łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Mokre: 3 jajka 2 łyżki syropu klonowego 200 g zimnego masła 200 ml mleka 1 łyżka soku z pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1 pomarańczy Suche składniki mieszamy w misce. Dodajemy zimne masło, pokrojone w kostkę. Za pomocą palców łączymy z suchymi składnikami, tak aby powstała(...)konsystencja kruszonki. Dodajemy jajka i ubijamy za pomocą miksera. Kolejno dodajemy mleko, ekstrakt z wanilii, syrop klonowy, sok i skórkę z pomarańczy, i ubijamy do połączenia. 3 formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno, boki natłuszczamy. Ciasto rozkładamy na 3 formy, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 17 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Upieczone odstawiamy
Made By Mom And SonProste, szybkie i smaczne małe co nieco do popołudniowej kawy. Po domu roznosi się niebiański zapach pomarańczy, który uwielbiam. Muffinki podałam na talerzyku New Hollis Gold PORCELANA BOGUCICE 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 180 g jogurtu naturalnego 150 g kajmaku 2 jajka 70 ml oleju 0,5 szklanki mleka Olejek pomarańczowy(...)pomarańcza Cukier puder Skórka pomarańczowa Wszystkie mokre składniki ( jogurt naturalny, kajmak, jajka, mleko, olej o kilka kropel olejku pomarańczowego) mieszamy dokładnie rózgą. Przelewamy do misy miksera i stopniowo dodajemy wymieszane suche składniki ( mąkę, proszek do pieczenia, cukier). Dokładnie miksujemy do powstania gładkiej, dość gęstej masy. Na samym końcu dodajemy pokrojoną w kosteczkę pomarańczę. Ciasto przelewamy do foremek silikonowych
VioletoweKucharzeniepokolenia. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm i wysokości 6 cm): Spód pierniki Warstwa pomarańczowa 0,9 l soku z pomarańczy (wzięłam typu przecierowego marchewka z pomarańczą dla ładniejszego efektu) budyń śmietankowy (64 g; na 0,75 l mleka) galaretka pomarańczowa ok. 120 g okrągłych biszkoptów Warstwa żółta 2 galaretki o smaku cytrynowym Warstwa górna puszka mandarynek
Weekendy w domu i ogrodzieczerwonego, półsłodkiego wina 250 g bakalii 4 - 5 łyżek brązowego cukru 1 łyżeczka suszonych goździków pomarańcza Przygotowanie: Bakalie z goździkami przekładamy do garnka, wlewamy wino. Całość gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Przelewamy do szklanek, podajemy z ćwiartką plasterka pomarańczy
Moja smaczna kuchniaoliwy 1 szklanka mleka kokosowego/migdałowego 1/2 szklanki erytrytolu lub cukru brzozowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli opcjonalnie skórka otarta z 1/2 pomarańczy Spód : herbatniki lub ciasteczka owsiane ok 150g 1 łyżka oliwy lub sposobem domowym 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżka oliwy 2 -3 łyżki cukru kokosowego ½ łyżeczki cynamonu 3 łyżki wody(...)Masa makowa: 250g maku ¼ szklanki erytrytolu 2 łyżki przemielonego siemienia lnianego 1 zapach migdałowy 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy (może być sucha) 2 łyżki mleka sojowego/migdałowego itp Mak namaczamy ok 2-3h w garnku. Następnie podgrzewamy przez ok. 40 min na bardzo małym ogniu. Odstawiamy na ok. 30 min i następnie odcedzamy na gazie. Pozostawiamy do ostygnięcia
Przepysznik - BLW i nie tylkobiałek (7-8 sztuk) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 cytryna masło do posmarowania foremki Lukier: 100 - 150 g cukru pudru sok z 1/2 pomarańczy lub dużej cytryny kandyzowana skórka z cytryny i pomarańczy Prostokątną, niedużą foremkę "keksówkę" o wymiarach 26 x 11 x 7,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia, krótsze boki formy posmarować(...)Wyjąć, wystudzić. Ciasto można polukrować, posypać wierzch ciasta kandyzowaną skórką, smaczne jest również posypane cukrem pudrem lub zupełnie bez dodatków. Wykonanie lukru: Cukier puder ucierać stopniowo wlewając sok z pomarańczy lub cytryny do momentu otrzymania pożądanej konsystencji lukru. Smacznego
