likier - 5379 przepisów (strona:60/359)

Likier KUKUŁKA 592

nadzieję, że jeszcze nie zanudziłam Was cyklem "Jadalne prezenty", bo mam kolejną, mocniejszą propozycję :) Pyszny, słodki likier przygotowany z popularnych cukierków "kukułek", wódki i zagęszczonego mleka. Mega prosty do przygotowania. Idealny na babskie wieczory ;) Składniki: 300 g cukierków kukułek 500 ml wódki 250-400 ml zagęszczonego mleka niesłodzonego (w zależności od tego, jak mocny likier chcemy uzyskać) Przygotowanie: W dużym(...)cukierki się rozpuszczą (co jakiś czas potrząsnąć słojem). Gdy kukułki całkowicie się rozpuszczą dolać mleko zagęszczone (dolałam 250 ml) , wymieszać i rozlać do butelek. Odstawić na 2 dni, żeby likier się przegryzł

Domowa Cookierenka Agi
ekspresowy likier kokosowy 492

całkowitego wystudzenia. Następnie łączymy z alkoholem, dokładnie mieszamy. Przelewamy do butelki i zakręcamy. Trunek jest od razu gotowy do spożycia. Przechowujemy w lodówce. Przed spożyciem potrząsamy butelką. Gdyby likier zgęstniał wymieszać np. przy pomocy słomki i energicznie potrząsać butelką

Domowy Smak Jedzenia
Domowe czekoladki z likierem kawowym lub płatkami chili - idealny pomysł na prezent 146

foremkę do czekoladek (może być również taka do lodu) odstawiamy do lodówki by czekolada stężała. Robimy tak 3 razy, wtedy będziemy mieć pewność, że czekoladki nie popękają. Nadzienie z likierem kawowym (na 15 czekoladek): 5 łyżeczek kremowego serka kanapkowego, (najlepiej jeśli znajdziecie taki bez soli) 5 łyżeczek likieru kawowego 1/4 tabliczki białej czekolady Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)następnie dokładnie mieszamy z serkiem kanapkowym i likierem kawowym. Nadzienie powinno być dość gęste, wypełniamy nim nasze czekoladki (można użyć do tego celu rękawa cukierniczego, ale łyżeczką też się da). Wierzch czekoladek smarujemy roztopioną czekoladą i odstawiamy do lodówki na ok godzinę, by czekoladki zastygły. Wyjmujemy je ostrożnie z formy i gotowe. Nadzienie płatki chili w białej czekoladzie

Cynamonowe szczęście
Likier śmietankowo - kajmakowy 274

Dzisiaj mam propozycję dla osób lubiących likiery.  Likier śmietankowo - kajmakowy może być traktowany również jako dodatek do lodów (wersja dla dorosłych). Składniki: 300 ml śmietanki 30 % (duże opakowanie) 300 ml = 400 g krówkowej masy kajmakowej (opakowanie) 300 ml scotch whisky 300 ml wódki Wykonanie: Do naczynia wkładamy masę kajmakową i wlewamy śmietankę. Mieszamy i odstawiamy na 30 - 40 minut(...)whisky i wódkę, mieszamy, przelewamy do butelki i trzymamy w chłodnym miejscu 3 dni. Codziennie potrząsamy butelką, aby składniki dokładnie się połączyły. Po tym czasie delektujemy się pysznym, słodkim likierem. Smacznego

Smak mojego domu
Omlety tylko dla dorosłych 157

Szybkie w przygotowaniu i bardzo pyszne. Smaku nadaje im konfitura wiśniowa z dodatkiem czekoladowego likieru. Idealne małe co nie co na spotkanie z rodziną i znajomymi. Omlety (4 szt): 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej (kopiaste) Dodatkowo: 100 g konfitury wiśniowej 4 łyżki likieru czekoladowego  Dalkowski (klik) 1 szklanka śmietany 36% 9 g śmietanfixu 1 łyżka(...)przez 8-9 minut. Wyjmujemy z piekarnika i od razu delikatnie odrywamy od papieru. Układamy na wałku do pieczenia lub szklance, by nadać ładny kształt. Konfiturę mieszamy z likierem. Wykładamy na połowie każdego omleta. Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietanfixem i cukrem pudrem na sztywno. Przekładamy do worka cukierniczego i wykładamy na połowie omleta. Dociskamy i chłodzimy w lodówce

