likier - 5302 przepisów (strona:17/354)

Halloween Ciasteczka dynie 166

zbliżające się Halloween. Jeśli nie macie dyniowej foremki można ją zastąpić owalną i dołożyć ogonek - efekt końcowy i tak w dużej mierze zależy od dekoracji. Kruche maślane ciasteczka ozdobiłam lukrem królewskim i dodatkami z masy cukrowej. Przepis na ciasteczka Przepis na lukier (do udekorowania ciasteczek wystarczy zrobić lukier z połowy podanych składników) Przepis na masę cukrową Ciasto przygotowujemy według przepisu(...)papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wycinamy ciasteczka i przekładamy na blaszkę. Pieczemy do momentu, kiedy ciasteczka będą rumiane (około 10 min). W międzyczasie możemy przygotować lukier. Gotowy lukier przekładamy do woreczków strunowych, dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego (czerwony+żółty=pomarańczowy, zielony+żółty=jasno zielony) zamykamy szczelnie woreczek i ugniatamy w dłoniach tak długo, aż lukier będzie

Ciastkozercy
Sernik Tiramisu 231

podlega dyskusji:) Niezwykle delikatny, o kawowym posmaku, biszkoptowej niespodziance i śmietanowej chmurce. Po prostu rozpływa się w ustach... Spód: 14 podłużnych biszkoptów,  2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,  łyżka likieru Amaretto,  50g cukru,  65g masła,  jajko,  40g mąki pszennej,  65g gorzkiej czekolady. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, dodać likier oraz kawę i masło(...)ubijać przez około 5 minut. Dodać mąkę i masę czekoladową, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o śr. 24cm. Do nasączenia: 50ml wody, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,  2 łyżki likieru Amaretto,  2 łyżeczki żelatyny.  Kawę zalać 50ml wrzątku, dodać żelatynę, wymieszać. Dodać likier, odstawić na 15 minut. W masie maczać biszkopty, układać na blasze. Masa serowa: 500g białego

Z miłości do słodkości
Jajka z niespodzianką 141

jajeczek : 120g mąki pszennej 130 g mąki krupczatki 170g margaryny 80g cukru pudru ½ paczuszki cukru waniliowego skórka otarta z jednej cytryny 1 żółtko i 1 całe jajko Dodatkowo: lukier kolorowa posypka do ciast barwniki do lukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 60 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy porcjami(...)odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 180°C.  Upieczone ciasteczka studzimy na kratce, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przygotowanie lukru: przesiany cukier puder rozcieramy z ½ białka i odrobiną soku z cytryny. lukier powinien być na tyle gęsty, aby nie rozlewał się na ciasteczku. Lukier zabarwiamy bawnikami i dekorujemy te, które

Mia Cucina Sofieta
Maraska, likier z Zadaru w Chorwacji 14

Maraska, likier z Zadaru w Chorwacji. W dzisiejszym poście opowiem Ci mój drogi czytelniku — podglądaczu o historii i pochodzeniu chorwackiej Maraski — likieru, który stanowi dumę i wizytówkę kraju. Maraska to nazwa wiśni, która w XVIII wieku stała się również nazwą znakomitego alkoholu produkowanego na wybrzeżu Morza Adriatyckiego, w mieście Zadar. Maraska, likier z Zadaru w Chorwacji Likier ten szybko zdobył(...)sławę dzięki swemu wyjątkowemu smakowi i aromatowi. Likier Maraska to mieszanka kilku składników: świeżych wiśni, irysa, gałki muszkatołowej i skórki gorzkiej pomarańczy, które są starannie dozowane w celu uzyskania unikalnego smaku tego wspaniałego alkoholu. Obecnie, choć Maraska nie cieszy się taką popularnością jak kiedyś, nadal pozostaje jednym z najważniejszych symboli kultury chorwackiej. Maraska to kawałek historii, który przetrwał wieki

RafalCook
Likier kawowy bez nabiału – Domowa Kahlúa 66

Domowy likier kawowy bez nabiału (bez mleka czy śmietanki). Inspiracją do jego stworzenia był popularny meksykański słodki likier kawowy o nazwie Kahlua. Likier kawowy możemy pić samodzielnie lub wykorzystywać w drinkach. Najpopularniejszy to Czarny Rosjanin (Black Russian) – drink składający się z wódki i likieru kawowego, podawany w szklance z lodem. Jeśli dodamy do niego śmietankę otrzymamy Białego Rosjanina (White Russian(...)Czytaj więcej: Likier kawowy bez nabiału – Domowa Kahlúa The post Likier kawowy bez nabiału – Domowa Kahlúa appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Limoncello - włoski likier cytrynowy 102

