pomarańcze - 5663 przepisów (strona:151/378)

KOKTAJL LIMONKOWO - JARZĘBINOWY 87

Koktajl o intensywnym smaku , troszeczkę alkoholowy i cudownie kremowy-same witaminy i odrobina nalewkowej rozgrzewki.Zamiast jarzębiny możemy tutaj użyć jakichkolwiek owoców w alkoholu.Zapraszam. 1duża pomarańcza 2 szkl.mleka sojowego 1 limonka i starta z niej skórka 2 łyżki owoców  jarzębiny z nalewki lub innych owoców z odrobiną alkoholu 1 małe jabłko szczypta utłuczonego kolorowego pieprzu szczypta cynamonu 1 łyżeczka miodu(...)pomarańczy  limonki wycisnąć sok.Z limonki zetrzeć też skórkę.Jabłko umyć i obrać , pokroić w kostkę.Wszystkie owoce ( z jarzębiną i alkoholem  ok 1 łyżeczki) włożyć do blendera,wlać mleko i sok z limonki oraz pomarańczy,dosypać pieprzu i cynamonu oraz dodać miód.Wszystko razem zmiksować dokładnie.Rozlać do wysokich szklanek i posypać skórką z limonki.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sok marchwiowo-pomarańczowo-jabłkowy 121

Składniki (na 4 porcje) - 1 kg marchwi, - ½ kg soczystych jabłek, - ½ kg pomarańczy. Sposób przygotowania 1. Obieramy marchewkę i kroimy na drobniejsze części. 2. Jabłka kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. 4. Pomarańcze obieramy ze skóry. 3. Jabłka, marchewkę i pomarańcze wkładamy do sokowirówki i wyciskamy sok. Sok jest bogaty w: - β-karoten, który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo i zapobiega

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pomarańczowa jaglanka 85

serdecznie polecam Wam ten przepis. Składniki (na 2 porcje): 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki dżemu pomarańczowego 2 łyżki soku z pomarańczy 1 wyfiletowana pomarańcza 2 łyżki syropu klonowego Kaszę jaglaną gotujemy w podanej ilości mleka do momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie. Następnie mieszamy ugotowaną kaszę z jogurtem, dżemem, sokiem i syropem(...)klonowym. Przekładamy kaszę do miseczek i dekorujemy wyfiletowaną pomarańczą. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Tort ombre z różyczkami 1197

średnicy. Składniki na biszkopt (upiekłam z podwójnej porcji) Składniki na krem: 2,5 kostki masła (500 g) 2 budynie 2 i 3/4 szklanki mleka 5 łyżek cukru pudru + pomarańcze na sok, czerwony barwnik spożywczy w żelu lub proszku Biszkopty można upiec dzień wcześniej. Ja piekłam w dwóch turach – dwie małe tortownice idealnie mieszczą mi się na raz do piekarnika(...)sprawdzają się też te w proszku, nie polecam do farbowania kremu barwników w płynie, bo mogą za bardzo rozcieńczyć całość. Zaczynamy od jak najmniejszej ilości barwnika. Wyciskamy sok z pomarańczy na poncz – ja zużyłam w sumie około 3/4 szklanki. Do nałożenia kremu potrzebna będzie końcówka szprycy w kształcie gwiazdki. Pierwszy biszkopt układamy na podstawce i nasączamy sokiem z pomarańczy

Ciastkozercy
Pszenno-owsiane pancakes z kakao 128

Pyszne placuszki z płatkami owsianymi i niezastąpionym kakao - to ostatnio jedno z moich ulubionych sposobów na idealne rozpoczęcie dnia. Z dodatkiem plasterków pomarańczy, miodu i serka wiejskiego smakują wyśmienicie! Na dodatek doskonale sycą, więc po takim śniadaniu mam pewność, że energii spokojnie wystarczy mi na kilka godzin. :)  Dzięki dodatkowi oleju do ciasta nie muszę używać go ponownie w trakcie(...)jajka szklanka mleka 2%  łyżka oleju czubata łyżka gorzkiego kakao czubata łyżka cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli do podania (wg uznania) pomarańcza miód serek wiejski/jogurt drobno posiekane orzechy płatki kukurydziane Przygotowanie: Jajka, mleko i olej ze szczyptą soli mieszamy trzepaczką w misce. W osobnym naczyniu łączymy mąkę, płatki owsiane, kakao, cukier puder, proszek

