Cassata - Włoski tort z ricottą

Cassata - Włoski tort z ricottą

Cassata - Włoski tort z ricottą

Cassata to zdecydowanie włoska a dokładniej sycylijska "królowa deserów". Kiedyś jedzona głównie wiosną, na Wielkanoc, obecnie jest popularna przez cały rok. Cassata jest tortem bardzo dekoracyjnym. Występuje we Włoszech wielu odsłonach, różnica polega na bogactwie dekoracji. Typowa "cassata siciliana" wykończona jest zieloną masą marcepanową. Można ją również z powodzeniem udekorować bitą śmietaną choć efekt nie będzie już aż tak spektakularny. Obowiązkowym elementem każdej cassaty jest duża ilość kandyzo... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu maniapieczenia

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

15 przepisów na karpia

15 pysznych przepisów na świątecznego karpia

Czytaj dalej...

Sałatki na Święta Bożego Narodzenia - najlepsze przepisy!

Święta Bożego Narodzeniu tuż tuż.. Tak więc większość z nas zastanawia się co przygotować na świąteczne menu.

Czytaj dalej...

Autor

maniapieczenia

Przepyszne domowe ciasta, ciasteczka oraz desery. Tradycyjne polskie przepisy a także słodkości z różnych stron świata. Zdrowsze wersje popularnych deserów. Słodkości bezglutenowe. Autorskie przepisy ze zdjęciami.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, likier, biszkopt, konfitura, krem, pomarańcze, torty, tort, czekolada, ciasto z masa, ciasta z masa, bita śmietana, wielkanoc, wiśnia, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia, bez pieczenia, żurawina, deser, desery, jajko, czekoladowa, lekkie ciasto, ciasto z bezami, biszkopt idealny, boże narodzenie, ciasta z kremami, ciasto z kremem, ciasto z pomarańczą, ciasto z białek

Inne przepisy z maniapieczenia

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.