Likier krówkowy to bardzo popularny trunek, do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilka 3 składników. Idealnie sprawdzi się przy spotkaniu ze znajomymi, na święta, sylwestra, a także jako prezent dla najbliższych. Jest obłędnie pyszny w smaku, delikatny, taki kobiecy ;) Jeśli lubicie takie słodkie, domowe likiery, to myślę, że ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu. Jak Macie w domu(...)krówki i pozostałe 2 składniki to nie zwlekajcie, przygotujcie likier krówkowy już dziś, a na święta będzie doskonały ;) Likier krówkowy - składniki na około 800 ml likieru: * 250 g cukierków krówek * 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego * 300 ml czystej wódki Wykonanie: Do garnka wlać mleko skondensowane niesłodzone, dodać krówki pokrojone na mniejsze kawałki. Wszystko razem podgrzewać, żeby krówki się rozpuściły. Należy
Zrób to smacznieLikier kokosowy z białą czekoladą a’la Malibu Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu, tym bardziej, że składa się zaledwie z trzech składników. Połączenie białej czekolady z alkoholem z pewnością zasmakuje każdemu, a gdy przelejemy nasz likierek do ładnych buteleczek, może on posłużyć jako śliczny prezencik na Mikołajki lub Gwiazdkę :)) Składniki: 200g białej czekolady 200ml mleczka kokosowego(...)czekoladę i całość podgrzewamy na wolnym ogniu, ciągle mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści. Odkładamy do wystudzenia. Dolewamy wódkę, mieszamy *** *** Całość przelewamy do butelki i wkładamy do lodówki. Likier po pobycie w lodówce zgęstnieje, więc warto go co jakiś czas wstrząsnąć *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Likierek z kinderek Przepis tutaj (KLIK) Cytrynki w miodzie z rumem Przepis
Blog z Apetytemnaszą ulubioną. Na co dzień nie pijemy ajerkoniaku, ale absolutnie uwielbiamy go w tym deserze. Przepis na babkę z ajerkoniakiem, to idealny sposób na uzyskanie ekstrawaganckiego smaku tego pysznego likieru bez wlewania go do kieliszka. Mamy nadzieję, że ta pyszna babka posmakuje Tobie i Twojej rodzinie co najmniej tak samo jak nam! Warto podkreślić, że nasza prosta babka z ajerkoniakiem(...)zawiera 1 szklankę likieru. Są osoby, które wolą bardziej nasączone ciasto. Jeśli do nich należysz, zimne ciasto możesz przełożyć do foremki i posmarować obficie likierem. Adwokat nasączy ciasto zarówno od góry, jak i po bokach. Bezpośrednio do ciasta nie polecamy dodawać większej ilości ajerkoniaku niż w przepisie, ponieważ mocno je obciąży i ciasto odpowiednio nie wyrośnie lub już po wyrośnięciu
Kuchnia Na WypasiePierwszy wpis w nowym roku. Więc tak na przywitanie mamy dla Was bardzo szybki w zrobieniu likier ciasteczkowy. Taki dla fanów oreo. Lekko mdły w smaku, bo ani oreo nie są mocno wyraziste, ani mleko kokosowe, ale jeśli jesteś fanem tych ciasteczek, to gwarantuję, że będzie Ci smakował. Zresztą przecież gdyby nie był dobry, to by nie zagościł(...)ROZUMIESZ, ŻE TO PODEJRZANIE WYGLĄDAŁO, NIE? Oddałem sól starym, wróciłem do domu i postanowiłem zmywać ręcznie do końca życia. Pieprzę to, nie mam zdrowia do takich przygód. PRZEPIS NA LIKIER OREO Likier oreo – składniki: 12 sztuk ciasteczek oreo 400 ml mleka kokosowego 150 ml wódki Likier oreo – wykonanie: Oreo mielimy w blenderze na pył. Do garnka wlewamy mleko kokosowe
Marder&Marder ManufactureLimoncello to słoneczny, włoski likier w którym zakochaliśmy się podczas podróży do Italii. Przepis dostaliśmy po długich negocjacjach od Chiary – zaprzyjaźnionej Włoszki z Mediolanu. Przyznaję, że byłem już mocno po czterdziestce, gdy dowiedziałem się, że limoncello i cytrynówka to zupełnie co innego. Trzeba nadrobić stracony czas i samemu wykonać szlachetny likier o mocnym cytrynowym smaku bez kropli soku z cytryny(...)baru przy Porta Nuova. Limoncello Chiary jest pyszne – najpierw boska słodycz, potem goryczka i wreszcie – harmonijne połączenie wspomnienia obu smaków. Jeśli wierzyć Federvini – włoskiemu stowarzyszeniu producentów win i likierów, to właśnie możemy zacząć świętować stulecie powstania limoncello. Bo nalewkę na skórkach aromatycznych cytryn rosnących na żyznych glebach zasilonych popiołami Wezuwiusza, zaczęła podawać w swoim hoteliku na wyspie Capri donna Maria
