likier - przepisów 3850

  1. 15 najlepszych likierów na Święta i nie tylko!15 najlepszych likierów na Święta i nie tylko!

    Likiery, ach likiery! Słodkie trunki, których wręcz nie da się nie lubić. Kiedyś najpopularniejszym likierem był ajerkoniak, lecz w obecnych czasach wyobraźnia ludzka nie zna granic i powstaje wiele nowych likierów, które kuszą smakiem i aromatem. Ostatnimi czasy bardzo modne są likiery z cukierków, np. kukułkówka bądź likier krówkowy. Nie można jednak zapomnieć też o takich klasykach jak likier kawowy(...)czekoladowy, czy Malibu. A jaki jest Wasz ulubiony likier? Co najczęściej pijecie podczas świąt, czy też w gronie przyjaciół? Piszcie w komentarzach o Waszych likierowych propozycjach! Zobaczcie również : Sałatki na Sylwestra - najlepsze przepisy! .cRecipeTable {width:100%;table-layout:fixed;} .cRecipeTable td a img{display:block;clear:both;overflow:hidden;width:100%;} .cRecipeTable td span {display:block;width:100%;} .cRecipeTable

  2. Jak zrobić lukier?
    Jak zrobić lukier?

    Pytanie jak zrobić lukier często pada w e-mailach lub prywatnych wiadomościach od Was. Teraz kiedy w okresie przedświątecznym zaobserwowałam piernikowe szaleństwo, odpowiadam na pytanie tym wpisem. Jak zrobić zwykły lukier opisałam w tym wpisie na świąteczne pierniczki . Teraz odpowiem na pytanie Jak to zrobić lukier królewski? Lukier królewski to lukier z białek, cukru pudru i soku z cytryny. Taki(...)lukier jest śnieżnobiały, szybko zastyga i jest bardzo wytrzymały. Nadaje się idealnie do sklejania np. świątecznej szopki, czy też do precyzyjnego zdobienia pierniczków. Ja na Wielkanoc zawsze lukrem królewskim dekoruję babki. Potrzebujemy do przygotowania lukru: 2 białka jaja kurzego 400 g cukru pudru, czyli ok. 2 i 1/3 szklanki cukru pudru kilka kropel soku z cytryny Białka oddzielamy od żółtek

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  3. Likier czekoladowy i czekoladowy likier korzenny
    Likier czekoladowy i czekoladowy likier korzenny

    Korzenny - świąteczno-sylwestrowy i czekoladowy - dobry na każdą okazję. Bez wątpienia typowo "babski" ;) Nie za mocny, ale dzięki gorzkiej czekoladzie ma wyrazisty smak. Czytaj

    Przepis pochodzi z bloga Kraina Tysiąca Smaków, prowadzonego przez 1000smakow.

  4. Likier kawowy
    Likier kawowy

    Jest to mój ulubiony likier, przyznam się, że lepszego nie piłam :) Jak ktoś lubi smak kawy i likiery to musi koniecznie ten likier spróbować! Składniki: 1 mleko skondensowane niesłodzone, 1 szklanka cukru, 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, 100 ml spirytusu. Przygotowanie:    W rondelku gotujemy mleko skondensowane niesłodzone z cukrem i kawą rozpuszczalną. Najpierw dodajemy po trochu cukru i mieszamy(...)się rozpuścił. Gdy cały cukier się rozpuści dodajemy kawę. Gotujemy, aż powstanie kawowa pianka. Następnie odstawiamy do ostudzenia. Gdy ostygnie dolewamy powoli spirytus. Likier przelewamy do karafki. Wieczorem już sobie leję pierwszy kieliszek:) Na zdjęciu likier nalałam od razu po zrobieniu do kieliszka stąd ta ładna pianka :) Rada: Aby likier się nie zwarzył przy dolewaniu alkoholu należy

    Przepis pochodzi z bloga Aga w kuchni, prowadzonego przez Aga w kuchni.

