Tydzień temu wyczarowałam pyszne bitki. Wyszły idealnie, ale to nie był ten przepis. Nie, nie pasował mi na 1000 wpis. Myślałam, myślałam, rozmawiałam, myślałam. I uparłam się na zwykłe zapiekanki z serem i pieczarkami. Bez dziwacznych dodatków, proste. To było to. Nie kombinowałam z serami, nie dodawałam żadnych czosnków i innych suszonych ziół. Wyszły w punkt. Bloga prowadzę(...)starałam się nie przedobrzyć. Nawet za bardzo nie kusiły mnie jakieś dziwne przyprawy, sery czy ciemne pieczywa. Nie zmienia to jednak faktu, że na bloga wjadą kiedyś przepisy na zapiekanki zupełnie od czapy. Dziś jednak klasyka. Mam nadzieję, że dzisiejszym przepisem sprawiłam Wam trochę radości. Mnie tego typu smaki zawsze kojarzą się dobrze. Raczcie się. Składniki: 2 półbagietki
KardamonovyDzisiaj polecam zapiekankę makaronową Składniki: 200g makaronu świderki 2 filety z kurczaka papryka 2 pomidory cebula 2 ząbki czosnku olej 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka przyprawy do kurczaka 250 ml bulionu sera mozzarella tarty opcjonalnie ser żółty tarty Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Cebulę pokroić w pióra, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na oleju. Kurczaka podsmażyć z przyprawą do kurczaka(...)odparowania znacznej ilości płynu. Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać powstałym sosem. Posypać tartym serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut. Artykuł Zapiekanka makaronowa pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaproduktem jest dla mnie passata pomidorowa – można ją zastosować do wielu dań – idealna na zupę pomidorową, jako sos do pizzy lub po prostu sos do makaronu lub zapiekanek . Przepisy bazowe! Ja jako blogerka kulinarna, często robiłam nowe potrawy. Wymagało to oczywiście kupienia nieraz jednorazowych produktów, których później nie użyłam. Teraz rzadziej eksperymentuje, korzystam z przepisów, które znam(...)zrobić kolejne danie. Najbardziej popularny jest oczywiście rosół, na bazie którego można stworzyć wiele innych dań: – bulion: zupy (pomidorowa, zupy krem), risotto, – mięso : opanierować i usmażyć, placuszki , zapiekanka – warzywa: sałatka jarzynowa , pasta na kanapki. Gotować na 2 dni! Odkąd pamiętam najlepiej sprawdza mi się ten sposób gotowania, zamiast stać codziennie przy obiedzie gotuje
KuchniaWeDwoje.pldiecie bogatej w produkty mięsne, taka mała odskocznia od ciężkostrawnych potraw. Przy okazji danie jest bardzo proste i nie wymaga wielu składników, dlatego przy okazji możemy odpocząć od kuchni. Zapiekankę uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Składniki: Szklanka to pojemność 250ml. 300 g ryżu – najlepiej sypki, który się nie skleja np. Basmati 2 szklanki mleka 3,2% 1 szklanka(...)czasie do jabłek dodaję 3 łyżki cukru oraz łyżeczkę cynamonu i prażę jeszcze chwilkę na troszkę większym ogniu. Po około 5 minutach masa jabłkowa jest już gotowa. Do tej zapiekanki możemy też użyć gotowych jabłek ze słoika. Zawsze na jesień robię kilkanaście takich słoików. Są to jabłka duszone z cukrem, więc dodaję tylko cynamon i jabłka są gotowe. Piekę ryż
Ania gotujekurkumy. Gotować przez 25min, a na koniec dolać mleko. Doprowadzić do wrzenia i zblendować na gładką masę. Chleb posmarować masłem i podawać jako dodatek do zupy. Bezglutenowa kolacja – zapiekanki z pieczarkami Pyszna kolacja bezglutenowa to będzie zwieńczenie naszego dnia. Moją propozycją są proste i szybkie zapiekanki z pieczarkami. Do tego przepisu najlepiej użyć świeżych pieczarek wtedy zapiekanki będą bardzo
