Domowy likier świąteczny- najłatwiejszy przepis Dziś mam dla Was najłatwiejszy przepis na domowy likier. Wystarczą zaledwie 3 składniki, chwila miksowania i gotowe Ten słodki likier będzie idealnym pomysłem na zbliżające się święta. Można go śmiało przygotować tuż przed świętami, rozlać do małych ozdobnych buteleczek i podarować w prezencie. Oczywiście jest to propozycja wyłącznie dla pełnoletnich. Składniki: 300 ml śmietanki(...)wódki 1 puszka masy krówkowej kajmak Helio (400 g) Rada: Jeśli chcecie dodać bardziej świąteczną nutę. Likier można wzbogacić o odrobinę przyprawy do piernika. Przygotowanie: Do miski przekładamy całą masę krówkową. Dolewamy do niej wódkę i miksujemy do połączenia Uwaga! Masa chlapie. Ja zawsze zasłaniam miskę śmiereczką podczas miksowania lub używam misy z pokrywką. Teraz dolewamy śmietankę. Stopniowo
Słodkie okruszkiDomowy likier kokosowy w 5 minut – tylko 3 składniki! Dziś zapraszam Was na kolejny przepis na szybki domowy likier. Pamiętacie likier krówkowy ? Ta wersja jest równie szybka i prosta w przygotowaniu. Do przygotowania domowego likieru kokosowego potrzebujecie zaledwie 3 składników. Tak, tylko tyle. I około 5 minut czasu Jednak pamiętajcie, by likier kokosowy przygotować z wyprzedzeniem, bo powinien postać(...)przynajmniej przez noc przed podaniem. Oczywiście można go pić od razu, ale jak postoi jest o wiele lepszy. Domowy likier kokosowy w 5 minut , to także wspaniały pomysł na własnoręcznie wykonany prezent. Wystarczy przelać taki likier do ozdobnej butelki czy karafki i gotowe Domowy likier kokosowy w 5 minut – tylko 3 składniki! Podstawę stanowi alkohol i dobrej jakości mleko
Słodkie okruszkiLikierom dawno, dawno temu przylepiono etykietkę alkoholi dla pań. Owszem, są delikatniejsze, bardziej słodkie od mocnych, męskich trunków ale i panowie je lubią – wypite mocno schłodzone, na lodzie, zastąpią deser i będą przyjemnie komponować się z wieczorną filiżanką kawy. Tak jak ten domowy likier irlandzki w typie Baileys. Podstawowa wersja likieru, Baileys Original produkowany od 1974 roku, to nie jest(...)likier ani kawowy (jak Sheridan’s, którego swoją drogą szczerze nie cierpię), ani czekoladowy. To 17% likier wyprodukowany na bazie trzykrotnie destylowanej whiskey (z destylarni Bushmills) z dodatkiem śmietanki, emulsyfikowany przy użyciu rafinowanego tłuszczu który zapobiega odseparowywaniu alkoholu od nabiału. Nie ma w nim grama kawy, ale w składnikach znajdziecie cukier (karmel którym jest zabarwiana) i aromaty – jakie? Tego firma
Karo in the KitchenŚwiąteczne, pachnące babeczki z cynamonem i miodem. Mięciutkie i wilgotne, puszyste. Do ich ozdoby przygotowałam krem maślany, cynamonowy i Mikołaje z lukru, z prezentami. Dzieci i nie tylko one, bardzo się ucieszyły z takich słodkich prezentów. Do babeczek użyłam naturalnego miodu i pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam… Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze(...)łyżeczka cynamonu 100ml mleka Krem: 60g miękkiego masła 120g cukru pudru 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta zmielonych goździków szczypta imbiru 2-3 łyżki mleka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Dodatkowo: lukier plastyczny kremowy, biały, czerwony Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem. 2. Masło utrzeć z cukrem i miodem (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe
Mała CukierenkaLukier idealny do dekoracji pierniczków, ciasteczek itp. Zdobienia wychodzą bardzo precyzyjne, lukier świetnie przylega do dekorowanych powierzchni. Wzory to już tylko kwestia naszej fantazji i kreatywności. Lukier do Dekoracji Pierniczków i Ciasteczek - Przepis: 1 białko jaja 1,5 szklanki cukru pudru barwniki w proszku (opcjonalnie) Lukier do Dekoracji Pierniczków i Ciasteczek - Sposób przygotowania: Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko(...)trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący i gęsty. Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody, gdy zbyt rzadki - więcej cukru pudru. Jeżeli chcemy przygotować kolorowy lukier to dzielimy go na tyle części ile chcemy uzyskać barw. Następnie do każdej porcji lukru
