likier - 5379 przepisów (strona:17/359)

Tort z likierem Baileys 231

wyjątkowo pyszny tort- to prawdziwa gratka dla wielbicieli likieru Baileys. Jego smak jest nie tylko głównym tematem kremu z dodatkiem mascarpone i smietany kremówki, ale jest również jednym ze składników biszkoptu, nasączonego kawą z dodatkiem cynamonu, a w elemencie zdobienia- marcepanowe kuleczki, obtoczone w ciemnym kakao ! Pycha! Tort ma dwie wady: po pierwsze- lepiej będzie, jeżeli po jego spożyciu(...)spokojnie sobie przez całą noc wystygnie- a Wy rozłożycie trochę swoje siły i czas SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 1 budyn waniliowy (proszek) 80 ml. likieru szklanka cukru brązowego łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki pół szklanki likieru szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO

Domowe Torty
Likier mleczny. 143

Dziś kochani zapraszam Was na pyszny likier mleczny. Jest gęsty, słodziutki i naprawdę banalny w przygotowaniu. Zrobiony jest zaledwie z dwóch składników, dzięki temu możemy dowolnie zmieniać proporcje czyniąc go bardziej słodkim, bądź mocniejszym. Ma jeszcze inną zaletę, a mianowicie może posłużyć nam za bazę do tworzenia innych pysznych alkoholi. I tak dodając kawę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody otrzymamy(...)likier kawowy, dodając roztopioną czekoladę i odrobinę więcej wódki (lub spirytusu) otrzymamy likier czekoladowy, dodając przyprawy korzenne otrzymamy likier piernikowy itd. Możliwości jest mnóstwo, lecz o tym kiedy indziej. Dziś zaczynamy od podstawy, czyli od likieru mlecznego. Zapraszam! Składniki na likier mleczny: 200 ml mleka zagęszczonego, słodzonego 200 ml wódki (lub 100 ml spirytusu)      Mleko przelewamy

Rozpustne gotowanie
Ciasto"Pijany kokos" 1870

Puszysty biszkopt, mocno nasączony ponczem z likierem kokosowym Canari , delikatny kokosowy krem i pianka z białej czekolady o wyrazistym smaku, nie jest trudne do wykonania, ciasto jak marzenie idealne dla osób poszukujących mocno kokosowych smaków. Gwarantuję że na jednym kawałku się nie skończy. Składniki: Ciasto: 5 jaj 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru Masa kokosowa(...)litra śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 5 łyżek likieru kokosowego  Canari 1/2 szklanki wiórek kokosowych białych 4 łyżki cukru pudru Poncz: 150 ml przegotowanej wody 150 ml likieru kokosowego  Canari Masa z białej czekolady: 330 ml śmietany kremówki 1 tabliczka białej czekolady wiórki kokosowe do posypania Sposób wykonania:   CIASTO:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy

Wanilia i Kardamon
Mini Serniczki Na Ciasteczkowo-Kokosowym Spodzie w dwóch wersjach Pijane z Adwokatem i Trzeźwe Klasyczne z Czekoladą 403

jogurtu naturalnego gęstego (użyłam Bacoma) cukier ( zabijcie mnie, nie ważyłam, dodawałam do smaku) sok z połowy cytryny 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczona w minimalnej ilości wody) *40 ml likieru Advocaat Dalkowski Ja idę na lenia i kostki sera wrzucam do blendera i miksuję na gładką masę. Dodaję jogurt i cukier i sobie miksuję. Miksuję, próbuję i dosypuję cukier. Potem(...)akcja, bo dwie trzecie masy wyłożyłam do miseczek i obręczy. W dwóch większych obręczach tylko do połowy. Wyrównałam masę serową. Do miski z pozostałą masą serową wlałam 40 ml likieru advocat i zmiksowałam ponownie. Dlaczego szybko? Wiecie na pewno, że masa przecież tężeje :) No i tą masę serową z Advocatem  wyłożyłam do tych dwóch obręczy i jednej miseczki. Wstawiłam

Blondynka Gotuje
Podnieście wieczko pudełka . . . Rozdział I 139

czekoladową, ale my najczęściej zjadamy je bez dodatków. Nie uwierzycie jak szybko można pochłonąć dwie blachy całusków:D /przepis Karolki/ TRUFLE DAKTYLOWO-POMARAŃCZOWE 500 g wydrylowanych daktyli kila łyżek likieru pomarańczowego /użyłam domowej pomarańczówki/ 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru szczypta mielonych goździków Daktyle włożyć do blendera lub malaksera i zmiksować. Powstanie zwarta masa. Dodać likier pomarańczowy oraz przyprawy(...)dokładnie połączyć (zagniatając tak jak ciasto). Jeśli masa jest za sucha lub aromat likieru za słabo wyczuwalny, możecie dodać więcej. Gotową masę przełożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie formować trufelki - wielkość zależy od Was. Masa może się trochę lepić, ale to normalne.  Trufelki można oblać czekoladą lub obtoczyć cukrem pudrem, ja jednak chciałam podkreślić ich pomarańczowy aromat

