indyk - 7266 przepisów (strona:106/485)

SZYNKA DROBIOWA Z PIERSI INDYKA Z MAJERANKIEM (Z SZYNKOWARA) 142

Uwielbiam bardzo majeranek, a że miałam też sporo piersi z indyka postanowiłam zrobić domową szyneczkę z majerankiem. Jest przepyszna. Idealna dla dzieci, bez jakichkolwiek ulepszaczy czy chemii. Moja córka je ją na śniadanie i kolację ;) Do wykonania szynki użyłam szynkowaru od firmy Tradismak   oraz majeranek od  Skworcu . Składniki: * około 1,2 kg piersi z indyka(...)łyżeczek  majeranku * 2 łyżeczki  peklosmaczku  (soli peklowej) * 2 łyżeczki  żelatyny spożywczej * 1 łyżeczka cukru pudru * 1/3 szklanki wody Wykonanie: Pierś z indyka pokroić na cienkie paseczki o długości około 4-5 cm. W kubku wymieszać wodę z cukrem pudrem, wlać do miski z mięsem. Dodać żelatynę i sól peklową. Mięso mieszać ręką około 5 minut

Zrób to smacznie
Indyk z mascarpone i suszonymi pomidorami 189

Małe kawałki z piersi indyka w kremowym sosie z serka mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów to propozycja na szybki obiad. Zamiast indyka można użyć piersi z kurczaka. Gotowe mięsko można podać z ulubioną kaszą lub ryżem. składniki: 500 g piersi z indyka 250 g serka mascarpone 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju (słoiczek o pojemności 300 ml) sól,pieprz

Monia miesza i gotuje
Indyk z mascarpone i suszonymi pomidorami 189

Małe kawałki z piersi indyka w kremowym sosie z serka mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów to propozycja na szybki obiad. Zamiast indyka można użyć piersi z kurczaka. Gotowe mięsko można podać z ulubioną kaszą lub ryżem. składniki: 500 g piersi z indyka 250 g serka mascarpone 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju (słoiczek o pojemności 300 ml) sól,pieprz

Monia miesza i gotuje
Wielkanocne fit menu - 5 smacznych i zdrowych dań 152

mniejsze kawałki. Dodajemy je do bulionu warzywnego i gotujemy do miękkości. Następnie dolewamy jogurt naturalny, chrzan i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy z ćwiartką jajka. Pasztet z indyka i kaszy jaglanej z pistacjami 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy jaglanej 2 szklanki bulionu warzywnego 30 g pistacji bez łupin 1 jajko 1 łyżka oliwy(...)wysmarowania formy (np. oleju kokosowego) Kaszę jaglaną gotujemy w bulionie warzywnym i odstawiamy do przestudzenia. Pistacje, obrane wcześniej z łupin, drobno siekamy. Kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mięso mielone z indyka, oliwę z oliwek, sos sojowy, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa. Formę, najlepiej keksówkę, smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej mięso. Na wierzchu układamy pistacje, lekko

My Chcemy Jeść
Pieczeń z indyka z suszoną żurawiną 146

Pyszna domowa wędlinka z indyka na kanapki. Mięsną masę wzbogaciłam słodko-kwaśną żurawiną, która fajnie smakowo skomponowała się z majerankiem. Prosta w przygotowaniu, dobra na codzienne kanapki ale pieczeń również pięknie będzie się prezentować wśród wędlin na świątecznym stole. składniki: 1 udziec z indyka ze skórką bez kości (ok 1,2 kg) 100 g suszonej żurawiny Helio 2 łyżki majeranku(...)łyżki bułki tartej sól,pieprz do smaku Mięso z indyka zmielić razem ze skórą. Do zmielonego mięsa dodać suszoną żurawinę, bułkę tartą i przyprawy. Masę dokładnie wyrobić. Keksówkę 30x10 natłuścić masłem. Mięsna masę przełożyć do keksówki dokładnie ubijając. Żurawinę na wierchu pieczeni wcisnąć do środka bo podczas pieczenia za bardzo się wysuszy, wierzch ładnie wyrównać. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Pasztet wielkanocny w indykiem 109

