pokusić się o stwierdzenie, że i zdrowe, więc bez wyrzutów możemy sięgnąć po kawałeczek więcej. Genialnie smakuje z dodatkiem syropu klonowego, zarówno w cieście jak i w kremie, smak pomarańczy równie wyczuwalny. Jednym słowem ciasto z serii tych, które mogę robić i jeść non stop. Jest idealne pod każdym względem. Koniecznie wypróbujcie. Składniki na ciasto: 175 g masła(...)pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 250 g obranej pietruszki 1 jabłko 50 g orzechów włoskich lub pecan skórka i sok z jednej pomarańczy Masło rozpuszczamy z cukrem, z syropem klonowym i odstawiamy do ostygnięcia. Obraną pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko obieramy, pozbywamy się gniazda i również ścieramy na grubych oczkach. Orzechy
Made By Mom And Sonsosie pomarańczowym jest doskonałym posiłkiem dla wszystkich tych, którzy uwielbiają połączenie słodkiego oraz ostrego smaku. Składniki: - pierś z kurczaka - 1 sztuka - ryż brązowy - 1 woreczek - pomarańcze - 2 sztuki - papryka czerwona - 1 sztuka - ananas - 5 plastrów - cebula - 1 sztuka - czosnek - 2 ząbki - oliwa - 1 łyżka - szczypiorek - ostra papryka - curry - kurkuma(...)Mięso pokroić w kostkę. Łyżkę oliwy wymieszać z przyprawami, obtoczyć pierś, pozostawić na 30 min. Cebulę posiekać, lekko podsmażyć wraz z mięsem, dodać wycisnąć sok z 1 pomarańcza. Ananasa, paprykę oraz kolejnego pomarańcza pokroić, dodać do mięsa i razem lekko poddusić. Całość dokładnie wymieszać, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawić. Podawać z gotowanym ryżem, posypane szczypiorkiem. Smacznego
Fit-aminazwykle jest prosty i szybki w przygotowaniu. Składniki: Sok z jednej, dużej pomarańczy 1 mały banan, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 100ml mleka. Jak przygotować? Wyciskamy sok z pomarańczy i przelewamy do blendera, następnie dodajemy wszystkie inne produkty i miksujemy do całkowitego połączenia. Przelewamy do szklanki. Ja do swojego koktajlu dodałam jeszcze pestki granatu na samej górze
Chocolate Stop Temptingzwiązku z tym będąc w sobotę na zakupach postanowiłam tą szarugę jakoś przezwyciężyć. Kupiłam przepiękne kolorowe tulipany i owoce pachnące słońcem. Banany, marakuje, kiwi i pomarańcze. Tonę pomarańczy ;) Już wczoraj na śniadanie powstał pyszny sok ze świeżo wyciśniętych owoców a na deser koktajl. Pomogło, ale nie zamierzam na tym poprzestać ;) Im więcej kolorów w domu, w szklance
Ze smakiem i z pasjątrzcinowy) 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka maizeny (można zastąpić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej) szczypta cukru 400 ml śmietany 30 % 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1 -2 pomarańcze 1 kostka gorzkiej czekolady garść orzechów laskowych Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli. Powoli dodawać cukier cały czas ubijając. Kiedy beza będzie już lśniła dodać ocet(...)koniec dodać cukier i przez chwilę razem ubijać. Wyłożyć na ostudzoną bezę, w zagłębienie. Posypać stratą czekoladą. Orzechy posiekać po posypać na wierzch. Pomarańcze obrać (dokładnie usunąć albedo) i pokroić na plasterki. Położyć na wierzchu
Sto kolorów kuchnijajka 2-3 łyżki miodu dojrzały banan 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1/5 szklanki startej marchewki 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny skórka starta z całej pomarańczy 6 łyżek naturalnego serka twarogowego puszka schłodzonego mleczka kokosowego 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości łyżka masła(...)Jajka ucieramy z miodem i pokrojonym bananem na puszystą masę. Stopniowo dolewamy olej i jogurt dalej miksując. Dodajemy wymieszane suche składniki a na koniec startą marchewkę i skórkę z pomarańczy. Miksujemy aż składniki się połączą. Przelewamy do formy (silikonowej lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia- średnica 18 cm). Pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni
Mienta blogMuffinki mała słodka przyjemność, którą można bardzo szybko zrobić na mnóstwo sposobów. Moim ulubionym połączeniem jest cynamon i pomarańcze i taki też przepis zamieszczam. PRZEPIS(...)SZTUK: 1 1/2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 1 mały jogurt naturalny 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1/3 szkl.oleju 1/2 szkl. soku z pomarańczy skórka pomarańczowa 1 łyżeczka cynamonu A jak to zrobić: Przygotować dwie miski. Do jednej wsypać wszystkie suche produkty, a w drugiej połączyć jajko, jogurt olej i sok.Do miski