maniapieczeniaprzestałam próbować. Całe szczęście, że serowa baza tego wypieku jest idealnym polem do eksperymentów i można nadawać jej najróżniejsze smaki. Boże Narodzenie od zawsze kojarzy mi się z aromatem pomarańczy, a że cytrusy doskonale smakują z czekoladą, pomyślałam, że warto dać temu duetowi szansę w połączeniu z serem. Właściwie to z serkiem mascarpone, bo muszę Wam się przyznać(...)czekolady o zawartości 70% kakao ze skórką pomarańczową (jeśli takiej nie macie, to należy przygotować zwykłą czekoladę 70% kakao i dodatkowo skórkę otartą z jednej pomarańczy) 30 ml likieru pomarańczowego lub cytrynowego 200 g serka mascarpone 2 jajka 70 g cukru trzcinowego dark muscovado 20 g mąki ziemniaczanej Śmietankę podgrzewamy na niewielkim ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Kiedy
Ratunku obiadktóre czeka cały rok. Jeśli jeszcze zastanawiacie się co przygotować na świąteczny deser, to podpowiadam- sernik będzie idealny! Co powiecie na taki, na piernikowym spodzie, z aromatyczną polewą pachnącą pomarańczami i przyprawami korzennymi? Składniki: Spód: 250 g ciasteczek speculatius lub innych kruchych 100 g roztopionego masła 2 łyżeczki przyprawy do pierników Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 280 g cukru(...)pudru 5 jajek 2 czubate łyżki budyniu waniliowego 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Polewa: 150 ml jogurtu greckiego 1 łyżka skórki startej z pomarańczy 1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy 1 łyżeczka przyprawy do piernika Przygotowanie: Spód: Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze lub wsypujemy do torebki i rozdrabniamy wałkiem. Dodajemy przestudzone masło, przyprawę do piernika, mieszamy. Powinniśmy uzyskać konsystencję
Smakowity Blog Kulinarnyczekać! :) Pieczenie i lukrowanie pierników to zdecydowanie moje ulubione zajęcie w okresie przedświątecznym. Co roku staram się sięgnąć po nowy przepis. Tym razem padło na pierniczki cudownie pachnące pomarańczą. Świetnie nadają się do lukrowania i wieszania na choince. Najlepiej upiec je na co najmniej tydzień przed świętami, SKŁADNIKI (ok. 50 sztuk małych pierniczków) 2,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej(...)szklanki brązowego cukru lub cukru muscovado 1/3 szklanki miodu 80g masła 1 płaska łyżeczka sody 1 jajko 1 opakowanie przyprawy do piernika sok i skórka otarta z jednej pomarańczy lukier królewski 1 białko cukier puder kilka kropli soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło, miód i cukier podgrzewamy w garnuszku do całkowitego rozpuszczenia i studzimy. Następnie do wystudzonej masy przesiewamy mąkę
DefinicjaSmakugram migdałów bez skórki 100 gram orzechów włoskich 100 gram marcepanu 100 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 szklanki cukru trzcinowego Dodatkowo: 30 gram masła skórka otarta z jednej pomarańczy ziarenka z 1 granata Nadzienie z białego maku Mak i orzechy zalewam wrzątkiem i ostawiam na 30 minut. Następnie odcedzam z wody i mielę w malakserze na dużych obrotach prawie(...)przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami. Ciasto W misce mieszamy łyżką mąkę, gorącą wodę, rozpuszczone masło oraz sól. Jeśli ciasto niezbyt się klei dodajemy więcej gorącej wody, lecz niezbyt dużo. Jeśli jest zbyt płynne- odrobinę mąki (maksymalnie łyżkę lub dwie). Następnie ciasto wyrabiamy
