pomarańcze - 5663 przepisów (strona:121/378)

Dżem z pigwy i pomarańczy 122

pigwy 2 limonki 3 duże pomarańcze 200 g cukru 2 łyżki żelatyny Przygotowanie Pigwy obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka ,dodajemy sok z wyciśniętych pomarańczy i limonki ,wlewamy wodę ,wsypujemy cukier i zagotowujemy od czasu do czasu mieszając. Następnie zestawiamy z ognia ,blendujemy i ponownie zagotowujemy. Dodajemy żelatynę ,dokładnie mieszamy i jeszcze gorący dżem przekładamy

R'n'G Kitchen
Jabłecznik z pomarańczową galaretką (bez pieczenia) 135

paczka maślanych herbatników pełnoziarnistych Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek (najlepiej szarej renety) 1 cytryna 150 g cukru łyżeczka cynamonu 2 łyżki żelatyny paczka biszkoptów Galaretka pomarańczowa: 1 kg pomarańczy 150 g cukru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 500 ml wody 2 łyżki żelatyny Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Blaszkę (30x25) wyściełamy folią spożywczą i układamy(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Pomarańcze myjemy , przekrawamy na pół ,wyciskamy sok. Do rondelka wlewamy sok ,dodajemy skórki pomarańczowe ,cukier ,kardamon ,500 ml wody i zagotowujemy. Przecedzamy przez bardzo drobne sitko ,dodajemy żelatynę i dokładnie

R'n'G Kitchen
Kokosowe orzeźwienie 139

Bazilio Caraibo di Coco plasterek pomarańczy lód Przygotowanie Sok pomarańczowy i likier o smaku kokosowym mocno schłodzone wymieszałem w shakerze z lodem. Wlałem do kieliszków. Udekorowałem plasterkami pomarańczy

R'n'G Kitchen
Gruszki z marcepanem w cieście francuskim - zdjęcia krok po kroku 184

składniki uwielbiam, więc przepis po prostu musiał się tutaj pojawić :) Przepis znalazłam na stronie ' Moje Gotowanie '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 6 porcji: 3 gruszki podobnej wielkości 1 duża pomarańcza 2 krople aromatu waniliowego 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 1 żółtko 100 g cukru żelującego 2:1 Składniki na masę marcepanową: 100 g obranych migdałów 3 krople aromatu migdałowego(...)białko CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Gruszki obieramy, przepoławiamy i usuwamy gniazda nasienne. Wypukłą stronę nacinamy w drobną kratkę uważając, żeby nie przeciąć gruszki. Z pomarańczy obieramy połowę skórki i wyciskamy cały sok - umieszczamy w garnuszku, dodajemy aromat waniliowy. Podgrzewamy przez chwilę. Wkładamy gruszki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Wszystkie składniki na masę marcepanową umieszczamy

My Culinary Art
Odchudzone ciasto z pomarańczowo dyniowym musem pod serową kołderką 170

dyniowy ok 1/2 kg. dyni 2 pomarańcze kilka goździków 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru 2 łyżki miodu 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny Dynię i pomarańcze kroimy drobno i gotujemy z przyprawami do miękkości. Kiedy dynia zmięknie dodajemy miód, żelatynę i galaretkę. Można dodać więcej żelatyny i pominąć galaretkę, ale moim zdaniem nadaje ona ciekawszego

Cynamonowe szczęście
Koktajl truskawkowo melonowy 167

truskawek sok z 1 limonki sok z 1 pomarańczy sok z 2 mandarynek przygotowanie melon pozbawić pestek, miąższ pokroić w małe kawałki, truskawki umyć, odciąć szypułki, z pomarańczy, mandarynek i limonki wycisnąć sok. Owoce włożyć do blendera, dodać sok,  Wszystko zmiksować. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego

