robotem kuchennym, w innym wypadku będzie wymagało częstego zeskrobywania fragmentów masy z dłoni. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże i cukier. Ścieramy na drobnej tarce skórkę z całej dużej pomarańczy, wcześniej sparzonej i wytartej do sucha. Dodajemy suche drożdże. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko (nie musi być ciepłe, wystarczy w temperaturze pokojowej) i wbijamy całe jajka. Zarabiamy(...)minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu. SKŁADNIKI CIASTA na dwie keksówki 550g mąki pszennej typ 550 lub 650 skórka starta z 1 dużej pomarańczy 150ml dowolnego mleka 150g masła 82% tłuszczu, miękkiego i smarownego 130g drobnego białego cukru 3 jajka rozmiaru M 4 pełne łyżeczki drożdży instant mąka do podsypania przy wałkowaniu SKŁADNIKI NADZIENIA
Karo in the Kitchenoprócz smaku, dodaje czekoladowego koloru temu deserowi. Dodatek pokruszonych ciasteczek owsianych sprawia, że to dobry pomysł na koktajl śniadaniowy. Koktajl kakaowy z bananem i pomarańczą Składniki: 200 g jogurtu naturalnego 1 banan 1/2 pomarańczy 2 łyżki gorzkiego, dobrej jakości kakao cukier lub miód do smaku ciasteczka owsiane Przygotowanie: Do blendera kielichowego przelewamy jogurt, dodajemy obrane i podzielone
Moja smaczna kuchniałyżka amarantusa ekspadowanego pięć łyżek otrębów owsianych lub w wersji bezglutenowej płatków/orzeszków sojowych z tego przepisu łyżeczka spiruliny łyżeczka młodego jęczmienia kostka gorzkiej czekolady garść migdałów połowa pomarańczy jabłko Przygotowanie: Jabłko obierz ze skórki i wrzuć do garnka, gotuj do momentu powstania musu. W tym czasie do miski wsyp siemię lniane, nasiona chia, amarantus, otręby(...)płatki/orzeszki sojowe, spirulinę i młody jęczmień. Dodaj twaróg. Zalej wszystko jabłkowym musem. Na wierzch wrzuć obraną ze skórki pomarańcze, posiekaną kostkę czekolady i migdały. Smacznego! :) Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe :) Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl
Smiling ShrimpKURCZAK Z SALSĄ POMARAŃCZOWĄ 4 filety z kurczaka 1 garść bułki tartej ok 60 g drobno startego parmezanu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 jajo olej do smażenia 1 duża pomarańcza 1 cebula dymka sól pieprz Pomarańczę myjemy, ocieramy delikatnie skórkę i odkładamy ją na bok. Następnie obieramy ją i oczyszczamy z białych włókien. Sok i obrane, rozdrobnione cząstki wkładamy(...)miseczki. Umytą i osuszoną dymkę drobno siekamy i dodajemy do pomarańczy - doprawiamy solą i pieprzem. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. W głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą z parmezanem i oregano. W drugim talerzu roztrzepujemy jajko. Filety kolejno maczamy w jajku a następnie obtaczamy w panierce - smażymy na rozgrzanym oleju po minuty z każdej
peggiwkuchniłyżki kakao 5 łyżek mielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru demerara sok z 1/2 pomarańczy 2 średnie banany 10 daktyli bez pestek 3 łyżki oleju kokosowego Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 20 minut. Suche składniki mieszamy w misce(...)płatki, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, mielone migdały). Do blendera wyciskamy sok z połówki pomarańczy, dodajemy obrane połamane banany, odsączone daktyle, olej kokosowy i cukier - blendujemy na gładką masę. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy aż się połączą (najlepiej dłonią). Z powstałego ciasta kształtujemy kulki o średnicy około 2 cm, a następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem
peggiwkuchniCzekolada z pomarańczami to połączenie idealne :) Mam dla Was przepis na ekspresowy deser, który zasmakuje każdemu. Składniki na 2 porcje: - 1 dojrzałe awokado, - sok z miąższem z 1/2 dużej pomarańczy, - 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego albo melasy, - 2 łyżeczki karobu lub kakao, - ew. 1/2 łyżeczki esencji waniliowej. Wykonanie: Awokado przeciąć wyjąć pestkę (jest bardzo zdrowa, można ją pozostawić(...)wysuszenia a później ścierać do potraw), wyjąć miąższ, wrzucić do blendera, dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, kakao lub carob, wanilię i substancję słodzącą. Mielimy wszystko na gładki mus. Możemy go podać w skórkach pomarańczy, ozdobić kawałkami owoców i np skórką pomarańczową. To jest pyszne i proste do zrobienia! Smacznego
