najbardziej widoczne na zdjęciu. Ale już przejdźmy do przepisu. Porcja dla 4 osób. Potrzebne nam będą: 200 g kaszki manny, 3 kiwi, odrobina soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy, cukier (ja zamiast dodałam syropu z agawy, który ma bardzo niski Indeks Glikemiczny IG). Przygotowanie: Obieramy kiwi. Kroimy je w kosteczkę. Zostawiamy sobie tylko po jednym okrągłym plasterku do dekoracji. Przygotowujemy(...)kaszkę mannę na wodzie. Kiedy już napęcznieje i lekko ostygnie, dodajemy do niej sok z pomarańczy i syrop z agawy (dla osłody). A także pokrojone w kosteczkę kiwi. Mieszamy i rozlewamy z osobne miseczki. Z wierzchu dekorujemy plasterkiem kiwi. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata 10 total views, 10 views today Tweetnij The post Kaszka manna na słodko
MODA NA BIOintensywny i piękny kolor – dzięki temu jego jedzenie jest jeszcze bardziej przyjemne. Kisiel marchewkowy: 1 szklanka soku marchewkowego (świeżo wyciśniętego lub jednodniowego) sok wyciśnięty z jednej pomarańczy 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1/2 czubatej łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki wody 2 strączki kardamonu (całe, w łupinie) 2 lekko czubate łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej szczypta kurkumy szczypta(...)imbiru w proszku sezam do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do rondelka wlewamy sok z marchwi, sok z pomarańczy, sok z cytryny oraz miód. Wrzucamy kardamon, cynamon, kurkumę i imbir. Zagotowujemy. Do pół szklanki wody dosypujemy mąkę (skrobię ziemniaczaną) i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Wlewamy rozmieszaną zawartość szklanki na gotujące się soki
Poezja smakujestem w błędzie? Składniki: 3 jabłka 2 gruszki garść rodzynek garść suszonych żurawin garść posiekanych suszonych śliwek 1 kawałek kory cynamonowej 1 gwiazdka anyżu sok wyciśnięty z 2 pomarańczy brązowy cukier 1 litr wody Wykonanie: Jabłka i gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki. Włożyć do garnka razem z suszonymi owocami, cynamonem oraz anyżem i zalać(...)Garnek zdjąć z ognia i wyjąć jabłka i gruszki, a także przyprawy. Jabłka i gruszki miksować na gładkie puree i dodać z powrotem do garnka. Dodać sok z pomarańczy i cukier do smaku (ale z umiarem;)). Można podawać z płatkami migdałów i ulubionym rodzajem makaronu - krótkie wstążeczki, kokardki lub łazanki będą
zadanie-gotowanietrawienie - to dlatego tak często występuje w towarzystwie tłustych mięs i wędlin ;) Składniki: korzeń chrzanu (lub dobry chrzan ze słoiczka - bez dodatków) 1 kwaśne jabłko 1 cytryna 1/2 pomarańczy sól i cukier Wykonanie: Chrzan obrać i zetrzeć na drobnej tarce do uzyskania 10 łyżek. Jabłko obrać i zetrzeć na tej samej tarce. Połączyć od razu z sokiem wyciśniętym(...)cytryny. Ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy zetrzeć 1 łyżkę skórki. Z połowy owocu wycisnąć sok. Połączyć wszystkie składniki. Dodać szczyptę soli i cukier do smaku. Przełożyć do wyparzonego słoiczka
zadanie-gotowaniepieczeniu. Składniki: Ciasto: na 3 papierowe foremki o wym 15/7 cm 25 dag jogurtu naturalnego greckiego 50 dag mąki tortowej 4 duże jajka 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 150 ml oleju rzepakowego 15 dag cukru 16 g cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier do polania Dowolna posypka Do misy miksera wbić jajka, wsypać(...)waniliowym, miksować do momentu aż masa jajeczna będzie prawie biała, następnie nie przerywając miksowania wlać olej, dodawać stopniowo jogurt i mąkę tortową wymieszana z proszkiem, oraz wlewamy sok z pomarańczy, robimy to delikatnie na najniższych obrotach miksera. Miksujemy do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto wlewamy do trzech papierowych foremek. Pieczemy w nagrzanym do 166-170*c piekarniku przez
