likier - 5379 przepisów (strona:30/359)

Kawowy deser "Merci" 328

Dziś ciąg dalszy słodkości z likierami Canari .  Tym razem w moje ręce wpadł kawowy, dla takich fanów kawy jak ja- czysta poezja :) Składniki: Na 4 duże szklanki lub słoiczki: 2 serki homogenizowane 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 5 łyżeczek żelatyny 5 łyżek zimnej wody 1/2 szklanka wrzątku 50ml likieru kawowego 2 łyżeczki cukru 8 czekoladek merci(...)jogurtem i dzielimy na dwie równe części. Jedną łyżkę kawy zaparzamy 1/2 szklanki wody i pozostawiamy do ostudzenia. Drugą łyżkę kawy zalewamy do 3/4 wysokości, słodzimy i dolewamy 20ml likieru kawowego. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody, mieszamy, pozostawiamy na ok 5 minut i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Lekko studzimy.  Do jednej części kremu serowo-jogurtowego

Kuchnia w czekoladzie
Ananasowo-kokosowe tiramisu na rauszu 220

Kolejne pyszne, słodkie ciacho z jednym z likierów Canari. Tym razem wykorzystałam (prawie w całości) butelkę o smaku Pinacolada. Co z tego powstało zobaczycie już poniżej.  Dodam jeszcze, że do przygotowania nie trzeba włączać piekarnika, bo spokojnie można użyć gotowych (równie smacznych) biszkoptów do tiramisu. No chyba że ktoś koniecznie chce się piec w kuchni razem z domowym biszkoptem(...)jednak odradzam :) Składniki: 1 opakowanie gotowych biszkoptów do tiramisu (3 warstwy- 350g) 1 puszka ananasa krojonego (waga netto 565g) 150g wiórek kokosowych 60g herbatników kakaowych 20g budyniu śmietankowego 300ml likieru Canari pinacolada Sposób przygotowania: 1. 100g wiórek kokosowych zalewamy 250ml likieru pinacolada, mieszamy odkładamy do lodówki na min. godzinę. Biszkopty rozkładamy na papierze do pieczenia i nasączamy za pomocą łyżki

Kuchnia w czekoladzie
Likier z aronii 141

Idealny na jesienne i zimowe przeziębienia :) Niektórzy mówią na ten likier "nalewka z aronii". Bywają też tacy, którzy myślą, że piją nalewkę z wiśni. Cóż, nalewkę robi się zdecydowanie dłużej i - jak sama nazwa wskazuje - trzeba robić nalew, a potem wykazać się cierpliwością i czekać, aż owoce oddadzą swoje dobro alkoholowi. Likier, który proponuję, powstaje w ciągu jednego dnia(...)niektórych jest gotowy do picia następnego dnia. Moim zdaniem im dłużej postoi, tym lepiej smakuje. Składniki (na prawie 6 l likieru): 1,5 kg aronii (zważyć przed mrożeniem) 400 liści wiśni 4 litry wody 70 dag cukru łyżeczka kwasku cytrynowego 1,5 litra spirytusu Aronię przemrozić przez 24 godziny. Liście wiśni moczyć kwadrans w wodzie i dobrze opłukać. W dużym

Weekendy w domu i ogrodzie
Tort kokosowo-czekoladowy z truskawkami 163

wiesz co upiec, aby zachwycić rodzinę? Na własnym przykładzie sprawdziłam, że ten tort trafia w gusta niemal każdego gościa :) Tort składa się z warstw czekoladowych biszkoptów, nasączonych likierem Malibu. Przełożony jest niezawodnym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Wierzch to warstwa wiórków kokosowych i połówek truskawek. Taki właśnie tort uświetnił moje 18 urodziny :) Dekoracja tortu dla Mamy Mój tort(...)minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem : 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki likieru malibu Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać serek i likier, zmiksować. Odłożyć 1/3 masy do dekoracji. Do pozostałej części dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Przechowywać w lodówce do czasu dekoracji. Nasączenie : 100 ml wody

Chocolate Muffin Blog
Lody kawowe-kawa mrożona 148

zaparzacza z połowy dozy; rozpuszczalną daję dla siebie w proporcji 2 łyżeczki na 250 ml, więc na całość daję około 8 łyżeczek na litr wrzątku 1-2 łyżki likieru śmietankowego, kawowego, czekoladowego bądź waszego ulubionego- u mnie wymiennie, tym razem użyłam likieru śmietankowego- ale każda opcja jest pyszna- likier nadaje aromatu kawie- można również użyć likieru bezalkoholowego bądź syropu smakowego(...)opcjonalnie cukier-do smaku Dodatkowo potrzebne będą:  foremki na lody- moje z Ikea Przygotowanie: 1. Zaparzyć naszą ulubiona kawę, dodać wybrany likier i opcjonalnie cukier do smaku. 2. Ostudzić 3. Ostudzoną kawę przelać do pojemniczków na lody.Zamknąć wieczka 4. Włożyć do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia. Może to potrwać od 2 do 5 godzin w zależności od stopnia chłodzenia

