łyżki soku z pomarańczy 1 puszka brzoskwiń 2 łyżeczki żelatyny 500ml śmietany kremówki 4 łyżki wiórków czekolady, dużych 16 wisienek kandyzowanych Wykonanie. Żółtka utrzeć z cukrem, sokiem z pomarańczy i sherry. Połowę brzoskwiń zmiksować ,dodać do masy żółtkowej ,podgrzać ,dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać dokładnie i ostudzić. Śmietanę ubić. Białka (te od żółtek) również ubić .Wszystko połączyć z masą
Kulinarny karnet Christopherapropozycji. Można jeść jako samodzielne danie, ale jest też doskonałym dodatkiem do kofte lub kurczaka. Składniki. 30 dag pora 2 marchewki 1 cebula 100g ryżu 1/2 cytryny 1/2 pomarańczy sól, pieprz 2 łyżki oliwy Wykonanie. Wybieramy por raczej cieńszy i kroimy w 3 cm kawałki. Marchewkę kroimy w talarki, a cebulę siekamy(...)rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, dodajemy marchew i pory i smażymy 5 minut, mieszamy. Wlewamy 2 szklanki wrzącej wody ,dodajemy ryż, sól , sporo pieprzu oraz sok z cytryny i pomarańczy. Ilość soku możemy dostosować do swoich smakowych preferencji. Wszystko dusimy ,pod przykryciem, aż ryż wchłonie wodę i będzie dostatecznie miękki. Kiedy lekko przestygnie podajemy. Zachęcam do wypróbowania tej wersji. Potrawka
Kulinarny karnet ChristopheraPlums with Apples. Składniki. 8 śliwek świeżych lub mrożonych 2 jabłka typu reneta 2 łyżki rodzynek 1 łyżka migdałów w płatkach 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z pomarańczy ½ łyżeczki cynamonu 2 goździki 1 kostka imbiru kandyzowanego 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 kwadraty pergaminu Wykonanie. Śliwki przekroić na połowę. Jabłka pokroić(...)plasterki . Owoce położyć na środku pergaminu ,posypać rodzynkami i płatkami migdałów. Imbir pokroić w plasterki i z resztą przypraw dodać do owoców. Polać mieszaniną miodu i soku z pomarańczy. Posypać cukrem waniliowym. Owoce zamknąć w pergaminie ,tworząc „papilot” ,zawiązać nitką kucharska. Piec 15-17 minut. Podawać w papilotach
Kulinarny karnet Christopheratego również aromatyczna ,pachnąca prażonym kminem sałatka z awokado. Jeżeli sałatka ma być bardzo pikantna ,zostawiamy pestki chilli. Składniki: 2 filety z dorsza 1 łyżeczka utartej skórki z pomarańczy 1 łyżeczka utartej skórki z cytryny 1 łyżka soku z limety 2 łyżki oliwy z oliwek 6 pomidorków koktajlowych(...)Sałatka. 1 awokado 1 małe świeże czerwone chilli 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 cebula czerwona 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie. Otrzeć skórki z pomarańczy i cytryny. Połączyć z z sokiem limety, oliwką i pieprzem. Polać rybę i marynować 5 - 10minut. Patelnię grillową lekko natłuścić i grillować rybę z obu stron, aż się
Kulinarny karnet Christopherazimnego Plasterki pomarańczy Wykonanie. Brzoskwinie lekko obgotować i zdjąć skórkę Zmiksować razem z lodami na gładką masę Dodać sok pomarańczowy i mleko Przelać do kieliszków i udekorować plasterkiem pomarańczy i listkiem mięty. Dodatkowo można dodać gałkę lodów
Kulinarny karnet Christopherajest na to ostatnia chwila, kliknij i zobacz jak to zrobić KLIK . Składniki na wino z soku z brzozy: 3 litry soku z brzozy 1 limonka 1/2 cytryny 2 pomarańcze 90 dag cukru 30 dag rodzynek, kupując rodzynki przeczytajcie metkę czy nie były konserwowane siarką jak większość suszonych owoców, bo jeśli tak nic nam po nich!, ponieważ bakterie(...)fermentacji nic nie będzie!, ja swoje dodałam z Owocowego Raju W soku rozpuszczamy cukier i wlewamy do gąsiorka, wyciskamy sok z cytrusów, dodajemy drobno pokrojoną skórkę z jednej pomarańczy, limonki i połowy cytryny. Wsypujemy rodzynki i zamykamy gąsior korkiem z rurką fermentacyjną na czas 3 miesięcy, aż nastaw przestanie fermentować. Wiem, że niektórzy przykrywają tylko szmatką bez rurki fermentacyjnej
Apetyczna babeczkakolor, wiec warto poczekać! A teraz przepis dla tych, którzy nalewkę pigwową będą robić po raz pierwszy. Składniki: 1 kg pigwy 1 litr wódki skórka i sok z całej pomarańczy 5-6 łyżeczek miodu spadziowego od www.Skworcu.com.pl 3 szklanki cukru 1. Na 1 kg obranej pigwy(...)litr wódki, to na początek do ,,przegryzienia,, przez pierwsze 2-3 tygodnie, a potem: 2. Zlewamy alkohol, a pozostałą pigwę zasypujemy cukrem, dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, ( w grubych paskach ), oraz miód. Zostawiamy słój w ciepłym miejscu na kilka dni, codziennie potrząsamy lub mieszamy wszystko razem. 3. Po tygodniu zlewamy sok, dodajemy do wódki wcześniej