  5. Lukier Królewski
    Lukier Królewski

    Niedługo Wielkanoc, będziemy piec i lukrować babki i ciasteczka, więc tak sobie pomyślałam, że przyda się Nam ten post. Nigdy nie lubiłam robić lukru, jednak w okresie świąt Bożego Narodzenia nie miałam wyjścia jak tylko wziąć byka za rogi i robić lukier i lukrować pierniczki, a pierniczków w sumie upiekłam około tysiąc, więc z lukrem się zaprzyjaźniłam :)  Lukier królewski(...)żółtek, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc. Na drugi dzień białka przecedzamy przez sitko, wsypujemy cukier puder, sok z cytryny i mieszamy do momentu powstania śnieżnobiałego lukru. Mieszamy spiralnymi końcówkami miksera. Jeśli nasz lukier jest za rzadki dosypujemy cukru pudru. Możemy zabarwić lukier barwnikami. *z tego lukru możemy wykonać domową posypkę cukrową SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

    Przepis pochodzi z bloga Blondynka Gotuje, prowadzonego przez BlondynkaGotuje.

  6. Świąteczne likiery i nowy e-magazyn COOLMAG (Opolskiej Blogosfery Kulinarnej)
    Świąteczne likiery i nowy e-magazyn COOLMAG (Opolskiej Blogosfery Kulinarnej)

    likier czekoladowy   Już jest! Nasze pierwsze wydanie e-magazyu   COOLmag,  stworzony przez    Opolską Blogosferę Kulinarną   A w nim: świąteczne przepisy i aranżacje domu, muzyka i filmy na zimowe wieczory, ciekawy wywiad oraz moda dla pań. A na stronach 60-62 moje przepisy na świąteczne likiery: kawowy, czekoladowy i kokosowy. Miłej lektury! likier czekoladowy likier(...)kawowy likier kawowy likier kokosowy likier kokosowy Wszystkie przepisy na likiery znajdziecie w e-magazynie COOLmag na stronach

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  7. 50. Pięćdziesiątka "na karku" czyli: nieco leśny torcik z lukrem plastycznym!
    50. Pięćdziesiątka "na karku" czyli: nieco leśny torcik z lukrem plastycznym!

    torcik w interpretacji naszej Symfonii-smaków! Kryje w sobie nieco leśne i ziołowe smaczki, choć i umiarkowanie słodkie nuty smakowe. Z racji tego, że został on pokryty bardzo słodkim lukrem plastycznym, w przełożeniu cukier puder jest zastąpiony przez miód, a ilość cukru w biszkopcie została ograniczona do zbędnego minimum - w zamian jednak został nieco urozmaicony rozgrzewającym, lekko ostrym imbirem(...)małe opakowanie śmietan-fixu 3-4 łyżki domowego dżemu z jagód (lub kupnego) garść świeżych liści bazylii oraz cząbru ( lub innych ulubionych ziół) 1 łyżka płynnego miodu (np.akacjowego) Lukier plastyczny: -składniki i sporządzenie wg. przepisu z bloga kotlet.tv:  http://www.youtube.com/watch?v=5s7JUL6lxMA Przygotowanie:  Przygotowujemy składniki: składniki suche (mąkę ziemniaczaną, tortową oraz imbir) przesiewamy przez sito i odstawiamy

    Przepis pochodzi z bloga Symfonia Smaków, prowadzonego przez symfoniasmakow.

  8. Puszyste maślane bułeczki z lukrem
    Puszyste maślane bułeczki z lukrem

    Postanowiłam sobie , że od Nowego Roku spróbuje swoich sił z pieczeniem pieczywa. Dzisiaj na próbę są pyszne puszyste bułeczki polane lukrem. Lukier nadaję im troszkę słodyczy bo same w sobie słodkie nie są, za to można wyczuć lekko cynamonowy smak :) Uważam wypiek za udany :) Temp. pieczenia  195 C Czas pieczenia : 40 - 45 minut /źródło : czasopismo dla kobiet/ Składniki(...)drożdży ( lub 2 opakowania drożdży instant ) 300 ml mleka 4 szklanki mąki łyżeczka cynamonu 90 g masła szklanka suszonych owoców ( morele, rodzynki, śliwki ) 1/4 szklanki cukru jajko   Lukier : 10 łyżek cukru pudru łyżka wrzątku łyżka soku z cytryny   Sposób wykonania: Wymieszać mleko, cukier i drożdże. Kiedy zaczną rosnąć dosypać mąkę , cynamon i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać

    Przepis pochodzi z bloga Słodkości i nie tylko, prowadzonego przez monikaSmakoszka.