pasztet przygotowałam z dodatkiem śliwki. Lubimy połączenie mięs z owocami. Idealny do pasztetu jest również chutney. Możecie go przygotować z moich przepisów   tutaj.  Polecam! Pasztet wielkanocny w indykiem Składniki na 4 keksówki o wymiarach dna 20 x 7cm: 1kg łopatki wieprzowej 3 udka z kurczaka 1 kg mięsa z udźca indyka (bez kości) 500g surowego boczku wieprzowego 300g(...)włoszczyzny garść suszonych śliwek przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek Wykonanie: Łopatkę i boczek kroimy w dużą kostkę, wkładamy do dużego garnka, dodajemy udka i pokrojone mięso z  indyka. Zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso, dodajemy pęczek włoszczyzny, ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli i wstawiamy na panik o średniej mocy i gotujemy, aż mięso będzie miękkie

Smak mojej kuchni
Rolada z indyka nadziewana kaszanką 150

Rolada z kaszanką i boczkiem będzie hitem na świątecznym stole. Dzięki dodatkom pierś z indyka nie jest sucha. Polecam bo robi się ją szybko. Można ją jeść i na ciepło i na zimno. 80 dkg piersi z indyka 20 dkg boczku wędzonego 4 kaszanki 1 cebula sól, pieprz papryka wędzona i papryka słodka olej Filet z indyka nacinam w jeden

wesoła kuchnia
sznycle mielone z indykiem i batatami 107

dodaniu batatów zyskują nietypowy kolor i lekko słodkawy smak. Świetnie pasuje do nich najprostszy sos pomidorowy z zeszklonej cebuli, passaty pomidorowej z dowolnymi ziołami.   sznycle mielone z indykiem i batatami 0,5 kg średnich słodkich ziemniaków, 0,5 kg mielonego mięsa indyka, 1 ząbek czosnku, 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich, 0,5 łyżeczki mielonego imbiru, sól, pieprz, olej(...)smażenia Ugotuj bataty tradycyjnie lub w mikrofalówce przez około 6 minut. Zmiażdż je w prasce i dodaj do mielonego indyka. Przypraw roztartym czosnkiem, ziołami prowansalskimi,imbirem, solą i pieprzem. Formuj 8-10 prostokątnych sznycli. Smaż je 3-4 minuty z każdej strony. Podawaj z sosem pomidorowym

Eksperyment sobotni
Udziec z indyka miodowo - musztardowy 153

Brakuje wam pomysłu na weekendowy obiad? Proponuję rozpływający się w ustach, bardzo delikatny udziec z indyka! Przygotowanie nie wymaga wiele trudu - przygotowujemy go dzień wcześniej i wstawiamy do lodówki. Prościzna ! Składniki: 1 duży udziec z indyka (1 kg - 1,20 kg) 4 łyżki miodu 4 łyżki musztardy ostra papryka łyżka sosu sojowego Przygotowanie: Miód, musztardę, paprykę oraz sos sojowy mieszamy

Taste Therapy
Indyk zapiekany z batatami 159

dzisiaj indyk zapiekany z słodkimi ziemniakami i brokułem, proste i szybkie w wykonaniu danie. A do tego zdrowe! Składniki filet z indyka pół brokuła jeden duży batat cebula czerwona kilka pomidorków koktajlowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obieramy słodkiego ziemniaka i kroimy w kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy przez 15 minut(...)stopniach. Indyka kroimy w kostkę, posypujemy curry imbirem i słodką papryką, polewamy oliwą z oliwek. Brokuła kroimy w małe różyczki, cebulę obieramy i kroimy w cząstki, ale nie za drobno. Przekładamy do naczynia żaroodpornego w którym pieczemy batata, całość posypujemy suszoną bazylią i pieczemy kolejne 15 minut. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy do pozostałych warzyw. Pieczemy kolejne

