likier - 5379 przepisów (strona:37/359)

Zabajone czyli przepis na włoskie zabaglione 38

Poznaj włoski deser zabajone, który powstaje z żółtek, cukru oraz słodkiego wina lub likieru. To taki nasz kogel mogel z dodatkiem odrobiny alkoholu. Deser składa się tylko z 3 składników, ale najważniejsza jest technika wykonania. Dowiedz się jak zrobić włoskie Zabajone. Sprawdź jakie użyć wino. Włoski deser zabajone to połączenie naszego kogel moglu z winem lub likier. Kto lubi(...)Marsala (zawartość alkoholu około 17 – 20 %), które możemy zastąpić słodkim i mocnym winem np. Malagą, Sherry lub Limoncello . Oprócz słodkiego i mocnego wina świetnie sprawdzą się także słodkie likiery. Możesz np użyć likieru jajecznego lub Amaretto, ewentualnie brandy lub rumu. Sposób wykonania zabajone Do wykonania zabajone potrzebujemy: rondelka, szklanej lub metalowej miski (musi przewodzić ciepło podczas kąpieli wodnej

Ania gotuje
Gin – nie tylko z tonikiem! 42

jednak, że ta znana na całym świecie kompozycja doczekała się wielu ciekawych wersji alternatywnych. Jeśli mamy ochotę na eksperymenty, możemy wzbogacić przepis kilkoma kroplami bittersa (jak kultowa Angostura), ulubionego likieru (może triple sec?) bądź grenadyny. Ponadto, jeśli mamy pod ręką różowy gin lub różowy tonik, jesteśmy w stanie zaskoczyć naszych gości (pokochają go na pewno damy!) koktajlem Pink(...)omówieniu absolutnych podstaw miksologicznych, możemy wejść na wyższy poziom drinkomanii i zaproponować nieco bardziej wymyślne koktajle na bazie interesującego nas alkoholu. Hitem imprezy okaże się bez wątpliwości gin z likierem Blue Curaçao oraz lemoniadą (lub sokiem z cytryny). Łącząc gin z kordiałem limonkowym, będziemy mieli sposobność nacieszyć się koktajlem mistrza czarnego kryminału, Raymonda Chandlera – drinkiem Gimlet.  Miłośnicy i miłośniczki

Damusia.pl
Sernik Amaretto 33

Sernik Amaretto Pyszny kremowy sernik Amaretto Sernik Amaretto Będziecie zachwyceni sernikiem Amaretto. Wspaniały smak niemal natychmiast przeniesie Was do Włoch, skąd likier Amaretto pochodzi. Sernik Amaretto Amaretto to napój alkoholowy (likier) o słodkim migdałowym smaku pochodzący z Włoch. Amaretto wytwarzane jest z migdałów lub pestek moreli , brzoskwiń i wiśni z dodatkiem ziół oraz aromatu waniliowego. Dodatek ciasteczek amaretti mocno(...)ciasteczkowy spód: - 200 g ciasteczek amaretti - 60 g masła Składniki na masę serową: - 1 kg twarogu z wiaderka - 180 g cukru pudru - 4 duże wiejskie jaja - 100 ml likieru amaretto - opakowanie budyniu waniliowego bez cukru ( opakowanie na 0,5 l mleka ) - 150 g ciasteczek amaretti Dodatkowo: - 100 g białej czekolady dobrej jakości - łyżka oleju - migdały w łatkach około

Z Kuchni Do Kuchni
Kremowe ciasto z adwokatem, malinami i kawą 34

wśród tegorocznych ciast na naszym wielkanocnym stole :). Pyszne warstwowe ciasto, łączące idealnie pasujące do siebie smaki, takie jak: likier adwokat, maliny oraz kawa. Krem budyniowo-maślany z dodatkiem adwokatu jest tak pyszny, że nie sposób nie wyjadać go z miski podczas przygotowywania :D. Ciasto wieńczy warstwa bitej śmietany, do której dodałam trochę żelatyny, aby była stabilniejsza i trwalsza, ale jeśli(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10% Krem budyniowo-maślany z adwokatem : 300 ml mleka 2 łyżki cukru 2 żółtka 200 ml likieru adwokat 3 łyżki mąki pszennej, z lekką górką 2 łyżki mąki ziemniaczanej, z lekką górką 200 g masła, w temperaturze pokojowej  Masa malinowa : 500 g malin, świeżych lub mrożonych

