pomarańcze - 5663 przepisów (strona:105/378)

Pancake z mąki owsianej z sosem daktylowym (Pancake alla farina di avena) 89

owsianej 300 ml jogurtu  naturalnego 40 gr cukru trzcinowego 2 łyżki oliwy z oliwek Sos daktylowy 5 suszonych daktyli banan sok wyciśnięty z pomarańczy  PRZYGOTOWANIE Pancake Wszystkie składniki wymieszać, najlepiej zrobić to trzepaczk ą . Ciasto powinno(...)być lekko gęstawe.  Smażyć na dobrze rozgrzanej nieprzywierającej patelni, bez tłuszczu. Sos daktylowy Daktyle i banana pokroić na kawałki.  Zmiksować razem z sokiem z pomarańczy. Smacznego :)          alt="Mobilna Owsianka Śniadaniowa

La grande e la piccola cuoca
Zielony koktajl z cytrusami. 155

dodać energii. Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru :).   ZIELONY KOKTAJL Z CYTRUSAMI.           Składniki: garść świeżego szpinaku 1 banan 2 jabłka sok z 2 pomarańczy sok z grejpfruta 1/2 szklanki niegazowanej wody mineralnej 1 łyżka miodu (opcjonalnie(...)Sposób przyrządzania:             Szpinak opłukać i osuszyć. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Banana obrać ze skórki. Z grejpfruta i pomarańczy wycisnąć sok. Wszystkie składniki włożyć do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem na gładki płyn. Opcjonalnie można dodać łyżkę miodu. Podawać od razu po przygotowaniu.  Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Wiosenny chłodnik pomidorowy z zielonymi warzywami 111

naciowy 1/2 awokado 1/2 cebuli Szczypiorek 1 malutki ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki curry Szczypta chilli 2 łyżki sosu sojowego Skórka z pomarańczy 1 łyżka octu jabłkowego 1-2 szkl. zimnej wody Sól do smaku Przygotowanie:  Awokado kroimy na pół, przekręcamy, wyciągamy pestkę nożem i obieramy, a następnie kroimy w kosteczkę(...)cebulę, wrzucamy do miski razem z pomidorami krojonymi bez skórki Łowicz. Dodajemy pokrojony szczypiorek. W tym momencie możemy odłożyć część na bok (do dekoracji). Wrzucamy wyciśnięty czosnek, skórkę z pomarańczy, oliwę z oliwek, sos sojowy, miód i ocet. Doprawiamy papryczką chilli i solą. Dolewamy wodę i mieszamy. Chłodzimy w lodówce i podajemy z odłożonymi na bok warzywami i świeżymi

Czarnawisienka
Pomarańczowa Pannacotta z likierem blue curacao 171

śmietanki 30% 200 ml mleka 3,2% 40 g cukru kryształu 3 łyżeczki (10-11 g) żelatyny 3 łyżki likieru pomarańczowego blue curacao sok z połowy pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego sok z ćwiartki cytryny niewielka ilość oleju lub roztopionego masła do wysmarowania foremek Ponadto: łyżka skórki cytrynowej kandyzowanej cukier puder do  oprószenia  lub wiórki kokosowe(...)1.Mleko, śmietankę,likier i cukier podgrzewamy ( nie gotujemy!!!) na bardzo małym ogniu.  2. Dodajemy sok z pomarańczy i cytryny do podgrzanego mleka i śmietanki, pamiętając aby masa się nie gotowała. Optymalna temperatura masy to ok. 80-83 st.C, więc jeśli nie macie wyczucia czasu sprawdzi się tutaj termometr cukierniczy. 3. Żelatynę moczymy (do napęcznienia) w ciepłej wodzie, UWAGA

vaniliowoczekoladowa
Owsiany deser z jogurtem i owocami. 130

niego ani grama cukru, smakował wyśmienicie. Zapraszam do wypróbowania :)    Składniki : 3/4 szklanki ugotowanej kaszy owsianej Melvit   1 jogurt Jogobella owocowa wyspa ( z brzoskwiniami ) słodka mandarynka lub pomarańcz kilka suszonych wiśni kilka suszonych owoców żurawiny  Wykonanie :   Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do przestygnięcia, mandarynkę lub pomarańcz obrać i pokroić w kostkę