KreatywnePiny
Delicja makowa 375

limonek Przełożenie: 1 słoiczek 230 g żurawiny (do mięs i serów) Masa kawowa: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub 2 łyżki kawy zbożowej 1 łyżka żelatyny 6 łyżek likieru amaretto (można pominąć w wersji bezalkoholowej) 250 g serka mascarpone (schłodzonego) 400 ml śmietanki 30% (schłodzonej) 2 łyżki cukru pudru Polewa: 130 ml śmietanki 30% 100 g gorzkiej czekolady Dekoracja(...)suszonej żurawiny 1/4 szklanki likieru amaretto lub wody do namoczenia   Przygotowanie: Biszkopt makowy: Na dno formy o wymiarach około 20 x 30 cm położyć prostokąt wycięty z papieru do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez około

wcinaj to
Likier na kukułkach 6594

niektóre wstrząsając, niektóre filtrując wpadłem na pomysł zrobienia bardzo prostej nalewki, która właściwie nie musi dojrzewać. Jest gotowa do picia od razu po zrobieniu. Nie wiem czym różni się likier od nalewki, ale Madzia twierdzi, że to nie nalewka tylko właśnie likier. W porządku, niech jej będzie. Zatem zrobiłem pyszny likier na kukułkach. Cukierkach takich. Prosta rzecz, a jaka smaczna(...)Mocno wyczuwalny smak kukułek połączony ze smakiem alkoholu. Świetne na spotkanie z przyjaciółmi. Zresztą nawet teraz, w tym momencie jak to piszę, likier chłodzi się w lodówce, a my czekamy na znajomych, mają być lada moment. 500 ml spirytusu 95% 500 ml wody 800 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 600 g kukułek Wszystkie przepisy w internecie, które znalazłem, mówią

Marder&Marder Manufacture
Sernik zebra na zimno - chałwowo-czekoladowy z musem z białej czekolady 179

babki-zebry nigdy nie piekłam). Zdziwienie i podziw w oczach męża - bezcene ;) A do tego ten smak - delikatny, lekko chałwowy, z cudownym musem z białej czekolady i namoczonymi w likierze wiśniami. Bardzo polecam :) SKŁADNIKI: (na tortownicę 21 cm) 500 g twarogu sernikowego 2,5 łyżki żelatyny 50 ml wrzątku 1 szkl śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru(...)kakao słodkiego typu Puchatek  Mus z białej czekolady 2/3 tabliczki białej czekolady 2/3 szkl śmietany 30%  1 łyżka śnieżki (suchego proszku) Dodatkowo:   wiśnie suszone namoczone w likierze wiśniowym (można pominąć) 1. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku - nie może być żadnych grudek, w razie potrzeby można całość jeszcze chwilę podgrzać w mikrofali.  2. Twaróg sernikowy zmiksować

Kto ugości moich gości?
Biały tort kokosowy Raffaello 402

Ciasto przygotowane jest na niezawodnym, nieopadającym, puszystym biszkopcie. Krem to moje ulubione połączenie śmietanki kremówki z serkiem mascarpone z nutą kokosowa i mnóstwem wiórków (bez żelatyny!). Blaty nasączone są likierem malibu, który nadaje ciastu cudowny smak i aromat. Tort jest niesamowicie prosty, idealnie wilgotny i nieprzesłodzony. Najlepszy na drugi dzień po przygotowaniu, gdy biszkopt oraz masa idealnie się połączą. Całość(...)minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem : 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki likieru malibu Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać serek i likier, zmiksować. Odłożyć 1/3 masy do dekoracji. Do pozostałej części dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Przechowywać w lodówce do czasu dekoracji. Nasączenie : 100 ml wody