VioletoweKucharzenie
Limoncello – likier cytrynowy 207

Limoncello – likier cytrynowy z Włoch. Najlepszy jest z cytryn z upraw ekologicznych, ale nie martwicie się – ze zwykłych cytryn też można go zrobić. Jest bardzo prosty w wykonaniu i gotowy dość szybko, jak na produkt „nalewkowy”. Bardzo aromatyczny, słodkawy, ale z lekką kwaskową nutą na końcu, orzeźwiający, z ledwo wyczuwalną nutą alkoholu (ale tu uwaga(...)zwykłe) – porządnie wyszorować (chodzi o zdjęcie nie tylko chemii z oprysku, ale także warstwy wosku z cytryn „sklepowych”, która utrudnia wydzielanie aromatu i może sprawić, że likier będzie gorzkawy). Bardzo cienko obrać skórkę z cytryn (skórka musi być jak najcieńsza – biała część spod skórki sprawi, że limoncello będzie gorzkie!). Obrane skórki wrzucamy do dużego słoika

Pociąg Do Kuchni
Domowy likier kukułkowy 4089

Domowy likier kukułkowy... W jesienne wieczory kieliszeczek likieru własnej roboty na rozgrzewkę.  Składniki na litr likieru: 40 dkg kukułek pół litra mleka skondensowanego niesłodzonego 1 szklanka wody przegotowanej 1 szklanka spirytusu Cukierki wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem skondensowanym, na małym ogniu rozpuszczamy cukierki w mleku, często mieszając (tak aby cukierki nie przywarły do dna). Studzimy. Następnie spirytus wymieszać intensywnie

Pelusiowa Kuchnia
Tort czekoladowo-wiśniowy (również bez glutenu) 220

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier puder i mascarpone. Schłodzić. Oraz: 350 g odsączonych, wypestkowanych wiśni z kompotu 200 g niskosłodzonego, gęstego dżemu wiśniowego 100 ml likieru wiśniowego  lub  soku z wiśni w wersji dla dzieci Dekoracja: 100 g kandyzowanych wiśni koktajlowych 100 g gorzkiej czekolady czekoladowe gwiazdki Wykonanie czekoladowych płatków: Gorzką czekoladę rozpuścić(...)Wykonanie tortu:   Z masy śmietankowej odłożyć 200 g - posłuży  do dekoracji wierzchu ciasta. Jeden z blatów ciasta odwrócić do góry dnem, położyć na paterze. Skropić kilkoma łyżkami likieru wiśniowego, posmarować połową dżemu. Na warstwę dżemu ułożyć gęsto wiśnie z kompotu. Posmarować je dość grubą warstwą kremu śmietankowego. Nałożyć drugi blat ciasta, ponownie nasączyć go likierem, posmarować pozostałym dżemem

maniapieczenia
Tiramisu bez jaj ale na serio :) - przepis 162

przynajmniej 2 godziny. Tiramisu bez jaj - przepis Składniki: 500 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%) 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru opakowanie biszkoptów filiżanka kawy parzonej kieliszek likieru (kawowy lub amaretto itp.) 2 łyżki gorzkiego kakao Tiramisu bez jaj - przepis Wykonanie: Biszkopty wykładamy na dno formy. Kawę i likier mieszamy w filiżance i nasączamy nim biszkopty dosyć mocno(...)sitko. Tiramisu bez jaj - przepis Wkładamy do lodówki na 2 – 3 godziny lub całą noc do mocnego schłodzenia. Tiramisu bez jaj ale na serio :) - przepis Możemy podawać z kieliszkiem likieru. Tiramisu bez jaj - przepis

Pyza i Surówka
Sernik waniliowy z musem czekoladowym i likierem kawowym 144

Przepyszne połączenie aksamitnego spodu sernikowego i puszystego musu czekoladowego z nutką likieru kawowego Bailey's. Wygląda skomplikowanie? Nie jest :) Wykonanie sernika wymaga jedynie zmiksowania wszystkich składników i upieczenia. Na wystudzone ciasto wykładamy ubity mus czekoladowy i chłodzimy w lodówce. Deser jest idealny na zakończenie uroczystego posiłku :) Zachwycająca kompozycja pochodzi z książki "Moje wypieki i desery". Sernik: 500 g twarogu tłustego(...)minut, aż masą się zetnie, a wierzch będzie sprężysty. Wyjąć i wystudzić. Sernik najlepiej upiec dzień wcześniej. Mus: 400 ml śmietany kremówki 300 g gorzkiej czekolady 80 ml likieru kawowego Bailey's 3 łyżki cukru pudru Śmietankę doprowadzić do wrzenia. Dodać czekoladę i zdjąć z palnika. Wymieszać na gładki sos, gdy czekolada się rozpuści. Schłodzić w lodówce, aż masa zgęstnieje

