pomarańcze - 5663 przepisów (strona:109/378)

Karkówka z sosem z pieczonej papryki 125

przygotowania całego dania potrzeba nam: około 2 kg karkówki (w całości) 4 czerwone papryki 6-8 cm imbiru 7-9 ząbków czosnku 3 ostre papryczki chilli  3 pomarańcze 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 mała śmietanka 30%  1 słoiczek dżemu śliwkowego lub powideł Przyprawy estragon 1 łyżka czosnek niedźwiedzi 1 łyżka jałowiec 10 owoców liść laurowy 3-4 liście(...)pieprzu słodka papryka 1 łyżka ostra papryka 1 łyżeczka Mięso musi się marynować przynajmniej 24 godziny w lodówce, w zalewie zrobionej ze wszystkich przypraw z dodatkiem soku z 2 pomarańczy, oleju, startego imbiru, pokrojonych w kostkę i zgniecionych 7 ząbków czosnku, z porozcinanymi w pół papryczkami chilli. Ja zawsze podgrzewam olej i zalewam nim wszystkie składniki  w misce

Kuba Gotuje
BABKA POMARAŃCZOWA 141

Składniki: 6 jajek 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru kryształ 1 szklanka mąki ziemniaczanej 200 g margaryny 2 łyżki oleju 100 ml świeżego soku z pomarańczy skórka starta z 1 pomarańczy 9 ml olejka pomarańczowego  szczypta soli Dekoracja: czekolada gorzka Przygotowanie: Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia(...)Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzona margarynę, lekko wymieszać, potem dodać olej, wlać sok wyciśnięty z pomarańczy oraz olejek pomarańczowy. Dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą formy o wymiarach średnicy 24 z tulejką

Ciastka - domowe słodkości
Pączki pieczone w piekarniku z dżemem truskawkowym (Fit) 190

ciepłego mleka 50g świeżych drożdży 3 jajka 2 łyżki ksylitolu ½ łyżeczki brązowego cukru Szczypta soli Dodatki: Dżem truskawkowy , najlepiej własnej roboty Lukier pomarańczowy: 200g cukru pudru, sok ze świeżej pomarańczy i kilka kropli cytryny RADA: Jeśli pączki mają być jeszcze bardziej odchudzone to zamiast lukru polejcie je roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą z dodatkiem masła Przygotowujemy rozczyn na ciasto(...)piekarnika odstawiamy na około 10 minut do ostygnięcia, a następnie lukrujemy. Przygotowanie lukru: odmierzamy 200g cukru pudru, dodajemy kilka kropli soku z cytryny oraz taką ilość soku z pomarańczy aby otrzymać lukier o pożądanej konsystencji ( jest to mniej więcej sok z ¼ pomarańczy). Na końcu możemy je obsypać kandyzowaną pomarańczą. Gotowe. Smacznego

Kolizje Smaków
Pomarańczowe oponki parzone 137

przepis, który przypadnie Wam do gustu. Szybki w przygotowaniu i na pewno wyjdzie :)  Składniki:  skórka z jednej pomarańczy 220 ml soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy 100 g masła 180 g mąki pszennej szczypta soli 4 jajka olej do smażenia cukier puder do oprószenia Ciekawe rozwiązania znajdziecie  tutaj   Przygotowanie:  W średnim

Niezły Młynek
PLACUSZKI Z SERA ŻÓŁTEGO 183

marchewki. SURÓWKA Z MARCHEWKI: **************************************** 2 duże marchewki sok z pomarańczy 1-2 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz biały ****************************** Marchewkę obrać , zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Sok z pomarańczy wycisnąć i wlać do marchewki.Dodać jogurt i wymieszać.Przeprawić do smaku. SOS CZOSNKOWY: ******************************* 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku koperek posiekany Natka pietruszki posiekana

