likier - 5379 przepisów (strona:48/359)

Likier krówkowy 702

przygotowanie likieru miałam chęć już dawno, ale zawsze coś stanęło na drodze. W końcu jednak trafiła się okazja i powiedziałam "Dość gadania!". Padło na krówki, bo akurat te cukierki dość lubię, pod warunkiem, że są bardziej kruche niż ciągnące. Samo przygotowanie to naprawdę chwila moment. Wystarczy tylko odmierzyć potrzebne składniki i w odpowiednim czasie dodać. Tak przynajmniej jest w Tefal(...)postarać. Tam zawsze coś może się przypalić lub wykipieć, ale jak się pilnuje i stanie przy garnku przez te powiedzmy 15 minut, to nic takiego nie będzie miało miejsca. Likier ma to do siebie, że nie jest zbyt mocno procentowy, ale to zawsze można sobie odpowiednio wyregulować. Mi zdecydowanie takie słabsze bardziej odpowiadają, bo przy ciążach i późniejszym karmieniu piersią

Kuchnia w czekoladzie
Kostka szwarcwaldzka 274

margaryny Krem: 750 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 fixy do śmietany 2 łyżki cukru pudru 300 g dżemu wiśniowego 1,5 szklanki wiśni ze spirytusu lub likieru 4 łyżki likieru wiśniowego 50 g mlecznej czekolady Margarynę rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszysty, jasny krem. Cały czas ubijając na wolnych obrotach dodajemy przesianą mąkę(...)minut. Studzimy, kroimy na dwa blaty. Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixów. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy do połączenia. Pierwszy blat ciasta nasączamy wiśniowym likierem, smarujemy dżemem. Następnie rozkładamy wiśnie ze spirytusu (bez pestek) oraz 2/3 kremu śmietanowego. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę kremu oraz ścieramy czekoladę. Chłodzimy w lodówce. Uwaga: Jeżeli

VioletoweKucharzenie
Mini torciki kokosowe z owocami i krystaliczną galaretką 161

prawdziwą wanilią ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra mleka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru Królewskiego ½  kostki masła 50 ml likieru kokosowego Poncz: 100 ml likieru kokosowego 100 ml wody Dodatkowo: 1 galaretka krystaliczna (bezbarwna) 20 dag mieszanych owoców sezonowych-agrest czarna i czerwona porzeczka Mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki(...)każdej po ¾  objętości kokilki. Pieczemy 20 minut w temp 180*c, po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, gdy przestygną wyciągamy na kratkę kuchenną i studzimy, zimne przekrawamy wzdłuż. Likier kokosowy mieszamy z przegotowaną zimną wodą, skrapiamy przekrojone biszkopty-jedną i drugą część. Przygotowujemy krem: Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy

Wanilia i Kardamon
Sernik kokosowo-cytrynowy dla Ewy Wachowicz 125

moim sernikiem dyniowym odbędzie się 22 listopada, ale oczywiście, informację potwierdzę na blogu.           Składniki: spód: 1 paczka biszkoptów 1 łyzka wiórków kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego 1 łyżka mielonych migdałów masa: 700g twarogu półtłustego mielonego 250g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki kremówki 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego 3 jajka 2 żółtka, 1 łyżeczka esencji waniliowej(...)cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 7 łyżek likieru kokosowego wierzch: 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego płatki migdałowe wiórki kokosowe Wykonanie: spod: biszkopty zblendować na piasek, zmieszać z likierem, migdałami, kokosem,(masa ciasteczkowa ma być wilgotna, nie sucha!) taką masą wyłożyć tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia, spód podpiec przez 10minut w 180C masa: twaróg zmiksować z mascarpone

Raj dla Podniebienia
delicja żurawinowa 175

biszkoptu, właściwie niewyczuwalny w smaku i wyłącznie pełniący rolę dekoracyjną zasługuje by znaleźć się w nazwie ciasta! Ciasto jest pyszne; kawowy krem na bazie serka mascarpone, z dodatkiem likieru amaretto jest boski! Jego słodycz przełamuje dodatek konfitury z żurawiny. Całość okrywa aromatyczna polewa na bazie żurawinowej galaretki. U mnie będzie to więc delicja żurawinowa! Ciasto jest podzielne, ładnie się kroi(...)łyżki suchego maku krem: łyżka kawy rozpuszczalnej (rozpuszczona w ok 50 ml gorącej wody, wystudzona) 400 ml śmietany kremówki 250 ml serka mascarpone 1 łyżka żelatyny 2 łyżki likieru amaretto 2 łyżki cukru pudru ponadto: 3 łyżki likieru amaretto kilka łyżek wody z sokiem z cytryny kilka łyżek konfitury z żurawiny (do mięs i serów) polewa: galaretka o smaku żurawiny

