pomarańcze - 5663 przepisów (strona:147/378)

Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 446

zakwasu Wigilijna zupa grzybowa Paszteciki z pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami Łosoś w czarnym pieprzu i cytrynie Ryba po grecku Sałatka z pieczonych buraków z rukolą i pomarańczą Sałatka z kaszą kus kus, łososiem i granatem Babeczki makowe - mini makowce Keks - najlepszy! Makowiec drożdżowy - gwiazda Makowiec świąteczny Chlebek bananowy Miodownik pszczelowolski - piernik Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami(...)glazurze pomarańczowo-imbirowej Pieczone udka z kurczaka Sałatka ziemniaczana Kurczak a la Stroganow Polędwiczki z suszonymi pomidorami i serem feta Kurczak w sosie karmelowym z nerkowcami Wołowina w pomarańczach

Kulinarne Inspiracje
Sprawdź główną nagrodę w konkursie 194

minut. Kiedy zrobią się rumiane na górze, to znak, że trzeba je wyciągać. Po wyciągnięciu z piekarnika babeczki odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy lukier z cukru pudru i soku z pomarańczy – powinien mieć konsystencję gęstego jogurtu. Lukrujemy przestudzone babeczki. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Ciasto baniowe- bezglutynowe (Ciasto dyniowe- bezglutenowe) 155

przez 9 wrzucić 10 koleżanka 11 powiedziała 12 dla 13 przepisów 14 słodkości 15 będzie 16 przypadek 17 ô=ło 18 brązowego 19 mąki 20 troszeczkę 21 pokrojonych 22 pomarańczy 23 taką małą 24 włożyłem 25 piekarnika 26 ostygła 27 mówią 28 gatunku 29 jej 30 pestki 31 potarłem 32 tarce 33 dużych 34 wlałem 35 utłukłem 36 gotowe

Chop w kuchni
ŁOSOŚ TERIYAKI , KREM SEROWO-CEBULOWY + TEST SPRZĘTU MONSIEUR CUISINE PLUS 172

prędkość 4 ) i gotowe! Podajemy z posiekanym koperkiem i podprażonymi orzechami. Pycha! Smacznego! ŁOSOŚ TERIYAKI Z TABBOULEH I WARZYWAMI SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * filet z łososia – 200 g * mała pomarańcza – 1 szt * świeży korzeń imbiru – 1 cm * brązowy cukier – 1 łyżka * czerwona cebula – 1 szt * papryczka chili – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * sos sojowy(...)żółta papryka – 0,5 szt * posiekane orzechowy laskowe SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MARYNATA: Do pojemnika do miksowania wkładamy przekrojoną na pół cebulę, czosnek oraz chili, naciskamy TURBO, siekamy. Dodajemy plastry pomarańczy oraz sok pomarańczowy, posiekany imbir, cukier oraz sos sojowy, podgrzewamy 6 minut/100C/prędkość 1. W przygotowanej marynacie obtaczamy łososia i odstawiamy na 15 minut. ŁOSOŚ: Do pojemnika do miksowania

Ostra na Słodko
Kurczak w mascarpone i sokiem z pomarańczy 136

Składniki filet z kurczaka 250 g serka mascarpone kubek jogurtu naturalnego 1 pomarańcza 4 ząbki czosnku lubczyk, sól, pieprz imbir kolendra lub natka pietruszki 1 cebula 2-3 listki laurowe 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie W misce wymieszać mascarpone z jogurtem, sokiem z pomarańczy, czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i lubczykiem. Dodać pokrojone mięso  Cebulę pokroić i zeszklić na oleju(...)listkami laurowymi Kurczaka z serową marynatą przelać na patelnię i smażyć ok 15 min. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje dodać więcej soku z pomarańczy.  Na końcu posypać posiekaną kolendrą lub natką i odrobiną chilli.. Smacznego

