pomarańcze - 5663 przepisów (strona:154/378)

PLACUSZKI Z SERKA WIEJSKIEGO Z PUREE Z DYNI I POMARAŃCZY 158

cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki puree dyniowo - pomarańczowego 3 łyżki mąki pszennej olej kilka kawałków dyni 1 pomarańcza 2 łyżki cukru brązowego kardamon A jak to zrobić: Puree: Dynię ugotować do miękkości. Dodać wycięte z błonek cząstki pomarańczy i cukier. Całość zblendować, pogotować jeszcze około 5 minut doprawiając do smaku kardamonem. Do miski wbić jajka i wsypać

Kuchnia w opałach
Kakaowa tarta z gruszkami 134

mąki pszennej - 65g cukru pudru - 10g kakao - 1 jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 80g powideł śliwkowych - 40g orzechów włoskich - 600g gruszek - 80g cukru trzcinowego - 1 pomarańcza - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki kardamonu Forma do tarty 25 cm. Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia, dodajemy żółtko (białko zostawiamy(...)się lepiej ciasto schłodziło), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Kolejnym krokiem jest nasz „farsz” czyli gruszki Najpierw ścieramy skórkę z pomarańczy (po uprzednim wyszorowaniu) oraz wyciskamy sok. Następnie obieramy gruszki, kroimy na ósemki, a te ósemki jeszcze dzielimy na 2 części i wrzucamy do garnka dokładając cukier trzcinowy, cynamon

Kuchenne Wariacje
Florentynki 157

miodu - 30g suszonej żurawiny - 20g suszonych rodzynek - 1 mała pomarańcza Składniki na 10-12 ciasteczek. Zaczynamy od uprażenia orzechów i migdałów, które wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10 minut . Następnie wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia, a kiedy wystygną drobno siekamy. Kolejnym krokiem jest sparzenie pomarańczy, starcie skórki i wyciśnięcie z niej soku. Wyciśnięty sok wlewamy

Kuchenne Wariacje
Czas na dynie 112

dyni Przyprawa do ciasta dyniowego   Zupy: Zupa dyniowa z marchewką Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Ciasto z dyni z gruszką(...)figami Dyniowe ślimaczki drożdżowe Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Sernik dyniowy z karmelem Placuszki dyniowe na słodko Ciasto dyniowo pomarańczowe z suszonymi owocami Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Wypieki wytrawne: Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem

Kulinarne przygody Gatity
Pączki tradycyjne 100

przepis wkrótce! Pączki 60g drożdży 2 szkl. mleka 6 szkl. mąki 12 żółtek 10 płaskich łyżek cukru/ksylitolu/stewii szczypta soli 2 łyżki spirytusu 300g masła skórka otarta z cytryny lub pomarańczy marmolada żurawinowa bądź z dzikiej róży dobry smalec do smażenia Drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać dwie łyżki słodzidła i dwie mąki, odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut

Przepysznik - BLW i nie tylko
Naleśnikowy tydzień: Naleśniki orkiszowe z pomarańczowym sosem 163

jajkami, aż zacznie się pienić, dodać mąkę i dokładnie połączyć. Na koniec wąską stróżką wlać rozpuszczone masło. Naleśniki smażyć na odrobinie tłuszczu. Sos pomarańczowy  sok z jednej pomarańczy 1 łyżka syropu klonowego 20g masła Wszystkie składniki wrzucić do garnuszka i podgrzać. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut, aż lekko zgęstnieje, na malutkim ogniu, co chwilę mieszając

Przepysznik - BLW i nie tylko
Jabłka karmelizowane na zimę 195

cukru, 1 pomarańcza, 1-2 cytryny (jeśli jabłka są słodkie dodać 2), dodatkowo 5 owoców pigwowca lub przyprawy Przygotowanie: Pigwowce umyć, pozbawić gniazd nasiennych, posiekać w drobna kostkę przy pomocy robota lub pokroić w cienkie paski.  Do szerokiego rondla z grubym dnem wsypać jabłka, pigwowce i cukier. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryn, dokładnie wymieszać. Gotować

SzczyptaSmaQ
TORT POMARAŃCZOWY "LAMBADA" 171

Lambada". Taki wypiek sprawdzi się też idealnie na jesienno-zimowe urodziny, bo właśnie wtedy jest sezon na cytrusy, a my tęsknimy za latem. Jeżeli nie przepadacie za pomarańczami, to możecie zrobić ten tort w wersji cytrynowej. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach

Przepisy Aleksandry
Łosoś w pomarańczach 150

Składniki: * filet z łososia (400g) * 1 pomarańcza * pół limonki * sól * pieprz cytrynowy * 2 łyżeczki tymianku (u mnie suszony) Sposób przygotowania:  Filet oczyszczamy z łusek, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na dwie porcje. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki. Oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem. Wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obkładamy plastrami pomarańczy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni

Pobite gary Barbary
Zupa krem z marchewki 108

użycie świeżo mielonego czarnego pieprzu. Polecam na niedzielny obiad :) Składniki na ok. 8 porcji: 900 g marchewki 2 cebule 1 łyżeczka imbiru w proszku świeżo starta skórka z połowy pomarańczy sól pieprz ok. 2 litry bulionu Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę . W garnku z grubym dnem rozgrzać dwie łyżki masła. Wrzucić warzywa i smażyć ok. 5 minut mieszając

Chocolate Muffin Blog
Ale chała! 153

Składniki: 500 - 650 g mąki pszennej 1 jajko 50 g cukru 50 g roztopionego tłuszczu roślinnego 1 szklanka mleka 1 banan 1 pomarańcza opakowanie cukru wanilinowego pół kostki drożdży ~ 20-25 g cynamon, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Do michy przesiać mąkę i wlać rozczyn, a następnie obsypać cukrem i podziwiać bąblowanie drożdży(...)jednej dodać rozciapanego/zblenderowanego banana (widelcem też można rozgniatać), a do drugiej pomarańczkę.  Wymieszać i znów odstawić do wyrośnięcia. Można owoce posypać przyprawami. Do banana proponuję cynamon, a do pomarańczy gałkę muszkatołową. Ciasta podzielić na kawałki, z których można wyplatać różne formy. Od tradycyjnego warkocza, do fikuśnych serduszek. Piec w temp. 175 stopni, ok 30 min, aż góra się

Karczma Honorietty
Lato zamknięte w słoiku - domowe dżemy truskawkowe 202

szczelnie zakręcamy. Słoiki stawiamy na zakrętkach i zostawiamy na kilka godzin - same się zassą. 2. Truskawka na wakacjach  Składniki:  - truskawki - pomarańcza - grejpfrut - cukier - żelfix 1. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na kawałki. Pomarańcze i grejpfruta obieramy, a następnie usuwamy białe błonki. Owoc dzielimy na małe cząstki. 2. Przygotowane owoce wrzucamy do garnka i trzymamy na małym ogniu

two broke sisters
Kaczka po wietnamsku w soku pomarańczowym 240

sosie z soku pomarańczowego, aromatycznego anyżu i imbiru, wzbogacona pikanterią ostrego chili. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 800 mięsa z kaczki (filety, nogi), 500ml soku z pomarańczy 2-3 cm świeżego imbiru 2 kawałki trawy cytrynowej 3 anyże gwiazdkowe 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili (lub więcej, ale ostrożnie!) kilka cebulek dymek (biała część) 1,5 łyżki

Kulinarna Pokusa
Lemoniada cytrynowo-pomarańczowa 138

Rewelacja na upalne dni - lemoniada!!! Smak cytrusów, bardzo delikatny posmak goryczki przytłumiony kostkami lodu... To jest to na ten skwar! Polecam! Składniki na 3 l lemoniady: 1 pomarańcza; 1 cytryna; 1 szklanka (250 ml) cukru pudru; 1 łyżeczka kwasku cytrynowego; 3 l zimnej, przegotowanej wody; Pomarańczę i cytrynę należy zamrozić w zamrażalniku przynajmniej 1 dzień przed przygotowaniem lemoniady. Dzięki zamrożeniu(...)cytrusów pozbędziemy się gorzkiego smaku skórki tych owoców. Zamrożone cytrusy wyłożyć z zamrażalnika i odstawić na 10 minut, aby lekko odtajały. Po tym czasie cytrynę i pomarańczę kroimy na cząstki, wkładamy do blendera, wsypujemy cukier i miksujemy na papkę. Miksujemy około 1-2 minut (czas miksowania zależy od mocy blendera). Zmiksowaną papkę cytrusową zalewamy przegotowaną zimną wodą i odstawiamy

In my kitchen
Ciasto pietruszkowe z syropem klonowym i orzechami pekan 132

łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 jabłka  360g obranej pietruszki (ok. 450g nieobranej) 75g orzechów pekan (lub włoskich) skórka i sok z jednej pomarańczy Składniki na krem i dekorację: 375g serka mascarpone (może być nawet 500g) 5 łyżek syropu klonowego kilka sztuk orzechów pekan (lub włoskich(...)dekoracji)  Wykonanie ciasta: Masło rozpuścić z cukrem, syropem klonowym i zostawić by ostygło. Pietruszkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy pokroić na kawałki. Pomarańczę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę, a następnie przeciąć na pół i wycisnąć z niej sok. Jajka ubić na pianę i wlać do nich przestudzone masło z cukrem i syropem

Mania Wypiekania