smakowitehistorie.comAlkohol niezwykle przyjemny w degustacji, łyczek po łyczku pieści podniebienie i rozgrzewa przełyk. Przypomina słodki i puszysty kogel mogel z dzieciństwa, tyle że w wersji dla dorosłych z alkoholem. Likier jajeczny z żółtek ma przepiękny jasnożółty słoneczny odcień, gęstą lecz płynną konsystencję. Ilość z podanej poniżej porcji przygotowuję każdego roku, w miesiącu poprzedzających nadchodzące mrozy. Kieliszek ajerkoniaku jest w stanie(...)osoby Autor: Paweł Clad Danie: Alkohol Kuchnia: Holenderski Trudność: Łatwe Ilość około 800 ml Przygotowanie 20 min. Kalorie 100 kcal Domowy ajerkoniak jajeczny z dodatkiem mleka zagęszczonego skondensowanego. Słodki likier na bazie żółtek, gęstego mleka i spirytusu. Składniki: 6 żółtek jaj od kur z wolnego wybiegu 200 ml spirytusu 200 ml mleka skondensowanego zagęszczonego, niesłodzonego 200 ml mleka
ProstePesto.plOpis Domowy likier jajeczny: Domowy likier jajeczny czyli znany i lubiany ajerkoniak. Gęsty, żółciutki, z dodatkiem aromatycznej wanilii. To nieziemskie połączenie smaków. Jego przygotowanie jest bardzo proste. W przeciwieństwie do wielu innych domowych nalewek można pić go od razu po przygotowaniu. Likier jajeczny jest to likier na bazie jajek, alkoholu, cukru i mleka skondensowanego. Należy do tego rodzaju trunków, które(...)jego smakiem i zapachem. Jest niezastąpiony do deserów. Można używać go np. jako polewy do lodów dla dorosłych czy też jako samodzielny kieliszeczek na deser po ciężkim obiedzie. Domowy likier jajeczny uwielbiam przygotowywać w okresie świątecznym. Uwielbiam przygotowywać te wszystkie rzeczy na święta. Ale tylko dlatego, że właśnie w tym czasie goszczę dużą ilość gości. Cieszę się, jak podaję rzeczy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneinnego jak słynny płonący shot. Shot B52 to efektowny i trójwarstwowy shot, który przed wypiciem podpalamy i pijemy płonący. Shoty składają się z takich składników jak: likier kawowy Kahlua, irish cream czyli Bailey’s lub Carolan’s oraz likier pomarańczowy. Jeżeli chodzi o likier to możemy użyć Triple Sec (przystępny cenowo) ub likiery z wyższej półki takie jak Cointreau(...)procentowy. Może to być mocny rum, śliwowica, absynt czy w końcu zwykły spirytus. Następnie podpala się B52. Pamiętajmy jednak o bezpieczeństwie podczas picia takiego drinka. Do kieliszka wlewamy najpierw likier Kahlua. Następnie delikatnie po łyżeczce wlewamy Baileys, tak, aby oba likiery się nie zmieszały. Na końcu w ten sam sposób wlewamy likier Triple Sec. Tak przygotowanego shota możemy podpalić
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneDomowe nalewki, likiery czy wina zawsze cieszyły się popularnością. Wielu moich znajomych nie raz pytało mnie jak zrobić taki likier. Przyznam Wam szczerze, że robię je dość rzadko. Najczęściej przygotowuje je na jakieś święta, urodziny lub w prezencie. Wówczas sięgam po szklane butelki dekoracyjne. Duży wybór takich butelek znajdziecie na stronie https://www.stukpuk.pl/hobby/wyrob-trunkow-i-nalewek/butelki Znajdziecie tam butelki dosłownie(...)klik. Więc jeśli lubicie przygotowywać domowe trunki, to na pewno warto zajrzeć na tą stronę. A jeśli będziecie robić, to pierwszy raz, to może mój przepis na domowy likier jajeczny przypadnie Wam do gustu? Jak zrobić domowy likier jajeczny? (przepis) Ten likier nie jest klasyczny, ale jest równie pyszny. W wersji klasycznej używa się spirytusu. Tą wersję wypatrzyłam dawno temu
Słodkie okruszkimyśli fantastyczny drink pod tajemniczą nazwą „Kir Royal”. Jest to wariacja na temat kultowego koktajlu alkoholowego o nazwie kir. ”zwyczajny „ kir składa się z białego wina Bourgogne Aligote oraz likieru creme de cassis – likieru z czarnej porzeczki pochodzącego z Dijon. Na dzień dzisiejszy tylko jedna firma w Dijon (Lejay-Lagoute) ma prawo do produkcji likieru stosowanego do wykonania oryginalnego kiru(...)Użycie innego wina, niż biały burgund ze wspomnianego powyżej szczepu oraz/lub innego likieru sprawia, że ten koktajl traci prawo do nazwy kir. Sama zresztą nazwa owego drinka pochodzi od nazwiska mera dijon, Felixa Kira. We Francji, jeśli drink składa się z innego białego wina i/lub likieru, nosi nazwę „ blanc-cassis ”, czyli „białe wino z czarną porzeczką”. W restauracjach często stosuje