Chocolate Muffin Blog
Biały pleśniak z brzoskwiniami i likierem 182

Ciasto znane mi z dzieciństwa, uwielbiane przez całą rodzinę. Jest bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Tym razem moja biała wersja z dodatkiem likieru kokosowego. Ciasto: 200 g margaryny 3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 2 łyżki cukru Beza: 4 białka 2/3 szklanki cukru Szczypta soli Dodatkowo: 250 g dżemu brzoskwiniowego Orzech  (KLIK(...)łyżek likieru kokosowego CANARI  (klik) Na stolnicy siekamy margarynę z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i cukier. Zagniatamy na jednolitą gładką masę. Ciasto dzielimy na trzy części (kule). Każdą wkładamy do woreczka. Masę wkładamy do zamrażalnika na około 2 godziny. Formę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce o średnich oczkach ścieramy pierwszą kulę. Delikatnie wklepujemy

VioletoweKucharzenie
Tort jagodowy z roladkami 167

łyżka wody Krem: 750 ml śmietany 36% 24 g śmietan fixu 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 300 g jagód Dodatkowo: 8 łyżek likieru o smaku pinacolady CANARI  (klik) 200 g borówek amerykańskich Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier.  Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy kolejno(...)łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny.  Do pozostałej części dodajemy jagody oraz resztę żelatyny , miksujemy do połączenia składników. Złożenie tortu: Na płaskim blacie układamy jeden płat biszkopta. Nasączamy go 4 łyżkami likieru o smaku pinacolady. Biszkopt smarujemy połową kremu jagodowego. Przykrywamy go kolejnym blatem ciasta. Znów nasączamy 4 łyżkami likieru.  Smarujemy samą śmietaną. Układamy ostatni placek biszkopta. Wierzch oraz boki wykańczamy

VioletoweKucharzenie
Shot Oreo 355

Opis: Przepis na świetne shoty o smaku oreo Składniki: 1/3 wódki 1/3 likier kokosowy 1/3 syrop czekoladowy Kakao Sposób wykonania: Na początek moczymy brzegi w kieliszkach w likierze kokosowym i następnie w kakao aby zrobić chrusty na obrzeżach kieliszka Następnie na dno kieliszka wlewamy syrop czekoladowy Teraz w shakerze mieszamy 1/3 likieru kokosowego oraz 1/3 mleka skondensowanego Wszystko razem mieszamy

Drinkologia
Tort bezowy z truskawkami. Beza z truskawkami. 176

mąki ziemniaczanej 2 małe opakowania serka mascarpone 1 mała śmietanka 30% 1 opakowanie cukru  migdałowego 2 łyżeczki cukru otarta skórka z cytryny 1/2 kg świeżych truskawek 6 cl likieru karmelowego lub innego ulubionego Białka wbić do suchej, najlepiej metalowej lub szklanej miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier, cały czas ubijając pianę. Ubijać(...)umyć i usunąć szypułki.Pokroić na połówki i plasterki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem migdałowym, skórką z cytryny i cukrem. Część odłożyć do dekoracji. Mascarpone połączyć z likierem i połową ubitej śmietany.  Całą masę włożyć do lodówki na ok godzinę. NA ostygniętą bezę nałożyć mascarpone. Następnie owoce,znów, mascarpone i znów truskawki. Ostatnią warstwą powinno być mascarpone

Jemy Pijemy
Panna Cotta miętowo-limonkowa 111

wariację czyli panna cottę miętowo-limonkową z musem z kiwi Składniki: Panna Cotta: - 200g śmietanki kremówki - 200ml mleka - 10g żelatyny - 1 limonka - starta skórka z jednej limonki - 50ml likieru miętowego - opakowanie cukru waniliowego - kilkanaście listków świeżej mięty Mus: - 3 kiwi - 3 łyżeczki cukru Najpierw siekamy na drobno listki mięty do których ścieramy skórkę z jednej limonki i z tej też(...)nasz biały płyn ;) Po zagotowaniu ściągamy z gazu i dodajemy żelatynę jednocześnie cały czas mieszając. Gdy żelatyna połączy się z mlekiem dodajemy przecedzoną miętę z limonką i likier miętowy. Wszystko mieszamy, przelewamy i zostawiamy w lodówce do stężenia. Kiedy mleczny napój zamieni się w sztywną masę, bierzemy się za mus. Obieramy i kroimy na drobno kiwi (wycinając twarde końcówki), wrzucamy

Kuchenne Wariacje