Gaździnka warzy
Zupa rybna z kluskami francuskimi 141

dorsza, mintaja, łososia) - wywar (najlepszy rybny, ale może być warzywny lub drobiowy) ok. 4 litrów - 3 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - ugotowana marchewka z wywaru - skórka z wyparzonej pomarańczy - ½ szklanki białego wina wytrawnego - sól morska - świeżo, grubo zmielony pieprz - 7 szalotek - 4 ząbki czosnku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - ½ łyżeczki ostrej papryki - oliwa do smażenia - natka pietruszki Składniki na kluski(...)łyżkę oliwy, gdy się rozgrzeje wsypujemy i krótko smażymy obie papryki. Papryki dodajemy do wywaru, a na patelnię po nich wlewamy białe wino oraz dodajemy drobno pokrojoną skórkę z pomarańczy (ma być pokrojona, nie starta). Gdy aromaty się uwolnią przelewamy do wywaru, doprawiamy solą morską. Na wrzący wywar wkładamy wyjęte z lodówki ryby. Gotujemy ok. 5 – 8 minut

mojewypiekiinietylko
Jagodzianka – nalewka na jagodach, cynamonie i pomarańczowej skórce 273

pieczenia, można wsypać je też do płaskiego plastikowego pojemnika. Mrożone na płasko a nie w torebce jagody łatwiej podzielić na pojedyncze owoce, nie zbiją się w grudy.   Pomarańczę najpierw myjemy z konserwującego wosku w zimnej wodzie, potem w ciepłej, a na koniec dodatkowo parzymy świeżo zagotowanym wrzątkiem. Osuszamy, skórkę pomarańczy ścinamy bardzo cienko, bez gorzkiego albedo, z całego owocu(...)minimum 2-3 miesiącach leżakowania, kiedy wszystko razem się ‘przegryzie’, a smaki i aromaty rozwiną i połączą. SKŁADNIKI 450g świeżych jagód 200g cukru + 150ml wody 1 duża dojrzała pomarańcza 600ml wódki czystej 100ml spirytusu 1 laska kory cynamonu Zapisz

Karo in the Kitchen
Ciasto drożdżowe na noc bez wyrabiania 293

mały cukier wanilinowy [16g]   3 jajka - małe   1/2 szkl. oleju 1 aromat pomarańczowy 1/3 szkl. zimnego mleka 2 szkl. mąki garść skórki kandyzowanej skórka starta z 1/2 pomarańczy + trochę do dekoracji - u mnie akurat drobno pokrojona LUKIER: 1/2 szkl. cukru pudru kilka kropel aromatu pomarańczowego 1-2 łyżki gorącego mleka - ilość płynu zależy tu od stopnia płynności(...)wyjęte prosto z lodówki . Wlać olej, aromat pomarańczowy i schłodzone mleko. Na koniec całość zasypać przesianą przez sito mąką. Na wierzch wrzucić skórkę kandyzowaną i skórkę startą ze świeżej pomarańczy. Miskę przykryć ściereczka kuchenną i odstawić na około 8 godzin w temperaturze pokojowej - najlepiej na noc.  Następnego ranka wymieszać zawartość miski dużą łyżką - tylko na tyle aby pozbyć się

Grunt to przepis!
KARP FASZEROWANY GRZYBAMI 104

jajko 2-3 czerstwe kromki chleba, pokrojone w kostkę 1 spora cebula, pokrojona w kostkę sól, pieprz  bułka tarta do posypania natka pietruszki 4 łyżki oleju cytryna, pomarańcz do dekoracji(...)karpia którego posypujemy bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 30 minut. Po ostudzeniu karpia przekładamy na półmisek, kroimy na kawałki i dekorujemy cytryną i pomarańczem. Karp jest bardzo smaczny, polecam

Kulinarne Fantazje Marioli
Letnie orzeźwienie. Sangria truskawkowo-arbuzowa 131

winogronami . Sangria truskawkowo-arbuzowa Składniki / na ok. 2 l. czyli 8 porcji: 600 g miąższu arbuza 500 g truskawek 250 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego z ok. 2 pomarańczy lub dobrej jakości kupnego) 0,5 l różowego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 250 ml wódki lub wody do dekoracji: 1 pomarańcza pokrojona na plasterki, a następnie na ćwiartki oraz garść(...)miski lub dzbanka. Chodzi o to, aby pozbyć się pesteczek truskawek oraz nieusuniętych wcześniej pestek arbuza. Do owocowego puree wlej wino oraz wodę lub wódkę i wymieszaj. Dodaj kawałki pomarańczy. Wstaw sangrię do lodówki do schłodzenia przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.  Przed podaniem dodaj truskawki oraz lód.  Na podstawie tego przepisu z moimi zmianami

Chilli Czosnek i Oliwa
50 przepisów na koktajle 165

sałatą Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl bananowo - pomarańczowy z sałatą Koktajl bananowo - pomarańczowy z kurkumą Koktajl bananowo - pomarańczowy z zielonym jęczmieniem i natką z pietruszki Koktajl buraczkowy z bananem i pomarańczą Koktajl gruszkowo - truskawkowy z kiwi Koktajl jabłkowo - bananowy Koktajl jabłkowo - pomarańczowy Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl kakaowy z pomarańczą i bananem Koktajl owocowy(...)kaszą gryczaną Koktajl truskawkowo - miętowy Koktajl truskawkowy z natką z pietruszki i jagodami goji Koktajl warzywny na maślance Koktajl z egzotycznych owoców Koktajl z jarmużu z bananem i pomarańczą Koktajl z jeżyn na jogurcie Koktajl z mieszanych owoców lata Koktajl marchwiowo - bananowy z zieloną sałatą Koktajl z zielonym jęczmieniem Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance

Moja smaczna kuchnia
,, Koreczki- przekąska kibica’’ 107

czasu niż przerwa w meczu. Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki Ole ! Pozostałe składniki przepisu Około 50 g kabanosów ok 20 oliwek 1 słoiczek Party Mix 1 większa pomarańcza Sposób przygotowania: Pomarańczę dokładnie myjemy, lekko ścinamy spód, żeby stała stabilnie. Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki. Na patyczki nabijamy kabanosa, oliwki i warzywka wedle upodobań. Tak przygotowane koreczki wbijamy(...)pomarańczę

Podróż w kulinaria
LAWENDOWY DOM 163

minut. 7. LAWENDOWA LEMONIADA I w końcu coś co świetnie ugasi pragnienie i orzeźwi podczas letnich upałów. Aromatyczna lawendowa lemonia da z dodatkiem soku z e słodkiej pomarańczy lub limonki i cytryny wygląda i smakuje pysznie.  POTRZEBUJEMY: 3 szklanki wody 4 łyżeczki kwiatów lawendy 1 słodką pomar ańczę(...)łyżki miodu lód     Kwiaty lawendy zalewam y 2 szklankami wrz ą tku i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Studzimy i d odajemy pozostałą wodę + pokrojoną pomarańczę+ do sładzamy miodem i dodajemy miód. SMACZNEGO

WYSPA SZCZĘSLIWA
Pieczony sernik na czekoladowym cieście z pomarańczowym musem 232

waniliowego - 1 jajko - 125 ml maślanki - pół łyżeczki sody oczyszczonej Mus pomarańczowy : - 2 galaretki o smaku pomarańczowym - 500 ml śmietanki 30 % - pół szklanki cukru pudru Do ozdoby : - 1 duża pomarańcza - 1 galaretka o smaku pomarańczowym Sposób wykonania : Sernik Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia i owinąć szczelnie folią aluminiową , na dużą blaszkę w piekarniku wylać(...)tężejącą galaretkę . Na paterze kładziemy ciasto ,wylewamy część musu pomarańczowego ,układamy sernik i na wierzch dajemy resztę musu pomarańczowego . Dekoracja Galaretkę rozrabiamy w 450 ml wody ,studzimy w lodówce ,pomarańczę obieramy tak aby nie było białych skórek ,układamy cząstki na wierzchu i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego

Wypieki Rene
Kuskus z kurczakiem i nutką pomarańczy 123

jego wytworzenia używa się  pszenicy twardej (makaronowej) o nazwie durum. Składniki: 11/4 szklanki kaszy kuskusu 2 upieczone filety z kurczaka 2 szklanki bulionu drobiowego ¼ szklanki soku z pomarańczy ¼ szklanki octu ¼ szklanki oliwy 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy sól i pieprz do smaku cukier do smaku szczypiorek Wykonanie: Kuskus zalać wrzącym bulionem, wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut(...)miseczce wymieszać sok z octem, olejem i przyprawami do smaku. Połączyć z kuskusem, pokrojonym upieczonym mięsem i szczypiorkiem. Starannie wymieszać, posypać skórką z pomarańczy

Tradycyjna Kuchnia