  9. Domowe lody miętowe z likierem miętowym
    Domowe lody miętowe z likierem miętowym

    nich miętę, za to były na bitej śmietanie z dodatkiem miętowej czekolady. Zdecydowanie te bardziej mnie satysfakcjonują, ze względu na ich kolor. Tym razem uzyskały miętowy kolor dzięki likierowi miętowemu (który podarowała mi Margarytka) i syropowi miętowemu. Już nikt mi nie powie, że nie można domowym sposobem zrobić najlepsze domowe lody miętowe. Domowe lody miętowe z likierem miętowym: Składniki(...)małą porcję: 1 żółtko, 3 łyżki syropu miętowego zamiast cukru, 2 łyżki likieru miętowego, 150 ml jogurtu greckiego, Przygotowanie: Do misy robota dodajemy 1 żółtko, do żółtek dodajemy zamiast cukru – 3 łyżki dobrej jakości syropu miętowego i miksujemy tak długo aż masa stanie się puszysta. Dodajemy jogurt grecki i likier miętowy, wszystko dokładnie miksujemy. Ja to robię wszystko

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  10. Pączki oblane lukrem i czekoladą
    Pączki oblane lukrem i czekoladą

    Najlepsze są domowe pączki z lukrem Pączki oblane lukrem i czekoladą SKŁADNIKI: żółtka 5 szt drożdże 1 paczka ( 100 g) mleko 2 szkl olej 1/2 szkl margaryna 1/4 kostki cukier waniliowy 1 opak mąka 1 kg marmolada z róży sól tłuszcz do pieczenia LUKIER 15 łyżek cukier puder 1 łyżeczka woda 1/2 łyżeczki sok z cytryny POLEWA CZEKOLADOWA jajko(...)wyrosły. W głębokim garnczku rozgrzewamy tłuszcz, wyrośnięte pączki kładziemy na tłuszcz i pieczemy z obu stron na złoty kolor. Upieczone wyjmujemy na bibułę, by osączyły się z nadmiaru tłuszczu . LUKIER Cukier puder wsypujemy do miseczki . Wodę zagotować , Jedną dużą łyżkę mieszamy z 1/2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny . Wlewamy do cukru pudru . Dobrze mieszamy powstanie nam biały lekko płynny lukier

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Danusi, prowadzonego przez danusia19671.

  11. Likier espresso
    Likier espresso

    Przepis pochodzi z książki "Likiery" Dr. Oetkera wydawnictwa Weltbild .  Jest to wspaniała książka z przepisami na różne likiery owocowe, kremowe, korzenne... każdy znajdzie dla siebie odpowiedni smak. Mnie osobiście najbardziej zafascynował likier toffi (który czeka w kolejce na przygotowanie), likier migdałowo- marcepanowy oraz likier espresso (przygotowałam i muszę przyznać, że jest pyszny). Polecam tą książkę, a ja już przymierzam(...)cukrem, tak by powstał nam syrop karmelowy, ciągle mieszając. Gdy syrop już będzie gotowy, dolewamy zimną odcedzoną kawę (bez fusów). Na końcu dodajemy spirytus, wlewając go wolnym strumieniem. Likier jest gotowy od razu po przygotowaniu

    Przepis pochodzi z bloga Aga w kuchni, prowadzonego przez Aga w kuchni.