6niebo
Likier kokosowy 88

Dzisiaj propozycja lekkiego, kremowego i gęstego likieru kokosowego. Oprócz spożywania w czystej postaci można go wykorzystać do ciast, deserów lub drinków. Ja często dodaję  łyżeczkę likieru do popołudniowej kawy :) Najlepiej smakuje schłodzony. Przepis znaleziony tutaj . Polecam!     Likier kokosowy   Składniki:   500ml wódki 1/4 szklanki spirytusu lub białego rumu 200g wiórek kokosowych 400g mleka zagęszczonego niesłodzonego(...)Wiórki zalewamy alkoholem w dużym słoiku, szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 4 dni. Następnie alkohol przelewamy przez gazę, wiórki dokładnie odciskamy. Do alkoholu dodajemy oba rodzaje mleka, mieszamy. Likier wstawiamy na kilka dni do lodówki.   SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Cupcakes ananasowe 184

orkiszowej ekologicznej T 650   1 szkl cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 puszka ananasa 2 kopiaste łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki likieru o smaku pina colada Krem: 300 ml zimnej kremówki 125 g mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 3 łyżki likieru o smaku pina colada Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto powinny(...)resztę zmiksować.  Ciasto: Masło utrzeć z cukrami do białości. Ucierając dodawać po jednym jajku. Do utartej masy dodawać stopniowo mąkę i ucierać. Na końcu dodać zmiksowany ananas, likier i wymieszać tylko do połączenia składników. Ciastem napełnić papilotki do 3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce. Krem

Ala piecze i gotuje
Torcik Baileys. 177

Torcik Baileys to pyszne, czekoladowe ciasto z dodatkiem likieru Baileys, przełożone kremem na bazie bitej śmietany, twarożku i białej czekolady. Całość tworzy idealną, harmonijną kompozycję. Palce lizać! Bardzo polecam!!! Składniki na torcik Baileys:  na formę o średnicy 20 cm CIASTO: 150 g masła 100 g gorzkiej czekolady 100 g cukru pudru 500 g gorzkiego kakao 180 ml likieru Baileys(...)jajka 170 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli      Masło, połamaną w kostki czekoladę, cukier puder, kakao, likier przekładamy do rondelka i podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników, następnie przelewamy do miski i odstawiamy do przestudzenia na 5 minut. Po tym czasie do masy wbijamy jajka

Rozpustne gotowanie
Kostka biszkoptowa tiramisu. 161

paczki podłużnych biszkoptów w cukrze 500 g serka mascarpone 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 500 ml śmietany kremówki 30 % 20 g żelatyny 1/2 szklanki zimnej wody 3 łyżki likieru waniliowego 500 ml przegotowanej wody 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 lyzki cukru 2 łyżki likieru waniliowego  do dekoracji : gorzkie kakao goldenberry Helio   Wykonanie : Żelatynę zalewamy zimna wodą(...)odstawiamy do napęcznienia. W przegotowanej wodzie rozpuszczamy kawę z cukrem i dodajemy likier. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i likier.    Szklankę z żelatyną wkładamy do ciepłej wody aby się rozpuściła, następnie dodajemy 2 łyżki masy śmietanowo serkowej i mieszamy, dodajemy do masy i jeszcze raz wszystko dobrze mieszamy.Jeśli lubicie

Sama słodycz i szczypta chili
Likier o smaku waniliowym 131

zrobić. Ale wpadliśmy na pomysł, że można go zalać spirytusem. Okazało się, że pomysł był przedni niczym wakacje w Paryżu i uzyskaliśmy tym sposobem naprawdę smaczny napitek. Słodki, orzechowy likier. Na tym samym pomyśle zrobiliśmy również likier karmelowy (z syropu do kawy o smaku karmelowym). Trunek wyszedł tak samo smaczny. Nie wahając się wcale zakupiliśmy więc trzeci z dostępnych smaków(...)tego syropu, mianowicie o smaku waniliowym. I tutaj również się nie zawiedliśmy. Ten likier można pić jako zamiennik wódki na imprezach. Akurat dla nas to pomysł doskonały, bo z wódką to my raczej na bakier, raczej unikamy (chyba, że w drinkach). A taki waniliowy likier to zupełnie co innego. Jeżeli potrzebujecie na szybko fajnego domowego trunku to będzie to naprawdę