Co na wege obiad?dobrze smakuje schłodzone. Moja dwulatka dosłownie wylizywała miseczkę a to dla mnie najlepsza rekomendacja :) Na 4 porcje: pomarańczowy krem jaglany: 3/4 szklanki kaszy jaglanej (ok. 150 g) 3 soczyste pomarańcze kopiasta łyżka oleju kokosowego extra virgin łyżka miodu cynamonowego mus malinowo-czekoladowy: szklanka rozmrożonych malin( w sezonie świeżych) dojrzałe avocado kopiasta łyżeczka surowego kakao dodatkowo (po łyżce na porcję(...)wrzątku. Zalewamy ją podwójną ilością wody (2 x 3/4 szklanki) i od momentu zagotowania, gotujemy 12 minut. Odstawiamy do ostudzenia po czym miksujemy na gładki krem z obranymi pomarańczami, olejem kokosowym i miodem. Maliny miksujemy na gładko z avocado oraz kakao. Do miseczek lub szklanek nakładamy krem pomarańczowy. Ozdabiamy go kleksem musu malinowego oraz orzechami i malinami. Smacznego :) Przepis
Mienta blogdałam inną śmietanę niż trzeba..ale ogólnie wyszło pysznie. 3/4 l mleka 150 g masła 1/2 szkl.cukru 3/4 szkl.kaszy manny Cenos skórka i sok z 1 pomarańczy mieszanka keksowa Skworcu 20 dkg masła cukier waniliowy 2 kisiele truskawkowe 1 galaretka truskawkowa herbatniki Mleko, masło, cukier, skórkę i sok z pomarańczy gotować na wolnym ogniu
Moje domowe kucharzenielukru (przepis tutaj ) oraz posypki dekoracyjnej. 40 g. drożdży 6 łyżek cukru 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 2/3 szklanki ciepłej wody 7 żółtek skórka otarta z pomarańczy rodzynki 100 g. margaryny bezmlecznej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zaczyn: drożdże wkruszyć do miski, dodać 2 łyżki cukru i rozetrzeć. Następnie dodać 2 łyżki mąki i ciepłą wodę. Rozmieszać wszystko(...)ubijania ciasta drożdżowego). Wyrabiać dotąd, aż ciasto będzie sprężyste i będzie odchodzić ładnie od końcówki ubijającej. Margarynę rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Jeśli masa jest wyrobiona dodać skórkę z pomarańczy i rodzynki, a na sam koniec rozpuszczoną, ciepłą margarynę. Wyrabiać jeszcze przez chwilę, a następnie odstawić ciasto w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemała garść rukoli Dressing: 1 mały posiekany ząbek czosnku 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżeczka miodu 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego skórka starta z połowy pomarańczy 1/3 szklanki oliwy lub oleju świeżo zmielony czarny pieprz Kaszę wraz z soczewicą ugotować w osolonej wodzie i odcedzić, przestudzić. Paprykę pozbawioną gniazda nasiennego pokroić w kostkę, obranego(...)ogórka również. Oliwki odcedzić, rukolę umyć i osuszyć. Wymieszać z kaszą i soczewicą. Na desce rozetrzeć czosnek z solą, wymieszać z musztardą, miodem i sokiem pomarańczowym oraz skórką z pomarańczy. Wlać oliwę i dobrze wymieszać. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Polać sałatkę i jeszcze raz wymieszać
Czerwień i błękitSkładniki: 1 kg łopatki 4 cebule 6 ząbków czosnku 5 listków laurowych sok z pomarańczy łyżeczka oregano imbir, pieprz cayenne, lubczyk, estragon do smaku sól kilka kropel sosu sojowego ciemnego Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać, włożyć do brytfanki razem z mięsem. Dodać przyprawy i zalać sokiem z pomarańczy. Piec w 170 st C przez 2 godz. Miękkie mięso
Gaździnka warzySKŁADNIKI k aczka ok. 2 kg 2 pomarańcze 3-4 jabłka łyżka tymianku łyżka majeranku 2 łyżki masła łyżeczka cynamonu sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kaczkę posolić, popieprzyć i wstawić do lodówki na 30 min. Potem nafaszerować ją jabłkami pokrojonymi w ćwiartki i cząstkami pomarańcza. Polać sokiem z połowy pomarańcza, posypać pozostałymi przyprawami i jeszcze
Przepisy Kulinarnemasła 450 g mąki pszennej (typu 550) 15 g świeżych drożdży 50 g cukru szczypta soli 2 łyżki maku 1 jajko (lekko ubite) skórka starta z 1 pomarańczy nadzienie: 300 g czarnych porzeczek (u mnie 200 g porzeczek i 30 g jagód) 50 g miękkiego masła 50 g drobnego cukru 100 g marcepanu (pokrojonego w 1/2 cm kostkę) wierzch(...)miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy cukier i mieszamy. Studzimy do letniej temperatury a następnie dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy sól, jajko, skórkę z pomarańczy i mak. Miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę i zagniatamy całość do uzyskania gładkiego ciasta (około 10 minut). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na ok. 1 godzinę. Ciasto
Dzieje kuchennej Wiewióryciasto jakby mufinkowe, mieszane łyżką..Babeczki mięciutkie ..idealne do koszyczka ze święconką. Razem ze mną babki piekły: 150g jogurtu naturalnego 60ml oleju roślinnego 2 jajka sok z 1/2 pomarańczy 150 g mąki tortowej Młynomag 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g cukru Jajka, olej, jogurt i sok z pomarańczy roztrzepać w jednej misce.W drugiej wymieszać mąkę
Moje domowe kucharzenieszkl. mąki luksusowej Młynomag 1/2 szkl. cukru 1,5 łyżeczki imbiru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu 125 g ricotty sok z połowy pomarańczy skórka z całej pomarańczy 1/2 szkl. mleka 1/4 szkl. oleju 1 jajko płatki migdałowe do posypania Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej.Wlać składniki mokre do suchych, szybko
Moje domowe kucharzenie