Likier kokosowy- pierwszy kieliszek z prawej strony Nadszedł czas na trzeci z czterech świątecznych likierów. Bardzo łatwo go przygotować, jednak w przeciwieństwie do pozostałych najlepiej spożyć go stosunkowo szybko. Nie, nie. Nie psuje się, jednak mleko kokosowe w nim zawarte z czasem się ścina, a likier rozwarstwia. Jeżeli zdarzy się Wam taka niespodzianka, wystarczy wydobyć zawartość butelki do większego naczynia(...)zmiksować- wszystkie walory wizualne i smakowe likieru wrócą do normy. Likier kokosowy puszka mleka kokosowego 1 szklanka cukru 125ml wódki. Mleko zagotować z cukrem. Przestudzić. Dodać spirytus.Przelać do butelek. Podawać do deserów, kawy, lub dobrej książki
Zapiski Młodej Żonypochodzi od tradycyjnych, skandynawskich słodkich bułek o nazwie Skolebrød, Solskinnsboller lub Solboller. Każda wariacja różni się nieco dodatkami, ale najczęściej w składzie posiada kardamon, gotowany krem waniliowy, ciasto drożdżowe, lukier oraz wiórki kokosowe. Z ostatniego elementu zrezygnowaliśmy, gdyż w grze wyraźnie widać, iż jest to wersja tylko z lukrem. Przepis opracowaliśmy sami na podstawie kilku innych. Jeśli nie lubicie(...)szklaneczki. Do powstałej dziury wkładamy po łyżce budyniu. 5. PIECZENIE (15 min) Gotowe bułki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 min do zrumieniania brzegów. 5. LUKIER (5 min) Cukier puder przekładamy do miseczki i dodajemy ok. 2 łyżek wody, wszystko dokładnie mieszamy i uzyskujemy śnieżnobiały, gęsty lukier. Smarujemy nim górną część (omijając kleks budyniu) ostudzonych bułek
Nerds Kitchenzłoty samowar. ” No i wprowadziłam słowa piosenki w czyn i upiekłam pyszną szarlotkę z połówkami jabłek, na którą zaprosiłam mojego tatę, który stwierdził, że szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami jest bardzo pyszna. Aby zaspokoić zachcianki na słodkie ciasto nie trzeba wypiekać wielkich blach ciasta, przy 2 osobowej rodzinie, bez syna na co dzień (studiuje w Poznaniu) + ewentualnie(...)duże kawałki ciasta + 1 kawałek do podziału. Polecam również: j abłecznik z migdałami , jabłecznik z bitą śmietaną , kruche babeczki z jabłkami , oraz mini jabłeczniki . Jesienna Szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami: 3 szklanki* mąki, 3 łyżki cukru pudru (czubate), 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie), 1 jajko, 200 g masła lub margaryny, ¾ szklanki* jogurtu greckiego 2 duże jabłka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębyły ciemniejsze odejmujemy 3 łyżki mąki, a w to miejsce dajemy kakao) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki domowej przyprawy do piernika szczypta soli Lukier królewski: 4 białka 4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę i sól, mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło(...)wielkości gwiazdki lub inne formy, które później ułożą się nam w choinkę. Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 8 minut. Studzimy na kratce, a w międzyczasie przygotowujemy lukier. Białka ubijamy w misce na sztywno, a następnie dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas ubijając. Gdy lukier jest już gotowy, a pierniczki wystygły, możemy się wziąć za klejenie choinek