Słodka StronaPrzepyszne, mięciutkie i rozpływające się w ustach pierniczki. Gotowe do jedzenia już na następny dzień po przygotowaniu. Dodatkowo, nasze pierniczki możemy ozdobić lukrem - dzięki temu zyskają uroku, niepowtarzalności i oryginalności. ...a ile zabawy będą miały dzieci.... Miękkie Pierniczki z Lukrem - Składniki: 100 g masła 170 g miodu 100 g cukru 1 jajko 1 żółtko jajka 330 g mąki pszennej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao Lukier: 1 białko jaja 1,5 szklanki cukru pudru Miękkie Pierniczki z Lukrem - Sposób przygotowania: Masło, miód oraz cukier rozpuszczamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy. Jajko oraz żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone
Słodka Stronamagią Bożego Narodzenia. Bajeczne, kolorowe pierniczki na pewno urzekną dzieci, ale także dorośli z pewnością ulegną ich urokowi. ...a ile zabawy w ich przygotowywaniu.... Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem - Składniki: Pierniczki: 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki cukru 135 g masła 2 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka sody (lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia) 2 łyżki przyprawy do piernika Lukier(...)białko jaja 1,5 szklanki cukru pudru dowolne barwniki w proszku Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem - Sposób przygotowania: Pierniczki: Miód, cukier oraz masło podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników. Całkowicie studzimy. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera, a następnie umieszczamy powstałą masę na ok. 2 h w lodówce lub na ok. 20 minut
Słodka Stronadawna zbierałam się w sobie, by przygotować tort w stylu angielskim, opartym na lukrze plastycznym. Zbliżały się walentynki zatem uznałam, iż to właściwa pora, by przygotować coś słodkiego i bardzo efektownego :) Rzuciłam się trochę na głęboką wodę, gdyż nigdy wcześniej nie robiłam takich ekskluzywnych tortów. Zakasałam jednak rękawy i ruszyłam z werwą do pracy - a tu przedstawiam jej efekty(...)mniej lub więcej, zależy jak bardzo słodki chcecie uzyskać deserek :) Tak przygotowane torciki schładzamy godzinę w lodówce. Po godzinie wyjmujemy biszkopty z lodówki i przygotowujemy je do ozdobienia lukrem plastycznym. 100g białego lukru plastycznego formujemy delikatnie w rękach, aby stał się bardziej plastyczny. Na stolnicę wysypujemy nieco cukru pudru, żeby lukier się nie przyklejał i dał się swobodnie rozwałkowywać
Sajkofanka smakucukru we krwi). Czyli w moim przepisie na TIRAMISU LIGHT łączymy Włochy (mascarpone) z Islandią (skyr) i czujemy się jak światowe damy Do przygotowania tiramisu light użyłam dwóch rodzajów likieru – amaretto i kawowego. Moim zamierzeniem w przypadku tego drugiego, był meksykański likier kahlua, ale jak na złość po odwiedzeniu 6 sklepów nigdzie go nie dostałam. Pomyślałam, że równie dobrze(...)sprawdzi się tu włoski Diletto i nie pomyliłam się. Ważne, aby nie były to gęste likiery, bo używamy je do nasączania biszkoptów. Clou przepisu jest tez mocna espresso. Ja swoją przygotowuje w ekspresie kolbowym, a który Wam przedstawiłam we wpisie na blogu – ekspres ciśnieniowy ze spieniaczem mleka, nie za miliony monet . Jednak możecie przygotować też mocną kawkę „plujkę
W Kawiarencecukru we krwi). Czyli w moim przepisie na TIRAMISU LIGHT łączymy Włochy (mascarpone) z Islandią (skyr) i czujemy się jak światowe damy Do przygotowania tiramisu light użyłam dwóch rodzajów likieru – amaretto i kawowego. Moim zamierzeniem w przypadku tego drugiego, był meksykański likier kahlua, ale jak na złość po odwiedzeniu 6 sklepów nigdzie go nie dostałam. Pomyślałam, że równie dobrze(...)sprawdzi się tu włoski Diletto i nie pomyliłam się. Ważne, aby nie były to gęste likiery, bo używamy je do nasączania biszkoptów. Clou przepisu jest tez mocna espresso. Ja swoją przygotowuje w ekspresie kolbowym, a który Wam przedstawiłam we wpisie na blogu – ekspres ciśnieniowy ze spieniaczem mleka, nie za miliony monet . Jednak możecie przygotować też mocną kawkę „plujkę
