margaryny Krem: 750 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 fixy do śmietany 2 łyżki cukru pudru 300 g dżemu wiśniowego 1,5 szklanki wiśni ze spirytusu lub likieru 4 łyżki likieru wiśniowego 50 g mlecznej czekolady Margarynę rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszysty, jasny krem. Cały czas ubijając na wolnych obrotach dodajemy przesianą mąkę(...)minut. Studzimy, kroimy na dwa blaty. Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixów. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy do połączenia. Pierwszy blat ciasta nasączamy wiśniowym likierem, smarujemy dżemem. Następnie rozkładamy wiśnie ze spirytusu (bez pestek) oraz 2/3 kremu śmietanowego. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę kremu oraz ścieramy czekoladę. Chłodzimy w lodówce. Uwaga: Jeżeli
VioletoweKucharzenieprawdziwą wanilią ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra mleka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru Królewskiego ½ kostki masła 50 ml likieru kokosowego Poncz: 100 ml likieru kokosowego 100 ml wody Dodatkowo: 1 galaretka krystaliczna (bezbarwna) 20 dag mieszanych owoców sezonowych-agrest czarna i czerwona porzeczka Mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki(...)każdej po ¾ objętości kokilki. Pieczemy 20 minut w temp 180*c, po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, gdy przestygną wyciągamy na kratkę kuchenną i studzimy, zimne przekrawamy wzdłuż. Likier kokosowy mieszamy z przegotowaną zimną wodą, skrapiamy przekrojone biszkopty-jedną i drugą część. Przygotowujemy krem: Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy
Wanilia i Kardamonmoim sernikiem dyniowym odbędzie się 22 listopada, ale oczywiście, informację potwierdzę na blogu. Składniki: spód: 1 paczka biszkoptów 1 łyzka wiórków kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego 1 łyżka mielonych migdałów masa: 700g twarogu półtłustego mielonego 250g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki kremówki 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego 3 jajka 2 żółtka, 1 łyżeczka esencji waniliowej(...)cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 7 łyżek likieru kokosowego wierzch: 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego płatki migdałowe wiórki kokosowe Wykonanie: spod: biszkopty zblendować na piasek, zmieszać z likierem, migdałami, kokosem,(masa ciasteczkowa ma być wilgotna, nie sucha!) taką masą wyłożyć tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia, spód podpiec przez 10minut w 180C masa: twaróg zmiksować z mascarpone
Raj dla Podniebieniabiszkoptu, właściwie niewyczuwalny w smaku i wyłącznie pełniący rolę dekoracyjną zasługuje by znaleźć się w nazwie ciasta! Ciasto jest pyszne; kawowy krem na bazie serka mascarpone, z dodatkiem likieru amaretto jest boski! Jego słodycz przełamuje dodatek konfitury z żurawiny. Całość okrywa aromatyczna polewa na bazie żurawinowej galaretki. U mnie będzie to więc delicja żurawinowa! Ciasto jest podzielne, ładnie się kroi(...)łyżki suchego maku krem: łyżka kawy rozpuszczalnej (rozpuszczona w ok 50 ml gorącej wody, wystudzona) 400 ml śmietany kremówki 250 ml serka mascarpone 1 łyżka żelatyny 2 łyżki likieru amaretto 2 łyżki cukru pudru ponadto: 3 łyżki likieru amaretto kilka łyżek wody z sokiem z cytryny kilka łyżek konfitury z żurawiny (do mięs i serów) polewa: galaretka o smaku żurawiny
