łyżki mąki 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA GALARETKĘ Z KIWI: 450g obranych kiwi 2 galaretki o smaku kiwi 550ml wody SKŁADNIKI NA MASĘ JOGURTOWĄ: 400g jogurtu naturalnego 100g śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka agrestowa + 120ml gorącej wody SKŁADNIKI NA MUS: 230g kiwi 230ml wody 1 galaretka agrestowa WYKONANIE: 1. Ubić białka(...)wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, pozostawić do wystygnięcia, tężejącą wylać na biszkopt. 3. Śmietanę ubić, dodać cukier puder, jogurt, pod koniec dodać galaretkę rozpuszczoną w wodzie. wylać kolejna warstwę na ciasto. 4. Kiwi zalać gorącą wodą, gotować 3-4 minutki, zdjąć w ognia, zblendować, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, tężejącą wylać na wierzch. Całość odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Widzieliście
Dziś Ja gotujelodówce. Zagoniłam córkę do mieszania składników, potem do nakładania ciasta. Wszystko poszło szybko i sprawnie. Co 30 sekund lądowała przy piekarniku, żeby sprawdzić czy babeczki rosną. Zdecydowanie urosły. Tzn. finalnie nie wyszły jakoś wybitnie puszyste, ale moim zdaniem upiekły się właśnie w punkt. Coś między brownie a puszystym ciastem drożdżowym. Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi :). I teraz(...)składników. Ciasto wykładamy do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut lub do suchego patyczka. Moje babeczki oblałam gorzką czekoladą roztopioną z odrobiną mleka i posypałam poszatkowaną gorzką czekoladą. Podobne przepisy: Muffiny z bananem i masłem orzechowym Muffiny dyniowe z czekoladą i orzechami Muffiny dyniowe z powidłami Babeczki jogurtowo-waniliowe Artykuł
Kardamonovyjogurtowym, czosnkowym…ze wszystkim będą pyszne, bo są smakowo neutralne. Vala mówiła, że zrazy można smażyć same, można obtoczyć je w bułce lub mące. Te ze zdjęcia były obtaczane w bułce. U mnie w domu rodzinnym robiło się kotlety z ziemniaków z przepisu z kuchni polskiej – takiej opasłej księgi z kilkuset stronami. Nazywało się je krokietami. Do ciasta
Mieszam w Garnkulodówce. Zagoniłam córkę do mieszania składników, potem do nakładania ciasta. Wszystko poszło szybko i sprawnie. Co 30 sekund lądowała przy piekarniku, żeby sprawdzić czy babeczki rosną. Zdecydowanie urosły. Tzn. finalnie nie wyszły jakoś wybitnie puszyste, ale moim zdaniem upiekły się właśnie w punkt. Coś między brownie a puszystym ciastem drożdżowym. Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi :). I teraz(...)składników. Ciasto wykładamy do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut lub do suchego patyczka. Moje babeczki oblałam gorzką czekoladą roztopioną z odrobiną mleka i posypałam poszatkowaną gorzką czekoladą. Podobne przepisy: Muffiny z bananem i masłem orzechowym Muffiny dyniowe z czekoladą i orzechami Muffiny dyniowe z powidłami Babeczki jogurtowo-waniliowe Artykuł
KardamonovyJak zwał, tak zwał 😉 Jedni mówią śmietanowiec, inni jogurtowiec albo ptasie mleczko .... widziałam gdzieś określenie "kryształek" 😀. U mnie ten deser figuruje bez nazwy, ale, że na
Walijskie Pichcenieprzygotowujemy ciasto naleśnikowe z odrobiną wody. Smażymy naleśniki, na patelni posmarowanej uprzednio papierowym ręcznikiem z odrobiną oleju. umyty szpinak przesmażamy z czosnkiem na oleju. W naleśniki układamy przesmażony szpinak i ser mimolette oraz tuńczyka z posiekanym anchois. Wkładamy jeszcze raz na patelnie i dusimy pod przykryciem ok. 1 minutę aż ser się rozpuści.Naleśniki podajemy z sosem jogurtowo-szczypiorkowym udekorowane
KUCHNIA POLSKAczasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ponakłuwać widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Mrożone warzywa przez kilka minut podgrzewać na parze. Cukinię pokroić w cienkie plasterki. Jajka dobrze roztrzepać widelcem, połączyć z jogurtem i doprzwić ziołami, ostrą papryką i solą. Na podpieczony spód wyłożyć warzywa i zalać masą jogurtową. Wstawić
kuchnia doskiKolejny serniczek na zimno na spodzie z herbatników pełnoziarnistych. Połączyłam jogurt grecki z borówką i wyszedł mi taki oto pasiasty serniczek-zebra. składniki: spód 200 g
Monia miesza i gotujePlacuszki o waniliowym smaku , Dzięki dodaniu maślanki i jogurtu są delikatne Dzieci się nimi zajadają ale i dorośli z przyjemnością skuszą się na tę
Malinowa KawiarenkaWitam Was gorąco!, dziś zaczynam cykl musów i koktajli PROzdrowotnych po których gwarantuje efekt w spożyciu. Brzmi niczym namowa dilera, lecz rośliny użyte w koktajlach mówią
Kuchnia PROzdrowotnaTa sałatka z kurczakiem i świeżym ogórkiem smakuje naprawdę wyśmienicie. Składniki idealnie do siebie pasują i są ogólnodostępne. Przepis na sałatkę z kurczakiem i świeżym ogórkiem
Alle Dobre!Tłustego Czwartku – dnia kulinarnej rozpusty – pomyślałam o tym, co dla mnie jest największą ze smakowych przyjemności. W ten sposób powstały mini-donutsy miętowo-czekoladowe: miękkie małe pączki z jogurtowym kremem o uroczym zielonkawym kolorze, sowicie posypane kawałkami czekolady. Donutsy rzecz jasna nie smakują jak tradycyjne pączki, ale – tu już same zalety – wyglądają prześlicznie, są absolutnie pyszne i przygotowane bez dodatku(...)minutę w formie, po czym przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ozdobić miętowym kremem z serka jogurtowego. W wersji wegańskiej można użyć bardzo gęstego jogurtu kokosowego lub polać donutsy czekoladą. Miętowy krem z domowego serka jogurtowego: 120 g domowego serka jogurtowego (serek należy przygotować z naturalnego jogurtu greckiego według wskazówek w tym przepisie; do jogurtu nie należy dodawać soli
Even Better Foodciasto czekoladowe z cukinii. Liczba porcji: 20 Czas przygotowania: 30 minut? Przepis na placki z cukinii i ziemniaków: 800 g cukinii (bez pestek) 800 g ziemniaków (obranych) 1 cebula wiązka koperku kilka gałązek natki pietruszki 2 jajka 2 - 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 - 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu olej do smażenia Sos jogurtowo-koperkowy
Kuchcik gotujejogurtowe i klasyczne pancakes . Nie zapomnijcie też o delikatnych syrnikach . składniki: 2 małe dojrzałe banany 3 łyżki cukru 1 1/2 szklanki mąki 1łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu 1 jajko 1/3 szklanki oleju 200 g jogurtu naturalnego wykonanie: Banany rozgniatam widelcem, dodaję wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Rozgrzewam teflonową patelnię i łyżką nakładam ciasto
babka w formie