Przepis na : deser
K andyzowana skórka pomarańczowa, aromatyczny dodatek za kilka groszy, przyda się do pączków, ciast i deserów. Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 4 pomarańcze 3/4 szklanki cukru woda Przygotowanie: Pomarańcze wyszoruj szczotką w ciepłej wodzie, s kórkę natnij na ćwiartki, zdejmij z pomarańczy, ostrym nożem usuń albedo (białą część). Oczyszczone skórki pokrój w cienkie paski, przełóż do rondla, zalej wodą, doprowadź do wrzenia, gotuj 5 minut, odlej wodę. Zalej skórki świeżą wodą, doprowadź do wrzenia, gotuj... czytaj dalej...
Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.
Czytaj dalej...Szybki koktajl odchudzający z pomarańczy i grejpfrutów.
Czytaj dalej...Suszona pomarańcza na choinkę to prosty dodatek, który doda naszemu drzewku trochę tropikalnych klimatów.
Czytaj dalej...