likier - 5379 przepisów (strona:67/359)

Rabarbar i truskawki 68

wszystkim smakuje. Taka tarta na zimno wystarczy na jedno posiedzenie. Oczywiście zamiast truskawek czy rabarbaru można wybrać inne owoce sezonowe. Krem mascarpone pasuje do większości owoców. Krem można doprawić likierem. Skusiłam się na likier kokosowy. Często piekąc tarty zostaje mi ciasto. Tym razem zrobiłam z resztki ciasta kruszonkę, dodając owsiane płatki i cukier. Kruszonkę można wykorzystać również do deserów. Tarta(...)Nadzienie 250 g rabarbaru 200 g truskawek 50 g cukru Krem mascarpone 200 g mascarpone 200 ml śmietanki 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kokosowego likieru Kruszonka resztki spodu 2 łyżki owsianych płatków 2 łyżki cukru Zacznij od kruchego ciasta. Zimne masło pokrój w kostkę. Umieść w malakserze z mąką i cukrem. Miksuj aż utworzy się

codojedzenia
Likier mleczny migdał 93

niezwykle prosty przepis na domowy likier, do którego potrzebujemy tylko dwóch składników. A że u mnie w barku amaretto stoi już naprawdę bardzo długo, to postanowiłam coś z niego zrobić.Efekt końcowy - rewelacja! Naprawdę pyszny 😁 Składniki: 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego 1/2 szklanki likieru amaretto Sposób wykonania: 1. Do butelki przelać mleko oraz alkohol. Zakręcić butelkę i mocno potrząsać(...)składnik się dobrze połączyły. 2. Gotowy likier można podawać od razu, choć moim zdaniem smakuje lepiej, gdy trochę postoi. Trzymam go w lodówce.  Na zdrowie! Źródło: Czerwień i błękit

Kuchnia domowa Ani
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym 85

zbliżony do domowego batonika Snickers , jako że mój mąż uwielbia te batoniki. Czy dobrze trafiłam w gust, to się dopiero okaże. Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu(...)połączenia składników i napuszenia się serka. 100 g orzechów umieścić w malakserze, posiekać na ok 3 mm kawałki. Do masy orzechowej dodać posiekane orzeszki, wymieszać. Nasączenie: 3/4 szklanki likieru kawowego, u mnie domowy Baileys 1/4 szklanki wody (wersja bezalkoholowa – 1 łyżka kawy rozpuszczanej lub Inki rozpuszczona w 1 szklance wrzątku, ostudzona do temperatury pokojowej) Likier wymieszać z wodą, odstawić

moj przepis na
Sernik kokosowy bez pieczenia 83

puszki mleka kokosowego, u mnie z Biedronki – NIE polecam 3/4 szklanki cukru pudru, można dodać więcej, do smaku. 200 g białej czekolady 3 łyżki żelatyny opcjonalnie 4 łyżki likieru amaretto i 6 łyżek likieru kokosowego lub Malibu, ja miałam tylko 2 łyżki Amaretto następnym razem dodam kokosowy likier). wiórki kokosowe do dekoracji owoce do dekoracji Wafelki rozkruszyć, dno tortownicy

moj przepis na
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym 70

zbliżony do domowego batonika Snickers , jako że mój mąż uwielbia te batoniki. Czy dobrze trafiłam w gust, to się dopiero okaże. Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu(...)połączenia składników i napuszenia się serka. 100 g orzechów umieścić w malakserze, posiekać na ok 3 mm kawałki. Do masy orzechowej dodać posiekane orzeszki, wymieszać. Nasączenie: 3/4 szklanki likieru kawowego, u mnie domowy Baileys 1/4 szklanki wody (wersja bezalkoholowa – 1 łyżka kawy rozpuszczanej lub Inki rozpuszczona w 1 szklance wrzątku, ostudzona do temperatury pokojowej) Likier wymieszać z wodą, odstawić