Chocolate Muffin Blog
Likier kawowy 110

Przepis na likier kawowy sporządziłam na bazie przepisu na ajerkoniak , który trochę zmieniłam, przy czym zdarzyło mi się przedobrzyć, jak zwykle z ilością :) tzn. dodałam zbyt dużo spirytusu, co skutkowało tym, że dorobiłam likieru i wyszło mi niecałe dwa litry zamiast jednego. Co tam, od przybytku głowa nie boli :) Likier kawowy można używać jako dodatek do ciast, lodów, deserów(...)łyżkami gorącej wody. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy kremówkę i zmieszaną kawę z mlekiem. Wszystko jeszcze raz miksujemy, po czym powoli dodajemy spirytus. Gotowy likier przelewamy do butelek i zostawiamy w lodówce na co najmniej 2 godziny. Im dalej po zrobieniu, tym smakowo lepszy :) *Im gęstszy chcemy uzyskać likier, tym więcej dodajemy śmietany, a mniej

Smakowy Raj
Tarta czekoladowa malina 130

owoców mąkę ziemniaczaną i całość zagotować, delikatnie przestudzić. Mus z gorzkiej czekolady: 150 gram gorzkiej czekolady 250 ml śmietany kremówki 36 % dobrze schłodzonej 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki likieru tiramisu* Wykonanie: Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić wraz z likierem w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Gotową czekoladę dodać do kremówki(...)delikatnie zmiksować do połączenia się składników. Mus z białej czekolady: 150 gram białej czekolady dobrej jakości 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki likieru tiramisu* Wykonanie: Czekoladę połamać na kawałki i wraz z likierem rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno i powoli dodawać przestudzoną czekoladę, wymieszać do połączenia się składników. Do przybrania: 300 gram malin 50 gram czekolady gorzkiej

Krakowskie smaki Ani
Babeczki choinki 190

Marcepan pokrój na małe kawałki i wrzuć do masy. Ciasto wlewaj do 3/4 wysokości papilotek. Piecz 20 minut w 180 ºC do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź przed nałożeniem lukru. Babeczki korzenno-czekoladowe (12 sztuk) : 150 g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru 100 g gorzkiej czekolady 2 jajka 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)pieczenia oraz przyprawą korzenną i dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolej odrobinę wody. Piecz 20 minut w 180 ºC do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź przed nałożeniem lukru. Lukier królewski (na 12 babeczek) : 1 białko około 200 g cukru pudru kilka kropli soku z cytryny dodatkowo: 12 ciepłych lodów w wersji mini lub trójkątnych wafelków do lodów Białka

Food Square
Ciasto dyniowe z kremem cynamonowym 397

babć (ja dziękuję Madzi:)). Dzisiejsze ciasto przypomina mi w smaku ciasto marchewkowe, jednak jest od niego delikatniejsze i lżejsze. Z okazji zbliżającego się Halloween ozdobiłam je pajęczyną z lukru i trochę "upasionymi" pająkami:D Od dziś na blogu będziecie mogli znaleźć więcej halloweenowych inspiracji między przepisami na inne potrawy. Serdecznie zapraszam! SKŁADNIKI na 3 placki: 1 kostka (200 g) miękkiego(...)łyżeczki soli 3/4 szklanki mleka SKŁADNIKI na krem cynamonowy: 1 szklanka miękkiego masła 3,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika SKŁADNIKI na lukier: 80 g cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao odrobina wody WYKONANIE: PLACKI: Przygotuj pure z dyni. Dynię dokładnie umyj i pokrój na kawałki, nie muszą być równe. Na patelni rozgrzej

Słodko-Słony Świat Ilony
BABECZKI CHOINKI - PIERNIKOWE 263

piernikowe babeczki z ozdobą w kształcie choinki. Babeczki są mięsiste i wilgotne, dodatkowo nadziałam je orzechami laskowymi, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia:) Choinki zrobiłam z odwróconych wafelków i gęstego lukru. Babeczki cudnie wyglądają i wspaniale smakują:) Miałam wraz z Dziećmi mnóstwo frajdy przy ich dekorowaniu, kilka babeczek zaś skończyło swój żywot zanim choinki stanęły na ich szczycie, gdyż Dzieciaki(...)piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść siekanych orzechów laskowych (lub innych ulubionych) 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) 2 łyżki miodu naturalnego SKŁADNIKI NA LUKIER:* 150 g masła 450 g cukru pudru 4-6 łyżek mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii SKŁADNIKI NA "ŚNIEG" NA BABECZKI: 250 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru

Słodko-Słony Świat Ilony
Lebkuchen 94

zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej* Składniki na lukier: 2 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody  Wszystkie suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę i przyprawy wsypać do miski i wymieszać. W garnku z grubym dnem podgrzać masło(...)piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia (fot.4) . Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem. Teraz przygotowujemy lukier. Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać po łyżce gorącą wodę, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki

Świat Ciasta