, formujemy małe klopsiki i obsmażamy je bez panierki w głębokim tłuszczu, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Klopsiki
Pelusiowa Kuchniaserowa z nutą chałwową, masa makowa z „pijanymi rodzynkami” i kruche ciasto. I jeszcze jedno, nie lubiłam przygotowywać wypieków z makiem, MIELENIE MAKU! Ale firma Back Mit ma w swoim asortymencie gotowy mielony mak. Wystarczy zagotować w mleku, dodać inne składniki i gotowe. Proste, że proste J Składniki: masa makowa(...)mleka, 80 g mielonego maku Back Mit, 50 g białego cukru, 1 jajko, 2 łyżki kaszy manny, 100 g rodzynek jumbo (sułtańskie), alkohol np. rum, śliwowica, ciasto kruche: 150 g mąki, 3 żółtka, 50 g cukru pudru, ½ łyżeczki do pieczenia, 50 g zimnego masła, 2 łyżki maku mielonego Back Mit, masa serowa, 600 g twarogu mielonego
Moniki Smakołykifont:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Cebulę drobno posiekać, wrzucić na gorący tłuszcz razem z mięsem mielonym. Podsmażyć, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić. Wbić jajko, dodać bułę tartą i 3 łyżki śmietany. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Marchewki oskrobać, zetrzeć(...)rozerwać. 20 g masła roztopić, posmarować nim powierzchnie ciasta. Dookoła zostawić wolny brzeg o szerokości 5 cm. Masę rozłożyć wzdłuż dłuższego boku. Na środku rozprowadzić mięso mielone, rozprowadzić tak by zajmowało ok. 1/3 powierzchni ciasta. Po jednej stronie rozprowadzić marchewkę, a po drugiej szpinak. Ciasto zwinąć ściśle w rulon, pomagając sobie papierem do pieczenia. Końce ciasta zawinąć
Kubki smakukuchni i wszystko da się pogodzić. Zakupy: Kapusta koszt ok. 3 zł, woreczek kaszy koszt ok. 0,60 zł, woreczki ryżu koszt ok. 0,97 zł, mięso mielone koszt ok. 7,50 zł, cebule koszt ok. 0,60 zł, pieczarki koszt ok. 4 zł za 500 gram a nam trzeba troszkę, kosztka rosołowa Knorr koszt(...)odkładam je gdzieś na bok. W międzyczasie go tuję ryż i kasze gryczaną, podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Do duże miski daję wszystkie rzeczy razem ( ryż, kaszę, cebulę, mięsko mielone (surowe), pieczarki pokrojone jak kto woli) i doprawiam solą i pieprzem. Gdy już oddzielę wszystkie w miarę ładne liście od główki wylewam tą wodę i na spodzie garnka
Tanio smacznie i prosto