Kate's KitchenTort dla amatorów likieru Amaretto tudzież migdałowych smaków :). Puszyste kakaowe blaty, nasączone kawą i migdałowym likierem, przełożone śmietankowym kremem również z dodatkiem tegoż likieru, pod kremem natomiast warstwa wiśniowej konfitury. Wierzch i boki obsypałam pokruszonymi ciasteczkami amaretti, które utworzyły niezwykle apetyczną, chrupiącą skorupkę. Tort jest pyszny, rozpływający się w ustach, wyraźnie czuć w nim obecność migdałowej nuty... Smakował każdemu(...)kakao 5 dużych jajek 140 g cukru Krem śmietankowo - migdałowy: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 400 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej 5 - 6 łyżek cukru pudru 50 ml likieru Amaretto 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub kilka kropel aromatu migdałowego opcjonalnie - 1 opakowanie zagęstnika do śmietany ( tzw. "śmietan - fixu " ) Dodatkowo: 250 g konfitury wiśniowej ( ewentualnie dżemu wiśniowego ) Nasączenie: 50 ml świeżo
Opowieści z piekarnikawielkie słoiki z gotową mieszanką na ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą, do których wystarczyło dodać tylko jajka i masło. W tym roku zaś, wpadłam na pomysł domowego likieru. Wszystko za sprawą, dostępnych wszędzie, pięknych pojemników i buteleczek. Zapomniałam już jakie to łatwe.. dlatego postanowiłam, że będę przyrządzać likiery o wiele częściej. Mam nadzieję, że mój pomysł na prezent(...)spodoba się również Wam i wykorzystacie go nieraz! Likier jest odpowiednio gęsty i sprawdzi się równie wyśmienicie jako polewa do deserów. Składniki: – 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego – 200ml mleka – 200ml spirytusu – 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej *opcjonalnie: 100ml przegotowanej wody Puszkę mleka gotujemy ok. 1,5h na małym ogniu tak, by była cała zanurzona w wodzie
Be Fit Be Strongnazwą eggnog u Anglosasów lub pod uroczym francuskim lait de poule — kurze mleko kryje się chyba jeden z najbardziej świątecznych napojów. Eggnog to rodzaj ponczu tudzież likieru jajecznego trochę zbliżonego smakiem i sposobem przygotowania do ajerkoniaku, jednak znacznie lżejszego przez dodatek mleka. Ale tym, co najbardziej go odróżnia i jest zdecydowanie najfajniejsze, to cudowna lekka pianka z białek, z którymi(...)łączy się gotowy likier oraz waniliowo-cynamonowy aromat, który wprawia w istny stan świątecznej błogości. Eggnog przygotowuje się na bazie brandy, rumu lub whisky, które łączy się z koglem-moglem, a na końcu dodaje się aromatyzowane przyprawami skondensowane mleko lub tłustą śmietankę wymieszaną ze zwykłym mlekiem. Na Karaibach popularna jest również wersja z mleczkiem kokosowym (musi być pycha!). Tak, więc
Food Squarejedno z tych ciast, które bardzo lubię piec. Proste ciasto kakaowe przełożone pysznym kremem z bitej śmietany. Czegóż chcieć więcej do szczęścia? WZ-tka z kremem mascarpone i likierem waniliowym Podstawą tego ciasta jest ciasto biszkoptowe. Wyjątkowości tej WZ-tce dodaje likier waniliowy, którym nasączone jest ciasto. Przygotowałam to ciasto na urodziny zamiast tortu. Było idealne. Jeśli zdecydujecie się(...)wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego WZ-tka z kremem mascarpone i likierem waniliowym Składniki. 4 jajka 2 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanili 9 dkg cukru pudru 7 dkg mąki Polewa: 3 łyżki masła lub margaryny (bez laktozy) 3 łyżki cukru 3 łyżki wody
mecooksOpis: Likier kokosowy, mleko skondensowane i syrop czekoladowy to Oreo nie dla dzieci. Każdemu należy się coś pysznego. Shoty mają wyrazisty smak ale też oszałamiający wygląd. Składniki: 1/3 likier kokosowy 1/3 mleka skondensowanego 1/3 likieru czekoladowego Kakao Sposób przygotowania: Na początku brzegi każdego kieliszka moczymy w likierze kokosowym i opruszamy kakao. Do shakera wlewamy najpierw na dno likier czekoladowy(...)likier kokosowy i mleczko skondensowane całość dokładnie mieszamy. Mieszankę przelewamy do kieliszków. Shoty podajemy od razu po przygotowaniu
CookMagDomowej roboty likier kawowy. Postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem bynajmniej nie dlatego, aby namawiać kogokolwiek do picia alkoholu ;-). Broń Boże! ;-). Po prostu w wielu przepisach ( również na moim blogu ) jako nasączenie blatów biszkoptowych, tudzież innych, pojawia się właśnie likier kawowy. Szczerze, to nawet nie orientuję się ile kosztuje taki likier, nigdy się za nim w sklepach nie rozglądałam(...)odkąd odkryłam ten przepis, sama produkuję sobie ten alkohol. I jestem przekonana, że taka samodzielna produkcja bardziej się opłaca. Przepis jest bardzo prosty. a składniki ogólnodostępne. Likier jest bardzo słodki, jak zresztą każdy likier ( choć można tu trochę zmniejszyć ilość cukru ), dlatego do picia niezbyt się nadaje, w każdym razie dla mnie :- ) , ale do nasączania blatów tortowych ( czy też innych