Via GustoZapiekanka ryżowa bolońska jest pyszną propozycją na rodzinny obiad, świetna propozycja na przyjęcie gości. Wystarczy tylko kilka składników. Artykuł Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąZapiekanka gulaszowa z ziemniakami to prawdziwy comfort food. Mięciutka wołowina, aromatyczny sos i chrupiące ziemniaczki. Cudownie rozgrzewająca i pyszna – idealna na zimowe dni. Nie jest co prawda błyskawiczna – musimy się trochę nakroić, ale nie ma też w niej nic trudnego. Łatwo ją też odgrzać, jeśli coś zostanie. Możemy także przygotować ją do dwóch dni wcześniej – bez ziemniaczków(...)potem dogotować je i zapiec całość. Bez wstydu podacie ją na przyjęciach! Porcja dla ok. 4 osób. Zapiekanka gulaszowa z ziemniakami: 1 kg wołowiny (np. rostbef, pręga, skrzydło, karkówka) 1 kg niewielkich ziemniaków (po obraniu) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 łodyga selera naciowego 1 zielona papryka 1 łyżka papryki wędzonej w proszku + 1 łyżeczka
Poezja smakusmaków, kto nie próbował musi nadrobić. To danie to trochę taka moja wariacja na temat lazanii, bo ten przepis absolutnie nie jest typową włoską potrawą, ale jest to przepyszna zapiekanka, którą warto zrobić u siebie w domu. Możecie też ją w dowolny sposób modyfikować na swoje potrzeby. Danie bardzo proste do wykonania, ja lazanię przygotowałam z domowego prawdziwego włoskiego ciasta(...)wyłóż ostatnią warstwę masy ziemniaczanej i przykryj kawałki makaronu typu lazania. Posmaruj ponownie śmietaną, zetrzyj na tarce resztę parmezanu, posyp na wierzch, zetrzyj na tarce zimne masło, oprósz całą zapiekankę. Mleko zmiksuj z jajami, dopraw odrobiną soli i pieprzu, zalej masą całą zapiekankę. Pieczemy na złoty kolor u mnie 45 minut w temp. 180°C, grzanie dół + termoobieg. *Ilość
SMYKWKUCHNILubimy gołąbki, ale wymagają trochę czasu aby je przygotować. Tym razem wpadła mi w oko taka zapiekanka. Układa się ją warstwami z tych samych składników co do gołąbków łącznie z sosem. Całość zapiekamy i gotowe ;-) Zrobiłam swój tradycyjny farsz i sos pomidorowy - zapiekanka autentycznie smakuje jak gołąbki, a moja córka powiedziała, że ten dodatkowy żółty ser na wierzchu smakuje(...)spodu kilkoma łyżkami sosu, wyłożyć 1/3 liści kapusty, potem 1/2 farszu, znów smarujemy sosem, ponownie 1/3 liści, 1/2 farszu. Pozostałą część liści pokroić na paski, posypać nimi wierzch zapiekanki i polać pozostałym sosem. Na koniec dodać tary żółty ser wedle uznania. 5. Całość piec w 180 st.C. Przez 30 minut z przykryciem, a przez kolejne 30 minut bez przykrycia
Kuchnia domowa Animożna jeść surowe, podobnie jak w carpaccio pieczarkowym . Ponieważ Polacy uwielbiają pieczarki, furorę zrobił także przepis na strogonow z pieczarek . Kolejne miejsce na liście zajęła s erowa zapiekanka makaronowa z mięsem rosołowym i zielonym groszkiem , przecież wszyscy uwielbiamy zapiekanki makaronowe z ciągnącym się serem, a jeżeli w takiej zapiekance można wykorzystać mięso z niedzielnego rosołu, to jeszcze lepiej
Codzienne Gotowaniełososiem i krojonym chlebem tostowym, to bardzo szybka i łatwa do przygotowania przystawka. To bez wątpienia nietuzinkowa, bardzo ładna przekąska na imprezę! Zimne ciasto z łososiem – Przepis 10. Zapiekanki gyros Pyszny, aromatyczny farsz oraz doskonały sos czosnkowy na bazie jogurtu, to podstawa zapiekanek gyros! Polecamy! Zapiekanki gyros – Przepis PRZEKĄSKI IMPREZOWE – 15 PRZEPISÓW Na słodko