moj przepis na
Sernik kokosowy bez pieczenia 78

puszki mleka kokosowego, u mnie z Biedronki – NIE polecam 3/4 szklanki cukru pudru, można dodać więcej, do smaku. 200 g białej czekolady 3 łyżki żelatyny opcjonalnie 4 łyżki likieru amaretto i 6 łyżek likieru kokosowego lub Malibu, ja miałam tylko 2 łyżki Amaretto następnym razem dodam kokosowy likier). wiórki kokosowe do dekoracji owoce do dekoracji Wafelki rozkruszyć, dno tortownicy

moj przepis na
Ciasto czekoladowe z likierem czekoladowym 72

Idealne na każdą okazję ciasto czekoladowe z masą z likieru czekoladowego, wyśmienicie smakuje z filiżanką kawy w zimny dzień. Artykuł Ciasto czekoladowe z likierem czekoladowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Wesołe ciasto truskawkowe z kokosem i advocaatem 210

Wesołe ciasto truskawkowe z kokosem i advocaatem – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczne z kokosowym kremem, truskawkami i likierem. Wygląda i pachnie cudownie. Uważam, że nie jest trudne w przygotowaniu. Należy tylko pamiętać, aby składniki na krem miały temperaturę pokojową. Polecam! W przepisie na stronie jest ciut inna kolejność niż na filmie. Na stronie najpierw(...)pudru Krem kokosowy: 750ml mleka 90g cukru 40g mąki pszennej 70g mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 150g wiórków kokosowych 250g masła w temperaturze pokojowej 300ml likieru advocaat w temperaturze pokojowej Krem truskawkowy: 200g mrożonych truskawek 2-3 łyżki wody 1 galaretka truskawkowa 330ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: trochę startej, gorzkiej czekolady

Mała Cukierenka
Likier czekoladowo-piernikowy 63

wiedziałam, że likier czekoladowo-piernikowy wyjdzie taki dooobry. Naprawdę. Pewnie dlatego, że nie mam bani na punkcie słodyczy. Z drugiej strony dodałam gorzkiej czekolady, która sama w sobie jest ekstra. Zrobiłam ot tak, na próbę. Bardzo fajna próba. Ilość cukru pewnie dla kogoś będzie niewystarczająca. Dosypcie sobie ile chcecie, dla nas jest w sam raz. Właściwie to ze wszystkim proporcjami(...)razem ze śmietanką i cukrami. Do miski wlewamy czekoladę i mleko, dosypujemy przyprawę do piernika, mieszamy. Do całości dolewamy bardzo powoli spirytus, jednocześnie cały czas mieszając. Wkładamy do lodówki. Likier jest dość gęsty, przed podaniem polecam go wyciągnąć z lodówki paręnaście minut wcześniej. Właściwie nie wiem czy jest potrzeba trzymania go w lodówce, pewnie nie. Przetestuję to z małą butelczyną

Kardamonovy
TORCIK KORMOS - grecki blok czekoladowy 77

czekoladowy SKŁADNIKI: Mieszanka: orzechy laskowe (200 g) cukier (100 g) gorzka czekolada (200 g) śmietanka kremówka 36% (150 ml) masło o temperaturze pokojowej (250 g) cukier puder (100 g) likier śmietankowy typu baileys  (5 łyżek) kakao (50 g) ciastka kruche (270 g) Polewa: czekolada mleczna (200 g) śmietanka kremówka (150 ml) Dodatkowo: orzechy włoskie (opcjonalnie do dekoracji) Potrzebne gadżety(...)pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i kakao. Gdy składniki się połączą dodajemy ostudzoną gorzką czekoladę, którą wcześniej przygotowaliśmy. Dodajemy ciasteczka, łamiąc je na pół (muszą być duże kawałki). Wlewamy likier śmietankowy i wsypujemy posiekane orzechy laskowe. Wszystko mieszamy aż składniki się połączą i przekładamy mieszankę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki na czas przygotowań