Sama słodycz i szczypta chili
Koktajl ze szpinakiem i nasionkami chia 120

zielonym jabłkiem Koktajl ze szpinakiem i nasionkami chia Czas przygotowania: 2 godziny Składniki: 300 g jogurtu naturalnego 2 garści szpinaku 1/2 banana 3 łyżeczki nasion chia kilka plasterków pomarańczy Wykonanie: 150 g jogurtu mieszamy z nasionkami, przykrywamy i odstawiamy, aż nasionka napęcznieją. Resztę jogurtu, listki szpinaku i połowę banana pokrojonego w kostkę wkładamy do blendera. Dokładnie miksujemy, a następnie(...)wykładamy na jogurt z nasionkami, na wierzchu układamy plasterki pomarańczy

Kulinarne przygody Gatity
Makowiec bez spodu, wegański, bezglutenowy 150

Makowiec Składniki: 700 g maku rodzynki/żurawina 1 pomarańcza agawa/cukier kokosowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć) Składniki na polewę: 15 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki kakao Dodatkowo płatki kokosowe  Mak gotowałam pod przykryciem, ok 20 min., należy pamiętać aby często mieszać. Rodzynki i żurawinę zalałam wrzątkiem. Pomarańczę obrałam i pokroiłam na małe kawałki. Mak dwukrotnie zmieliłam(...)maszynce.  Do zmielonego maku dodałam rodzynki, żurawinę, pomarańczę, agawę, cukier kokosowy i wszystkie składniki dokładnie wymieszałam.  Gotową masę makową przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika na 40 min, temp 180°C. Polewa: Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 8 min. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, a następnie zblendowałam

nietadieta
Sałatka z komosy ryżowej. 274

komosy, zainspirowana tym przepisem. Do zrobienia w kilka minut jeśli mamy ugotowaną np. z wcześniejszego dnia komosę ryżową. Kto jest odważny i lubi nietypowe połączenia, może dodać dwie pokrojone pomarańcze. Składniki (4 porcje): 1 szklanka komosy ryżowej białej 1,5 szklanki wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 czerwona papryka 1/2 puszki (o wadze(...)kukurydzy bez dodatku cukru, odsączonej i przepłukanej 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli, odsączonej i przepłukanej 1/2 czerwonej cebuli, posiekanej garść jarmużu, drobno posiekanego sól, pieprz opcjonalnie - 2 pomarańcze, pokrojone w kostkę 1. Komosę przepłucz na gęstym sitku, następnie zalej wodą i ugotuj do miękkości z olejem i solą (15-20 minut). Dolej trochę więcej wody w razie potrzeby

Powiedz dietom nie
Kaszka manna na słodko z owocami. 110

najbardziej widoczne na zdjęciu. Ale już przejdźmy do przepisu. Porcja dla 4 osób. Potrzebne nam będą: 200 g kaszki manny, 3 kiwi, odrobina soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy, cukier (ja zamiast dodałam syropu z agawy, który ma bardzo niski Indeks Glikemiczny IG). Przygotowanie: Obieramy kiwi. Kroimy je w kosteczkę. Zostawiamy sobie tylko po jednym okrągłym plasterku do dekoracji. Przygotowujemy(...)kaszkę mannę na wodzie. Kiedy już napęcznieje i lekko ostygnie, dodajemy do niej sok z pomarańczy i syrop z agawy (dla osłody). A także pokrojone w kosteczkę kiwi. Mieszamy i rozlewamy z osobne miseczki. Z wierzchu dekorujemy plasterkiem kiwi. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata 10 total views, 10 views today Tweetnij The post Kaszka manna na słodko

MODA NA BIO
Kisiel marchewkowy 259

intensywny i piękny kolor – dzięki temu jego jedzenie jest jeszcze bardziej przyjemne. Kisiel marchewkowy: 1 szklanka soku marchewkowego (świeżo wyciśniętego lub jednodniowego) sok wyciśnięty z jednej pomarańczy 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1/2 czubatej łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki wody 2 strączki kardamonu (całe, w łupinie) 2 lekko czubate łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej szczypta kurkumy szczypta(...)imbiru w proszku sezam do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do rondelka wlewamy sok z marchwi, sok z pomarańczy, sok z cytryny oraz miód. Wrzucamy kardamon, cynamon, kurkumę i imbir. Zagotowujemy. Do pół szklanki wody dosypujemy mąkę (skrobię ziemniaczaną) i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Wlewamy rozmieszaną zawartość szklanki na gotujące się soki