Wanilia i Kardamondwóch cytryn sok z jednej pomarańczy 100 mililitrów wody skórka z dwóch cytryn 2 łyżki mąki ziemniaczanej 70 gram cukru 100 gram masła 1 jajko 3 żółtka(...)góra i dół bez termoobiegu). Piec przez około 25 minut. Można zastosować obciążenie z fasoli. W tym czasie możemy wykonać krem cytrynowy. Należy wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy i przecedzić przez sitko. Wlać do garnka, dodać wodę, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier. Wymieszać i zagotować (masa powinna zgęstnieć). Odstawić z ognia i do gorącej masy dodać pokrojone
KuukBuukryżowa, gryczana, jaglana, kokosowa) 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 5 łyżek stewii lub 1/2 szkl. ksylitolu 1 łyżka dowolnego oleju 6 łyżek soku z pomarańczy Otarta skórka pomarańczy/limonki Cukier waniliowy (opcjonalnie) Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo słodzik oraz żółtka. Dolewamy olejek i olej. Wsypujemy cukier waniliowy lub skórki. Mieszamy
Czarnawisienkałyżeczka soli 75 g drobnego cukru 1 łyżka oleju 7 g drożdży instant 1 jajko, rozbełtane 75 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanej skórka starta z 1 pomarańczy 1 jabłko, obrane, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojone w drobną kostkę 1 łyżeczka mielonego cynamonu 75 g mąki pszennej do przygotowania krzyżyka, plus trochę do podsypywania 3 łyżki(...)natłuszczonej miski, przykryj czystym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, lub do podwojenia objętości. Po tym czasie wsyp do miski rodzynki, kandyzowaną skórkę, startą skórkę z pomarańczy, jabłko i cynamon i zagnieć ciasto, tak by wszystkie dodatki jednolicie się w nim rozłożyły. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 1 kolejną godzinę więcej, lub aż ciasto podwoi
karmelowypieczenia 3 łyżeczki kakao 1/2 szklanki oleju masa serowa 1 wiaderko sera śmietankowego 2 budynie śmietankowe 3/4 kostki margaryny palmy 3 jajka 3/4 szklanki cukru skórka kandyzowana z pomarańczy 150 g rodzynek 1 czekolada mleczna Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet, olej delikatnie wszystko łączymy(...)smażymy na wolnym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia się margaryny, następnie dodajemy po dwie łyżki masy serowej delikatnie mieszając. Smażymy masę serową około 15 minut, dokładamy skórkę kandyzowaną z pomarańczy oraz przepłukane gorąca wodą rodzynki. Przestudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty wykładamy gorącą masę serową na dolną część ciasta przykrywamy drugą częścią. Ciasto dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, odstawiamy w chłodne
kgwjanczewoprzygotowań! Składniki: 2 litry tłustego mleka 1 laska wanilii 500 ml kwaśnej śmietany 6 jaj 250 g miękkiego masła 1 szklanka cukru pudru kandyzowane owoce (u mnie wiśnie, skórka pomarańczy, skórka cytryny) garść płatków migdałów CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Mleko wlewamy do bardzo dużego garnka. Laskę wanilii kroimy wzdłuż, wydłubujemy ziarenka; laskę wanilii(...)mocno odciskamy. 4. W misie miksera umieszczamy masło i twaróg. Miksujemy na jednolitą masę. Wsypujemy cukier puder i ponownie miksujemy. Wsypujemy kandyzowane owoce (u mnie 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy, 50 g kandyzowanej skórki cytryny, 15 kandyzowanych wisienek), garść płatków migdałów i dokładnie mieszamy. 5. Miskę wykładamy dużą gazą w taki sposób, żeby jej rogi wystawały poza miskę. Przekładamy
