indyk - 7293 przepisów (strona:110/487)

Pulpety z indyka na pieczonych warzywach 196

Pulpety z indyka na pieczonych warzywach  podane z sosem serowym. Smaczne, syte i bardzo łatwe do przygotowania. Warzywa możecie wykorzystać dowolne, takie jakie posiadacie w chwili obecnej w domu czy też w zależności od sezonu. Pulpetów wychodzi dużo więcej z podanej porcji mięsa więc połowę przeznaczyłam na drugi dzień do obiadu, które można podać z ziemniakami, surówką i sosem(...)serowym. Z podanej porcji wychodzi dwa obiady dla 4 osób. Składniki Pulpety 700 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 kajzerka 1 łyżka oregano 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz olej do smażenia bułka tarta Do miski włożyć mięso, wbić jajko, dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, oregano, koperek i majeranek. Wszystko doprawić solą, pieprzem

O kuchni z uczuciem
Krem pieczarkowy z zielonym indykiem 197

podsmażoną na oliwie zieloną paprykę (1 mała sztuka) z czosnkiem (3 ząbki). Dodatkowo aby uczucie sytości pozostało na dłużej potrzebujemy produktu białkowego. Tym razem użyłem piersi z indyka (20 dag), pokroiłem na małe kawałki i obtoczyłem w zielnej panierce - garść bułki tartej, 3/4 pęczka koperku, 2 szczypty soli, pieprz, łyżka oliwy. Wystarczy wszystko wrzucić do pojemnika od blendera(...)zmiskować. Tak obtoczonego idyka wkładamy do piekarnika (10 minut, 180 stopni). Podajemy - wlewamy krem, na środek kilka łyżek papryki z czosnkiem, z boku kawałki indyka (jeden na pół przekrojony na szczycie), łyżka kwaśnej śmietany na około i okruszki pieprzu. Jaki efekt? Delikatny smak pieczarki, chrupkość papryki połączona z ostrością czosnku i świeżość koperku, soczysty indyk

Right Behind The Kitchen
Polaka niedzielny obiad - rosół 147

mamy pod ręką w jakimkolwiek sklepie. I to nie musi być od razu cała kura. Ja unikam ogołoconych korpusów/porcji rosołowych. Zamiast tego wolę lekki miks kurczaka i indyka. Z tego pierwszego wybieram np. ćwiartki, a z tego większego ptaka skrzydełka i koniecznie szyję. Zamiast tradycyjnego rosołu z makaronem warto spróbować wersji z naleśnikami. Dzięki takiemu połączeniu tradycjna zupa jest(...)Jeśli jest OK, nie zmieniamy nic i wysmażamy resztę ciasta. Naleśniki: 2 jajka, mleko, mąka, posiekana drobno natka pietruszki, sól, pieprz Rosół: 1 szyja z indyka, 2 skrzydełka z indyka, 1 ćwiartka z kurczaka, 2 średnie cebule, 4 średnie marchewki, 1 duża pietruszka, kostka selera (klocek o boczku

Right Behind The Kitchen
Mole Poblano z czerwonym ryżem 213

sosem czekoladowym, czekolada jest jedynie jednym z wielu skladnikow i nie dominuje w potrawie, dzieki niej sos nabiera ciemnobrazowego koloru. Tego rodzaju sosem polewa sie zazwyczaj ugotowanego lub upieczonego indyka lub kurczaka, glownei na weselach, urodzinach, chcinach czy podczas Swiat Bozego Narodzenia, a takze podczas swieta Cinco de Mayo, ktore jest waznym swietem jedynie w rejonie Puebla. Sosy mole moge(...)wiedzialy co przygotowac na przyjecie wielebnego. Ostecznie wrzucily  do garnka to co mialy, czyli papryczki chili, przyrpawy, stary chleb, orzechy i nieco czekolady, nastepnie zabily i ogotowaly starego indyka i polaly go powstalym sosem. Ponoc arcybiskup zajadal sie tym przysmakiem, ktory bardzo mu smakowal. Nowoczesne mole jest potrawa na ktora wplyw mialy kuchnie trzech kontynentow: Polnocnej Ameryki, Europy