Delusional Trine
Stir-fry z indykiem, warzywami i makaronem na ostrrrroooo 138

Soczyste i pikantne mięso z piersi z indyka marynowane w sosie sojowym, kruche warzywa, ostra papryczka, makaron chiński (typu chow main) i chrupiące orzeszki ziemne- oto 'chińszczyzna' na ostro w wydaniu stir-fry. Niezwykle aromatyczne i zaskakujące smakiem danie, które przygotujesz w 20 minut! 🤗 2-3 porcje: * pierś z indyka- 200 g * makaron wonton- 100 g * papryka- 3 małe(...)łyżek * imbir w zalewie- 2 łyżki * olej ryżowy- 2 łyżki * orzeszki ziemne- 2 łyżki * ostra papryka mielona- 1/2 łyżeczki * świeża kolendra- do posypania * czarny sezam- do posypania Pierś z indyka pokroić w cienkie paseczki, przełożyć do miseczki, doprawić szczypta soli, 2 łyżkami sosu sojowego, ostrą papryką i zostawić do zamarynowania na minimum 30 minut (a najlepiej zrobić to dzień wcześniej

Kraina Miodem Płynąca
Najlepszy domowy rosół 185

kuchnią, a po części żeby tradycji stało się zadość, u nas również zagościł rosół. Do jego przyrządzenia wybrałam kilka rodzajów mięsa: ćwiartkę i korpus wiejskiego kurczaka, skrzydło i szyję indyka oraz kawałek wołowiny z kością, dużo warzyw korzeniowych oraz paloną cebulę. Samo gotowanie zajęło mi prawie 4 godziny. Nie musiałam jednak stale być w kuchni, zerkałam jedynie, czy rosół(...)mięsa, a czasem po prostu nalewam do kubków, bo lubimy popijać czystym rosołem krokiety albo paszteciki.  Składniki: 1 ćwiartka kurczaka 1 korpus kury (najlepiej wiejskiej, domowej) 1 skrzydło indyka 1 szyja indyka kawałek (ok 200g) wołowiny z kością 3 duże marchewki 2 pietruszki kawałek selera (ok 200g) kawałek pora 1 liść włoskiej kapusty (można pominąć) 1 cebula 1 ząbek

Obiad gotowy
PIERŚ Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM 235

Proste i świetne danie zarówno na niedzielny obiad,jak również rodzinne uroczystości.     U mnie pierś z indyka,ale równie dobrze sprawdzi się filet z kurczaka.Mięsko podałam z kluseczkami śląskimi - mężuś zadowolony,rodzicom też smakowało. Składniki:   ok 600- 800 dag piersi z indyka 1 cebula puszka pomidorów 200 ml białego,wytrawnego wina sól,pieprz bazylia,oregano(...)ząbki czosnku Umytą pierś z indyka pokroić w medaliony,przyprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć na oleju.Gdy lekko się zeszkli dodać medaliony,które tylko lekko ścinamy z obu stron. Całość zalać winem i dusić ok 20 min.Następnie dodać pomidory z puszki,doprawić 2-3 ząbkami czosnku,oregano,bazylią oraz solą i pieprzem.Gotować,aż sos zrobi

Niespełnione zdolności kulinarne
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym i z makaronem spaghetti. 138

które nic nie tracą na smaku a wręcz przeciwnie. Oczywiście można je również przygotować w sposób tradycyjny. Dzisiaj przepis na makaron spaghetti w sosie pomidorowym z pulpecikami z mięsa indyka. Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym  i z makaronem spaghetti. Składniki: 300 g mielonego mięsa z indyka 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki

Moja Mama Gotuje
Siewcy Smaku na warszawskich Koszykach 125

koszyk z polikiem wołowym (quinoa, salsa verde, pieczona marchew i pasternak, duszone pieczarki) 28 zł koszyk z kurczakiem (kasza perłowa, karmelizowany por, cykoria, świeży szpinak) 28 zł koszyk z indykiem (pęczak, kolendra, chili, bakłażan, burak) 26 zł koszyk z batatem ( cieciorka z masłem orzechowym, pieczony boczniak, rukola) 25 zł koszyk z dynią (czarny ryż, piklowana brukselka, chili, orzechy włoskie, kiełki(...)menu znajdziemy także zupę dnia, są to z reguły sezonowe warzywne kremy, codziennie inne. Koszykowe porcje są spore, można się nimi najeść do syta. Próbowałam u Siewców koszyki z indykiem, kurczakiem, z kalafiorem ( z poprzedniego menu) i z ostatnią nowością czyli z pieczonym batatem. Szczerze powiedziawszy to bardzo trudno jest mi wybrać faworyta, ale jednak numerem jeden zostanie pieczony batat

Kulinarne przygody Gatity