Opowieści z piekarnikawww.cukieteria.pl/ . Czekoladki z likierem Składniki na czekoladki z likierem 70 g białej czekolady, u mnie wiórki białe czekoladowe 40 g ciemnej czekolady 70 % 1 kieliszek likieru jajecznego Przygotowanie : Do miski wsypać białą czekoladę, u mnie(...)wiórki białe czekoladowe, dodać likier. Miskę postawić na rondelku z gotującą się wodą i w kąpieli wodnej , mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się czekolady i połączenia z likierem. Następnie łyżeczką nalewać czekoladę do foremki, odstawić do zastygnięcia. Tak postąpić też z ciemną czekoladą, tylko bez likieru, rozpuścić i wylać na białą czekoladę. Foremkę wstawić na 2 godziny do lodówki
Kuchnia Danusinajlepszy na świecie tort makowy! Intensywnie makowe ciasto, wilgotne a zarazem delikatne pokryte 2 kremami – jednym z dodatkiem irlandzkiego, śmietankowego alkoholu, a drugim kokosowym – również z kroplą likieru. Do tego chrupiąca prażynka, odrobina lekko kwaśnego dżemu z aronii i piękna beza włoska, która opalona dodaje całości niesamowitego uroku. Tort nie tylko wygląda cudownie, ale i tak samo smakuje(...)kasza manna – 3 łyżki * bułka tarta – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * ekstrakt do ciast rumowy lub migdałowy – 1 łyżeczka KREM ŚMIETANKOWY Z LIKIEREM: * likier śmietankowy Baileys – 125 ml * żółtko – 3 szt * cukier – ok. 50 g * mleko – 170 ml * mąka pszenna – 18 g * mąka ziemniaczana – 18 g * serek mascarpone
Ostra na Słodkoczemu masa jest bardziej lekka i nie trzeba martwić się salmonellą. Dodatek owoców, w tym przypadku jagód, przełamuje słodycz i świetnie komponuje się z biszkoptami zamoczonymi w kawie i likierze kokosowym. Do masy dodaję wiórki kokosowe, dzięki czemu deser zyskuje kolejny kokosowy aromat. Jest naprawdę pyszny - polecam z całego serca! Kokosowo-jagodowe tiramisu: 2 opakowania okrągłych biszkoptów(...)espresso ok. 60 ml likieru kokosowego (np. domowego ) ok. 2 i pół szklanki jagód 2 łyżki soku z cytryny 500 ml schłodzonej śmietany kremówki (30-36 %) 400 ml jogurtu greckiego 6-8 łyżek cukru pudru 6 łyżek wiórek kokosowych Zaparzamy ok. 200 ml espresso, pozwalamy mu lekko przestygnąć, a następnie wlewamy do niego likier kokosowy. Odstawiamy na bok. Jagody przekładamy
Cooking MonsterLody robi się błyskawicznie. Nie potrzeba do ich zrobienia maszyny. Po włożeniu do zamrażarki nie wymagają mieszania co jakiś czas. Nie dodaje się jajek. Ale.... trzeba dodać likier kawowy, czyli alkohol, dzięki czemu lody nie zamarzają. Są puszystą masą. Ja użyłam mojego likieru Mocca , który znajdziecie tutaj . Ale myślę że można użyć inny alkohol. To są tylko(...)łyżki, więc może jakaś Brendy... Składniki na około 1 l lodów: 300 ml kremówki (30%) 175 ml mleka zagęszczonego słodzonego 2 łyżki likieru kawowego 2 łyżki kawy instant, najlepsze espresso Wykonanie: W misce miksera umieściłam wszystkie składniki oprócz likieru. Zmiksowałam na początku na małych obrotach. Potem obroty zwiększyłam. Masa
Kuchnia u Krysicoś bardziej apetycznego niż Małpi Mózg? No dobra, pewnie jest. Mimo to ciężko oprzeć się temu shotowi – wygląda dość kontrowersyjnie, ale smakuje pysznie. Nie tylko w Halloween. Lista zakupów: Likier brzoskwiniowy Likier śmietankowy – irish cream Grenadyna listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Małpi mózg - shot'; listonic_content='Likier brzoskwiniowy Likier śmietankowy – irish cream Grenadyna'; document.write(" "); Wlewamy likier brzoskwiniowy(...)połowy wysokości kieliszka. Delikatnie, po łyżeczce, uzupełniamy kieliszek likierem śmietankowym. Za pomocą słomki nabieramy grenadynę, a następnie wpuszczamy po trochu do kieliszka. Na zdrowie! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: zapada w pamięć. Gdy raz zobaczysz Małpi Mózg – nie zapomnisz o nim. Ten shot to świetny pomysł na zaskoczenie znajomych. Po drugie: jest smaczny. Nadaje się
Proste-przepisy.plLikier z oreo Nadeszła sobota. Można spokojnie się odchamić, zrobić sobie drinka, przycupnąć na kanapie i zrelaksować ze znajomymi czy przy ulubionej muzyce. Samo siedzenie niektórym może nie wystarczyć, ponieważ ich procentowy poziom zużycia wewnętrznej baterii wymaga doładowania procentami. I tutaj z odsieczą przybywam ja. Dla strudzonych prozą codzienności stworzyłem bardzo prosty, bo składający się z zaledwie 3 prostych składników(...)likier z oreo . Jeśli w sobotnie popołudnie wracasz po całym tygodniu ciężkiej pracy, na pewno nie masz ochoty poszukiwać w sklepie pierdyliarda składników i wydawać na nie krocie. Te do likieru znajdziesz w większości sklepów spożywczych. Nawet u mnie, w lokalnym „Koguciku”, znalazłem je wszystkie (a sklep jest mały). Ja w przepisie użyłem naszej czystej, krajowej wódy. Swoją