6nieboDzisiaj propozycja lekkiego, kremowego i gęstego likieru kokosowego. Oprócz spożywania w czystej postaci można go wykorzystać do ciast, deserów lub drinków. Ja często dodaję łyżeczkę likieru do popołudniowej kawy :) Najlepiej smakuje schłodzony. Przepis znaleziony tutaj . Polecam! Likier kokosowy Składniki: 500ml wódki 1/4 szklanki spirytusu lub białego rumu 200g wiórek kokosowych 400g mleka zagęszczonego niesłodzonego(...)Wiórki zalewamy alkoholem w dużym słoiku, szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 4 dni. Następnie alkohol przelewamy przez gazę, wiórki dokładnie odciskamy. Do alkoholu dodajemy oba rodzaje mleka, mieszamy. Likier wstawiamy na kilka dni do lodówki. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniorkiszowej ekologicznej T 650 1 szkl cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 puszka ananasa 2 kopiaste łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki likieru o smaku pina colada Krem: 300 ml zimnej kremówki 125 g mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 3 łyżki likieru o smaku pina colada Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto powinny(...)resztę zmiksować. Ciasto: Masło utrzeć z cukrami do białości. Ucierając dodawać po jednym jajku. Do utartej masy dodawać stopniowo mąkę i ucierać. Na końcu dodać zmiksowany ananas, likier i wymieszać tylko do połączenia składników. Ciastem napełnić papilotki do 3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce. Krem
Ala piecze i gotujeTorcik Baileys to pyszne, czekoladowe ciasto z dodatkiem likieru Baileys, przełożone kremem na bazie bitej śmietany, twarożku i białej czekolady. Całość tworzy idealną, harmonijną kompozycję. Palce lizać! Bardzo polecam!!! Składniki na torcik Baileys: na formę o średnicy 20 cm CIASTO: 150 g masła 100 g gorzkiej czekolady 100 g cukru pudru 500 g gorzkiego kakao 180 ml likieru Baileys(...)jajka 170 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli Masło, połamaną w kostki czekoladę, cukier puder, kakao, likier przekładamy do rondelka i podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników, następnie przelewamy do miski i odstawiamy do przestudzenia na 5 minut. Po tym czasie do masy wbijamy jajka
Rozpustne gotowaniepaczki podłużnych biszkoptów w cukrze 500 g serka mascarpone 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 500 ml śmietany kremówki 30 % 20 g żelatyny 1/2 szklanki zimnej wody 3 łyżki likieru waniliowego 500 ml przegotowanej wody 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 lyzki cukru 2 łyżki likieru waniliowego do dekoracji : gorzkie kakao goldenberry Helio Wykonanie : Żelatynę zalewamy zimna wodą(...)odstawiamy do napęcznienia. W przegotowanej wodzie rozpuszczamy kawę z cukrem i dodajemy likier. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i likier. Szklankę z żelatyną wkładamy do ciepłej wody aby się rozpuściła, następnie dodajemy 2 łyżki masy śmietanowo serkowej i mieszamy, dodajemy do masy i jeszcze raz wszystko dobrze mieszamy.Jeśli lubicie
Sama słodycz i szczypta chilizrobić. Ale wpadliśmy na pomysł, że można go zalać spirytusem. Okazało się, że pomysł był przedni niczym wakacje w Paryżu i uzyskaliśmy tym sposobem naprawdę smaczny napitek. Słodki, orzechowy likier. Na tym samym pomyśle zrobiliśmy również likier karmelowy (z syropu do kawy o smaku karmelowym). Trunek wyszedł tak samo smaczny. Nie wahając się wcale zakupiliśmy więc trzeci z dostępnych smaków(...)tego syropu, mianowicie o smaku waniliowym. I tutaj również się nie zawiedliśmy. Ten likier można pić jako zamiennik wódki na imprezach. Akurat dla nas to pomysł doskonały, bo z wódką to my raczej na bakier, raczej unikamy (chyba, że w drinkach). A taki waniliowy likier to zupełnie co innego. Jeżeli potrzebujecie na szybko fajnego domowego trunku to będzie to naprawdę