Marder&Marder Manufacture
MAŁE PĄCZKI POMARAŃCZOWE 197

narzekanie bo lubię gdy się dużo dzieje. Bardziej jest to stwierdzenie faktu . Jeśli chodzi o pomarańczowe pączki to wpasują się w sam raz w karnawałowe menu. Nawet zawierają nutę likieru. Do tego bardzo szybko i łatwo się je przygotowuje. Znikają również błyskawicznie! Polecam . SKŁADNIKI : serek twaróg – pół poakowania – 125 g mąka pszenna – 100 g jajko – 1 sztuka porszek do pieczenia(...)płaska łyżeczka cukier – 1 łyżka mleko – 4 – 6 łyżek starta skórka z jednej pomarańczy likier pomarańczowy – 1 mały kieliszek – 25 ml olejek waniliowy – kilka kropel olej do smażenia cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE : Do miski dać twaróg, mleko i cukier. Rozgnieść widelcem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, jajko, skórkę z pomarańczy, likier i olejek waniliowy. Całość miksować przez chwilę mikserem

kuchniabellissima.wordpress.com
Tiramisu kawowe bez jajek 171

obiadu za to włoskie cudo. Rachu ciachu i deser leżał w lodówce do popołudniowej kawy. Szczerze powiem zjadłam dokładkę było tak pysznie. Zapraszam...   Skala smaku 10/10 ajerkoniak i likier wbijają się w smaki idealnie, polecam biszkopty podłużne nie te okrągłe, i zdradzę Wam mały trik z uniknięciem tłuszczu otóż połowę opakowania daje mascarpone i połowę ricotty, nie zmienia(...)desery:) Składniki (na foremkę o wymiarach 20 cm x 20 cm):   – 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (200 g) – 3 łyżki kawy rozpuszczalnej – 1 szklanka wrzątku (250 ml) – 1 kieliszek likieru kawowego (50 ml) -1 kieliszek ajerkoniaku najlepiej caffe latte – 1 kubeczek schłodzonej śmietanki 30-36% (400 g) – 4 łyżki cukru pudru (65 g) – 1 opakowanie serka mascarpone

Kubki smaku
RAFFAELLO NA HERBATNIKACH - SZYBKIE I BEZ PIECZENIA 538

wtedy herbatniki dokładnie wchłoną krem, a budyń nabierze smaku. Jest to wypiek last minute, kiedy wiem, że nie mam za dużo czasu, na bardziej wyszukane ciasto. Ja nie dodaję likieru, kiedy ciasto będą spożywały dzieci J A wierzcie mi, i tak smakuje wybornie J SKŁADNIKI: -600 g herbatników maślanych (z ząbkami) -200 g masła (miękkiego) -100 g-150 g wiórków(...)kokosowych BUDYŃ: -1 litr mleka -3 łyżki mąki pszennej -2 żółtka -1 szklanka cukru -3 łyżki mąki ziemniaczanej -1 cukier waniliowy OPCJONALNIE -2 łyżki likieru kokosowego, 2 łyżki likieru amaretto PRZYGOTOWANIE: BUDYŃ Odlać 1 i 1/2 szklanki mleka i dokładnie wymieszać rózgą z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym, żółtkami oraz likierami (jeśli używamy). Pozostałą część mleka zagotować

Calzonella.com
Tort czekoladowo - kawowy z powidłami śliwkowymi 133

mascarpone, ubijamy do momentu powstania gęstego kremu (musimy uważać, żeby nie ubijać za długo, bo krem może się zważyć), dodajemy cukier puder i startą czekoladę, mieszamy. Nasączenie: 150 ml likieru kawowego (możemy zastąpić go naparem kawy) 50 ml wody Wymieszać. Dodatkowo: słoiczek powideł śliwkowych 50 g gorzkiej czekolady startej na tarce na dużych oczkach Odkładamy około 5 łyżek kremu(...)wysmarowania boków tortu). Jeden blat nasączmy 1/3 mieszanki likieru i wody, smarujemy go połową powideł, na powidła wykładamy połowę kremu, przykładamy drugim blatem, który nasączamy likierem, nakładamy powidła, krem. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączyć pozostałym likierem.  Polewa kakaowa (zawsze miękka nawet z lodówki) 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki kakao 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę

kruche babeczki