KUCHARNIA
Piernikowe choinki i słodkie warsztaty z Kasią i Dr.Oetker 193

pokazały nam produkty do dekorowania świątecznych wypieków, a potem zajęliśmy się tym co lubimy najbardziej – pieczeniem! Powstało mnóstwo uroczych deserów na bazie kostki do pieczenia Kasia oraz kolorowych lukrów i ozdób Dr. Oetker. Mi w udziale przypadły piernikowe choinki – wieżyczki. Piernikami pachniało wszędzie! Wieżyczki pięknie prezentują się na stole, więc jeśli macie foremki w kształcie gwiazdek, zachęcam(...)gramów mąki 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka przyprawy korzennej pół łyżeczki cynamonu 50 gramów cukru pudru 1 jajko – do ciasta dodajemy samo żółtko 1 łyżka śmietany 18% lukier: pozostałe białko + ok. 1 szklanka cukru pudru posypka cukrowa np: gwiazdki lub śnieżynki Dr. Oetker listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='100 gramów kostki do pieczenia Kasia 180 gramów

Poezja smaku
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker część I 151

pieczenia 1/3 łyżeczki sody szczypta soli 40g ciemnego kakao bez cukru 120ml mleka skórka starta z jednej pomarańczy 1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej Dodatkowo: lukier plastyczny czerwony lukier plastyczny biały + zielony barwnik spożywczy wycinaczki do lukru w kształcie listków ostrokrzewu   1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. 2. Masło(...)Czekoladę roztopić na parze i na wierzch każdej babeczki nałożyć 1 łyżeczkę czekolady, rozprowadzić ją, aby ładnie przykryła babeczkę. Odstawić do zastygnięcia.     7. Trochę lukru zabarwić na zielono. Z czerwonego lukru w rękach uformować małe kuleczki.     8. Zielony lukier dosyć cienko rozwałkować (można podsypywać cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną). Przy pomocy foremek do lukru powycinać listki

Mała Cukierenka
Lebkuchen - niemieckie pierniczki 175

Lebkuchen - tradycyjne niemieckie pierniczki... Miękkie i rozpływające się w ustach. Pokryte warstwą słodkiego lukru. Idealne dla zapominalskich - nie wymagają długiego leżakowania. Pyszne! Składniki: 250 g mąki pszennej; 85 g zmielonych na pył migdałów; 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika; 1 łyżeczka cynamonu; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; 200 ml płynnego miodu; 85 g masła; 1/2 szklanki(...)drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej. Lukier: 2 szklanki cukru pudru; Kilka łyżek gorącej wody (około 5 - 6). Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od miksera) wsypać mąkę, zmielone migdały, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać ze sobą. Do rondelka (czy innego małego garnka z grubym dnem) włożyć miód i masło i podgrzewać na małym

Gospodyni Miejska
Halloween Ciasteczka dynie 224

zbliżające się Halloween. Jeśli nie macie dyniowej foremki można ją zastąpić owalną i dołożyć ogonek - efekt końcowy i tak w dużej mierze zależy od dekoracji. Kruche maślane ciasteczka ozdobiłam lukrem królewskim i dodatkami z masy cukrowej. Przepis na ciasteczka Przepis na lukier (do udekorowania ciasteczek wystarczy zrobić lukier z połowy podanych składników) Przepis na masę cukrową Ciasto przygotowujemy według przepisu(...)papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wycinamy ciasteczka i przekładamy na blaszkę. Pieczemy do momentu, kiedy ciasteczka będą rumiane (około 10 min). W międzyczasie możemy przygotować lukier. Gotowy lukier przekładamy do woreczków strunowych, dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego (czerwony+żółty=pomarańczowy, zielony+żółty=jasno zielony) zamykamy szczelnie woreczek i ugniatamy w dłoniach tak długo, aż lukier będzie

Ciastkozercy
Sernik Tiramisu 252

podlega dyskusji:) Niezwykle delikatny, o kawowym posmaku, biszkoptowej niespodziance i śmietanowej chmurce. Po prostu rozpływa się w ustach... Spód: 14 podłużnych biszkoptów,  2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,  łyżka likieru Amaretto,  50g cukru,  65g masła,  jajko,  40g mąki pszennej,  65g gorzkiej czekolady. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, dodać likier oraz kawę i masło(...)ubijać przez około 5 minut. Dodać mąkę i masę czekoladową, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o śr. 24cm. Do nasączenia: 50ml wody, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,  2 łyżki likieru Amaretto,  2 łyżeczki żelatyny.  Kawę zalać 50ml wrzątku, dodać żelatynę, wymieszać. Dodać likier, odstawić na 15 minut. W masie maczać biszkopty, układać na blasze. Masa serowa: 500g białego

