pomarańcze - 5663 przepisów (strona:137/378)

Torcik orzechowo pomarańczowy. 126

średnie pomarańcze   6 jajek 250g cukru 50 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g orzechów włoskich posiekanych ,nie zmielonych Pomarańcze z cienką skórką umyć i gotować 2 h pod przykryciem. Wyjąć ,ostudzić i zmiksować. Dodać resztę składników ,krótko zmiksować i przelać do średniej tortownicy  lekko natłuszczonej. Piec w temp.180stop.z

Kulinarny karnet Christophera
Malinowa zupa po skandynawsku. 138

Smak i aromat wspaniały . 50 dag malin 125 ml soku pomarańczowego 50 ml soku z cytrynowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml wina czerwonego, Argentyna Celebro [TUTAJ] 1-2 pomarańcze kwaśna śmietana listki mięty Połowę malin zmiksować i przetrzeć przez sito. W rondlu połączyć przecier malinowy ,sok pomarańczowy ,sok cytrynowy ,mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Gotować na średnim ogniu(...)stanie się klarowny. Schłodzić . Dodać resztę malin i wlać czerwone wino Celebro. Ponownie schłodzić lub nie ,bo letnia zupka też jest wyśmienita. Do każdej miseczki włożyć po kilka cząstek pomarańczy i zalać zupą. Podawać z kwaśną śmietaną i listkiem mięty. Wino używane do potraw musi być dobrej jakości .Najlepiej wybrać trunek ,który także chętnie pijemy po posiłku. Polecam

Kulinarny karnet Christophera
Ptysiowy tort z masą brzoskwiniową i czekoladą. 149

łyżki soku z pomarańczy 1 puszka brzoskwiń 2 łyżeczki żelatyny 500ml śmietany kremówki 4 łyżki wiórków czekolady, dużych 16 wisienek kandyzowanych Wykonanie. Żółtka utrzeć z cukrem, sokiem z pomarańczy i sherry. Połowę brzoskwiń zmiksować ,dodać do masy żółtkowej ,podgrzać ,dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać dokładnie i ostudzić. Śmietanę ubić. Białka (te od żółtek) również ubić .Wszystko połączyć z masą

Kulinarny karnet Christophera
Potrawka z pora na kwaśno. 165

propozycji. Można jeść jako samodzielne danie, ale jest też doskonałym dodatkiem do kofte lub kurczaka.   Składniki. 30 dag pora 2 marchewki 1 cebula 100g ryżu 1/2 cytryny 1/2 pomarańczy sól, pieprz 2 łyżki oliwy Wykonanie. Wybieramy por raczej cieńszy i kroimy w 3 cm kawałki. Marchewkę kroimy w talarki, a cebulę siekamy(...)rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, dodajemy marchew i pory i smażymy 5 minut, mieszamy. Wlewamy 2 szklanki wrzącej wody ,dodajemy ryż, sól , sporo pieprzu oraz sok z cytryny i pomarańczy. Ilość soku możemy dostosować do swoich smakowych preferencji. Wszystko dusimy ,pod przykryciem, aż ryż wchłonie wodę i będzie dostatecznie miękki. Kiedy lekko przestygnie podajemy. Zachęcam do wypróbowania tej wersji. Potrawka

Kulinarny karnet Christophera
Śliwki z jabłkami w „papilotach”. 112

Plums with Apples. Składniki. 8 śliwek świeżych lub mrożonych 2 jabłka typu reneta 2 łyżki rodzynek 1 łyżka migdałów w płatkach 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z pomarańczy ½ łyżeczki cynamonu 2 goździki 1 kostka imbiru kandyzowanego 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 kwadraty pergaminu Wykonanie. Śliwki przekroić na połowę. Jabłka  pokroić(...)plasterki . Owoce położyć na środku pergaminu ,posypać rodzynkami i płatkami migdałów. Imbir pokroić w plasterki i z resztą przypraw dodać do owoców. Polać mieszaniną miodu i soku z pomarańczy. Posypać cukrem waniliowym. Owoce zamknąć w pergaminie ,tworząc   „papilot” ,zawiązać nitką kucharska. Piec 15-17 minut. Podawać w papilotach