Kuchnia Ellie
Kacza pierś w wydaniu orientalnym 137

mamy to dodajemy albo więcej teryaki albo sosu sojowego) 2 łyżki oliwy sezamowej 2 łyżki miodu 0,5 cm imbiru startego 1 duży ząbek czosnku skórka z jednej pomarańczy sok z 1 pomarańczy szczypta pieprzu chilli Składniki na pure z groszkiem 300 g ziemniaków 1 puszka groszku konserwowego 1 kostka rosołowa garść świeżej mięty sól, pieprz Kaczkę płuczemy, pozbywamy się(...)mięsa. W szklance łączymy wszystkie płynne składniki marynaty i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie mieszamy i przelewamy na małą patelnie lub do niewielkiego rondelka, dodajemy skórkę ze sparzonej pomarańczy i sok z niej wyciśnięty, ścieramy odrobinę imbiru dodajemy pieprzu chilli i całość podgrzewamy żeby składniki nam się połączyły. Odstawiamy do wystygnięcia. Jak marynata już wystygnie przelewamy ją do miseczki

Piekielna Kuchnia Pati
Roladki z kurczaka z figami w sosie pomarańczowym 131

filety z kurczaka 12 suszonych fig słodka papryka, curry, granulowany czosnek, tymianek masło klarowane do smażenia Sos: masło ze smażenia roladek 1 łyżka mąki 2/3 szklanki soku z pomarańczy skórka z całej pomarańczy 2/3 szklanki słodkiej śmietany kremówki 1 duża łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu sól i pieprz do smaku Mięso umyć, podzielić na cienkie płaty, przyprawić z obu stron(...)stron na lekko złoty kolor. Odłożyć na talerz. Na patelni jeszcze raz rozgrzać masło ze smażenia roladek, dodać mąkę i chwilkę smażyć na bardzo małym ogniu. Dodać sok z pomarańczy, śmietankę, musztardę, miód i skórkę z cytryny. Mieszając cały czas rózgą doprowadzić do zagotowania. Do sosu włożyć roladki i dusić kilka minut na niewielkim ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Można

Czerwień i błękit
JABŁKA POD BEZOWĄ PIERZYNKĄ 162

dowolnie. SKŁADNIKI: 3 kwaskowe jabłka 1 pomarańcz konfitura jagodowa 2 jajka 2 czubate łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny cynamon 1 łyżeczka masła Jabłka pokroić w kostkę, pomarańczę pokroić na podobne kawałki. Rozgrzać masło w rondlu i wrzucić owoce, poddusić przyprawiając cynamonem. Dusimy tyle czasu aby się nie rozpadły. Nakładamy do naczyń żaroodpornych. Robimy kogel -mogel z żółtek

harrisa
Sernik czeski 212

23x33cm. Masa serowa:   600g białego sera,  135g masła lub margaryny,  4 jajka,  2/3 szklanki cukru,  łyżka cukru waniliowego,  3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, pomarańcza. Ser utrzeć z miękkim masłem i cukrem na jednolitą masę. Dodać żółtka oddzielone od białek, krótko zmiksować. Pomarańczę sparzyć, zetrzeć skórkę z całej pomarańczy zaś z połowy wycisnąć sok. Wraz

Z miłości do słodkości
Koktajl buraczkowy z pomarańczą i bananem 119

Karnawale właśnie! Tani, zdrowy i w dodatku energetyczny napój, samo zdrowie dla naszego organizmu, zwłaszcza zimą, kiedy to potrzebujemy sporo witamin, aby wzmocnić naszą odporność.  Koktajl buraczkowy z pomarańczą i bananem Składniki: 200 g jogurtu naturalnego  1 mały, surowy burak 1/2 banana 1/2 słodkiej i soczystej pomarańczy 1 łyżka miesznaych ziaren: pestki z dyni, słonecznik, piniole, sezam, suszona(...)żurawina  cukier, miód do smaku Przygotowany: Do blendera kielichowego wlewamy jogurt. Banana, pomarańczę i buraczka obieramy ze skóry i dzielimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do blendera z jogurtem. Miksujemy, dodajemy na koniec, do smaku cukier lub miód, albo np. daktyle. Podajemy posypane ulubionymi ziarnami