Stare Gary
Mango lassi. 141

mamy pożywne drugie śniadanie lub wrzucić kostki lodu i listki mięty, aby otrzymać orzeźwiający napój. SKŁADNIKI: 1 dojrzałe mango 1 mały banan 150 ml jogurtu greckiego sok z 1 pomarańczy sok z 1/4 cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Odkroić duży płat mango ( kroić jak najbliżej pestki żeby otrzymać duży kawałek). To samo zrobić z drugiej strony pestki. Następnie ponacinać owoc(...)strony skórki kciukami wypchnąć owoc. Otrzymaną kostkę odkroić od skórki. Wrzucić do blendera. 2. Banana pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do blendera. Dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny. 3. Wlać jogurt grecki i całość zblendować aż do całkowitego połączenia składników. 4. Podawać z kostkami lodu i listkiem świeżej mięty lub z płatkami owsianymi. Smacznego

DefinicjaSmaku
Kisiel z rabarbaru 143

dodają mu nietypowego i ciekawego wyglądu. Składniki : 400 gr rabarbaru  6 łyżek brązowego cukru 800 ml wody + osobno 300 ml 8 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej  kandyzowana skórka pomarańczy pół łyżeczki startego imbiru truskawki do ozdoby Przygotowanie : Łodygi rabarbaru kroję w pół centymetrowe plasterki i dodaję do 800 ml wody wraz z cukrem brązowym. Zagotowuję i gotuję jeszcze(...)rozprowadzam mąkę ziemniaczaną w 300 ml wody i wlewam jednym ruchem do gotującego się rabarbaru ciągle mieszając przez jeszcze 2-3 minuty dodając w tym czasie kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Gotowy kisiel wlewam do salaterek ozdabiając truskawkami. Świetny do podania na ciepło jak i na zimno. Sezonowa pychotka

Mechanik w kuchni
Zielone smoothie z kiwi, limonką i pomarańczą 117

kogo: dla fanów kiwi dla szukających letniego orzeźwienia dla lubiących zdrowe, naturalne desery Składniki: 4 kiwi pół limonki 1 pomarańcza łyżka miodu garść liści mięty łyżka syropu miętowego (opcjonalnie) Wykonanie:  Kiwi obrać, limonkę i pomarańczę sparzyć. Pomarańczę obrać i wrzucić do blendera. Wycisnąć sok z limonki (uwaga, by pestki nie wpadły do miski). Kiwi, pomarańczę, sok z limonki, łyżkę

Mania Wypiekania
Pulao pomarańczowe 126

smaku vindaloo doskonale nada się delikatny, ale aromatyczny ryż z jakimś orzeźwiającym akcentem. Uznałam, że do pulao dodam standardowych przypraw, z lekką przewagą cynamonu i słodyczy a kawałki pomarańczy dopełnią całości.  Pomarańczowe pulao z rybnym vindaloo stworzyło idealną i przepyszną całość. :) Składniki (na 2-3 osoby): 1 filiżanka (175 ml) ryżu basmati Do gotowania ryżu: 3 ziarna ziela angielskiego(...)masła 1 łyżeczka brązowego cukru 1 ziarno kardamonu 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 2 ziarna czarnego pieprzu duża szczypta cynamonu szczypta garam masala 1/4 łyżeczki kurkumy sól do smaku 1/3 pomarańczy obranej z błonek  1 łyżka startej na paseczki skórki pomarańczowej lub cytrynowej (najlepiej zesterem) trochę siekanej natki pietruszki (ilość wg upodobań) 1. Całe przyprawy wrzucamy do specjalnego woreczka

Kuchnia Prezydentowej
Babka pomarańczowa 171

pomarańczową, którą na wspólne pieczenie zaproponowała Ania . Bardzo jej dziękuję za udostępnienie tego przepisu, bo jest po prostu doskonały. Ja dodałam jedynie więcej soku pomarańczowego i więcej skórki z pomarańczy i przez roztargnienie nie ubiłam piany z białek, a dodałam od razu całe jajka. Niezależnie od tego babka i tak wyszła wspaniała, przy tym szybko się ją robi;  gorąco(...)mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 kostka masła 2 -2,5 łyżeczki proszku do pieczenia  1 szklanka cukru pudru  4 jajka skórka otarta z 2 z pomarańczy 1/2 szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy 1. Utrzeć margarynę/masło z cukrem, dodać po jednym jajku oraz sok.  2. Przesiane mąki połączyć za pomocą trzepaczki z proszkiem

Kuchnia Prezydentowej
Flavours of Portugal - kolacja, Tejo oraz wielkie białe wina Portugalii 134