Z miłości do słodkości
Jajka z niespodzianką 170

jajeczek : 120g mąki pszennej 130 g mąki krupczatki 170g margaryny 80g cukru pudru ½ paczuszki cukru waniliowego skórka otarta z jednej cytryny 1 żółtko i 1 całe jajko Dodatkowo: lukier kolorowa posypka do ciast barwniki do lukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 60 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy porcjami(...)odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 180°C.  Upieczone ciasteczka studzimy na kratce, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przygotowanie lukru: przesiany cukier puder rozcieramy z ½ białka i odrobiną soku z cytryny. lukier powinien być na tyle gęsty, aby nie rozlewał się na ciasteczku. Lukier zabarwiamy bawnikami i dekorujemy te, które

Mia Cucina Sofieta
Maraska, likier z Zadaru w Chorwacji 57

Maraska, likier z Zadaru w Chorwacji. W dzisiejszym poście opowiem Ci mój drogi czytelniku — podglądaczu o historii i pochodzeniu chorwackiej Maraski — likieru, który stanowi dumę i wizytówkę kraju. Maraska to nazwa wiśni, która w XVIII wieku stała się również nazwą znakomitego alkoholu produkowanego na wybrzeżu Morza Adriatyckiego, w mieście Zadar. Maraska, likier z Zadaru w Chorwacji Likier ten szybko zdobył(...)sławę dzięki swemu wyjątkowemu smakowi i aromatowi. Likier Maraska to mieszanka kilku składników: świeżych wiśni, irysa, gałki muszkatołowej i skórki gorzkiej pomarańczy, które są starannie dozowane w celu uzyskania unikalnego smaku tego wspaniałego alkoholu. Obecnie, choć Maraska nie cieszy się taką popularnością jak kiedyś, nadal pozostaje jednym z najważniejszych symboli kultury chorwackiej. Maraska to kawałek historii, który przetrwał wieki

RafalCook
Likier kawowy bez nabiału – Domowa Kahlúa 103

Domowy likier kawowy bez nabiału (bez mleka czy śmietanki). Inspiracją do jego stworzenia był popularny meksykański słodki likier kawowy o nazwie Kahlua. Likier kawowy możemy pić samodzielnie lub wykorzystywać w drinkach. Najpopularniejszy to Czarny Rosjanin (Black Russian) – drink składający się z wódki i likieru kawowego, podawany w szklance z lodem. Jeśli dodamy do niego śmietankę otrzymamy Białego Rosjanina (White Russian(...)Czytaj więcej: Likier kawowy bez nabiału – Domowa Kahlúa The post Likier kawowy bez nabiału – Domowa Kahlúa appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Limoncello - włoski likier cytrynowy 141

Likier limoncello, typowy dla regionu Kampanii, obecnie szeroko rozpowszechniony we Włoszech, jest alkoholem wytwarzanym ze skórek cytryn. Oryginalna receptura wymaga użycia niepowtarzalnych cytryn Sorrento z Amalfi. Jeżeli jednak nie będziemy w stanie ich zdobyć, możemy użyć dowolnych cytryn z  grubą i pomarszczoną skór ą, możliwie organicznych. We Włoszech limoncello jest spożywane podczas letnich wieczorów(...)cytrynowy tort z limoncello , kremowy, delikatny, wprost rozpływający si ę  w ustach. Zapraszam Was do przeczytania przepisu i przygotowania jednego z najbardziej znanych włoskich likierów. * Do przygotowania likieru wykorzystujemy jedynie skórkę cytrynow ą . Jeżeli nie macie pomysłu na wykorzystanie cytryn, chciałabym zaproponować Wam przygotowanie tarty z kremem cytrynowym lub cytrynowego sernika na zimno . **** Il Limoncello, tipico della

La grande e la piccola cuoca
Domowe napoje alkoholowe 177

Sylwester zbliżają się wielkimi krokami. Grudzień to szczególny miesiąc dla gotujących pań domu, bo mamy wtedy ręce pełne roboty, dlatego już dziś podrzucam Wam kilka prostych przepisów na domowe likiery. Możemy przygotować je już teraz, kiedy w kuchni nie trwają jeszcze świąteczne przygotowania.  One spokojnie poczekają do świąt i w międzyczasie nabiorą charakteru i aromatu. Tylko dobrze je schowajcie(...)przed domownikami, jeśli chcecie, aby dotrwały do Świąt 😃. Domowe napoje alkoholowe Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Nalewka farmaceutów (aptekarska

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania