Dżem z dyni, cytrusów i galaretki

Dżem z dyni, cytrusów i galaretki

Dżem z dyni, cytrusów i galaretki

Druga odsłona dżemu dyniowego w tym sezonie, tym razem w formie musu, gładki i bez wyczuwalnych kawałków. Smakuje bardzo orzeźwiająco, słodycz umiarkowana czyli tak jak lubię. Przepis powstał metodą prób i błędów, doprawiania i smakowania, aż smak zachwycił mnie i resztę rodziny. Sezon dyniowy w pełni więc polecam zamykać te słoneczne warzywa w słojach na dni kiedy niebo będzie szaro - bure.  Składniki na ok. 12-13 słoików po 150 ml: 2,5 kg dyni, ( po obraniu skóry i bez miękkiego miąższu z pestkami) 1 kg cuk... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Apetyczna babeczka

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.