BlendmanWitajcie :) chciałam Was dzisiaj zaprosić na babeczki kakaowe z likierem czekoladowym Babeczki są przepyszne dodatek likieru sprawia że mają niesamowity smak i aromat. Krem do babeczek przygotowałam na bazie likieru waniliowe go. Posypka i dekoracje od firmy Sempre . Zapraszam :) Składniki : 3 jajka 100 g cukru 1 cukier waniliowy 20 g kakao gorzkiego(...)likieru czekoladowego 200 g mąki tortowej Młynomag 1 łyżeczka proszku do pieczenia na czubek noża sody 40 g wiórków z czekolady 120 g miękkiego masła Krem : 100 ml mleka 100 ml likieru waniliowego 1 krem do tortów o smaku toffi Dr. Oetkera Do dekoracji : żółte wiórki waflowe Sempre kuleczki toffi Sempre Wykonanie : Do jednej miski dodać wszystkie
Sama słodycz i szczypta chiliOpis: Absolutely Fruity słodki owocowy drink a dokładniej jest to połączenie likieru bananowego, likieru melonowego oraz wódki. Składniki: 1 kieliszek likier melonowy 1 kieliszek likier bananowy 1 kieliszek wódki lód Sposób wykonania: Na początek do shakera wypełnionego lodem nalewamy jeden kieliszek likieru melonowego jako drugi składnik dodajemy 1 kieliszek likieru bananowego na sam koniec jeden kieliszek wódki wszystko razem mieszamy
Drinkologiawyjątkowo pyszny tort- to prawdziwa gratka dla wielbicieli likieru Baileys. Jego smak jest nie tylko głównym tematem kremu z dodatkiem mascarpone i smietany kremówki, ale jest również jednym ze składników biszkoptu, nasączonego kawą z dodatkiem cynamonu, a w elemencie zdobienia- marcepanowe kuleczki, obtoczone w ciemnym kakao ! Pycha! Tort ma dwie wady: po pierwsze- lepiej będzie, jeżeli po jego spożyciu(...)spokojnie sobie przez całą noc wystygnie- a Wy rozłożycie trochę swoje siły i czas SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 1 budyn waniliowy (proszek) 80 ml. likieru szklanka cukru brązowego łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki pół szklanki likieru szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO
Domowe TortyDziś kochani zapraszam Was na pyszny likier mleczny. Jest gęsty, słodziutki i naprawdę banalny w przygotowaniu. Zrobiony jest zaledwie z dwóch składników, dzięki temu możemy dowolnie zmieniać proporcje czyniąc go bardziej słodkim, bądź mocniejszym. Ma jeszcze inną zaletę, a mianowicie może posłużyć nam za bazę do tworzenia innych pysznych alkoholi. I tak dodając kawę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody otrzymamy(...)likier kawowy, dodając roztopioną czekoladę i odrobinę więcej wódki (lub spirytusu) otrzymamy likier czekoladowy, dodając przyprawy korzenne otrzymamy likier piernikowy itd. Możliwości jest mnóstwo, lecz o tym kiedy indziej. Dziś zaczynamy od podstawy, czyli od likieru mlecznego. Zapraszam! Składniki na likier mleczny: 200 ml mleka zagęszczonego, słodzonego 200 ml wódki (lub 100 ml spirytusu) Mleko przelewamy
Rozpustne gotowaniePuszysty biszkopt, mocno nasączony ponczem z likierem kokosowym Canari , delikatny kokosowy krem i pianka z białej czekolady o wyrazistym smaku, nie jest trudne do wykonania, ciasto jak marzenie idealne dla osób poszukujących mocno kokosowych smaków. Gwarantuję że na jednym kawałku się nie skończy. Składniki: Ciasto: 5 jaj 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru Masa kokosowa(...)litra śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 5 łyżek likieru kokosowego Canari 1/2 szklanki wiórek kokosowych białych 4 łyżki cukru pudru Poncz: 150 ml przegotowanej wody 150 ml likieru kokosowego Canari Masa z białej czekolady: 330 ml śmietany kremówki 1 tabliczka białej czekolady wiórki kokosowe do posypania Sposób wykonania: CIASTO:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy
Wanilia i Kardamonjogurtu naturalnego gęstego (użyłam Bacoma) cukier ( zabijcie mnie, nie ważyłam, dodawałam do smaku) sok z połowy cytryny 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczona w minimalnej ilości wody) *40 ml likieru Advocaat Dalkowski Ja idę na lenia i kostki sera wrzucam do blendera i miksuję na gładką masę. Dodaję jogurt i cukier i sobie miksuję. Miksuję, próbuję i dosypuję cukier. Potem(...)akcja, bo dwie trzecie masy wyłożyłam do miseczek i obręczy. W dwóch większych obręczach tylko do połowy. Wyrównałam masę serową. Do miski z pozostałą masą serową wlałam 40 ml likieru advocat i zmiksowałam ponownie. Dlaczego szybko? Wiecie na pewno, że masa przecież tężeje :) No i tą masę serową z Advocatem wyłożyłam do tych dwóch obręczy i jednej miseczki. Wstawiłam