W KawiarenceLikier jajeczny ajerkoniak Jak zrobić ajerkoniak lub advocaat domowym sposobem. Likier jajeczny ajerkoniak, tak jak holenderski advocaat, wenezuelski ponche crema czy amerykański eggnog przygotowuje się z żółtek jaj, cukru i alkoholu oraz mleka lub śmietany. Gęsty ajerkoniak w najprostszej wersji zrobisz z podanych niżej składników. Likier jajeczny ajerkoniak i domowy likier kawowy kahlua nie wymagają leżakowania, są gotowe do podania(...)stół już następnego dnia, ale ajerkoniak najlepszy jest po upływie tygodnia. Domowy ajerkoniak jest bardzo uniwersalny. Gęsty i słodki likier jajeczny zastępuje polewę do lodów i deserów, ale może też stanowić bazę do innych likierów. Jeśli utrzesz żółtka z dodatkiem kakao otrzymasz równie pyszny ajerkoniak kakaowy. W zależności od kraju pochodzenia przepisy na likiery jajeczne różnią się rodzajem użytego
Cztery FajeryEkspresowy, elegancki i pyszny torcik bez pieczenia. Inspirowany napojem popularnym na alpejskich szlakach narciarskich, składającym się z mocnego espresso, ciepłego likieru Bombardino i bitej śmietany. To wyjątkowo udane połączenie smaków, tekstur i kolorów. Nie tylko pięknie wygląda, ale też łatwo się przygotowuje i zawsze wszystkich oczarowuje. Torcik jest mały, ale dosyć sycący i podzielny. Spód stanowią nasączone kawą(...)biszkopty, następnie gruba warstwa aksamitnego kremu z mascarpone, likieru i bitej śmietany, a na koniec pokruszone bezy i świeże maliny. Całość udekorowana polewą z gorzkiej czekolady. Jeśli nie możecie użyć likieru Bombardino, z powodzeniem zastąpicie go likierem jajecznym typu advokaat lub ajerkoniak. Smak polskich odpowiedników jest bardziej alkoholowy i mniej delikatny, od włoskiego oryginału, ale jak najbardziej pasuje do przepisu
cool and mintyziś podam Wam przepis na likier mleczno - cytrynowy z nutą wanilii. Jest on godny wypróbowania i polecam go sobie zrobić od czasu do czasu, aby móc nim delektować swoje podniebienie. Składniki : 6 cytryn ( najlepiej z uprawy ekologicznej ) 0,5 l świeżego mleka ( najlepsze będzie od rolnika ) 30 dkg cukru 0,5 l alkoholu 90 % 1 torebka cukru waniliowego ( najlepiej(...)przez gazę lub lniane płótno, rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj i odstaw na tydzień w chłodne miejsce. Możesz po całkowitym wystudzeniu włożyć trunek do lodówki. Po tygodniu można likier podać do degustacji. Pamiętaj, aby podawany likier był dobrze schłodzony, bardzo zimny. Likier przechowujemy w lodówce, ale niezbyt długo
Przepisy i porady kulinarneLubicie domowe likiery? Ja bardzo. Goście na pewno bardziej zachwycą się, gdy podamy samodzielnie przygotowany likier, niż gdybyśmy kupili go w sklepie. Ten jest wspaniały już na drugi dzień po przygotowaniu. Likier Kukułka. Prawdziwa gratka dla fanów tych popularnych kiedyś cukierków. Robi się go bajecznie prosto, a gotowy likier można nie tylko podać jako deser (dla dorosłych), ale także przelać(...)małych buteleczek i rozdać jako prezent dla odwiedzających nas gości. Likier Kukułka chyba najbardziej smakuje Paniom – jest słodki i wspaniale rozgrzewa. Idealny na domowe przyjęcia oraz Święta. Można używać także jako polewę do lodów. Likier Kukułka: 300 g cukierków kukułek 1 szklanka wody (250 ml) 1 szklanka spirytusu (250 ml) 350 – 400 ml skondensowanego mleka nie słodzonego listonic
Poezja smakualkoholowe zakupy. W naszym domu zawsze muszą być alkohole - najlepiej whisky - ulubiony Jim Beam Red Stag, rum i czerwone wino. Przy okazji ostatnich zakupów natknęliśmy się na promocyjny zestaw likierów - kokosowego i advocaatu, a ponieważ Dominik nie może oprzeć się kupieniu kolejnego kufla/kieliszka/szklanki, tak zestaw wylądował w koszyku. A w mojej głowie wylądował pomysł na stworzenie takich likierów w domowym(...)zaciszu. Zachęcona świetnymi wynikami takich eksperymentów u mojej siostry - przepis na likier Malibu dostałam od niej - sama wzięłam się do roboty... i tak oto powstały Malibu i Monte. Przepis zaczerpnięty z Wojslandia i przerobiony na własne potrzeby. Likier kokosowy - Malibu: 400 ml mleczka kokosowego* ok. 200 g cukru ok. 400 ml wódki 1 litrowa butelka Do rondelka wlewamy mleko