Likier limoncello, typowy dla regionu Kampanii, obecnie szeroko rozpowszechniony we Włoszech, jest alkoholem wytwarzanym ze skórek cytryn. Oryginalna receptura wymaga użycia niepowtarzalnych cytryn Sorrento z Amalfi. Jeżeli jednak nie będziemy w stanie ich zdobyć, możemy użyć dowolnych cytryn z  grubą i pomarszczoną skór ą, możliwie organicznych. We Włoszech limoncello jest spożywane podczas letnich wieczorów(...)cytrynowy tort z limoncello , kremowy, delikatny, wprost rozpływający si ę  w ustach. Zapraszam Was do przeczytania przepisu i przygotowania jednego z najbardziej znanych włoskich likierów. * Do przygotowania likieru wykorzystujemy jedynie skórkę cytrynow ą . Jeżeli nie macie pomysłu na wykorzystanie cytryn, chciałabym zaproponować Wam przygotowanie tarty z kremem cytrynowym lub cytrynowego sernika na zimno . **** Il Limoncello, tipico della

La grande e la piccola cuoca
Domowe napoje alkoholowe 149

Sylwester zbliżają się wielkimi krokami. Grudzień to szczególny miesiąc dla gotujących pań domu, bo mamy wtedy ręce pełne roboty, dlatego już dziś podrzucam Wam kilka prostych przepisów na domowe likiery. Możemy przygotować je już teraz, kiedy w kuchni nie trwają jeszcze świąteczne przygotowania.  One spokojnie poczekają do świąt i w międzyczasie nabiorą charakteru i aromatu. Tylko dobrze je schowajcie(...)przed domownikami, jeśli chcecie, aby dotrwały do Świąt 😃. Domowe napoje alkoholowe Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Nalewka farmaceutów (aptekarska

Kulinarne przygody Gatity
Likier z cukierków mlecznych 131

Witam Kochani tego mroźnego dnia Dziś przychodzę do Was z bardzo prostym i szybkim przepisem na trunek :-) Dawno nie umieszczałam żadnego przepisu na likier, więc trzeba to nadrobić :-) Likier, który dziś Wam przedstawiam jest bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Jego bazą są cukierki mleczne -np werthers oryginal. Dają mu fajny posmak i zapach :-) SKŁADNIKI: Z przepisu wyszło mi około(...)750ml likieru -400 g mlecznych karmelków np werthers oryginal -500 ml mleka skondensowanego NIESŁODZONEGO -1 szklanka wody -0,5 szklanki spirytusu  -1/3 szklanki wódki Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy karmelki (możemy je rozkruszyć walkiem, wtedy łatwiej się rozpuszczą) Na małym ogniu mieszamy naszą miksturę do rozpuszczenia się cukierków-zajmuje to sporo czasu. Po uzyskaniu syropu ściągamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Likier kawowy z nutą wanilii 221

świątecznego ciasta idealnie pasuje kieliszeczek dobrego wina lub domowego likieru. Dobrze dobrane potrafią podkreślić smak deseru. O ile na wino czasami skuszą się i panowie, to jeśli chodzi o likiery, są one raczej lubiane przez panie. Rzadko który mężczyzna lubi słodkie alkohole.  Własnoręcznie przygotowany likier, przelany do ozdobnej butelki i pięknie opakowany, może też być oryginalnym prezentem. Na pewno(...)smakosze docenią go.  Zapraszam dzisiaj na kawowy likier z nutą wanilii. Smak kawy jest mocno wyczuwalny, wanilia nadaje pięknego posmaku i zapachu. Nie jest za bardzo słodki. I, co bardzo ważne, zdążycie go przygotować na święta. Składniki: 500 ml wódki 1 szklanka wody 1 laska wanilii 6 lekko czubatych łyżeczek mielonej kawy 1 szklanka cukru Kawę zaparzyć, wystudzić, przecedzić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kremowy likier cytrynowy 183

Kremowy likier cytrynowy... Lekki, słodki, mocno cytrynowy. O pięknej, delikatnie żółtej barwie. Idelany do powolnego sączenia. Po prostu pyszny! Składniki: 6 dużych cytryn; 500 ml spirytusu 70%; 900 g białego cukru; 1 litr mleka o zawartości tłuszczu 3,2%; 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego. Sposób przygotowania: Cytryny dokładnie umyć i wyszorować pod bieżącą wodą. Tak przygotowane cytryny bardzo cieniutko obrać(...)bardzo często mieszając. Wystudzić. Spirytus wraz ze skórkami przecedzić przez sito. Skórki cytrynowe wyrzucić. Do wystudzonego, słodkiego mleka wlać przecedzony spirytus. Dokładnie wymieszać i ponownie przecedzić przez sito. Przecedzony likier przelać do czystych butelek i przechowywać w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,65 litra likieru. Ja robiłam z połowy porcji i wyszło

