Koktajl o intensywnym smaku , troszeczkę alkoholowy i cudownie kremowy-same witaminy i odrobina nalewkowej rozgrzewki.Zamiast jarzębiny możemy tutaj użyć jakichkolwiek owoców w alkoholu.Zapraszam. 1duża pomarańcza 2 szkl.mleka sojowego 1 limonka i starta z niej skórka 2 łyżki owoców jarzębiny z nalewki lub innych owoców z odrobiną alkoholu 1 małe jabłko szczypta utłuczonego kolorowego pieprzu szczypta cynamonu 1 łyżeczka miodu(...)pomarańczy limonki wycisnąć sok.Z limonki zetrzeć też skórkę.Jabłko umyć i obrać , pokroić w kostkę.Wszystkie owoce ( z jarzębiną i alkoholem ok 1 łyżeczki) włożyć do blendera,wlać mleko i sok z limonki oraz pomarańczy,dosypać pieprzu i cynamonu oraz dodać miód.Wszystko razem zmiksować dokładnie.Rozlać do wysokich szklanek i posypać skórką z limonki.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki (na 4 porcje) - 1 kg marchwi, - ½ kg soczystych jabłek, - ½ kg pomarańczy. Sposób przygotowania 1. Obieramy marchewkę i kroimy na drobniejsze części. 2. Jabłka kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. 4. Pomarańcze obieramy ze skóry. 3. Jabłka, marchewkę i pomarańcze wkładamy do sokowirówki i wyciskamy sok. Sok jest bogaty w: - β-karoten, który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo i zapobiega
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachserdecznie polecam Wam ten przepis. Składniki (na 2 porcje): 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki dżemu pomarańczowego 2 łyżki soku z pomarańczy 1 wyfiletowana pomarańcza 2 łyżki syropu klonowego Kaszę jaglaną gotujemy w podanej ilości mleka do momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie. Następnie mieszamy ugotowaną kaszę z jogurtem, dżemem, sokiem i syropem(...)klonowym. Przekładamy kaszę do miseczek i dekorujemy wyfiletowaną pomarańczą. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaśrednicy. Składniki na biszkopt (upiekłam z podwójnej porcji) Składniki na krem: 2,5 kostki masła (500 g) 2 budynie 2 i 3/4 szklanki mleka 5 łyżek cukru pudru + pomarańcze na sok, czerwony barwnik spożywczy w żelu lub proszku Biszkopty można upiec dzień wcześniej. Ja piekłam w dwóch turach – dwie małe tortownice idealnie mieszczą mi się na raz do piekarnika(...)sprawdzają się też te w proszku, nie polecam do farbowania kremu barwników w płynie, bo mogą za bardzo rozcieńczyć całość. Zaczynamy od jak najmniejszej ilości barwnika. Wyciskamy sok z pomarańczy na poncz – ja zużyłam w sumie około 3/4 szklanki. Do nałożenia kremu potrzebna będzie końcówka szprycy w kształcie gwiazdki. Pierwszy biszkopt układamy na podstawce i nasączamy sokiem z pomarańczy
CiastkozercyPyszne placuszki z płatkami owsianymi i niezastąpionym kakao - to ostatnio jedno z moich ulubionych sposobów na idealne rozpoczęcie dnia. Z dodatkiem plasterków pomarańczy, miodu i serka wiejskiego smakują wyśmienicie! Na dodatek doskonale sycą, więc po takim śniadaniu mam pewność, że energii spokojnie wystarczy mi na kilka godzin. :) Dzięki dodatkowi oleju do ciasta nie muszę używać go ponownie w trakcie(...)jajka szklanka mleka 2% łyżka oleju czubata łyżka gorzkiego kakao czubata łyżka cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli do podania (wg uznania) pomarańcza miód serek wiejski/jogurt drobno posiekane orzechy płatki kukurydziane Przygotowanie: Jajka, mleko i olej ze szczyptą soli mieszamy trzepaczką w misce. W osobnym naczyniu łączymy mąkę, płatki owsiane, kakao, cukier puder, proszek
Kuchnia Elliemamy to dodajemy albo więcej teryaki albo sosu sojowego) 2 łyżki oliwy sezamowej 2 łyżki miodu 0,5 cm imbiru startego 1 duży ząbek czosnku skórka z jednej pomarańczy sok z 1 pomarańczy szczypta pieprzu chilli Składniki na pure z groszkiem 300 g ziemniaków 1 puszka groszku konserwowego 1 kostka rosołowa garść świeżej mięty sól, pieprz Kaczkę płuczemy, pozbywamy się(...)mięsa. W szklance łączymy wszystkie płynne składniki marynaty i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie mieszamy i przelewamy na małą patelnie lub do niewielkiego rondelka, dodajemy skórkę ze sparzonej pomarańczy i sok z niej wyciśnięty, ścieramy odrobinę imbiru dodajemy pieprzu chilli i całość podgrzewamy żeby składniki nam się połączyły. Odstawiamy do wystygnięcia. Jak marynata już wystygnie przelewamy ją do miseczki
Piekielna Kuchnia Patifilety z kurczaka 12 suszonych fig słodka papryka, curry, granulowany czosnek, tymianek masło klarowane do smażenia Sos: masło ze smażenia roladek 1 łyżka mąki 2/3 szklanki soku z pomarańczy skórka z całej pomarańczy 2/3 szklanki słodkiej śmietany kremówki 1 duża łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu sól i pieprz do smaku Mięso umyć, podzielić na cienkie płaty, przyprawić z obu stron(...)stron na lekko złoty kolor. Odłożyć na talerz. Na patelni jeszcze raz rozgrzać masło ze smażenia roladek, dodać mąkę i chwilkę smażyć na bardzo małym ogniu. Dodać sok z pomarańczy, śmietankę, musztardę, miód i skórkę z cytryny. Mieszając cały czas rózgą doprowadzić do zagotowania. Do sosu włożyć roladki i dusić kilka minut na niewielkim ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Można