Poezja smaku
Fruktsoppa - szwedzka zupa owocowa. 138

jestem w błędzie? Składniki: 3 jabłka 2 gruszki garść rodzynek garść suszonych żurawin garść posiekanych suszonych śliwek 1 kawałek kory cynamonowej 1 gwiazdka anyżu sok wyciśnięty z 2 pomarańczy brązowy cukier 1 litr wody Wykonanie: Jabłka i gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki. Włożyć do garnka razem z suszonymi owocami, cynamonem oraz anyżem i zalać(...)Garnek zdjąć z ognia i wyjąć jabłka i gruszki, a także przyprawy.  Jabłka i gruszki miksować na gładkie puree i dodać z powrotem do garnka. Dodać sok z pomarańczy i cukier do smaku (ale z umiarem;)). Można podawać z płatkami migdałów i ulubionym rodzajem makaronu - krótkie wstążeczki, kokardki lub łazanki będą

zadanie-gotowanie
Chrzan jabłkowo-pomarańczowy. 163

trawienie - to dlatego tak często występuje w towarzystwie tłustych mięs i wędlin ;) Składniki: korzeń chrzanu (lub dobry chrzan ze słoiczka - bez dodatków) 1 kwaśne jabłko 1 cytryna  1/2 pomarańczy sól i cukier Wykonanie: Chrzan obrać i zetrzeć na drobnej tarce do uzyskania 10 łyżek. Jabłko obrać i zetrzeć na tej samej tarce. Połączyć od razu z sokiem wyciśniętym(...)cytryny. Ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy zetrzeć 1 łyżkę skórki. Z połowy owocu wycisnąć sok. Połączyć wszystkie składniki. Dodać szczyptę soli i cukier do smaku. Przełożyć do wyparzonego słoiczka

zadanie-gotowanie
Ciasto jogurtowo-pomarańczowe 167

pieczeniu. Składniki: Ciasto: na 3 papierowe foremki o wym 15/7 cm 25 dag jogurtu naturalnego greckiego 50 dag mąki tortowej 4 duże jajka 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 150 ml oleju rzepakowego 15 dag cukru 16 g cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier do polania Dowolna posypka Do misy miksera wbić jajka, wsypać(...)waniliowym, miksować do momentu aż masa jajeczna będzie prawie biała, następnie nie przerywając miksowania wlać olej, dodawać stopniowo jogurt i mąkę tortową wymieszana z proszkiem, oraz wlewamy sok z pomarańczy, robimy to delikatnie na najniższych obrotach miksera. Miksujemy do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto wlewamy do trzech papierowych foremek. Pieczemy w nagrzanym do 166-170*c piekarniku przez

Wanilia i Kardamon
___Wiosenna tarta cytrynowa z bezą___ 123

dwóch cytryn sok z jednej pomarańczy 100 mililitrów wody skórka z dwóch cytryn 2 łyżki mąki ziemniaczanej 70 gram cukru 100 gram masła 1 jajko 3 żółtka(...)góra i dół bez termoobiegu). Piec przez około 25 minut. Można zastosować obciążenie z fasoli. W tym czasie możemy wykonać krem cytrynowy. Należy wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy i przecedzić przez sitko. Wlać do garnka, dodać wodę, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier. Wymieszać i zagotować (masa powinna zgęstnieć). Odstawić z ognia i do gorącej masy dodać pokrojone

KuukBuuk
Najszybsza bezglutenowa babka pomarańczowa 166

ryżowa, gryczana, jaglana, kokosowa) 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 5 łyżek stewii lub 1/2 szkl. ksylitolu 1 łyżka dowolnego oleju 6 łyżek soku z pomarańczy Otarta skórka pomarańczy/limonki Cukier waniliowy (opcjonalnie) Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę.  Dodajemy stopniowo słodzik oraz żółtka.  Dolewamy olejek i olej.  Wsypujemy cukier waniliowy lub skórki.  Mieszamy

Czarnawisienka