My Culinary Artmarynowanie Składniki: 1000 g łopatki wieprzowej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 małe pomarańcze 6 tortilli pszennych 1/2 sałaty lodowej 2 pomidory 1 czerwona cebula 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sok z cytryny sól pieprz świeża kolendra do posypania Wykonanie(...)żaroodpornego naczynia wsypujemy przyprawy, dodajemy olej. Pomarańcze dobrze myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki, dodajemy do przypraw. Czosnek również obieramy i drobniutko siekamy, wrzucamy do mięsa i całą marynatę mieszamy. Dokładnie obtaczamy mięso marynatą, wkładamy do naczynia, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na cała noc. Następnie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
Kulinarne przygody Gatitytwarogowego 5 jaj 2 łyżki kakao 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 kostki masła 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka łyżeczka skórki otartej z pomarańczy sposób przygotowania Do blendera wrzucamy herbatniki kruszymy je, następnie dodajemy kakao, masło i dalej mieszając łączymy na jednorodną masę. Połowę masy wykładamy na spód tortownicy wyłożony pergaminem, mocno(...)białek. Do sporej misy wkładamy żółtka i ucieramy je razem z cukrem, następnie do misy przekładamy ser twarogowy (u mnie tym razem z wiaderka), oraz skórkę z pomarańczy mieszamy dodając mleko, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do serowej masy, całość delikatnie ze sobą mieszamy i przekładamy do tortownicy. Wierzch
Miód i pieprzjajek 500 ml śmietany 18% 250 g masła 150 g cukru pudru 70 g posiekanych migdałów 70 g posiekanej suszonej żurawiny 50 g kandyzowanej wiśni skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy Sposób przygotowania Paschy Wielkanocnej: Mleko gotujemy razem z rozciętą laską wanilii. Jaja łączymy razem ze śmietaną i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy
Słodkie Przyjemnościkonsystencji – może to być zwarta masa budyniowa, krem lub polewa, np. do ciasta lub lodów. Najlepiej wybierać owoce miękkie, bez skórki, np. truskawki, maliny lub banany. Pomarańcze też się sprawdzą, ale trzeba je wtedy dość dokładnie obrać z błonek. Twarde owoce ze skórką lepiej dodać starte do masy zmiksowanej z kaszy i serka. Krucha drożdżówka Jeśli zamiast masła(...)drożdży instant 1/4 szklanki mleka 60 g mascarpone* 1 jajko Nadzienie: 150 g erytrolu lub innego słodziwa, ale j/w skórka otarta z 1-2 cytryn lub 1 pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kropla olejku waniliowego 50 g mascarpone 100 g chudego twarogu Składniki ciasta dokładnie ze sobą łączymy, wygniatamy ciasto przez ok. 5 minut i zostawiamy
Kucharzycasamo niesamowicie jak wyglądają!!! :))) 4 porcje: Kluski leniwe z marchewką: * twaróg- 220 g * świeża marchewka- 200 g * jajako- 1 szt. * mąka pszenna- 2,5 szklanki (+ do podsypania) * skórka z pomarańczy- 1 łyżka * cukier- 1 łyżka Sos cynamonowy: * kremówka- 200 ml * cukier typu muscovado- 1 łyżka * cynamon- 1 łyżeczka Dodatkowo: * maliny- garść * podprażone płatki migdałowe- po 1 łyżce na porcję(...)Kluski leniwe z marchewką: Twaróg, marchewkę oraz cukier umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować na gładką i jednolitą masę. Do gotowego puree dodać jajko, skórkę z pomarańczy oraz mąkę i dłońmi dokładnie wyrobić. W razie potrzeby dosypać mąkę. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki i formować małe kuleczki- takie na jeden kęs. Kuleczki wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować
Kraina Miodem Płynąca