Blondynka Gotujeczekoladową, ale my najczęściej zjadamy je bez dodatków. Nie uwierzycie jak szybko można pochłonąć dwie blachy całusków:D /przepis Karolki/ TRUFLE DAKTYLOWO-POMARAŃCZOWE 500 g wydrylowanych daktyli kila łyżek likieru pomarańczowego /użyłam domowej pomarańczówki/ 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru szczypta mielonych goździków Daktyle włożyć do blendera lub malaksera i zmiksować. Powstanie zwarta masa. Dodać likier pomarańczowy oraz przyprawy(...)dokładnie połączyć (zagniatając tak jak ciasto). Jeśli masa jest za sucha lub aromat likieru za słabo wyczuwalny, możecie dodać więcej. Gotową masę przełożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie formować trufelki - wielkość zależy od Was. Masa może się trochę lepić, ale to normalne. Trufelki można oblać czekoladą lub obtoczyć cukrem pudrem, ja jednak chciałam podkreślić ich pomarańczowy aromat
KUCHARNIApokazały nam produkty do dekorowania świątecznych wypieków, a potem zajęliśmy się tym co lubimy najbardziej – pieczeniem! Powstało mnóstwo uroczych deserów na bazie kostki do pieczenia Kasia oraz kolorowych lukrów i ozdób Dr. Oetker. Mi w udziale przypadły piernikowe choinki – wieżyczki. Piernikami pachniało wszędzie! Wieżyczki pięknie prezentują się na stole, więc jeśli macie foremki w kształcie gwiazdek, zachęcam(...)gramów mąki 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka przyprawy korzennej pół łyżeczki cynamonu 50 gramów cukru pudru 1 jajko – do ciasta dodajemy samo żółtko 1 łyżka śmietany 18% lukier: pozostałe białko + ok. 1 szklanka cukru pudru posypka cukrowa np: gwiazdki lub śnieżynki Dr. Oetker listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='100 gramów kostki do pieczenia Kasia 180 gramów
Poezja smakupieczenia 1/3 łyżeczki sody szczypta soli 40g ciemnego kakao bez cukru 120ml mleka skórka starta z jednej pomarańczy 1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej Dodatkowo: lukier plastyczny czerwony lukier plastyczny biały + zielony barwnik spożywczy wycinaczki do lukru w kształcie listków ostrokrzewu 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. 2. Masło(...)Czekoladę roztopić na parze i na wierzch każdej babeczki nałożyć 1 łyżeczkę czekolady, rozprowadzić ją, aby ładnie przykryła babeczkę. Odstawić do zastygnięcia. 7. Trochę lukru zabarwić na zielono. Z czerwonego lukru w rękach uformować małe kuleczki. 8. Zielony lukier dosyć cienko rozwałkować (można podsypywać cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną). Przy pomocy foremek do lukru powycinać listki
Mała CukierenkaLebkuchen - tradycyjne niemieckie pierniczki... Miękkie i rozpływające się w ustach. Pokryte warstwą słodkiego lukru. Idealne dla zapominalskich - nie wymagają długiego leżakowania. Pyszne! Składniki: 250 g mąki pszennej; 85 g zmielonych na pył migdałów; 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika; 1 łyżeczka cynamonu; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; 200 ml płynnego miodu; 85 g masła; 1/2 szklanki(...)drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej. Lukier: 2 szklanki cukru pudru; Kilka łyżek gorącej wody (około 5 - 6). Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od miksera) wsypać mąkę, zmielone migdały, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać ze sobą. Do rondelka (czy innego małego garnka z grubym dnem) włożyć miód i masło i podgrzewać na małym
Gospodyni Miejskazbliżające się Halloween. Jeśli nie macie dyniowej foremki można ją zastąpić owalną i dołożyć ogonek - efekt końcowy i tak w dużej mierze zależy od dekoracji. Kruche maślane ciasteczka ozdobiłam lukrem królewskim i dodatkami z masy cukrowej. Przepis na ciasteczka Przepis na lukier (do udekorowania ciasteczek wystarczy zrobić lukier z połowy podanych składników) Przepis na masę cukrową Ciasto przygotowujemy według przepisu(...)papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wycinamy ciasteczka i przekładamy na blaszkę. Pieczemy do momentu, kiedy ciasteczka będą rumiane (około 10 min). W międzyczasie możemy przygotować lukier. Gotowy lukier przekładamy do woreczków strunowych, dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego (czerwony+żółty=pomarańczowy, zielony+żółty=jasno zielony) zamykamy szczelnie woreczek i ugniatamy w dłoniach tak długo, aż lukier będzie
Ciastkozercypodlega dyskusji:) Niezwykle delikatny, o kawowym posmaku, biszkoptowej niespodziance i śmietanowej chmurce. Po prostu rozpływa się w ustach... Spód: 14 podłużnych biszkoptów, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, łyżka likieru Amaretto, 50g cukru, 65g masła, jajko, 40g mąki pszennej, 65g gorzkiej czekolady. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, dodać likier oraz kawę i masło(...)ubijać przez około 5 minut. Dodać mąkę i masę czekoladową, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o śr. 24cm. Do nasączenia: 50ml wody, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki likieru Amaretto, 2 łyżeczki żelatyny. Kawę zalać 50ml wrzątku, dodać żelatynę, wymieszać. Dodać likier, odstawić na 15 minut. W masie maczać biszkopty, układać na blasze. Masa serowa: 500g białego
Z miłości do słodkościjajeczek : 120g mąki pszennej 130 g mąki krupczatki 170g margaryny 80g cukru pudru ½ paczuszki cukru waniliowego skórka otarta z jednej cytryny 1 żółtko i 1 całe jajko Dodatkowo: lukier kolorowa posypka do ciast barwniki do lukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 60 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy porcjami(...)odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasteczka studzimy na kratce, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przygotowanie lukru: przesiany cukier puder rozcieramy z ½ białka i odrobiną soku z cytryny. lukier powinien być na tyle gęsty, aby nie rozlewał się na ciasteczku. Lukier zabarwiamy bawnikami i dekorujemy te, które
Mia Cucina SofietaMaraska, likier z Zadaru w Chorwacji. W dzisiejszym poście opowiem Ci mój drogi czytelniku — podglądaczu o historii i pochodzeniu chorwackiej Maraski — likieru, który stanowi dumę i wizytówkę kraju. Maraska to nazwa wiśni, która w XVIII wieku stała się również nazwą znakomitego alkoholu produkowanego na wybrzeżu Morza Adriatyckiego, w mieście Zadar. Maraska, likier z Zadaru w Chorwacji Likier ten szybko zdobył(...)sławę dzięki swemu wyjątkowemu smakowi i aromatowi. Likier Maraska to mieszanka kilku składników: świeżych wiśni, irysa, gałki muszkatołowej i skórki gorzkiej pomarańczy, które są starannie dozowane w celu uzyskania unikalnego smaku tego wspaniałego alkoholu. Obecnie, choć Maraska nie cieszy się taką popularnością jak kiedyś, nadal pozostaje jednym z najważniejszych symboli kultury chorwackiej. Maraska to kawałek historii, który przetrwał wieki
RafalCookDomowy likier kawowy bez nabiału (bez mleka czy śmietanki). Inspiracją do jego stworzenia był popularny meksykański słodki likier kawowy o nazwie Kahlua. Likier kawowy możemy pić samodzielnie lub wykorzystywać w drinkach. Najpopularniejszy to Czarny Rosjanin (Black Russian) – drink składający się z wódki i likieru kawowego, podawany w szklance z lodem. Jeśli dodamy do niego śmietankę otrzymamy Białego Rosjanina (White Russian(...)Czytaj więcej: Likier kawowy bez nabiału – Domowa Kahlúa The post Likier kawowy bez nabiału – Domowa Kahlúa appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaLikier limoncello, typowy dla regionu Kampanii, obecnie szeroko rozpowszechniony we Włoszech, jest alkoholem wytwarzanym ze skórek cytryn. Oryginalna receptura wymaga użycia niepowtarzalnych cytryn Sorrento z Amalfi. Jeżeli jednak nie będziemy w stanie ich zdobyć, możemy użyć dowolnych cytryn z grubą i pomarszczoną skór ą, możliwie organicznych. We Włoszech limoncello jest spożywane podczas letnich wieczorów(...)cytrynowy tort z limoncello , kremowy, delikatny, wprost rozpływający si ę w ustach. Zapraszam Was do przeczytania przepisu i przygotowania jednego z najbardziej znanych włoskich likierów. * Do przygotowania likieru wykorzystujemy jedynie skórkę cytrynow ą . Jeżeli nie macie pomysłu na wykorzystanie cytryn, chciałabym zaproponować Wam przygotowanie tarty z kremem cytrynowym lub cytrynowego sernika na zimno . **** Il Limoncello, tipico della
La grande e la piccola cuocaSylwester zbliżają się wielkimi krokami. Grudzień to szczególny miesiąc dla gotujących pań domu, bo mamy wtedy ręce pełne roboty, dlatego już dziś podrzucam Wam kilka prostych przepisów na domowe likiery. Możemy przygotować je już teraz, kiedy w kuchni nie trwają jeszcze świąteczne przygotowania. One spokojnie poczekają do świąt i w międzyczasie nabiorą charakteru i aromatu. Tylko dobrze je schowajcie(...)przed domownikami, jeśli chcecie, aby dotrwały do Świąt 😃. Domowe napoje alkoholowe Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Nalewka farmaceutów (aptekarska
Kulinarne przygody GatityWitam Kochani tego mroźnego dnia Dziś przychodzę do Was z bardzo prostym i szybkim przepisem na trunek :-) Dawno nie umieszczałam żadnego przepisu na likier, więc trzeba to nadrobić :-) Likier, który dziś Wam przedstawiam jest bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Jego bazą są cukierki mleczne -np werthers oryginal. Dają mu fajny posmak i zapach :-) SKŁADNIKI: Z przepisu wyszło mi około(...)750ml likieru -400 g mlecznych karmelków np werthers oryginal -500 ml mleka skondensowanego NIESŁODZONEGO -1 szklanka wody -0,5 szklanki spirytusu -1/3 szklanki wódki Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy karmelki (możemy je rozkruszyć walkiem, wtedy łatwiej się rozpuszczą) Na małym ogniu mieszamy naszą miksturę do rozpuszczenia się cukierków-zajmuje to sporo czasu. Po uzyskaniu syropu ściągamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuświątecznego ciasta idealnie pasuje kieliszeczek dobrego wina lub domowego likieru. Dobrze dobrane potrafią podkreślić smak deseru. O ile na wino czasami skuszą się i panowie, to jeśli chodzi o likiery, są one raczej lubiane przez panie. Rzadko który mężczyzna lubi słodkie alkohole. Własnoręcznie przygotowany likier, przelany do ozdobnej butelki i pięknie opakowany, może też być oryginalnym prezentem. Na pewno(...)smakosze docenią go. Zapraszam dzisiaj na kawowy likier z nutą wanilii. Smak kawy jest mocno wyczuwalny, wanilia nadaje pięknego posmaku i zapachu. Nie jest za bardzo słodki. I, co bardzo ważne, zdążycie go przygotować na święta. Składniki: 500 ml wódki 1 szklanka wody 1 laska wanilii 6 lekko czubatych łyżeczek mielonej kawy 1 szklanka cukru Kawę zaparzyć, wystudzić, przecedzić
Codzienna kuchnia niecodziennaKremowy likier cytrynowy... Lekki, słodki, mocno cytrynowy. O pięknej, delikatnie żółtej barwie. Idelany do powolnego sączenia. Po prostu pyszny! Składniki: 6 dużych cytryn; 500 ml spirytusu 70%; 900 g białego cukru; 1 litr mleka o zawartości tłuszczu 3,2%; 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego. Sposób przygotowania: Cytryny dokładnie umyć i wyszorować pod bieżącą wodą. Tak przygotowane cytryny bardzo cieniutko obrać(...)bardzo często mieszając. Wystudzić. Spirytus wraz ze skórkami przecedzić przez sito. Skórki cytrynowe wyrzucić. Do wystudzonego, słodkiego mleka wlać przecedzony spirytus. Dokładnie wymieszać i ponownie przecedzić przez sito. Przecedzony likier przelać do czystych butelek i przechowywać w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,65 litra likieru. Ja robiłam z połowy porcji i wyszło
Gospodyni Miejskaszklanki mąki tortowej 1 łyżka budyniu czekoladowego 1 łyżeczka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka oleju 3 łyżki cukru pudru Poncz: 100 ml wody 50 ml likieru kokosowego CANARI Masa serowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 35 dag twarożku kremowego (mielonego) 150 ml likieru kokosowego CANARI 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Czereśnie ilość(...)temp 160*c. Po upieczeniu zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Z zimnego ciasta ścieramy wierzch nożem delikatnie-będzie nam służył do dekoracji ciasta. Poncz: Przegotowaną wodę łączymy z likierem kokosowym, nasączamy ciemne ciasto biszkoptowe. Masa serowa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na pianę z cukrem pudrem dodajemy twarożek, wlewamy likier miksujemy , pod koniec wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną wcześniej w małej ilości
Wanilia i Kardamonżelatyny Do kremu maślanego: 125 g masła 4 łyżki mleka ok. 200 g cukru pudru Do nasączenia: 200 ml osłodzonej herbaty (ja użyłam wiśniowej) Do dekoracji: ok. 600 g lukru plastycznego w dowolnych kolorach (domowego lub gotowego) perełki, śnieżynki, jadalny pisak lub cokolwiek Wam przyjdzie do głowy lalka typu barbi z nogami owiniętymi folią spożywczą lub specjalna połówka lalki(...)lodówki. Kiedy biszkopty ostygną przekrawamy je na pół. Najpierw przekładamy kremem śmietankowym (nie bardzo grubo) ciasto na podstawę. Łączymy obie połówki, a całość smarujemy cieniutko kremem maślanym. Powlekamy lukrem plastycznym. Ja robię to od razu na paterze lub podkładce pod tort. Zabezpieczam ją jednak czystymi kartkami papieru, które usuwam po udekorowaniu tortu. Z reszty biszkoptu wycinamy okręgi, które układamy jeden
Ratunku obiad