Czerwień i błękitdowolnie. SKŁADNIKI: 3 kwaskowe jabłka 1 pomarańcz konfitura jagodowa 2 jajka 2 czubate łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny cynamon 1 łyżeczka masła Jabłka pokroić w kostkę, pomarańczę pokroić na podobne kawałki. Rozgrzać masło w rondlu i wrzucić owoce, poddusić przyprawiając cynamonem. Dusimy tyle czasu aby się nie rozpadły. Nakładamy do naczyń żaroodpornych. Robimy kogel -mogel z żółtek
harrisa23x33cm. Masa serowa: 600g białego sera, 135g masła lub margaryny, 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, łyżka cukru waniliowego, 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, pomarańcza. Ser utrzeć z miękkim masłem i cukrem na jednolitą masę. Dodać żółtka oddzielone od białek, krótko zmiksować. Pomarańczę sparzyć, zetrzeć skórkę z całej pomarańczy zaś z połowy wycisnąć sok. Wraz
Z miłości do słodkościKarnawale właśnie! Tani, zdrowy i w dodatku energetyczny napój, samo zdrowie dla naszego organizmu, zwłaszcza zimą, kiedy to potrzebujemy sporo witamin, aby wzmocnić naszą odporność. Koktajl buraczkowy z pomarańczą i bananem Składniki: 200 g jogurtu naturalnego 1 mały, surowy burak 1/2 banana 1/2 słodkiej i soczystej pomarańczy 1 łyżka miesznaych ziaren: pestki z dyni, słonecznik, piniole, sezam, suszona(...)żurawina cukier, miód do smaku Przygotowany: Do blendera kielichowego wlewamy jogurt. Banana, pomarańczę i buraczka obieramy ze skóry i dzielimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do blendera z jogurtem. Miksujemy, dodajemy na koniec, do smaku cukier lub miód, albo np. daktyle. Podajemy posypane ulubionymi ziarnami
Moja smaczna kuchniajajek + 1 żółtko, 110g masła, 200g ugotowanych ziemniaków, 380g cukru (można dać mniej), łyżka cukru waniliowego, 2 łyżki budyniu waniliowego, 1/2 pomarańczy. Ser zmielić(...)wraz z ziemniakami. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do sera, zmiksować. Dodać stopione, przestudzone masło oraz cukier waniliowy. Następnie dodać sproszkowany budyń. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę na tarce o średnich oczkach a z reszty wycisnąć sok, po czym sok i skórkę dodać do masy serowej. Krótko zmiksować. Białka ubić na sztywno, dodać
Z miłości do słodkościSmaczna i efektowna surówka do obiadu, bardzo lubię takie połączenie składników. Składniki: pół główki czerwonej kapusty 1-2 pomarańcze pestki z owocu granatu cukier sól sok z cytryny oliwa Sposób przygotowania: Kapustę czerwoną drobno kroimy lub szatkujemy. Ostrym nożem ścinamy skórę z pomarańczy, filetujemy cząstki pomarańczy. Owoc granatu obieramy pozbawiając białych błonek. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, skrapiamy sokiem
Bajeczna Kuchniainnych ciastek około 200 g masła ( ilość masła zależy od użytych ciastek ) 500 g sera ricotta 300 g mielonego twarogu 5 jaj 1 szklanka cukru skórka z 1 pomarańczy 1 budyń śmietankowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej ewentuanie: szczypta kardamonu Wykonanie: Pierniczki lub inne ciasta pokruszyć w malakserze. W rondelku rozgrzać masło, ostudzić. Ciepłe masło wlewać partiami do okruszków(...)Piec max 10 minut. Zmielony ser twarogowy, ser ricotta, cukier, mąkę, budyń i żółtka jaj dokładnie połączyć - nie ubijać zbyt długo. Na koniec dodać otartą skórkę z wyparzonej pomarańczy. Możecie dodać też łyżkę soku z pomarańczy. Z białek ubić pianę. Pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony piernikowy spód. Wstawić sernik do piekarnika rozgrzanego
kolorowotorcikowonowym, zimowym numerze Magazynu Aromat Grzany miód pitny Butelka miodu pitnego Łyżeczka goździków 2-3 laski cynamonu Pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej Ćwierć łyżeczki młotkowanego pieprzy czarnego 1 pomarańcza Pomarańcze należy sparzyć wrzątkiem, pokroić w grube plastry a każdy plaster w ćwiartki. Pomarańcze rozkładamy do kubeczków. Miód przelewamy do garnka, dodajemy przyprawy i podgrzewamy na bardzo małym ogniu
sierotka maRysia w kuchnikaczkę na nadchodzące Święto Trzech Króli ? Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 piersi z kaczki ze skórą 2 jabłka 1 cebula 1 pomarańcza 2 ząbki czosnku sól pieprz 100 g masła olej do smażenia Wykonanie: Jabłka dokładnie myjemy, kroimy w ósemki i wydrążamy gniazdka nasienne. Cebulę obieramy i kroimy w piórka(...)Pomarańczę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Piersi od strony tłuszczu nacinamy w kratkę. Od strony mięsa pierś solimy, pieprzymy i nacieramy startą skórką. Mięso układamy na zimnej patelni skórką do dołu. Smażymy, aż tłuszcz ładnie się wytopi. Na patelnię wrzucamy zgniecione ząbki czosnku, a mięso przekładamy na drugą stronę
Kulinarne przygody Gatity