Marder&Marder Manufacturenarzekanie bo lubię gdy się dużo dzieje. Bardziej jest to stwierdzenie faktu . Jeśli chodzi o pomarańczowe pączki to wpasują się w sam raz w karnawałowe menu. Nawet zawierają nutę likieru. Do tego bardzo szybko i łatwo się je przygotowuje. Znikają również błyskawicznie! Polecam . SKŁADNIKI : serek twaróg – pół poakowania – 125 g mąka pszenna – 100 g jajko – 1 sztuka porszek do pieczenia(...)płaska łyżeczka cukier – 1 łyżka mleko – 4 – 6 łyżek starta skórka z jednej pomarańczy likier pomarańczowy – 1 mały kieliszek – 25 ml olejek waniliowy – kilka kropel olej do smażenia cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE : Do miski dać twaróg, mleko i cukier. Rozgnieść widelcem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, jajko, skórkę z pomarańczy, likier i olejek waniliowy. Całość miksować przez chwilę mikserem
kuchniabellissima.wordpress.comobiadu za to włoskie cudo. Rachu ciachu i deser leżał w lodówce do popołudniowej kawy. Szczerze powiem zjadłam dokładkę było tak pysznie. Zapraszam... Skala smaku 10/10 ajerkoniak i likier wbijają się w smaki idealnie, polecam biszkopty podłużne nie te okrągłe, i zdradzę Wam mały trik z uniknięciem tłuszczu otóż połowę opakowania daje mascarpone i połowę ricotty, nie zmienia(...)desery:) Składniki (na foremkę o wymiarach 20 cm x 20 cm): – 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (200 g) – 3 łyżki kawy rozpuszczalnej – 1 szklanka wrzątku (250 ml) – 1 kieliszek likieru kawowego (50 ml) -1 kieliszek ajerkoniaku najlepiej caffe latte – 1 kubeczek schłodzonej śmietanki 30-36% (400 g) – 4 łyżki cukru pudru (65 g) – 1 opakowanie serka mascarpone
Kubki smakuwtedy herbatniki dokładnie wchłoną krem, a budyń nabierze smaku. Jest to wypiek last minute, kiedy wiem, że nie mam za dużo czasu, na bardziej wyszukane ciasto. Ja nie dodaję likieru, kiedy ciasto będą spożywały dzieci J A wierzcie mi, i tak smakuje wybornie J SKŁADNIKI: -600 g herbatników maślanych (z ząbkami) -200 g masła (miękkiego) -100 g-150 g wiórków(...)kokosowych BUDYŃ: -1 litr mleka -3 łyżki mąki pszennej -2 żółtka -1 szklanka cukru -3 łyżki mąki ziemniaczanej -1 cukier waniliowy OPCJONALNIE -2 łyżki likieru kokosowego, 2 łyżki likieru amaretto PRZYGOTOWANIE: BUDYŃ Odlać 1 i 1/2 szklanki mleka i dokładnie wymieszać rózgą z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym, żółtkami oraz likierami (jeśli używamy). Pozostałą część mleka zagotować
Calzonella.commascarpone, ubijamy do momentu powstania gęstego kremu (musimy uważać, żeby nie ubijać za długo, bo krem może się zważyć), dodajemy cukier puder i startą czekoladę, mieszamy. Nasączenie: 150 ml likieru kawowego (możemy zastąpić go naparem kawy) 50 ml wody Wymieszać. Dodatkowo: słoiczek powideł śliwkowych 50 g gorzkiej czekolady startej na tarce na dużych oczkach Odkładamy około 5 łyżek kremu(...)wysmarowania boków tortu). Jeden blat nasączmy 1/3 mieszanki likieru i wody, smarujemy go połową powideł, na powidła wykładamy połowę kremu, przykładamy drugim blatem, który nasączamy likierem, nakładamy powidła, krem. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączyć pozostałym likierem. Polewa kakaowa (zawsze miękka nawet z lodówki) 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki kakao 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę
kruche babeczkiWitajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na domowy likier Baileys bardzo przypominający irlandzki oryginał. Jest kremowy, gęsty, słodki i rozgrzewający ;) Czyż można chcieć czegoś więcej? Idealny na zimowe wieczory pod kocem lub w towarzystwie kawy, a nawet jako słodka polewa do lodów z bitą śmietaną (w wersji dla dorosłych oczywiście!). Ja zamierzam go też użyć do aromatyzowania kremu(...)cieście, ale o tym niebawem. Dziś natomiast zachęcam Was do przygotowania domowego likieru Baileys, na długi weekend będzie jak znalazł ;) Składniki na domowy Baileys: na około 1 litr likieru 300 ml dobrej, irlandzkiej whiskey 1 puszka masy krówkowej (ja użyłam gostyńskiej o wadze 510 g) 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 2 łyżeczki kawy instant 2 łyżeczki słodkiego
Rozpustne gotowanie