Gospodyni Miejska
Torcik serowy z czereśniami 166

szklanki mąki tortowej 1 łyżka budyniu czekoladowego 1 łyżeczka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka oleju 3 łyżki cukru pudru Poncz: 100 ml wody 50 ml likieru kokosowego  CANARI Masa serowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 35 dag twarożku kremowego (mielonego) 150 ml likieru kokosowego  CANARI 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Czereśnie ilość(...)temp 160*c. Po upieczeniu zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Z zimnego ciasta ścieramy wierzch nożem delikatnie-będzie nam służył do dekoracji ciasta. Poncz: Przegotowaną wodę łączymy z likierem kokosowym, nasączamy ciemne ciasto biszkoptowe. Masa serowa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na pianę z cukrem pudrem dodajemy twarożek, wlewamy likier miksujemy , pod koniec wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną wcześniej w małej ilości

Wanilia i Kardamon
Biszkoptowy torcik w kształcie lalki 201

żelatyny Do kremu maślanego: 125 g masła 4 łyżki mleka ok. 200 g cukru pudru Do nasączenia: 200 ml osłodzonej herbaty (ja użyłam wiśniowej) Do dekoracji: ok. 600 g lukru plastycznego w dowolnych kolorach (domowego lub gotowego) perełki, śnieżynki, jadalny pisak lub cokolwiek Wam przyjdzie do głowy lalka typu barbi z nogami owiniętymi folią spożywczą lub specjalna połówka lalki(...)lodówki. Kiedy biszkopty ostygną przekrawamy je na pół. Najpierw przekładamy kremem śmietankowym (nie bardzo grubo) ciasto na podstawę. Łączymy obie połówki, a całość smarujemy cieniutko kremem maślanym. Powlekamy lukrem plastycznym. Ja robię to od razu na paterze lub podkładce pod tort. Zabezpieczam ją jednak czystymi kartkami papieru, które usuwam po udekorowaniu tortu. Z reszty biszkoptu wycinamy okręgi, które układamy jeden

Ratunku obiad
Fozen White Russian Frappé 10

śmietanka. To połączenie składników nadaje koktajlowi charakterystyczny kolor i smak. Pochodzenie Kahlua Liqueur Kahlua liqueur, który jest jednym z głównych składników White Russian, ma swoje korzenie w Meksyku. To likier kawowy o bogatym smaku kawy i wanilii. Nazwa – Kahlua – pochodzi od słów – kahve, czyli kawa po turecku, i – luvan, co oznacza miłość. To idealnie oddaje charakter(...)tego likieru. Składniki White Russian Klasyczny White Russian to proste połączenie kilku składników: – 45 ml wódki – 22,5 ml Kahlua liqueur – 22,5 ml mleka lub śmietanki – Kilka kostek lodu Rozwijające się Rodzaje White Russian White Russian to koktajl, który zainspirował wielu barmanów do eksperymentowania z jego składnikami i smakiem. Oto kilka ciekawych odmian tego klasycznego

RafalCook
Kawa z lodami waniliowymi 20

kawiarni. Kawa z lodami na ciepło składa się z dwóch głównych składników: gorącego, aromatycznego espresso i "utopionej" w nim gałki lodów. Do caffe affogato możesz też dodać niewielką porcję likieru migdałowego amaretto albo likieru kahlua (tutaj znajdziesz przepis na domowy likier kawowy kahlua ).  To kwintesencja prostoty i włoskiego stylu. We Włoszech kawę z lodami podaje się zazwyczaj po obiedzie(...)Kawa z lodami waniliowymi składniki na 1 porcję 1 świeżo zaparzone, gorące aromatyczne espresso, 1 duża gałka lodów waniliowych opcjonalne dodatki - wybierz jeden, maksymalnie dwa z niżej proponowanych likier migdałowy amaretto likier kawowy kahlua gęsty sos czekoladowy lub o innym ulubionym smaku, z wyjątkiem sosów owocowych. drobno posiekane orzechy lub migdały  bita śmietana Jak zrobić włoską kawę affogato

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Muffiny z likierem o smaku słonego karmelu 28

gwarantujący wypiek o ciekawym posmaku, puszystej strukturze  i charakterystycznym, bardzo przyjemnym aromacie. Wnętrza babeczek wypełniają kawałeczki czekolady a wierzch pokrywa czekoladowo - orzechowa masa. Wykorzystałam w końcu pyszny likier karmelowy,  który sprezentowała mi koleżanka, wiedząc,  że przepadam za wszystkim,  co w swej nazwie zawiera słoność karmelu.  Jeśli jednak posiadacie w swych zasobach likier o innym smaku(...)oczywiście możecie użyć go w zastępstwie. Muffiny, przed pieczeniem których się wzbraniam,  nabrały dzięki butelce wypełnionej słodkim,  gęstym likierem wyrazu zupełnie godnego uznania.  Namawiam! Składniki: proporcje na 9 muffinek jaja i składniki płynne - w temperaturze pokojowej 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka budyniu śmietankowego lub migdałowego 1 - 2 łyżki mielonych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kronika Piekarnika

Proponowane wyszukiwania