Kuchnia w opałachniż dzisiaj za oknem.Od razu człowiekowi weselej na duszy no i na podniebieniu. Deser bardzo prosty i szybki w wykonaniu. SKŁADNIKI NA 4 PORCJE: Biszkopty sok z połowy pomarańczy 1/2 mango obranego(...)skórki 1 kaki 200 g. mascarpone 2 łyżki ulubionego dżemu 1 śmietana 30 % odrobina cukru pudru śmietanfix A jak to zrobić: 1 warstwa - Biszkopty nasączyć sokiem z pomarańczy i ułożyć na dnie naczynia. 2 warstwa - pokrojone w kostkę mango. 3 warstwa - mascarpone połączone z dżemem (w moim przypadku borówkowym) 4 warstwa - pokrojone w kostkę kaki 5 warstwa
Kuchnia w opałachsię od nich to sama przyjemność. Quchniakaroli jeszcze raz DZIĘKUJĘ !!! SKŁADNIKI: 100g mlecznej czekolady 50g białej czekolady połowa mleka skondensowanego w tubce zwykłego drobno pokrojone trzy cząstki pomarańczy A jak to zrobić: Czekoladę mleczną połamać na małe kawałki, przełożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozprowadzić ją pędzelkiem na formie silikonowej i włożyć(...)czynność tę powtórzyć dwa razy. Białą czekoladę również rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do niej mleko w tubce. Tak przygotowaną masę nakładamy do foremek dodając odrobinę pokrojonej pomarańczy bez błonek. Całość zalewamy resztą mlecznej czekolady i odstawiamy na około godzinę do lodówki. Mówię Wam palce lizać, dosłownie i w przenośni
Kuchnia w opałachmasła 1/2 szkl drobnego cukru 1/2 szkl drobno pokrojonej skórki pomarańczowej - kandyzowanej 1-2 łyżki soku z pomarańczy lukier 1 szkl cukru pudru 1-2 łyżki soku z pomarańczy A jak to zrobić: Z mleka drożdży i 2 łyżek mąki przygotować zaczyn i odstawić na 15 minut. Wsypać do miski pozostałe składniki, na końcu dodając masło i dokładnie
Kuchnia w opałachpłat gotowego ciasta kruchego 4 jajka 120 g drobnego cukru 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej skórka otarta z 1 pomarańczy 150 ml soku z pomarańczy A jak to zrobić: Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć dokładnie ciastem. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 10 minut. W tym czasie zmiksować
Kuchnia w opałachSkładniki: jogurt naturalny 180 ml, mąka pszenna 500 z Kopytowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 3 łyżeczki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, pomarańcze 2 sztuki, jabłka 4 sztuki, polewa czekoladowa - w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba dobrze ubić pianę z białek(...)cukru, dodać żółtka, olej, jogurt i krótko zmiksować wsypać przesianą mąkę z proszkiem i i zmiksować krótko do połączenia składników forma silikonowa 24cm z kominkiem - na dnie położyć kawałeczki pomarańczy, jabłek dać na to trochę ciasta, znowu kawałki owoców, dać część ciasta, znowu owoce i resztę ciasta piec w 200C około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto z formy
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 marchewki 1 jajko 70 gram cukru pudru Do przełożenia: 0,5 słoiczka dżemu z czerwonej porzeczki pół startej skórki pomarańczy Wykonanie: Marchewki obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Na stolnice przesypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia oraz cukier puder, dodajemy margarynę siekamy nożem(...)Owijamy folią i władamy do lodówki na 60 min. Wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy i wykrawamy nieduże kółeczka. W połowie robimy na środku dziurkę, ciasteczka przekładamy dżemem wymieszanym ze skórką pomarańczy. Łączymy w pary. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 15 min. Po upieczeniu posypujemy obficie cukrem pudrem
kgwjanczewolatin;} Składniki na ok. 45 szt .: 150 g całych migdałów ze skórką 300 g mąki 180 g drobnego brązowego cukru 2 jajka ½ łyżeczki sody oczyszczonej skórka starta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub z migdałów (ewentualnie 2 łyżeczki cukru waniliowego) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)font:minor-latin;} Migdały uprażyć lekko na patelni i pokroić na spore kawałki. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę, sodę i ekstrakt. Wymieszać. Dodać skórkę z pomarańczy i migdały. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk, podsypać mąką. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować 3 wałeczki
maniapieczeniagodzinę do lodówki. Masa makowa (można użyć również gotowej masy makowej): 500 g maku 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: masło i bułka tarta (do przygotowania formy), cukier puder (do posypania), kilkanaście wiśni z frużeliny(...)ostygnięcia. Następnie zemleć dwukrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Masło rozpuścić. Dodać do niego zmielony mak i mieszając ogrzewać kilka minut. Ubić pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku dodać miód, cukier i skórkę pomarańczową. Na koniec dodać pianę z białek, rodzynki, posiekane orzechy oraz esencję migdałową i delikatnie wymieszać. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić
Bullio