Moje pasje. / na 4 porcje, ze zmianami 2 łyżeczki żelatyny w proszku 300 ml kremówki 200 ml mleka 6 pełnych łyżek cukru 4 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru orzechowego galaretka: 2 łyżeczki żelatyny w proszku 200 ml gorącej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 6 łyżeczek cukru 4 łyżeczki likieru orzechowego Najpierw galaretka: żelatynę namaczam(...)łyżeczkach zimnej wody, zostawiam na 5 minut, aby napęczniała. Kawę, cukier, likier oraz żelatynę mieszam z gorącą wodą, aby wszystko dobrze się rozpuściło. Kiedy przestygnie, wlewam na dno szklanek. Wstawiam do lodówki, aby stężała. Następnie panna cota: Żelatynę namaczam w 3-4 łyżeczkach zimnej wody, odstawiam na 5 minut. W rondelku podgrzewam kremówkę, mleko wraz z kawą i cukrem
W kuchni Karmel-itkiDoughnuts Express ! Składniki: 0,5kg mąki 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka 125g masła 3 jajka 5 dkg drożdży konfitura owocowa kandyzowana skórka pomarańczy cukier puder na lukier Masło roztopić ,dodać cukier trochę mleka, wkruszyć drożdże ,posypać 2 łyżkami mąki i szczyptą soli. Odstawić ,aby trochę podrosło. Wlać resztę mleka, roztrzepane jajka i wsypać przesianą mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, podzielić(...)uważając, aby konfitura znalazła się pod szklanką. Na dobrze rozgrzany smalec wrzucać placuszki. Odwracać w trakcie smażenia. Placuszki wyrosną na ładne, średniej wielkości pączki. Wyłożyć na papier kuchenny. Przygotować lukier, polać pączki i posypać skórką pomarańczową. Amerykańskie pączki z migdałami. Warto się zastanowić, które pączki zaszczycą nasz stół. Zdecydujemy się na tradycyjne czy może amerykańskie, trochę lżejsze ,a może hiszpańskie
Kulinarny karnet ChristopheraTylko własne tiramisu do kawy. Można zrobić w pucharkach, foremkach czy też w tortownicy. Udane tiramisu to przede wszystkim delikatny krem mascarpone, puszysty biszkopt nasączony kawą espresso plus likier amaretto. Dzisiaj proponuje Tort tiramisu : Składniki: biszkopt 4 jajka 100g mąki pszennej 33 g mąki ziemniaczanej 130 g drobnego cukru do nasączenia 160 ml ostudzonej mocnej kawy(...)likieru może być kawowy albo amaretto na masę: 750g serka mascarpone 100g drobnego cukru 150 ml śmietanki kremówki 100g czekolady gorzkiej startej na dużych oczkach. Przygotowanie: Biszkopt - oddzielamy białka od żółtka. Ubijamy białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo żółtka. Mąki wymieszać i przesiać . Delikatnie wymieszać z masą nie miksując ! . ( najlepiej drewnianą łyżką) Tortownice
Wypieki Ulimnie dzisiaj ciasto iście jesienne. Z dynią, orzechami laskowymi i suszonymi morelami. Ciasto dyniowe zrobiłam pół na pół z mąki pszennej białej i pełnoziarnistej. Dostojności dodaje mu gęsty, biały lukier. Mi on przywodzi na myśl śnieg.... i nie wiem, czy to dobrze, czy źle. Jakoś do zimy mi nie spieszno ... Składniki: ( duża porcja, na dwie keksówki ) * 1 szklanka mąki pszennej(...)dwóch keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C 50-55 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy, ostudzić - najlepiej na kratce. Ciasto posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem. LUKIER: * 1 białko * 3/4 szklanki cukru pudru * sok z cytryny Białko miksujemy z cukrem pudrem. Ja zrobiłam to na parze, by białko się ogrzało i było bezpieczne. Kiedy cukier się
kolorowotorcikowoSkładniki na lukier: 1 białko, 1,5 szklanki cukru pudru, 5 kropli soku z cytryny. Przygotowanie: Białko jajka miksujemy jedną końcówką od miksera. Gdy już trochę nam się ubije dosypujemy po trochu cukru pudru i miksujemy cały czas. Cukier puder musi być przesiany by nie miał żadnych grudek. Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka, Lukier musi być bardzo gęsty(...)idealnie biały. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Taki lukier umieszczamy w szprycy, którą sami możemy zrobić z papieru pergaminowego. Jak zrobić szprycę? Potrzebny nam będzie kawałek papieru do pieczenia w kształcie kwadratu. Papier składamy w trójkąt. Następnie łapiemy za środek najdłuższego boku trójkąta lewą ręką. Natomiast prawą ręką zwijamy w tutkę na środka trójkąta (tak jak na zdjęciu