  12. Dietetyczne pączki z lukrem
    Dietetyczne pączki z lukrem

    jesteście na diecie i macie wielką ochotę na pączka to polecam ten przepis. Byłam naprawdę mile zaskoczona po skosztowaniu końcowego efektu. Pączki naprawdę przypominają oryginał, są mięciutkie i puszyste. Lukier również smakuje wspaniale, a o ile mniej kalorii… Przepis jest bardzo prosty i do jego wykonania potrzebujemy zaledwie 10 minut.   Dietetyczne pączki z lukrem   Składniki: 2 jajka(...)łyżki skrobi kukurydzianej (maizeny) 5 łyżek chudego twarogu mielonego 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka drożdży instant 3-4 łyżki słodziku Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki słodziku 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku ½ łyżeczki aromatu cytrynowego Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. Jajka roztrzepujemy i ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masę

    Przepis pochodzi z bloga Mania Gotowania, prowadzonego przez anekbu.

  13. Ciasto orzechowe z dynią i lukrem
    Ciasto orzechowe z dynią i lukrem

    Ciasto dyniowe z orzechami, a właściwie Ciasto orzechowe z dynią i lukrem to moja propozycja na wykorzystanie jesiennych darów natury: tartej dyni i niezbyt drobno posiekanych orzechów włoskich. Orzechy są bardzo wyczuwalne w smaku. Uwielbiam takie ciasta orzechowe. Ciasto orzechowe po upieczeniu jest pyszne i długo wilgotne nawet kilka dni po upieczeniu właśnie za sprawą dyni, która jest tarta(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 op. cukru cynamonowego 3 jajka 6 kopiastych łyżek jogurtu naturalnego 2 szklanki* dyni startej na grubych oczkach jarzynowych 1/2 szkl. rozpuszczonego masła lub oleju Lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody orzechy włoskie do posypania *poj. szklanki 250 ml Przygotowanie: W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę ze szczyptą soli, sodą, proszkiem

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  14. Jak zrobić lukier
    Jak zrobić lukier

    Odmierzyć niepełne 3 szklanki cukru  W miseczce utrzeć ( nie ubijać !) białka, dosypywać stopniowo cukier i ucierać do gładkości Dodać sok i znów ucierać do momentu uzyskania gęstej konsystencji lukru Takim lukrem możemy zdobić ciasteczka. pierniczki czy babeczki. Przepis podpatrzyłam na" Moich wypiekach."- u Doroty :) A to mój przepis na lukier, którym dekoruję ciasta. Składniki : 1 szklanka cukru pudru około(...)soku z cytryny płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie : Do odmierzonego cukru dodaje wpierw 1 łyżkę wody i dokładnie ucieram Wkraplam sok, wsypuje mąkę ziemnaczaną i ponownie ucieram Jeśli konsystencja lukru jest zbyt gęsta dodaję jeszcze jedną łyżkę wody i ucieram do momentu, aż lukier stanie się lśniący -takim polewam ciasto

    Przepis pochodzi z bloga Proste Potrawy, prowadzonego przez Proste Potrawy.

  15. LIKIER TRUSKAWKOWY. DŻEM Z TRUSKAWEK Z WÓDKĄ.
    LIKIER TRUSKAWKOWY. DŻEM Z TRUSKAWEK Z WÓDKĄ.

    pomysł, by uwiecznić smak ten także w mieszance z alkoholem.. Normalni e nie pijam. Zapach piwa mnie odrzuca, wódka jest nie dla mnie, zostaje tylko dobre wino, jakiś likier albo lekka nalewka. Mam niestety słabą głowę, upijam się już jednym piwem. Alkohol i ja to niezbyt zgrany duet. Na szczęście! Jednak.. Skusiłam się na zrobienie truskawkowego likieru. Podrajcowana(...)trunkiem na innych blogach, postanowiłam też przyrządzić jakiś alkohol na bazie truskawek. I tak oto, z ogromnymi wątpliwościami, co z tego wyjdzie, powstał mój likier. LIKIER TRUSKAWKOWY. (autorski;) 500g truskawek 0,5 l wódki 400-500g cukru Truskawki umyłam, usunęłam szypułki i pokroiłam na małe kawałki. Zasypałam je cukrem i odstawiłam na min. 2h, aby puściły sok. Włożyłam

    Przepis pochodzi z bloga W kuchni Karmel-itki , prowadzonego przez Karmelitka.

Wybierz stronę :