Moja smaczna kuchnia
Seromakowiec, czyli sernik z kulkami maku 226

jajek + 1 żółtko,  110g masła,  200g ugotowanych ziemniaków,  380g cukru (można dać mniej),  łyżka cukru waniliowego,  2 łyżki budyniu waniliowego,  1/2 pomarańczy. Ser zmielić(...)wraz z ziemniakami. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do sera, zmiksować. Dodać stopione, przestudzone masło oraz cukier waniliowy. Następnie dodać sproszkowany budyń. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę na tarce o średnich oczkach a z reszty wycisnąć sok, po czym sok i skórkę dodać do masy serowej. Krótko zmiksować. Białka ubić na sztywno, dodać

Z miłości do słodkości
Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczą i granatem 136

Smaczna i efektowna surówka do obiadu, bardzo lubię takie połączenie składników. Składniki: pół główki czerwonej kapusty 1-2 pomarańcze pestki z owocu granatu cukier sól sok z cytryny oliwa Sposób przygotowania: Kapustę czerwoną drobno kroimy lub szatkujemy. Ostrym nożem ścinamy skórę z pomarańczy, filetujemy cząstki pomarańczy. Owoc granatu obieramy pozbawiając białych błonek. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, skrapiamy sokiem

Bajeczna Kuchnia
Sernik ricotta na piernikowym spodzie 155

innych ciastek około 200 g masła ( ilość masła zależy od użytych ciastek ) 500 g sera ricotta 300 g mielonego twarogu 5 jaj 1 szklanka cukru skórka  z 1 pomarańczy 1 budyń śmietankowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej ewentuanie: szczypta kardamonu Wykonanie: Pierniczki lub inne ciasta pokruszyć w malakserze. W rondelku rozgrzać masło, ostudzić. Ciepłe masło wlewać partiami do okruszków(...)Piec max 10 minut. Zmielony ser twarogowy, ser ricotta, cukier, mąkę, budyń i żółtka jaj dokładnie połączyć - nie ubijać zbyt długo. Na koniec dodać otartą skórkę z wyparzonej pomarańczy. Możecie dodać też łyżkę soku z pomarańczy. Z białek ubić pianę. Pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony piernikowy spód. Wstawić sernik do piekarnika rozgrzanego

kolorowotorcikowo
Grzany miód pitny 145

nowym, zimowym numerze Magazynu Aromat Grzany miód pitny Butelka miodu pitnego Łyżeczka goździków 2-3 laski cynamonu Pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej Ćwierć łyżeczki młotkowanego pieprzy czarnego 1 pomarańcza Pomarańcze należy sparzyć wrzątkiem, pokroić w grube plastry a każdy plaster w ćwiartki. Pomarańcze rozkładamy do kubeczków. Miód przelewamy do garnka, dodajemy przyprawy i podgrzewamy na bardzo małym ogniu

sierotka maRysia w kuchni
Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy 105

kaczkę na nadchodzące Święto Trzech Króli ? Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 piersi z kaczki ze skórą 2 jabłka 1 cebula 1 pomarańcza 2 ząbki czosnku sól pieprz 100 g masła  olej do smażenia  Wykonanie: Jabłka dokładnie myjemy, kroimy w ósemki i wydrążamy gniazdka nasienne. Cebulę obieramy i kroimy w piórka(...)Pomarańczę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Piersi od strony tłuszczu nacinamy w kratkę. Od strony mięsa pierś solimy, pieprzymy i nacieramy startą skórką. Mięso układamy na zimnej patelni skórką do dołu. Smażymy, aż tłuszcz ładnie się wytopi. Na patelnię wrzucamy zgniecione ząbki czosnku, a mięso przekładamy na drugą stronę

Kulinarne przygody Gatity