Opowieści z piekarnika
Sernik adwokacki 39

drugi dzień świąt ciekawa jestem, czy już jesteście przejedzeni, czy dopiero dzisiaj nastapi punkt kulminacyjny. Ja delektuję się sernikiem z likierem jajecznym, mało słodkim i prawie dietetycznym, na dodatek bezglutenowym. Dekorację można dostosować do każdej okolicznośći, a i bez niczego na wierzchu wygląda też pięknie. Składniki: ? 1 kg sera białego mielonego ? 1 szklanka likieru Adwokat ? 5 jajek ? 3 łyżki mąki(...)ziemniaczanej ? skórka starta z 1 cytryny ? 3 łyżki soku z cytryny ? 3/4 szklanki cukru Polewa śmietanowa ? 1 duża śmietana 18% – 360 g ? 3 łyżki cukru ? 1/2 szklanki likieru Adwokat ? cukierki w formie jajeczek i połówki jajek z Kinder niespodzianki. Wykonanie: ? Ser delikatnie zmiksować z cukrem, skórką z cytryny i mąką ziemniaczaną. ? Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, cały

To co kocham
Sernik tiramisu 167

format: 4, ad_newpage: true, ad_basket: true, ad_container: 'ceneoaffcontainer463979', ad_formatTypeId: 1, ad_contextual: false, ad_recommended: false, ad_showRank: false }; Czym zastąpić amaretto? Amaretto to likier migdałowy, który jest jednym z kluczowych składników w tiramisu, nadając mu oryginalny smak i aromat. Inne opcje to likier kawowy, koniak lub brandy.. Jeśli w ogóle nie chcemy używać alkoholu(...)łyżek wrzątku Bita śmietana: 200 ml śmietanki 36% 2 łyżeczki cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fixu (9 g) Dodatkowo: 4 kostki czekolady mlecznej 250 ml espresso 100 ml likieru amaretto Jak zrobić sernik tiramisu? Przygotowanie biszkoptów Rozpocznij od przygotowania biszkoptów. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj do nich cukier i cukier waniliowy. Całość ubijaj

okolicepalnika.pl
Mężczyzna w kuchni też umie gotować 37

słodkiego? Pozostając przy kuchni włoskiej, przejdźmy do deserów. Świetną propozycja będzie tutaj klasyczny włoski deser jakim jest Tiramissu . SKŁADNIKI : – 300 ml espresso (opcjonalnie: kawy rozpuszczalnej) – 40 ml likieru amaretto (ciekawym wyborem jest likier wiśniowy) – 3 jajka – 125g cukru – 500g mascarpone – 300g biszkoptów (najlepiej podłużnych) – ok.30g kakao PRZYGOTOWANIE 1.Na wstępie zaparzamy kawę. Do niej(...)dodajemy likier i odstawiamy do ostygnięcia. 2.Oddzielamy żółtka od białek i umieszczamy je w dwóch oddzielnych naczyniach. Miskę z żółtkami kładziemy najlepiej nad garnkiem z gotującą się wodą i rozpuszczamy w nich cukier. Dodajemy mascaropone i dokładnie mieszamy tak, by nie pozostawić grudek. 3.Białka ubijamy na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli lub sok z cytryny, by zrobić

Menmagazine
Miętowe Bavette z Limoncello 59

jest jednak węższy, i ma lekko wypukły kształt. Makaron ten pochodzi Genui, co od razu kojarzy się z Pesto Genovese , z którym idealnie się komponuje. Limoncello natomiast to włoski likier, który podawany jest najczęściej po posiłku, u mnie już w trakcie i przed i po 😉. Likier z cytryny ma ponad 100-letnią historię, która zaczęła się, jak to często bywa(...)historii kilka legend, anegdot i prawda. Sorrento, wybrzeże Amalfi i wyspy Capri, to miejsca we Włoszech, które ubiegają się o pierwszeństwo w wynalezieniu Limoncello. Najbardziej prawdopodobna historia powstania tegoż likieru to Capri i nie jaka Pani Maria Antonia Farace, która opiekowała się ogrodem cytrynowo-pomarańczowym. Na początku XX wieku na wyspie Azzura, gdzie był ten pensjonat z ogrodem Pani Maria