Apetyczna babeczkaDrink Bronx SKŁADNIKI: czerwony wermut - 10 ml sok pomarańczowy - 20 ml gin - 20 ml kostki lodu wytrawny wermut - 10 ml DEKORACJA plaster pomarańczy plaster kiwi PRZYGOTOWANIE: Do shakera najpierw wrzucić kostki(...)lodu. Następnie wlać wermut wytrawny i wermut czerwony, gin i sok pomarańczowy. Wstrząsnąć wszystkie składniki dobrze z lodem i przecedzić do schłodzonego kieliszka koktajlowego lub wysokiej szklanki. Udekorować plastrem pomarańczy i kiwi (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document
Kuchnia DanusiSkładniki: 1 saszetka herbaty green tea lemon, 25 ml wódki, 100 ml soku z antonówki, 2 plasterki cytryny, 1 plasterek pomarańczy, do dekoracji: skórka(...)cytryny. Przygotowanie: Zaparzamy herbatę green tea lemon 100 ml wrzątku. Następnie odstawiamy do ostudzenia, mieszamy z wódką i sokiem z antonówki. Plasterki cytryny i pomarańczy nadziewamy na słomkę i umieszczamy w szklance. Wlewamy schłodzony drink. Szklankę dekorujemy spiralką zrobioną ze skórki cytryny
Aga w kuchniSkładniki: 2 saszetki herbaty English breakfast, 1/2 cytryny, 1/2 pomarańczy, kilka listków mięty, 2-3 łyżki brązowego cukru. Przygotowanie: Saszetki herbaty zalewamy wrzątkiem (ok. 600 ml). Słodzimy brązowym cukrem i mieszamy(...)się rozpuścił. Odstawiamy herbatę w dzbanku do całkowitego ostudzenia. Następnie schładzamy herbatę w lodówce. W celu szybszego schłodzenia możemy dodać kostki lodu. Po schłodzeniu dodajemy plasterki cytryny i pomarańczy oraz listki mięty
Aga w kuchniowocowych i bromelainy (bromeliny) - grupy enzymów o wielu właściwościach leczniczych. -Mandarynki , są uważane za młodsze siostry pomarańczy. Są od nich nie tylko mniejsze, lecz także słodsze. Jednak od pomarańczy i innych owoców cytrusowych różnią się także zawartością witamin i innych składników odżywczych. Co prawda podobnie jak grejpfruty czy cytryny są skarbnicą witaminy C, lecz tylko one zawierają nobiletynę
Z Kuchni Do Kuchniżelatyny ok. 100 ml wody do rozpuszczenia żelatyny 450 g jogurtu greckiego Galaretka: 3 szklanki Sprite`a 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: Cytrynki z kwiatem czarnego bzu ETERNO Pomarańcze w syropie ETERNO Mango z wanilią ETERNO kilkanaście lisków świeżej melisy Wykonanie: Biszkopt: Pieczemy według przepisu, który umieściłam w linku. Dla przypomnienia napiszę, że na moim blogu wszystkie wyrazy(...)napoju, wymieszałam. Przezroczysty płyn, który miał się przeobrazić w naszą galaretkę wylałam na stężałą masę serową. W galaretce pozanurzałam odsączone z syropu cytrynki z kwiatem czarnego bzu, jeden plasterek pomarańczy w syropie i listki melisy. Wstawiłam do lodówki do stężenia. Po około 2 godzinach sernik nadawał się podania. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujewaniliowego 1 łyżeczka cynamonu skórka z pomarańczy - opcjonalnie 2 łyżki masła dodatkowo: cukier puder, konfitura, nutella W głębokim talerzu wymieszać jaja z mlekiem, cukrem, cynamonem i skórką z pomarańczy. Na patelni rozgrzać masło z niewielką ilością oleju, aby się nie przypaliło. Każdą kromkę zamoczyć w masie jajecznej i ułożyć na patelni. Smażyć z obu stron
wyzwania kuchenneniedawno i dzielę się nim , bo trunek niespotykanie smaczny. A tak w ogóle,to dostałam go , do degustacji :) Dla mnie rewelacja :) Składniki : 1 szklanka miodu wysuszona skórka z 1/4 pomarańczy ( bez białej skórki która daje goryczkę ) 2 czubate łyżki(...)mielonej kawy pół łyżeczki do herbaty startej gałki muszkatołowej 1 litr spirytusu 96 % 1 szklanka rumu Przygotowanie : Miód lekko zrumienić w garnku , wlać do tego szklankę wody, włożyć skórkę pomarańczy i zagotować Po zagotowaniu syrop zszumować i ostudzić Kawę wymieszać z gałką muszkatołową i parzyć przez 5 min.. Po tym czasie ostudzić i przecedzić Do miodu wlać
Proste Potrawytych rzeczy... Składniki: 1/2 szklanki groszku, kukurydzy i fasoli czerwonej biała część łodygi pora 5 jajek 3 czubate łyżki majonezu sól i pieprz można dodac 2 ogórki konserwowe 7 pomarańczy Wykonanie: Groszek, kukurydzę oraz fasolę wsypujemy do miseczki. Pora kroimy w plasterki Jajka i marchewkę gotujemy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy do warzyw Dodajemy majonez, sól(...)pieprz i mieszamy W pomarańczach odcinamy około 1/4 jej części robiąc daszek...wydrążamy miąższ i w jego miejsce wkładamy sałatkę... Idealna ozdoba świątecznego stołu, na pewno spodoba się całej rodzinie... Smacznego!!! var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js';
NaKońcuJęzyka