Cooking Monsterwarstwą cały świat. Pierniki upieczone, trzeba je pięknie ozdobić! W tym roku chciałam zrobić coś pięknego i nietuzinkowego. Napotkałam na wiele zdjęć pięknie ustrojonych pierników za pomocą lukru królewskiego. Niestety, nie mam cierpliwości, a tym bardziej ręki, by stworzyć takie ażurowe cuda na pierniczkach. Jednak, cóż począć mam, kiedy lukier przygotowany,biały i kolorowy? Wpadłam na pomysł(...)efektownie, przy małym nakładzie pracy i bez nadszarpywania nerwów, cierpliwości, stworzyć piękne pierniki. LUKIER KRÓLEWSKI. /źródło: http://anyzkowo.blogspot.com/ / 2 białka jajek klasy M 3 - 3,5 szklanki przesianego cukru pudru barwniki spożywcze Białka wraz z cukrem ucieram tak, aby cukier puder się rozpuścił, masa była w miarę gęsta i jednolita. Można ułatwić sobie życie mikserem. Jeśli lukier będzie
W kuchni Karmel-itkiPrzepis na domowe pączki z budyniem z dodatkiem likieru Baileys. Pączki są puszyste, pięknie się smażą, a smak nadzienia jest niezapomniany! Jeśli lubisz pączki z nadzieniem budyniowym, a do tego lubisz smak likieru Baileys, to ten przepis jest dla Ciebie. Nadzienie jest delikatne, z wyczuwalną nutą alkoholu, a także wanilii. Sprawdź również inne ciekawe przepisy na pączki: Cynamonowe pączki(...)brązowym cukrem | PYSZNY PRZEPIS Pieczone pączki bez jajek z nutą pomarańczy PRZEPIS – PĄCZKI Z BUDYNIEM BAILEYS Pączki z likierem Baileys Blog Via Gusto Przepis na domowe pączki z budyniem z dodatkiem likieru Baileys. Pączki są puszyste, pięknie się smażą, a smak nadzienia jest… Drukuj Proporcje na: 15-20 szt. Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Składniki
Via GustoEierpunsch. Świąteczny likier jajeczny z rumem. Eierpunsch wie auf dem Weihnachtsmarkt. Pyszny. Na jarmarku bożonarodzeniowym w Hamburgu tyle się ostatnio działo, trzeba było swoje odstać w kolejce aby wejść, potem w kolejce, aby podejść do budek z alkoholem. Potem w kolejce aby znaleźć miejsce do konsumpcji. Mimo, że jest korona były tłumy. Cała nasza ferajna piła Glühwein z rumem(...)anglosaskiego Eggnog, który jest z dodatkiem mleka. Eierpunsch może być podawany jesienią i zimą.Latem polecam podawać na zimno z kostkami lodu, wtedy taki wzbogacony ajerkoniak smakuje również cudownie. Likier jajeczny domowej roboty , który ostatnio zrobiłam w domu, posłużył jako baza do przygotowania tego ponczu jajecznego. Eierpunsch jak na świątecznym jarmarku . Przepis jest naprawdę prosty i smaczny, szczególnie idealny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędość pracochłonne, wymagają odrobiny zręczności i wolnego czasu. Warto przygotować je od święta, szczególnie w okresie zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Prezentują się i smakują uroczyście, nutka orzechowego likieru nadaje im dorosłego wyrazu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Orzeszki nadziewane kremem maślanym z orzechów włoskich 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Ciasteczka Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 100 sztuk(...)Przygotowanie 2 godz. Pieczenie 40 min. Kalorie 300 kcal Łupinki orzechów z ciasta kruchego nadziane maślanym kremem z orzeszkami włoskimi i likierem orzechowym. Słynne ciastka orzeszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: KRUCHE CIASTO 220 g zimnego, twardego masła 400 g mąki pszennej 100 g białego cukru 100 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka z ekologicznego chowu
ProstePesto.plLikier Monte W życiu nie chodzi tylko o to, żeby się ubzdryngolić. Oczywiście dobrym destylatem pogardzić nie pogardzę, bo czemu? Są jednak dni, w których nie chce się być chamem pijącym kolejkę za kolejką, tylko przybrać maskę statecznej, kulturalnej osoby (może dziadka), która zasiada do jednego, dwóch… no dobra, góra trzech kieliszków słodkiego, niskoprocentowego alkoholu i sączy go delikatnie(...)góry… do domu. Będąc tam w głowie odtwarzają się wspomnienia z minionych lat. To co się robiło, jadło, no i oczywiście, piło. Po rozmowie z mamą na temat likierów, które od czasu do czasu gościły w domowym barku jeszcze za czasów jedzenia i picia wszystkiego, najlepiej wspominała „ Likier Monte „. Pyszny, orzechowy i przyjemnie słodki. Ja zrobiłem
Blendman