wprost idealna! Jeżeli jednak planujecie wydać więcej – sprawdzą się jako ciekawy dodatek. Rodzina lub znajomi z pewnością docenią gest i pomysł. Czy mieliście kiedyś okazję napić się typowo świątecznego likieru ? A co znaczy „typowo świąteczny”? A no taki, który ma zapach i smak drugiej połowy grudnia. Oprócz suszonych owoców i mandarynek, na myśl przychodzą pachnące pierniczki . Ten aromatyczny zapach(...)smak możemy zamknąć w butelce wyśmienitego likieru . Wybrane przeze mnie przepisy nie są skomplikowane i nie wymagają dużych umiejętności. Śmiało możesz je wypróbować nawet jeśli nigdy wcześniej nie zdarzyło Ci się przygotowywać takich trunków . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Świąteczny likier. Pomysł na świąteczny prezent 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Likier Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 10 porcje
ProstePesto.plPytanie jak zrobić lukier często pada w e-mailach lub prywatnych wiadomościach od Was. Teraz kiedy w okresie przedświątecznym zaobserwowałam piernikowe szaleństwo, odpowiadam na pytanie tym wpisem. Jak zrobić zwykły lukier opisałam w tym wpisie na świąteczne pierniczki . Teraz odpowiem na pytanie Jak to zrobić lukier królewski? Lukier królewski to lukier z białek, cukru pudru i soku z cytryny. Taki(...)lukier jest śnieżnobiały, szybko zastyga i jest bardzo wytrzymały. Nadaje się idealnie do sklejania np. świątecznej szopki, czy też do precyzyjnego zdobienia pierniczków. Ja na Wielkanoc zawsze lukrem królewskim dekoruję babki. Potrzebujemy do przygotowania lukru: 2 białka jaja kurzego 400 g cukru pudru, czyli ok. 2 i 1/3 szklanki cukru pudru kilka kropel soku z cytryny Białka oddzielamy od żółtek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLikier kawowy przepis Przepis na pyszny domowy likier kawowy. Kawówka, jak zrobić mleczny likier z kawy? Przepis na likier jest prosty, a wykonanie szybkie i łatwe, że każdy sobie z nim poradzi. Likier, słodki trunek lubiany zazwyczaj przez kobiety. Ogólnie się utarło, że to panie są koneserkami wszelakich likierów i nalewek o czym pisałam na Blogu we wpisie nalewka(...)śliwek. Taka kawówka to idealny likier świąteczny lub likier na prezent. Aby zrobić pyszny likier domowy wystarczy czysty alkohol, np. spirytus, mleko lub słodka śmietanka i dodatek który nada charakteru domowej nalewce ( czytaj likier). Co to jest likier i jak się go robi? Likier Historia likieru sięga czasów antycznych, były to wysokoprocentowe trunki i wino zazwyczaj doprawiane miodem i przyprawami
Dieta moja pasjaKorzenny - świąteczno-sylwestrowy i czekoladowy - dobry na każdą okazję. Bez wątpienia typowo "babski" ;) Nie za mocny, ale dzięki gorzkiej czekoladzie ma wyrazisty smak. Czytaj
Kraina Tysiąca SmakówUWAGA ! Przepis z alkoholem – jeśli nie masz ukończone 18 lat, przejdź na stronę główną . Świąteczny likier orzechowy, czyli przepis na pyszny domowy likier z masłem orzechowym, miodem, korzennymi przyprawami i mlekiem skondensowanym. Przepis idealny na Święta, ale również na inne okazje. Jakie alkohole podać na Święta? Do świątecznych dań oraz jako prezent na Święta pasuje wiele alkoholi! Doskonale sprawdzi(...)się wino oraz grzaniec, a także korzenne likiery. Zdecydowanie polecam te domowej roboty! Przepis na pyszny grzaniec z whisky znajdziesz tutaj – https://viagusto.pl/grzaniec-z-whisky/ Jak zrobić domowy likier? Sposobów na zrobienie domowego likieru jest kilka. Jako bazę możesz użyć zarówno wódki, jak i innych alkoholi – na przykład rumu lub brandy. Do alkoholu najczęściej dodajemy mleko skondensowane lub śmietankę
Via GustoKolejny błyskawiczny i łatwy przepis na domowy likier alkoholowy. Tym razem likier z Nutellą, tak zwana Nutellówka. Krem Nutella w połączeniu ze śmietanką i mlekiem skondensowanym smakuje tak dobrze. Likier jest słodki z wyraźnie wyczuwalną nutą czekoladowo – orzechową pochodzącą ze słynnego kremu. Likier przygotowałam i przelałam do maleńkich buteleczek świątecznych, którymi obdaruje najbliższych. Polecam buteleczki ze sklepu Coteca, nigdzie(...)indziej tak pięknych nie znajdziesz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Likier czekoladowo – orzechowy z kremem Nutella 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Likier Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość około 1 litr Przygotowanie 10 min. Gotowanie 10 min. Kalorie 360 kcal Likier alkoholowy z czekoladowo – orzechowym kremem Nutella. Nutellówka to przepyszny likier z Nutellą, dla prawdziwych smakoszy. (adsbygoogle