Kulinarne przygody Gatityptysi z bitą śmietaną , mini ptysi, karpatki, czy eklerków , które wykonuje się z ciasta parzonego. Wymyśliłam sobie, że zastąpię wodę – sokiem pomarańczowym, dodałam też nalewkę pomarańczowo-kawową, do lukru też wykorzystałam świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Gniazdka pomarańczowe są pyszne, delikatne, z delikatnym posmakiem pomarańczy, rozpływają się w ustach. Warte są zachodu. Składniki na 16 sztuk: 1 szklanka soku(...)pomarańczy (może być z kartonika) 1 szklanka mąki pszennej 100 g masła 3 jajka 1 łyżka nalewki pomarańczowo-kawowej na spirytusie szczypta soli olej do smażenia Na lukier pomarańczowy: 1 łyżka soku z pomarańczy i cukier puder, ucieramy łyżką mieszankę cukru z sokiem, regulując gęstość lukru ilością cukru. (jak za gęsty dodajemy jeszcze soku) W garnku zagotowujemy szklankę soku pomarańczowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwielkanocnym stole, albo zapakowane w folię mogą być słodkie pisanki prezentem dla gości. Pokombinowałam trochę z przepisem na kruche ciasteczka i stworzyłam idealne, kruche ciasteczko-pisanki, które udekorowałam zielonym lukrem, oraz złotymi kulkami. Przepis na idealne Ciasteczka wielkanocne, czyli słodkie pisanki: Składniki: 1 szklanka* mąki tortowej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g masła(...)łyżeczki sody * szklanka ma pojemność 250 ml Można do dekorowania ciasteczek wielkanocnych przygotować domowy lukier , ale ja tym razem wykorzystałam gotowy zielony lukier marki oraz złote kulki Dr. Oetker. Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto można schłodzić w lodówce, ale j a podarowałam sobie ten etap. Wałkujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmakiem Bellini. Kir Royal Kir Royal to elegancki i prosty drink, doskonały na letnie popołudnia. Jest to wariacja na temat klasycznego Kir, który jest przygotowywany z białego wina i likieru z czarnej porzeczki. Składniki: – 140 ml białego wina musującego (np. Szampana lub Cavy) – 20 ml likieru crème de cassis (likier z czarnej porzeczki) Przygotowanie: Schłodź kieliszki do szampana w lodówce(...)schłodzonego kieliszka wlej likier crème de cassis. Delikatnie dopełnij kieliszek białym winem musującym. Mieszaj powoli, aby likier równomiernie rozprowadził się w winie. Podawaj natychmiast, delektując się klasycznym smakiem Kir Royal. Aperol Spritz Aperol Spritz to popularny drink pochodzący z północnych Włoch, który stał się ulubionym letnim koktajlem na całym świecie. Jego charakterystyczny pomarańczowy kolor i orzeźwiający smak z delikatną nutą
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneLikier landrynkowy Jeden z najprostszych domowych likierów do zrobienia, a efekt naprawdę mega smaczny. Tylko 3 składniki. Polecam! SKŁADNIKI: ok 350 g landrynek owocowych lub podobnych cukierków, np Zozole, Nimm2 itp 500 ml soku pomarańczowego 300 ml wódki *** Cukierki obieramy z papierków *** *** Landrynki przekładamy do naczynia blendującego, wlewamy sok *** *** Całość miksujemy przez około pół minuty *** *** Składniki(...)zgarniamy szpatułką z brzegów na dno naczynia, wlewamy wódkę i miksujemy jeszcze przez około pół minuty *** *** Gotowy likier przelewamy do butelek. Przechowujemy w lodówce, podajemy schłodzone *** *** SMACZNEGO *** Artykuł Likier landrynkowy pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemPozostając w temacie pomarańczy i tego, że zima i święta mocno pachną właśnie tymi cytrusami, pędzę podzielić się z Wami na świąteczny likier! To właśnie z tych pomarańczy powstał zimowy dżem pomarańczowo-waniliowy , a zaczęło się od pomysłu na Pomarańczello inspirowane słynnym włoskim likierem cytrynowym, do którego wyrobu używa się cieniutko obranych cytrusowych skórek :) I te właśnie skórki odstawia się(...)tygodnie zalane wódką lub spirytusem, aby powstał aromatyczny macerat. Po tym czasie zlewa się pomarańczowy płyn i łączy z osłodzoną wodą w podstawowej wersji lub osłodzonym mlekiem, żeby osiągnąć likier kremowy. Nie mogę doczekać się już efektu końcowego, a zostało jeszcze 1,5 tygodnia do dokończenia mojego Pomarańczello. Uzupełnię wtedy ten smakowity reportarz o zdjęcia z następnych etapów, a tymczasem