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka cytrusowa 111

Sezon cytrusowy w pełni więc przygotowaliśmy z nich sałatkę.  Składniki 4 pomarańcze 1 czerwony grejpfrut limonka 4 mandarynki 200 g sera koziego (roladka) sok z 1 cytryny sól kilka czarnych oliwek bez pestek 8 plasterków szynki serrano oliwa(...)oliwek świeżo mielony pieprz mała czerwona cebula   Przygotowanie   Obrałem cebulę, pokroiłem w cienkie piórka, posoliłem i skropiłem sokiem z cytryny. Wymieszałem , po czym odstawiłem do zmacerowania. Mandarynki, pomarańcze, grejpfrut i limonkę obrałem ze skórki , pokroiłem na bardzo cienkie plasterki. Ułożyłem na półmisku warstwowo. Ser drobno pokruszyłem , posypałem nim owoce. Na wierzchu ułożyłem przekrojone na pół oliwki, osączoną

R'n'G Kitchen
Kokosowy Pudding z Tapioki z Musem Jagodowo - Pomarańczowym 203

delikatny i aksamitny, a przy tym lekki. Nie przecierałam musu, a nawet dodałam do niego konfiturę pomarańczową, która sprawiła, że w musie wyczuwałam grudki pomarańczy, a jagody i pomarańcze to naprawdę świetne zestawienie smaków. Musicie tego spróbować! Ps. Perełki tapioki kupiłam w delikatesach internetowych  Frisco , tam znajdziecie nie tylko ten produkt, ale wiele innych i tych dostępnych

Blondynka Gotuje
Smoothie z mango i pomarańczą 85

oknem zima w pełni, mroźno i sypie śnieg, Zapraszam więc dziś Was na odrobinę słońca, tym razem w szklance. Oto pyszne smoothie z mango i pomarańczą, pełne witamin i pozytywnej energii, przygotowane przez moja starszą córkę. Do zrobienia w parę chwil. Smoothie z mango i pomarańczą Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 dojrzałe mango 2 pomarańcze 1/2 szklanki mleka kokosowego(...)Wykonanie: Pomarańcze i mango myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Owoce wkładamy do blendera, wlewamy mleko i wszystko dokładnie blendujemy. Od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Kaczka duszona z jabłkami! 170

Dzisiaj zapraszam Was na pyszną i mięciutką kaczkę duszoną w jabłkach, z sokiem z pomarańczy i listkami rozmarynu. Kiedyś nie lubiłam przygotowywać kaczki, bo nie zawsze mi wychodziła tak jakbym sobie tego życzyła, ale nauka nie idzie w las, i metodą prób i błędów, jak i dużej dawki lektury, nauczyłam się przygotowywać kaczkę tak aby była mięciutka i chrupiąca zarazem(...)się całkowicie odsłoni. Mięso jak wbijecie patyczek musi być mięciutkie, nie może się wylewać też żadna krew. Ponadto kaczka lubi takie przyprawy jak rozmaryn, czosnek, owoce takie jak: cytryna, pomarańcz, jabłko, i wino, ja używam różnych: różowego lekko musującego, białego wytrawnego, cydru i wina z polskich winogron lekko różowego. Do kaczki też warto dodać dodatki w postaci miodu, czy octu

SMYKWKUCHNI
Zupa warzywna z nutą pomarańczy . 191

Gotując nieśmiertelny wywar na pomidorówkę dla moje córki dzielę go na dwie części i z drugiej przygotowuję zupę dla siebie.Tak powstała zupa krem z warzyw z wywaru i pomarańczą .Prażone na suchej patelni orzechy i troszkę jogurtu na wierzch i zupa jak malowana.Przepyszna . Składniki: 5 marchewek 4 pietruszki 2 białe rzodkwie ,u mnie są zawsze w zestawie(...)kawałki selera naciowego 1 pomarańcza bulion warzywno – drobiowy 2 litry ulubione przyprawy sól ,pieprz jogurt lub śmietana 18% do polania zupy orzechy ,migdały podprażone na suchej patelni Warzywka po ugotowaniu bulionu wyjmujemy i przekładamy do blendera ,miksujemy na gładko wciskając sok z pomarańczy do smaku .U mnie z całej pomarańczy .Doprawiamy .Dodajemy tyle bulionu ,jaką konsystencję lubimy , miksujemy

Ladylaura.
Likier ze słodkich pomarańczy. 106

Składniki : 50 dkg dojrzałych słodkich pomarańczy 10 dkg cieniutko obranych skórek pomarańczowych 0,5 l spirytusu 0,5 kg cukru 400 ml przegotowanej wody Sposób wykonania :   S kórkę pomarańczową drobno pokroić, wsypać do czystego słoja, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić na 5 dni. Po tym czasie przefiltrować przez gazę. Świeże pomarańcze umyć, sparzyć, i zetrzeć ich skórkę(...)drobnej tarce. Z pomarańcz wycisnąć sok. Wodę ze startą skórką i cukrem zagotować, wystudzić. Połączyć z przefiltrowanym spirytusem i sokiem z pomarańcz. Odstawić na 48 godzin. Następnie przelać trunek przez filtr, rozlać do czystych butelek, szczelnie zakorkować i odstawić na 3 miesiące. Po tym czasie likier jest gotowy do picia

Przepisy i porady kulinarne
Surówka z marchewki i pomarańczy 144

Szybka, smaczna a przede wszystkim zdrowa surówka z marchewki w towarzystwie słodkiej pomarańczy, polecam. Składniki: 2 marchewki 1 duża pomarańcza 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka oliwy cukier Wykonanie: Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pomarańczę umyć, obrać, usunąć białą błonkę i pokroić w małą kostkę. Do marchewki dodajemy pomarańczę, polać cytryną, wymieszać. Na koniec

magiczna kuchnia Kasi
Nalewka pomarańczowa 169

się kilka razy w tygodniu, ostatnio nieco rzadziej. Jednak na rocznicę pojawić się coś musiało. Tym bardziej, że pomimo ciszy na blogu komentujecie, bardzo miło komentujecie. Ponieważ sezon na pomarańcze w pełni, pojawia się zeszłoroczna nalewka pomarańczowa (w brytyjskim oryginalnym przepisie nazywa się "orange shrub"). Wznosimy mały toast. Składniki: 700 ml białego rumu lub brandy skórka starta z 2 niewoskowanych(...)pomarańczy 100 ml soku z pomarańczy 200 g cukru Wykonanie: Do słoja wlać rum, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz skórkę. Dodać cukier i zakręcić słoik. Odstawić na 30 dni. Co 2 - 3 dni potrząsać słoikiem. Po miesiącu przecedzić zawartość słoja przez filtr (dobrze sprawdza się ten od kawy). Przelać nalewkę do butelki. Ostawić na 3 miesiące w ciemne miejsce. Można

Sto kolorów kuchni
Sałatka z wedzonym pstrągiem i pomarańczą 127

Bardzo polecam Wam takie połączenie. Nie dość, że ciekawie prezentuje się na talerzu, to przede wszystkim wybornie smakuje... Składniki: 2-3 łodygi selera naciowego 1 pomarańcza 100-150 g wędzonego filetu z pstrąga pół słoiczka czarnych oliwek Dressing: 1 mały posiekany ząbek czosnku 1/4 łyżeczki grubej soli 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka miodu 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego(...)skórka starta z połowy pomarańczy 1/3 szklanki oliwy lub oleju z pestek winogron świeżo zmielony czarny pieprz Selera umyć, pokroić w kostkę, oliwki odsączyć z zalewy. Pomarańczę sparzyć, obrać ze skóry, wyfiletować. Pstrąga podzielić na kawałki. Wszystkie produkty wyłożyć na talerz lub półmisek. Przygotować dressing. Na desce rozetrzeć czosnek z solą, wymieszać z musztardą, miodem i sokiem pomarańczowym oraz skórką

Czerwień i błękit
Sałatka owocowa z żurawiną i orzechami 145

się na rodzinnych spotkaniach. Każdy z owoców dostarcza organizmowi niezbędnych witamin. 2 pomarańcze Kiść winogron Garść suszonej żurawiny Garść orzechów włoskich 100 g polewy dekoracyjnej białej  Helio Pomarańcze dokładnie myjemy. Kroimy na pół, tak aby powstały miseczki. Środek wydrążamy widelcem i kroimy na małe kawałeczki. Winogrona myjemy i kroimy na ćwiartki. Owoce mieszamy z żurawiną i posiekanymi

VioletoweKucharzenie