Codzienne Gotowanie
Wyniki konkursu 210

parówki. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 minut. 4. Upieczony biszkopt przed podaniem polewamy ketchupem premium Folwark. Mikro pyraburgery z omletami szpinakowymi i kotlecikami z indyka p.Eweliny placuszki ziemniaczane: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków (może być "pozostałość" po wczorajszym obiedzie) 1 jajko szczypta soli łyżeczka zielonej czubricy pół średniej cebuli 3 łyżki sosu czosnkowego FOLWARK(...)łyżki mąki ziemniaczanej omlety szpinakowe: 100 g rozmrożonego odciśniętego szpinaku 1 zmiażdzony ząbek czosnku 1 jajko szczypta soli Burgery: 25 dkg mielonego mięsa z indyka kilka ziarenek rozgniecionego czerwonego pieprzu łyżka czerwonej czubricy pół średniej startej na tarce cebuli 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 jajko dodatkowo: pomidor musztarda, sos madziaròw FOLWARK Potrzebne: blaszka do florentynek/makaroników papier do pieczenia wykałaczki

Moje domowe kucharzenie
Sznycle z indyka nadziane mięsem mielonym 163

Zakupiłam na promocji ( w dzisiejszych czasach promocja super sprawa :) fajne mięsko jakim są sznycle z indyka i o dziwo nie w  mojej głowie, a w głowie mojego męża pojawiły się od razu roladki. Jako dobra żona ;P spełniłam te kulinarne marzenie trochę je urozmaicając ;) Składniki 5 sznycli z indyka musztarda sarepska około 200 gr przyprawionego już mięsa mielonego(...)mnie też z indyka ) sól i pieprz świeżo zmielony mąka tortowa do obtoczenia do sosu śmietanka 30 % oraz mąka tortowa kawałek cebulki korzeń pietruszki Mięso rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą, a następnie nakładamy bryłkę mięsa mielonego, które wcześniej przyprawiliśmy ( u mnie to było 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, majeranek, sól, pieprz, słodka papryka, dupka startej cebuli oraz

Gotowanie...to proste !
Faszerowany filet z indyka 236

Filet z indyka to wspaniały kawałek mięsa . Można  go piec , gotować ,smażyć , dusić .Oczywiście ja zawsze wybieram to co najbardziej mi smakuje i mało czasu trzeba poświęcić na przygotowanie . Inaczej mówiąc , pieczenie- to jest to. Przepis który chcę zamieścić , jest dość uniwersalny , ponieważ można go zastosować jako danie główne dodając ziemniaki i surówkę . Można śmiało podać z kanapką . Składniki(...)Sposób wykonania Kapustę i cebulę kroję w paski i podsmażam Do podsmażonej kapusty dodaję bułkę tartą i dokładnie mieszam .  Soli i pieprzu do smaku, ponownie mieszam . Dorodny filet indyka , No niech będzie - połowa filetu z indyka.  Filet rozcinam poziomo Rozbijam go dokładnie  . Nacieram płat mięsa solą i pieprzem Wykładam farsz z kapusty Na to szparagi Zawijam

Eli Gotowanie
Roladki drobiowe 174

Filet drobiowy faszerowany mięsem z indyka Dobra   przystawka  na   każdą   okazję.   Podaje   te   roladki   dość   często .   Zmieniam    tylko   dodatki i   mam   następne    danie . Roladki faszerowane są idealnym dodatkiem  mięsnym do kasz , ziemniaków lub sałatek warzywnych(...)zdjęciu Składniki  8 szt 4  duże  filety drobiowe  30 dkg mięsa mielonego z indyka 2 duże cebule sól , pieprz 1 marchew 5 cm pora  Wykonanie - Filety drobiowe przekroić na dwie części. Delikatnie rozbić . Posypać solą i pieprzem. - Mieso z indyka doprawić przyprawami, wymieszać . Dodać pokrojoną i podsmażoną 1    cebulę. Wymieszać. - Farsz mięsny nakładać

Eli Gotowanie
Zapiekanka makaronowa z brokułem i indykiem 225

dzieckiem mamy miały co do garnka włożyć w ciężkie dni, a i studentom czy zabieganym młodym parom na pewno nie raz uratuje życie. Zapiekanka makaronowa z brokułem i indykiem (porcja dla dwóch dorosłych i dziecka) 300g piersi z indyka 200g dowolnego makaronu 1 brokuł 200g mozzarelli 3 łyżki śmietany 18% jajko 2 ząbki czosnku oliwa zioła i przyprawy (pieprz, papryka(...)słodka i ostra, rozmaryn, zioła prowansalskie) Indyka dobrze umyć i pokroić w nieduże kostki, obsypać ulubionymi przyprawami i oblać oliwą, wrzucić do rękawa i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie ugotować makaron i podgotować brokuła, powinien być al dente, czyli od zagotowania wystarczy 10 minut, żeby miał odpowiednią twardość. Mozzarellę zetrzeć na tarce, wrzucić