Kuchnia w Słońcu Skąpanahistorią oraz różnorodnością smaków zamrożonego napoju, który zdobył serca wielu – Frozen Amaretto Frappé. Początki Historia Amaretto Frappé ma swoje korzenie we Włoszech, gdzie kultura kawy jest głęboko zakorzeniona. Słodki likier migdałowy, dodaje tej klasycznej kawie nuty orzechowe i lekko korzenne, tworząc wyjątkowy smakowy doświadczenie. Historia Likieru Likier ma swoje korzenie w renesansowej Wenecji, gdzie według legendy, sztukmistrz Bernadino Luini miał(...)zamówienie na malowidło przedstawiające Madonna. W poszukiwaniu modelki natknął się na piękną wdowę, a ta, wdzięczna za jego pomoc, podarowała mu butelkę z niezwykłym likierem migdałowym. Nazwano go – Amaretto – po włosku – małe gorzkie. Początkowo zarezerwowany dla elity, Amaretto zdobył popularność i rozpowszechnił się poza granice Włoch. Jego receptura często jest pilnie strzeżonym sekretem, ale główne składniki to migdały, wanilia
RafalCookSkładniki i Sposób Podawania: Moja wersja Barraquito 🙂 Tradycyjny Barraquito to prawdziwa uczta dla zmysłów. Zaczyna się od słodkiej, skoncentrowanej mlecznej kawy na dnie szklanki. Następnie dodaje się mleko skondensowane, likier 43, gałkę muszkatołową oraz skórkę cytrynową. Całość jest delikatnie mieszana, tworząc unikalne połączenie smaków. Na koniec Barraquito dekorowany jest pianką ze świeżo ubitej śmietany i polewany miodem. Różnorodność Barraquito(...)może tak, Panna Cotta Barraquito ? Mimo że tradycyjny Barraquito ma swoje stałe składniki, istnieją różne warianty tego napoju. Niektórzy dodają do niego cynamon, inni eksperymentują z rodzajem likieru czy ilością mleka skondensowanego. Każdy region i każdy barista ma swoje własne, unikalne podejście do przyrządzania Barraquito. Na gorące dni, wiele kawiarni oferuje mrożone wersje Barraquito, co jest idealne na ochłodę. Dzięki
RafalCookzamieniajcie masła na margarynę i biszkopty koniecznie savoiardi nie zwykłe, bo te zwykłe Wam się w tym cieście rozciapią. Robi się je naprawdę łatwo. Jeśli nie macie dostępu do likieru Cointreau który jest dość drogi możecie zastąpić go białym lub ciemnym rumem. Też smakuje wspaniale. Macie gwarancję, że po jednej porcji na długo zaspokoicie ochotę na cukier :) Po wspaniałej jakości(...)szklanki śmietanki 30% 4 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżka likieru cointreau Poncz: 120 ml dobrego soku pomarańczowego 50 ml likieru cointreau Dodatkowo: 4 łyżki frużeliny lub konfitury z wiśni 4 łyżki płatków migdałowych kilka ciasteczek amaretii
Wanilia i Kardamonmój własny pomysł na Tiramisu, zainspirowany malowniczymi Wyspami Kanaryjskimi. Delikatne biszkopty, mocna kawa, kremowe mascarpone i zdrowy jogurt białkowy łączą się, tworząc niezwykłą harmonię smaków. Wszystko to koronowane jest likierem Plantano, wyjątkowym trunkiem z kanaryjskich bananów. Składniki: – Biszkopty – Mascarpone – Jogurt białkowy – Likier Plantano – Historia Likeru Plantano – Mocna kawa – Mielona kawa do dekoracji Przygotowanie(...)kawę i pozwól jej lekko wystygnąć. Najlepiej zrób to w podłużnym naczyniu, aby łatwo maczać biszkopty. 2. W międzyczasie wymieszaj ser mascarpone z jogurtem białkowym. 3. Teraz stopniowo wlewaj likier do mieszanki serowej i mieszaj, aby składniki się dobrze połączyły. Dodaj tyle likieru, ile uważasz za stosowne. 4. Kiedy kawa wystygnie, maczaj w niej biszkopty, pozwalając im wchłonąć trochę kawy
RafalCook