Kulinarny karnet Christophera
Cytrusowa ryba z sałatką z awokado. 245

tego również aromatyczna ,pachnąca prażonym kminem sałatka z awokado. Jeżeli sałatka ma być bardzo pikantna ,zostawiamy pestki chilli. Składniki: 2 filety z dorsza 1 łyżeczka utartej skórki z pomarańczy 1 łyżeczka utartej skórki z cytryny 1 łyżka soku z limety 2 łyżki oliwy z oliwek 6 pomidorków koktajlowych(...)Sałatka. 1 awokado 1 małe świeże czerwone chilli 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 cebula czerwona 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie. Otrzeć skórki z pomarańczy i cytryny. Połączyć z z sokiem limety, oliwką i pieprzem. Polać rybę i marynować  5 - 10minut. Patelnię grillową lekko natłuścić i grillować rybę z obu stron, aż się

Kulinarny karnet Christophera
Brzoskwiniowe marzenie. 158

zimnego Plasterki pomarańczy Wykonanie. Brzoskwinie lekko obgotować i zdjąć skórkę Zmiksować razem z lodami na gładką masę Dodać sok pomarańczowy i mleko Przelać do kieliszków i udekorować plasterkiem pomarańczy i listkiem mięty. Dodatkowo można dodać  gałkę  lodów

Kulinarny karnet Christophera
Wino z soku z brzozy, wino brzozowe 1173

jest na to ostatnia chwila, kliknij i zobacz jak to zrobić KLIK . Składniki na wino z soku z brzozy: 3 litry soku z brzozy 1 limonka 1/2 cytryny 2 pomarańcze 90 dag cukru 30 dag rodzynek, kupując rodzynki przeczytajcie metkę czy nie były konserwowane siarką jak większość suszonych owoców, bo jeśli tak nic nam po nich!, ponieważ bakterie(...)fermentacji nic nie będzie!, ja swoje dodałam z Owocowego Raju W soku rozpuszczamy cukier i wlewamy do gąsiorka, wyciskamy sok z cytrusów, dodajemy drobno pokrojoną skórkę z jednej pomarańczy, limonki i połowy cytryny. Wsypujemy rodzynki i zamykamy gąsior korkiem z rurką fermentacyjną na czas 3 miesięcy, aż nastaw przestanie fermentować. Wiem, że niektórzy przykrywają tylko szmatką bez rurki fermentacyjnej

Apetyczna babeczka
Pigwówka, nalewka z pigwy 320

kolor, wiec warto poczekać! A teraz przepis dla tych, którzy nalewkę pigwową będą robić po raz pierwszy. Składniki: 1 kg pigwy 1 litr wódki skórka i sok z całej pomarańczy 5-6 łyżeczek miodu spadziowego od www.Skworcu.com.pl 3  szklanki cukru 1. Na 1 kg obranej pigwy(...)litr wódki,   to na początek do ,,przegryzienia,, przez pierwsze 2-3 tygodnie, a potem: 2. Zlewamy alkohol, a pozostałą pigwę zasypujemy cukrem, dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, ( w grubych paskach ), oraz miód. Zostawiamy słój  w ciepłym miejscu na kilka dni, codziennie potrząsamy lub mieszamy wszystko razem. 3. Po tygodniu zlewamy sok, dodajemy do wódki wcześniej

Apetyczna babeczka
Drink Bronx 137

Drink Bronx SKŁADNIKI: czerwony wermut - 10 ml sok pomarańczowy - 20 ml gin - 20 ml kostki lodu wytrawny wermut - 10 ml DEKORACJA plaster pomarańczy plaster kiwi PRZYGOTOWANIE: Do shakera najpierw wrzucić kostki(...)lodu. Następnie wlać wermut wytrawny i wermut czerwony, gin i sok pomarańczowy. Wstrząsnąć wszystkie składniki dobrze z lodem i przecedzić do schłodzonego kieliszka koktajlowego lub wysokiej szklanki. Udekorować plastrem pomarańczy i kiwi (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document

Kuchnia Danusi
Cytrynowe wspomnienie 100

Składniki: 1 saszetka herbaty green tea lemon, 25 ml wódki, 100 ml soku z antonówki, 2 plasterki cytryny, 1 plasterek pomarańczy, do dekoracji: skórka(...)cytryny.   Przygotowanie:       Zaparzamy herbatę green tea lemon 100 ml wrzątku. Następnie odstawiamy do ostudzenia, mieszamy z wódką i sokiem z antonówki. Plasterki cytryny i pomarańczy nadziewamy na słomkę i umieszczamy w szklance. Wlewamy schłodzony drink.  Szklankę dekorujemy spiralką zrobioną ze skórki cytryny

Aga w kuchni
Mrożona herbata 125

Składniki: 2 saszetki herbaty   English breakfast, 1/2 cytryny, 1/2 pomarańczy, kilka listków mięty, 2-3 łyżki brązowego cukru. Przygotowanie:        Saszetki herbaty zalewamy wrzątkiem (ok. 600 ml). Słodzimy brązowym cukrem i mieszamy(...)się rozpuścił. Odstawiamy herbatę w dzbanku do całkowitego ostudzenia. Następnie schładzamy herbatę w lodówce. W celu szybszego schłodzenia możemy dodać kostki lodu. Po schłodzeniu dodajemy plasterki cytryny i pomarańczy oraz listki mięty

Aga w kuchni
Puchar Bogów z Bakalland 128

owocowych i bromelainy (bromeliny) - grupy enzymów o wielu właściwościach leczniczych. -Mandarynki , są uważane za młodsze siostry pomarańczy. Są od nich nie tylko mniejsze, lecz także słodsze. Jednak od pomarańczy i innych owoców cytrusowych różnią się także zawartością witamin i innych składników odżywczych. Co prawda podobnie jak grejpfruty czy cytryny są skarbnicą witaminy C, lecz tylko one zawierają nobiletynę

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik na zimno z galaretką ze Sprite`a 249

żelatyny ok. 100 ml wody do rozpuszczenia żelatyny 450 g jogurtu greckiego Galaretka: 3 szklanki Sprite`a 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: Cytrynki z kwiatem czarnego bzu ETERNO Pomarańcze w syropie ETERNO Mango z wanilią ETERNO kilkanaście lisków świeżej melisy Wykonanie: Biszkopt: Pieczemy według przepisu, który umieściłam w linku. Dla przypomnienia napiszę, że na moim blogu wszystkie wyrazy(...)napoju, wymieszałam. Przezroczysty płyn, który miał się przeobrazić w naszą galaretkę wylałam na stężałą masę serową. W galaretce pozanurzałam odsączone z syropu cytrynki z kwiatem czarnego bzu, jeden plasterek pomarańczy w syropie i listki melisy. Wstawiłam do lodówki do stężenia. Po około 2 godzinach sernik nadawał się podania.   SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Tosty francuskie (Pain Perdu) 177

waniliowego 1 łyżeczka cynamonu skórka z pomarańczy - opcjonalnie 2 łyżki masła dodatkowo: cukier puder, konfitura, nutella W głębokim talerzu wymieszać jaja z mlekiem, cukrem, cynamonem i skórką z pomarańczy.  Na patelni rozgrzać masło z niewielką ilością oleju, aby się nie przypaliło.  Każdą kromkę zamoczyć w masie jajecznej i ułożyć na patelni. Smażyć z obu stron

wyzwania kuchenne