Przepysznik - BLW i nie tylko
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 272

smaczne i jak pokazuje nasz przykład, świetnie nadają się na majówkowy piknik. Naleśniki ze szpinakiem i fetą 300ml mleka 2 jajka 125g mąki 30g rozpuszczonego masła 250g piersi z indyka zioła 200g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 200g fety 1 ząbek czosnku łyżeczka soku z cytryny zioła Pierś z indyka dobrze umyć i pokroić na drobną kostkę, obsypać dowolnymi przyprawami i ziołami(...)cytryny. Na koniec dodać rozgniecioną fetę i dobrze wymieszać. Serwować w dowolny sposób, u nas masa szpinakowa z fetą została rozsmarowana na naleśniku, na to wyłożone kilka kawałków indyka i to wszystko razem zawinięte w rulonik. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sałatka z rukolą i indykiem 210

żeby całości dodać nieco chrupkości, ale i bez niego smakuje świetnie i nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na kolację czy lancz do pracy. Sałatka z rukolą i indykiem 200g rukoli 200g indyka 250g mozzarelli 10 suszonych pomidorów w oliwie oregano Indyka umyć i pokroić w małą kostkę. Dowolnie doprawić, u nas są to dwie mieszanki przyprawowe, jedna

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 207

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym z indyka w lekko orientalnym stylu, a to za sprawą dodatków do farszu. Do mielonego mięsa z indyka poza ryżem dodałam świeżo starty imbir, drobno posiekany por i pietruszkę, czosnek, papryczkę chili i sos sojowy. Dodatki te sprawiły, że farsz nabrał orientalnego charakteru. Składniki: 6 dużych kapeluszy pieczarek 250 g mięsa mielonego z indyka 1/2 szklanki

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczona pierś z indyka 228

Składniki: 1,8 kg piersi z indyka bez kości. oliwa z oliwek. Marynata: 1 łyżeczka oregano, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 2 łyżeczki warzywka ( jeżeli nie używasz kupnego, użyj własnej roboty ), 1 i 1/2 łyżeczki soli, 3 ząbki czosnku, wyciśniętego, 8 łyżek stołowych oliwy z oliwek. Przygotowanie: S kładniki na marynatę razem wymieszać(...)atrzeć marynatą pierś z indyka. Zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na całą noc. R ozgrzać piekarnik do 220 stopni C i piec bez przykrycia przez 30min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C. Pierś z indyka polać z wierzchu oliwą z oliwek i przykryć folią alumionową. Piec przez następne 50-55min. Smacznego

W kuchni u Moniki
Udziec z indyka z jabłuszkami pieczony 174

tyle, by ktoś z biesiadników nie umiał się w nim rozsmakować i by uznał, że jest zbyt udziwnione. Ja osobiście wersję ptactwa z jabłkiem uwielbiam ;) UDZIEC Z INDYKA Z JABŁUSZKAMI PIECZONY Składniki: - udziec z indyka - sól - pieprz - czubryca czerwona - majeranek - 5 jabłek Przygotowanie: Udziec myjemy, nacieramy przyprawami i wkładamy do brytfanki. Pozostawiamy na minimum 20 minut - im dłużej będzie się(...)marynował tym intensywniejszy będzie jego smak. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne - nie obieramy! Dokładamy owoce do indyka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, pamiętając o przewracaniu z trakcie obróbki termicznej. Czas pieczenia zależy od wagi udźca - zasada jest taka: na 1 kilogram przypada 1 godzina pieczenia. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function

Życie zamknięte w smaku
Indycze podudzia na parze, marynowane w masie jogurtowej z ziołami, szalotką i czosnkiem 171

Czasami wydziwiam. Zaglądam do szafek i lodówki, uruchamiam trybiki w moim mózgu i zaczynam kombinacje. Tak powstał na przykład ten przepis. Indyka w Polsce spotkać można bardzo często, ale jesteśmy do niego dziwnie uprzedzeni. Raz byłam świadkiem, jak mama tłumaczyła swojemu 7-8 letniemu synowi, że nie kupi na obiad mięsa z indyka (które on sobie upodobał), bo jest(...)suche. Nieco się zdziwiłam, gdy wzięła pierś z kurczaka. Indyka głównie pieczemy, albo robimy z niego coś na kształt bitek, a przecież istnieje tyle możliwości! ;) INDYCZE PODUDZIA NA PARZE, MARYNOWANE W MASIE JOGURTOWEJ Z ZIOŁAMI, SZALOTKĄ I CZOSNKIEM Składniki: - 2 podudzia indycze - 1 duży jogurt lub śmietana (słodka albo kwaśna - ja wybrałam słodką, bo robiłam jeszcze sos na zasmażce) - świeże

Życie zamknięte w smaku