Aga w kuchniBananowy koktajl sojowy Cytrynowe wspomnienie Drink z limonką Grzaniec wiśniowy Kawa latte z cynamonem Kawa mrożona z lodem na patyku Kawa z waniliowym posmakiem Koktajl truskawkowo- bananowy Likier espresso Likier kawowy Likier kukułkowy Malibu - likier kokosowy Malinówka Mrożona czekolada Mrożona herbata Mrożona kawa z bitą śmietaną Mrożona kawa z galaretką Nalewka malinowa Nalewka miętowa Nalewka porzeczkowa Nalewka wiśniowa Nalewka
Aga w kuchniostatnich. Może jeszcze nie macie pomysłu na pierniczki ? Może spodoba się Wam taki pomysł ? Tym razem upiekłam pierniczki w formie choinki i postanowiłam ozdobić je zielonym lukrem i białymi lukrowymi gwiazdkami. W choinkach zrobiłam dziurki, przewlekę przez nie nitkę i powieszę na choince. Zielone pierniczki choinki Składniki: Ciasto 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu(...)pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Lukier królewski 1 białko 1 szklanka cukru pudru zielony barwnik spożywczy w proszku cukrowe gwiazdki Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą
Kulinarne przygody GatityPrzysłowiowym rzutem na taśmę zrobiłam i udekorowałam ostatnie tegoroczne pierniczki . Niniejszym więc, sezon pierniczkowy uważam za zamknięty :). I, żeby już nie było nam za słodko od nadmiaru lukru to postanowiłam je bardzo delikatnie przyozdobić i przykleiłam tylko lukrowe gwiazdki. Wykorzystałam do tego resztki lukru z poprzedniej porcji pierniczków. Świąteczne gwiazdki pierniczki Składniki: 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu(...)proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Dodatkowo Odrobina lukru cukrowe gwiazdki Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę
Kulinarne przygody Gatitybudynie śmietankowe 2 szkl wody 130 ml soku z cytryny 1 szkl cukru 120 g masła Pianka 0,5 l kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa 1 szkl wody Lukier 4 łyżki soku z cytryny cukier puder Dodatkowo 1 galaretka cytrynowa herbatniki Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując(...)gorącej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno miksując wlać tężejącą galaretkę. Galaretkę cytrynową przygotować wg przepisu na opakowaniu i pozostawić do lekkiego stężenia. Lukier: Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Do momentu uzyskania średnio lejącego lukru. Warstwy ciasta: biszkopt masa budyniowo - cytrynowa, galaretka cytrynowa, pianka z śmietany i galaretki
Ala piecze i gotujerożków. Składniki: - 380g mąki orkiszowej białej, u mnie typ750 (lub 2 szklanki mąki pszennej) - 1/2 szklanki piwa (125ml) - 250g zimnego masła - powidła, nutella, gęsta konfitura - lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (ok.8-10) - kilka kropli aromatu migdałowego - kremówka Z mąki, pokrojonego na mniejsze kawałki zimnego masła oraz piwa zagnieść jednolite ciasto, które następnie podzielić(...)czeka na swoją kolej. Gdy pierwsza blaszka jest upieczona wyjmuję z lodówki drugą i piekę tak samo jak pierwszą. Po wystudzeniu rogaliki należy polukrować, ciasto jest raczej wytrawne, dodatek lukru dopełnia więc całości. Przygotowanie lukru marcepanowego: Do miseczki wsypać kilka łyżeczek pudru trzcinowego (lub zwykłego), dodać kilka kropli aromatu migdałowego i mieszając dolewać stopniowo kremówkę. Mieszać dokładnie do uzyskania jednolitej