Anselmo Mendes. Wino było fermentowane w nowych i używanych beczkach z dębu francuskiego a następnie starzone w tych samych beczkach przez kolejne 6 miesięcy. Dominują w nim intensywne aromaty pomarańczy, melona, letnich kwiatów polnych i kopru włoskiego. Intensywne i orzeźwiające z charakterystyczną mineralną nutą. Wspaniałe wino z przyjemnym długim finiszem. Bardzo dobre już dziś, ale zyska jeszcze podczas kilku(...)odmiany Bical rosnącej na kredowych glebach. Winnice znajdują się na wzgórzach Ois do Bairro. Wino fermentowane i starzone przez rok w nowych dębowych beczkach. Dominują aromaty owoców tropikalnych, pomarańczy i pigwy. Wspaniale zbudowane. Dobry balans pomiędzy soczystością, kwasowością a rozbudowaną owocowością. Gęste z długim posmakiem moreli i brzoskwiń. Doskonałe nietuzinkowe wino idealnie zgra się z serem owczym, dorszem

królestwo garów
Risotto pomarańczowe z dynią i figami 120

dobiega końca ale dynię można jeszcze kupić więc dajemy Wam kolejną inspirację na potrawę. Tym razem jest to danie na słodko Składniki: - 1 woreczek ryżu - 2 szklanki wody - 2 pomarańcze - 150 g dyni - 2 figi - 30 g cukru waniliowego - 1/2 łyżeczki cynamonu Porcja na 2 osoby Najpierw z jednej pomarańczy ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Do garnka wlewamy wodę(...)pomarańczy i dodajemy skórkę oraz cukier waniliowy i cynamon. Gdy mieszanka pomarańczowa nam się zagotuje dodajemy ryż i gotujemy. Jak ryż będziemy mieć na wpół miękki dodajemy dynię i dalej gotujemy. Potem dodajemy drugą pomarańczę pokrojoną w kostkę. Na sam koniec dodajemy figi pokrojoną na kawałki. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Bułeczki czekoladowo – cynamonowe 132

stopionego masła - 1 łyżeczka esencji waniliowej - 2 jajka - 500g mąki pszennej Nadzienie: - 40g gorzkiej czekolady - 50g stopionego masła - 100g ciemnego cukru muscovado - 2 łyżki cynamonu - skórka starta z jednej pomarańczy Z powyższych składników wychodzi ok. 8 bułeczek. Zaczynamy od przygotowania ciasta. W robocie umieszczamy cukier, mleko, drożdże, roztopione masło, jajko, esencję waniliową i mieszamy aż do momentu uzyskania gładkiej(...)blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości ok. 35 x 30. Po rozwałkowaniu rozsmarowujemy na cieście przygotowane wcześniej nadzienie, a po rozsmarowaniu posypujemy nadzienie startą skórką z pomarańczy i zawijamy ciasto w roladę pamiętając żeby nie rozciągać ciasta. Zawijamy ciasto od dłuższego boku. Następnie tak zwinięte ciasto tniemy ostrym nożem na plastry o grubości ok. 6 centymetrów

Kuchenne Wariacje
Sałatka z pomelo, pomarańczą i granatem 161

Zanim zaczniemy nasze propozycje świąteczne to jeszcze na koniec tygodnia coś lekkiego czyli sałatka z pomelo, pomarańczą i granatem Są takie sałatki z grejpfrutem ale my wolimy jednak słodycz pomelo i jego twardszą strukturę miąższu Składniki: Sałatka: - 1/2 pomelo - 1 pomarańcza - 1 mały granat - 2 główki cykorii - 1 mała sałata rzymska Dressing: - 2 łyżki miodu - sok z 1 cytryny(...)najpierw pozbywamy się skóry a później błony otaczającej każdy kawałek gdyż jest gorzka i zepsułaby nasza sałatkę (no chyba że ktoś lubi taką gorycz to co innego ). Później obieramy pomarańcz także pozbywając się zbędnej skórki z każdego kawałka. Ostatnim z owoców jest granat, który obieramy i wyciągamy z niego czerwone nasiona. Obie sałaty rozdzielamy na kawałeczki, targamy na małe części

Kuchenne Wariacje