RafalCook
Venosa.pl - o sklepie + przepisy z kawą 51

Można się również pokusić o odrobinę bitej śmietany lub ubić mleko. Zimą koniecznie warto dodać cynamonu lub przygotować wersję korzenną. Przepisy z kawą Tort kawowy z brzoskwiniami    Likier kawowy de luxe       Irish Coffee - kawa po irlandzku     Likier śmietankowo-kawowy      Irlandzki likier a'la Baileys      Muffinki cappuccino(...)już pić kawę, to dobrą. I tak też teraz najczęściej pijam dobrą jakościowo, świeżo mieloną kawę z dodatkiem mleka. Zaś z samą kawą eksperymentuję przygotowując na jej bazie likiery, ciasta, torty i przede wszystkim różne rodzaje kawy np. kawę po irlandzku. Jak się okazuje do wszystkiego trzeba dojrzeć. Aktualnie próbuję wybadać, która z kaw smakuje mi najbardziej. Na pewno kawa

Passions hobbies life
Karmelowo kawowa fantazja lata 98

kokosowego 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki migdałów mielonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 jaj wielkość M krem: 700 ml kremówki  250 g serka mascarpone 100 ml likieru kawowego 3 łyżeczki żelatyny 100 g kawy capuccino proszek 3 łyżki cukru kokosowego   reszta składników: 200 ml likieru kawowego 100 g migdałów prażonych 70 dkg truskawek 1 łyżeczka żelatyny(...)wyłączeniu piekarnika zostawiam jeszcze pięć minut. Wyjmuję, spuszczam z wysokości 60 cm na podłogę.  Krem kawowy: Schłodzoną śmietanę i mascarpone, cukier ubijam mikserem,na końcu wsypuję kawę,wlewam likier i mieszam. Żelatynę namaczam w niewielkiej ilości wody i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję dwie łyżki masy i hartuję żelatynę. Wlewam cienkim strumieniem do kremu i cały czas mieszam mikserem

wesoła kuchnia
Keto likier słony karmel (Paleo, LowCarb, bez nabiału) 67

Pyszny likier domowej roboty to trunek na specjalne okazje. Keto likier słony karmel idealnie sprawdzi się w okresie świąteczno - noworocznym. Jest także świetnym pomysłem na własnoręcznie robiony prezent gwiazdkowy! Artykuł Keto likier słony karmel (Paleo, LowCarb, bez nabiału) pochodzi z serwisu Dieta ketogeniczna, Paleo i LowCarb - sposób na zdrowie

Modern Cave Girl
Kawa z likierem kokosowym, krówkowym, orzechowym 64

przetrwać jesienno-zimowe chłody? Na rozgrzewkę proponuję kubek gorącej kawy z likierem, który nie tylko wzmocni i pobudzi do działania, ale także podniesie na duchu i poprawi nastrój niezależnie od aury za oknem. Razem z … The post Kawa z likierem kokosowym, krówkowym, orzechowym appeared first on FitSweet

Fitsweet.me
Tort słony karmel w truskawkami 107

Tort truskawkowo karmelowy z orzechami. Czy może być coś lepszego. Dużo w nim likieru słony karmel, oczywiście karmelu który bardzo łatwo się robi. Do tego truskawki świeże i liofilizowane.                   biszkopt: 6 jajek wielkość M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mąki tortowej(...)kremówki 36 % 2 łyżeczki żelatyny 1/2 porcji sosu karmelowego   pozostałe: 100 g orzechów laskowych prażonych 20 dkg truskawek truskawki liofilizowane 5 cukierków krówki dekoracja karmelowa  250 ml likieru słony karmel Bocian   Biszkopt: Białka ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam aż cukier dobrze się rozpuści. Dodaję po jednym żółtku i miksuję na puszystą masę. Mąkę

wesoła kuchnia
Makowiec zawijany 72

skórki pomarańczowej,  70 g drobnych rodzynek  50 g posiekanych orzechów włoskich, pekan lub migdałów  50 g suszonych moreli, ale możesz pominąć opcjonalnie 3-4 łyżki likieru pomarańczowego lub likieru amaretto woda lub mleko w takiej ilości, aby sięgała około 2 cm ponad poziom maku Makowiec zawijany przepis Jeśli będziesz robiła własną masę makową (przepis znajdziesz na końcu(...)mięsa na sitku o najdrobniejszych oczkach.  4. W dużym garnku rozpuść masło z miodem i cukrem. Dodaj rodzynki, drobno posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, morele, zmielony mak i likier. Całość dokładnie wymieszaj. Domowa masa powinna być lekko wilgotna wilgotna, jeśli jest zbyt sucha dodaj odrobinę soku pomarańczowego albo likieru. Z podanych proporcji otrzymasz około 1200-1400 masy makowej do makowca

Cztery Fajery