tortownicę o śr. 16cm Kruche ciasto: 60 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 100g margaryny 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Krem: 3 duże pomarańcze 1/2 tabliczki białej czekolady np. Wedel 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka syropu trzcinowego Dr Oetker 1 galaretka pomarańczowa 100g margaryny (może być masło) 6 dużych listków mięty(...)dodajemy jajko oraz żółtko, a także pokrojoną na malutkie kawałki margarynę. Całość szybko zagniatamy i odkładamy na 15 minut do zamrażalnika. 2. W tym czasie robimy krem: Z pomarańczy wygniatamy sok, powinno go być ok 0.5l. W pół szklanki soku rozpuszczamy budyń oraz galaretkę resztę gotujemy z dodatkiem syropu trzcinowego i świeżej mięty. Kiedy sok zaczyna się gotować
Kuchnia w czekoladziekolejny smakołyk bez pieczenia. Szybkość i prostota, która daje nam prawdziwą ucztę i dla podniebienia i dla oka. Składniki: Na tortownicę o śr. 16cm Krem pomarańczowy: 3 średniej wielkości pomarańcze 1 budyń śmietankowy 1 łyżka syropu trzcinowego 1 galaretka pomarańczowa 120g margaryny np Kasia, Palma Masa chałwowa: 1 opakowanie serka mascarpone (250g) 200g sera białego (może być sernikowy(...)białej czekolady Sposób przygotowania: 1. Spód tortownicy wykładamy folią spożywczą. Posypujemy połową posiekanych włoskich orzechów. Rozpuszczamy też jedną galaretkę pomarańczową w 3/4 szklanki wody. Pozostawiamy do ostygnięcia. 2. Z pomarańczy wygniatamy sok. Zostawiamy 1/2 kubka, do reszty dodajemy syrop trzcinowy i stawiamy na małym ogniu. Do odlanej części wsypujemy budyń i galaretkę, mieszamy. Mieszankę wlewamy na gotujący się
Kuchnia w czekoladzie24x36cm Masa makowa: 1/2 kg suchego maku 1 szklanka cukru 1/2 szklanki miodu np. wielokwiatowego 2 jajka 60g masła 100g rodzynek 100g mieszanki keksowej skórka otarta z 1 pomarańczy 100g orzechów włoskich aromat migdałowy ziarenka z 1 laski wanilii ewentualnie 50ml spirytusu lub rumu Ciasto: 500g mąki 250g masła lub margaryny (ja użyłam Palmy z Bielmaru) 2 jajka(...)maszynkę do mięsa, a następnie łączymy z dwoma żółtkami. 2. Masło topimy wraz z cukrem, dodajemy miód. Gorące wlewamy do maku. Dodajemy bakalie: orzechy, mieszankę keksową, skórkę z pomarańczy, wanilię, aromat i rodzynki- przelane gorącą wodą lub maczane ok 1h w alkoholu. Jeśli moczymy w alkoholu, to dodajemy z całym płynem. Mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek
Kuchnia w czekoladzieśniadania pobudzi i sprawi, że z uśmiechem zaczniesz dzień :) Składniki: 4 pomarańcze 2 jabłka 2 gruszki 1/2 owoców granatu kilka gałązek mięty Sposób przygotowania: Owoce dokładnie myjemy. Pomarańcze obieramy ze skórki. Podobnie jabłka i gruszki. Z połówki granatu delikatnie wyjmujemy ziarenka. Owoce przepuszczamy przez sokowirówkę, w międzyczasie dodajemy kilka listków mięty. Powstały sok dokładnie mieszamy by smaki
Kuchnia w czekoladziekoniecznie zróbcie i spróbujcie :) Mi bardzo posmakowała. Składniki: Dla około 3-4 osób 3 duże marchewki 1 duże jabłko 1/5 dużego korzenia selera sok z 1 małej pomarańczy(...)łyżki cukru Sposób przygotowania: Warzywa i owoce myjemy, obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki, ewentualnie jak mamy taką możliwość- wysługujemy się robotem kuchennym z odpowiednią przystawką. Z pomarańczy ścieramy skórkę, następnie wyciskamy sok. Skórkę dodajemy do startych warzyw, sok mieszamy z cukrem i przelewamy do naczynia z surówką. Mieszamy, by składniki się połączyły i podajemy od razu
Kuchnia w czekoladziezjeść kiedy taki upał i na nic tak naprawdę nie ma się ochoty? Proponuję lekką sałatkę z kurczakiem i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi wzbogaconą nutką pomarańczy. U mnie pojawi się jeszcze nie raz :) Składniki: Dla 4 osób: 1 główka sałaty masłowej lub strzępiastej 2 pomidory 1 większy ogórek 2 piersi(...)kurczaka 3/4 szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych) 4 łyżki pestek dyni 3 łyżki sezamu 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki oliwy z oliwek ok 8 łyżek octu balsamicznego o smaku pomarańczy sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 płaska łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta soli, pieprzu 3 łyżki oleju np rzepakowego Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka
Kuchnia w czekoladzieorzechów włoskich, posiekanych 250 g mąki pszennej tortowej, przesianej 250 g miękkiego masła niesolonego 250 g cukru pudru skórka starta z 2 pomarańczy skórka starta z 1 cytryny 5 jajek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub brandy (ja użyłam(...)papierem do pieczenia. Wymieszać morele, rodzynki, orzechy z 30 g mąki. Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem na puszysty krem (ubijać przez 8 minut). Dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Wymieszać szpatułką z resztą mąki wraz proszkiem do pieczenia. Dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę oraz likier (u mnie
cucinarepomarańcze zalewam wrzątkiem a następnie tnę skórę na ćwiartki i obieram. Dzielę na wąskie paski i usuwam delikatnie białe części. Zalewam szklanką soku wyciśniętego z pomarańczy lub jeśli nie mam go wcale lub nie mam aż tyle szklanką wody. Dodaję szklankę cukru i gotuję około 60 minut na małym ogniu. Skórki rozkładam
cucinareamerykańska, porzeczki. Sprawdzą się winogrona, brzoskwinie, śliwki, kiwi a nawet jabłka. Cytrusy zawsze dodają świeżości i lekkości – ja użyłam umytych i pokrojonych w cienkie plastry cytryn, limonek, grapefruita i pomarańczy. Do już wybranego wina i owoców dobieramy „wzmacniacz smaku”. Tutaj warto postawić na rum, który w połączeniu z owocami zawsze sprawdza się znakomicie. Do wyboru macie rum ciemny(...)butelka owocowego, półwytrawnego białego wina Pinot Grigio 1,5 szklanki białego rumu 1 litr soku pomarańczowego z miąższem owoców 0,5l napoju Sprite 0,5l lemoniady cytrynowej 2 pomarańcze 1 limonka 1 grapefruit 1 cytryna mięta – ok. 15 liści bazylia – ok. 15 liści woda mineralna lekko gazowana do uzupełnienia lód w kostkach do uzupełnienia
Karo in the Kitchenduża papryka lub dwie mniejsze chili (to mój osobisty dodatek) 150 ml białego wina półwytrawnego sól pieprz 4 łyżki oliwy (do smażenia, nie extra virgin) sok z małej słodkiej pomarańczy Rano kurczaka marynujemy w misce: polewamy 100 ml wina, potem oliwą, a na koniec obsypujemy solą i pieprzem. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki. Po południu kurczaka(...)stopni i pieczemy jeszcze kwadrans lub dłużej - mięso powinno rozpadać się przy byle dotknięciu widelcem. Po wyjęciu z piekarnika polewamy całość (jeszcze na blasze) sokiem wyciskanym z pomarańczy. Podajemy np. z pomidorami. ----------- Podobne: I jeszcze zdjęcia z niezapomnianych miejsc w Portugalii
Weekendy w domu i ogrodziepomarańczy(można zastąpić) 3 łyżki tahini (miazga sezamowa) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g rozpuszczonego masła Syrop: szklanka cukru 1/3 szklanki wody z kwiatów pomarańczy sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto należy połączyć razem i dobrze chwilę wyrobić mikserem. Powinna to być konsystencja zbliżona do drożdżowego ciasta. Następnie przełożyć do dużej
Karczma Honoriettypomijając chleb, można zaserwować je jako przepyszny dodatek do dań głównych, zapakować 'na wynos' czy pochrupać jako forma przekąski. 2 porcje: * młode marchewki- 4 szt. * sok ze świeżej pomarańczy- 1/2 szklanki * oliwa- 1/3 szklanki * miód- 1 łyżeczka * świeży rozmaryn, świeży tymianek- po kilka listków * szczypta soli(...)chleb- 2 kromki Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Marchewkę obrać, przekroić na pół, ułożyć w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia i zalać marynatą z wyciśniętego soku z pomarańczy, oliwy, miodu, soli i świeżych ziół. Piec około 45-50 minut, z czego pierwsze 10 minut piec pod przykryciem. Marchewkę przełożyć na talerz, a sos powstały z pieczenia marchewek
Kraina Miodem Płynąca