Smaczne ZdrowePuszysta babka o smaku cytrynowym, oblana cytrynowym lukrem. Jest to zmodyfikowany przepis na babkę majonezową, który znajduje się tutaj . Tym razem użyłam: 4 duże jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 opakowania kisielu cytrynowego (duże na 3/4 litra wody) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki gęstego majonezu (używam dekoracyjny(...)pieczenia i majonez. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Upiec w temp. 190 stopni 30 do 40 minut (sprawdzać patyczkiem). Przestudzić, wyjąć z formy, oblać lukrem. Przykładowy przepis na lukier: Kilka dużych łyżek cukru pudru sok z cytryny Cukier puder wsypać do miski, dodać sok z cytryny. Ucierać do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeżeli lukier jest zbyt
Praktyczna plszklanki miodu - 1/2 szklanki cukru - 1/4 kostki masła - 1 jajko - 1 łyżeczka sody - 1 opakowanie przyprawy do ciasteczek korzennych - różności do zdobienia - lukier , posypki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe, cukierki typu m&m's PRZYGOTOWANIE Mąkę, cukier i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy. Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę. Zagniatamy ciasto(...)piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni. Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować. Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI NAM OK. 140 PIERNICZKÓW. My dekorujemy własnoręcznie zrobionym lukrem, posypkami czekoladowymi, kokosowymi, migdałami itp. LUKIER - 6 łyżek cukru pudru - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka gorącej wody Lukier możemy barwić domowymi sposobami bez chemii, np. na brązowo dodając kakao, lub na różowo
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki na biszkopt: 8 jajek 150 g mąki 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżki cytryny szczypta soli Składniki na krem i likier: 400 g serka mascarpone 6 jajek pół szklanki cukru filiżanka dobrej kawy filiżanka likieru np. Amaretto kakao do posypania wierzchu ciasta Biszkopt najlepiej zrobić według przepisu na biszkopt z kakao . Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy krem(...)serka i zaparzamy mocną kawę. Kiedy kawa wystugnie mieszamy ją z likierem. Krem z serka: Jajka parzymy i oddzielamy żółtka od białek. Mikserem ucieramy 6 żółtek z cukrem (ok. pół szklanki). Kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny masa zrobi się jasnożółta dodajemy serek i mieszamy dokładnie ale delikatnie tzn na małych obrotach. Wystudzony biszkopt kroimy długim i szerokim nożem
prawdziwe jedzeniePolecam też kruche ciasteczka z orzechami. Te serowe ciasteczka są urocze, słodkie, mają jeszcze tę zaletę, że przygotowuje je się bardzo szybko. Do ciasta dodajemy trochę cukru, posmarowałam serduszka lukrem i posypałam kryształkami różowego cukru. Serowe kruche ciasteczka są maślane, miękkie w środku, są idealne. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. sera twarogowego waniliowego 200 g masła(...)białego maku 5 łyżek syropu cukrowego 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałowych 75 g suszonych fig 75 g suszonych daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody różowy cukier kryształ Masło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli,wsypujemy cukier puder, dodajemy pokrojone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukru wanilinowego - 1 płaska łyżka proszku do pieczenie - 1.5 łyżki śmietany 18% - pół buteleczki aromatu rumowego - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią SZYBKI LUKIER: -pół szklanki cukru pudru - odrobina soku z cytryny(...)było za rzadkie. Następnie ciasto wkładamy do torebki foliowej i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika na 1-2 godziny. Ciasteczka nie są zbyt słodkie, bo po ozdobieniu lukrem byłyby za słodkie. Ale jeśli upieczecie pierwszą partie i stwierdzicie, że jednak wolicie słodsze, to w każdej chwili możecie wgnieść w ciasto trochę cukru pudru, albo posypać już
Zainspiruj się kuchnią