ProstePesto.plLikier 43 Historia i Pochodzenie Likier 43, znany również jako Cuarenta y Tres, to hiszpański likier, który zdobył międzynarodową popularność dzięki swojemu unikalnemu smakowi i wszechstronności. W tym wpisie przyjrzymy się historii i pochodzeniu tego wyjątkowego trunku oraz jego różnorodnym rodzajom. Historia Likieru 43 Historia Likieru 43 sięga starożytności, kiedy to Rzymianie podbili Hiszpanię i odkryli tamtejsze tradycyjne receptury. Według(...)legendy Likier 43 opiera się na starożytnym przepisie zwanym „Liqvor Mirabilis” (Cudowny Likier), który był używany przez Rzymian do celów leczniczych i jako napój bogów. Barraquito – Przepis TUTAJ Jednakże współczesna wersja Likieru 43 została opracowana w 1946 roku przez braci Diego i Angel Zamora z Kartageny w Hiszpanii. To oni wskrzesili starożytną recepturę, dodając nowoczesne akcenty
RafalCookEspresso 43 i Likier 43. Historia pochodzenie i rodzaje hiszpańskiego likieru 43. W dzisiejszym dniu mój drogi czytelniku – podglądaczu, przyjrzymy się bliżej hiszpańskiemu likierowi 43, który jest jednym z najbardziej znanych i popularnych alkoholi w Hiszpanii. Espresso 43 i Likier 43 Zanurz się w fascynującym świecie historii pochodzenia i różnych rodzajów tego wyjątkowego napoju. Likier 43 ma swoje korzenie(...)starożytnym Rzymie gdzie powstała receptura na likier z wanilii. W trakcie wojen rzymskich trafił on na Półwysep Iberyjski, gdzie z czasem został przekształcony i udoskonalony przez Maurów. To właśnie oni wprowadzili do napoju nowe składniki w tym aromatyczne zioła i przyprawy. Hiszpański likier 43 znany również jako — Cuarenta y Tres — czyli czterdzieści trzy jest produkowany przez firmę Diego Zamora Group
RafalCookbożonarodzeniowym stole. Warto również zastanowić się nad trunkami, którymi będziemy raczyć się w chłodne, świąteczne wieczory. Oczywiście, nic nie daje takiej satysfakcji, co przygotowanie ich samodzielnie. Wbrew pozorom domowy likier wcale nie jest trudny w przygotowaniu. Cała praca ogranicza się do podgrzania oraz wymieszania składników, a wszystko zajmuje dosłownie kilkanaście minut. Bez sterty naczyń do zmywania ani precyzyjnego odmierzania składników(...)wagą jubilerską. Likier bożonarodzeniowy będzie świetną alternatywą dla różnego rodzaju nalewek, których przygotowanie wymaga znacznie więcej cierpliwości i czasu. Za zrobienie takiego likieru możecie się zabrać niemal w ostatniej chwili, a efekt i tak będzie doskonały. Z jakim wyprzedzeniem zrobić likier bożonarodzeniowy? Jeśli planujesz przygotować likier z tego przepisu, nie musisz myśleć o nim z dużym wyprzedzeniem. Owszem, dobrze jeśli
okolicepalnika.plDomowy likier pomarańczowy przepis na domowy likier typu Grand Marnier Domowy likier pomarańczowy jest wspaniałym pomysłem na spotkanie z przyjaciółmi lub miły babski wieczór, ale też składnikiem wielu potraw. Często dodaję likier do kawy , naleśników, deserów i używam do nasączania ciast, którym nadaje cudowny pomarańczowy aromat. To właśnie tym likierem nasączam biszkopt, kiedy przygotowuję roladę buche de noel(...)wersji dla dorosłych. Likier pomarańczowy pasuje też do drobiu, a w szczególności do kaczki. Przepisy na nalewki także znajdziecie na blogu. Polecam też przepis na domowy likier kawowy - jest pyszny. Domowy likier pomarańczowy - Cztery Fajery Przepis na likier pomarańczowy jest domową wersją kultowego Grand Marnier, ale znacznie tańszą i zdecydowanie smaczniejszą. Oryginalny francuski Grand Marnier ma wyczuwalną w smaku goryczkę
Cztery FajeryJest to mój ulubiony likier, przyznam się, że lepszego nie piłam :) Jak ktoś lubi smak kawy i likiery to musi koniecznie ten likier spróbować! Składniki: 1 mleko skondensowane niesłodzone, 1 szklanka cukru, 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, 100 ml spirytusu. Przygotowanie: W rondelku gotujemy mleko skondensowane niesłodzone z cukrem i kawą rozpuszczalną. Najpierw dodajemy po trochu cukru i mieszamy(...)się rozpuścił. Gdy cały cukier się rozpuści dodajemy kawę. Gotujemy, aż powstanie kawowa pianka. Następnie odstawiamy do ostudzenia. Gdy ostygnie dolewamy powoli spirytus. Likier przelewamy do karafki. Wieczorem już sobie leję pierwszy kieliszek:) Na zdjęciu likier nalałam od razu po zrobieniu do kieliszka stąd ta ładna pianka :) Rada: Aby likier się nie zwarzył przy dolewaniu alkoholu należy
Aga w kuchni