Kuchnia Na WypasieZapiekanka ziemniaczana zrobiona jakieś dwa tygodnie. Zdjęcie zrobione od razu i zapomniane. Dzisiejsze blogowe gotowanie zakończyło się porażką, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami mało świątecznym przepisem. A co! Jeszcze zdążę Was zanudzić piernikami i innymi truflami, kwestia czasu. Przepis podpatrzony u Jamiego, daaaawno temu. Trochę zmieniony. Szybki, prosty i bardzo smaczny. Może być dodatkiem do mięs, ryb, właściwie(...)gotujemy pod przykryciem jakieś 5 minut. Po tym czasie, przerzucamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego (delikatnie, żeby się nie rozpadły), posypujemy serem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach, aż zapiekanka się zrumieni. Artykuł Zapiekanka ziemniaczana pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyPasztet orzechowy to moje odkrycie tego roku! Ta pyszna zapiekanka orzechowa to danie, które idealnie sprawdzi się jako potrawa wigilijna. Pasztet orzechowy jest niezwykle smaczny, ale także bardzo pożywny, także nie można zjeść go zbyt dużo. Pasztet orzechowy to danie, które wspaniale wpisuje się w klimat Świąt. Intensywnie orzechowy i aromatyczny jest po prostu fantastyczny! Gorąco polecam! Pasztet orzechowy Składniki(...)wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć do niej masę orzechową, wyrównać i lekko ugnieść łyżką. Wstawić do piekarnika i piec przez 30-40 minut, lub do czasu aż zapiekanka orzechowa będzie rumiana. Można piec do tzw. "suchego patyczka", czyli patyczek włożony do ciasta po wyjęciu będzie suchy. Po upieczeniu pasztet orzechowy wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć
Codzienne Gotowaniedobrze sprawdzą się też pieczarki albo starta na wiórki marchewka. Wykorzystajcie mięso mielone wieprzowe, drobiowe, wołowe lub mieszane. Mięso mielone w sosie śmietanowo - serowym sprawdzi się również jako składnik zapiekanek. To bardzo uniwersalny przepis na pyszny i szybki obiad. Koniecznie wypróbujcie, polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na mięso mielone:) Jeśli szukacie przepisu na obiad z mięsem mielonym, polecam również(...)patelnię wyróżnia, a mianowicie możliwość pieczenia potrawy na patelni w piekarniku! Już od dawna chciałam mieć patelnię o takiej funkcji, bo naprawdę wiele pysznych mięsnych potraw i zapiekanek wymaga wcześniejszego podsmażenia mięsa na patelni, a dopiero później pieczenia. Dzięki odpinanej rączce i funkcji click-by-click staje się to o wiele łatwiejsze - no i mamy mniej do zmywania
Lekcje w kuchniprzyprawy, wszystko dobrze mieszamy i dusimy na małym ogniu około 10 minut. Gotowy farsz nakładamy na nasze łódeczki (ilość zależy od gustu i wielkości bułki - mi wyszło 8 sztuk zapiekanek ;)). Posypujemy startym parmezanem (możemy też użyć sera żółtego). Zapiekanki wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na około 10 minut. Pieczemy do momentu roztopienia się sera i zarumienia się bułek. Gotowe(...)zapiekanki przed podaniem posypujemy listkami świeżej kolendry. Za sprawą produktów marki Patak’s, we własnej kuchni możemy tworzyć bardzo smaczne dania, które zadowolą najbardziej wymagające podniebienia. Prosto, ale i pysznie - Smacznego
Projekty ze smakiem