Mango Papajaciast. Dziś zapraszam więc na udawany "sernik" bez pieczenia, który zaskoczy szczególnie zagorzałych przeciwników kaszy jaglanej! :) Składniki: CIASTO: - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - sok z 1 pomarańczy - skórka starta z 1 pomarańczy (trochę odkładamy do posypania gotowego sernika) - 4 łyżki syropu z agawy/cukru trzcinowego - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 4 łyżki mąki kokosowej - 3 łyżki oleju kokosowego - garść(...)łyżka masła klarowanego Kaszę wsyp do garnka i podpraż kilka minut na małym ogniu, żeby pozbawić ją goryczy. Zalej kaszę 2 szklankami gorącej wody, dodaj sok z pomarańczy, skórkę i cukier/syrop. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Może to zająć nawet do 40 minut. Gotuj do momentu odparowania całej wody. Lekko przestudzoną, ale wciąż ciepłą
Smakuje zdrowoowocami , owoce w kruszonce bezglutenowej. Idealnie nadają się do podania na śniadanie lub jako deser. Będziemy potrzebować: 1 jabłko 1 gruszka 1 kiwi kilka truskawek sok z jednej pomarańczy na kruszonkę: 60 g mąki amarantusowej 40 g masła 30 g cukru trzcinowego 30 g płatków jaglanych Link do filmu z przygotowania: Crumble z owocami https://www.youtube.com/watch?v=XV5-YYl9q4w Przygotowanie: Umyte(...)gniazd nasiennych jabłko kroję w nie za dużą kostkę. Obrane kiwi kroję w kostkę. Obraną i oczyszczoną z gniazd nasiennych gruszkę kroję w nie za dużą kostkę. Z pomarańczy wyciskam sok. Teraz pokrojone owoce w salaterce polewam sokiem z pomarańczy, mieszam i odstawiam do lodówki na czas przygotowania kruszonki. Przygotowanie kruszonki – crumble : Kruszonkę możemy przygotować za pomocą miksera lub ręcznie
Uwaga Babcia Gotujepłatkami owsianymi. Tak przygotowany deser idealnie nadaje się do podania na śniadanie lub jako podwieczorek . Będziemy potrzebować: 1 jabłko 1 gruszka 1 kiwi kilka truskawek sok z jednej pomarańczy na kruszonkę: 60 g mąki pszennej 40 g masła 30 g cukru trzcinowego 30 g płatków owsianych Link do filmu z przygotowania: Crumble z owocami https://www.youtube.com/watch?v=0Vu3vpS5Ofg Przygotowanie: Umyte(...)gniazd nasiennych jabłko kroję w nie za dużą kostkę. Obrane kiwi kroję w kostkę. Obraną i oczyszczoną z gniazd nasiennych gruszkę kroję w nie za dużą kostkę. Z pomarańczy wyciskam sok. Teraz pokrojone owoce w salaterce polewam sokiem z pomarańczy, mieszam i odstawiam do lodówki na czas przygotowania kruszonki. Przygotowanie kruszonki – crumble : Kruszonkę możemy przygotować za pomocą miksera lub ręcznie
Uwaga Babcia Gotujezimowych potraw, słodkości, napoje i smakowite prezenty! Wiele fajnych i pysznie brzmiących przepisów, które mamy ochotę wypróbować - śledzie po żydowsku, szwedzku czy sarmacku, albo z imbirem, suszonymi śliwkami i pomarańczą! Karp faszerowany, sałatka z boczniakami glazurowanym w miodzie i occie balsamicznym, zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych z kluseczkami czy doskonała zupa z łososia z duża ilością koperku! A może(...)lukrem, domowy makowiec, sernik pomarańczowo-kokosowy, keks "na bogato" z ciemnym rumem, babeczki z żurawiną i lukrem cytrynowym, pyszne i lekkie bananowe brownie czy placek z mielonych migdałów z pomarańczą. Na koniec czekają na nas pyszne napoje - herbata z pomarańczą, cynamonem i imbirem, wigilijny kompot z suszonych owoców z cynamonem i anyżem gwiaździstym, rozgrzewająca kawa według pięciu przemian, ziołowy napój
Plate of Joykcal. Sałatka z egzotycznych owoców Składniki: 1/4 świeżego ananasa 1/2 kaki 1/2 banana 1 mała pomarańcza 1 łyżeczka łuskanych orzechów włoskich 1 łyżeczka płatków owsianych Przygotowanie: Owoce obieramy ze skóry. Z ananasa usuwamy twardą część, z pomarańczy białą błonkę i kroimy razem z bananem i kaki w kostkę. Owoce układamy warstwowo w słoiku, posypujemy orzechami i płatkami
Moja smaczna kuchnia