RITA food channel
Sernik czekoladowy i galaretka z procentami 68

moje ulubione ciasto, w związku z tym, nie mogło go zabraknąć w moje 48 urodziny. Ponieważ sernik jest bardzo czekoladowy, dla lekkiego kontrastu lekko kwaśna galaretka z mandarynek i likieru pomarańczowego. Ponieważ mieszkam na zielonej wyspie, nie mogło też zabraknąć Irish Whiskey . Na zakończenie, chciałbym podziękować za życzenie, jeśli takowe będą 😊 i życzę Ci smacznego i na zdrowie(...)miękkie masła 200 g płatków migdałowych Cukier według uznania Galaretka z procentami 5-7 obranych mandarynek 200-250 ml wody Cukier według uznania 12 g żelatyny 350 ml likieru Triple Sec Jak zrobić sernik czekoladowy Ciastka włóż do robota kuchennego wraz z płatkami migdałowymi i zrób z nich proszek, po prostu je zmiksuj. Dodaj masło, wymieszaj i przełóż do formy

RafalCook
TORT MALAKOFF 81

delikatny i dobrze wyważony pod względem słodyczy. ________________________________________________  SKŁADNIKI 200 g (20 sztuk) podłużnych biszkoptów NASĄCZENIE 150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy (można użyć słodkiego białego wina) 50 ml likieru pomarańczowego, np. cointreau lub rumu KREM 500 ml mleka   2 łyżki cukru 2 żółtka 2 pełne łyżki mąki pszennej 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki likieru pomarańczowego(...)minut, aż powstanie jasny, lekki krem.  Cały czas miksując, łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń, kolejną porcję dodając, gdy poprzednia połączy się z masą. Na koniec dolewamy likier i krótko miksujemy. PRZEŁOŻENIE Spód tortownicy o średnicy 20-21 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz, wypuszczając papier na zewnątrz. Składniki ponczu mieszamy w szklance i wylewamy na półmisek

cool and minty
Tort czekoladowo-makowy z wiśniami 212

budyniowo-maślany: 300 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego ( na 500 ml mleka ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 160 g masła, w temperaturze pokojowej opcjonalnie - 1 łyżka likieru kawowego, ajerkoniaku lub wódki Wiśnie w galaretce: 350 g wiśni mrożonych 1 opakowanie galaretki wiśniowej ( na 500 ml wody ) + 250 ml wody Nasączenie: 30 ml wody 30 ml soku(...)cytryny ( około 1/2 średniej wielkości cytryny ) 30 ml likieru kawowego lub wódki, może być również likier Amaretto, a w wersji bezalkoholowej - mocna herbata Dodatkowo: 200 g konfitury wiśniowej ( u mnie konfitura domowej roboty ) Wykonanie: Ciasto kruche: Mąkę pszenną, cukier puder oraz proszek do pieczenia wymieszać. Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną

Opowieści z piekarnika
Pralinki kokosowe z nutką likieru o smaku słonego karmelu 80

Pralinki kokosowe z nutką likieru o smaku słonego karmelu to uczta dla zmysłów. Rozpływają się w ustach i są obłędne w smaku. Bardzo szybkie w wykonaniu. Zróbcie na niedzielny podwieczorek :) Miłej niedzieli :)   Potrzebujemy: Na pralinki: 20 dag wiórek kokosowych 4 łyżki cukru 1 szklanka mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek likieru krupnik słony karmel   Dodatkowo: 2 łyżki(...)ziemniaczaną. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem, następnie wsypujemy suche składniki i zagotowujemy mieszając, jak masa zgęstnie zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Do lekko przestudzonej masy kokosowej wlewamy likier, mieszamy i formujemy kulki. 2. Następnie uformowane kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przekładamy do woreczka z odciętym rożkiem i dekorujemy nasze pralinki. Przed podaniem chłodzimy

Izabelawkuchni
TORT NALEŚNIKOWY PODWÓJNIE CZEKOLADOWY 72

Naleśniki jadamy pod różna postacią. Na słodko, na słono. Te klasyczne a także amerykańskie czy japońskie. Tym razem jest to tort naleśnikowy dla osób dorosłych ponieważ jest w nich likier. Można go oczywiście ominąć i przygotować dla dzieci taki torcik. Składniki: NALEŚNIKI: 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli likier słony(...)czekoladowe śliwki posiekane orzechy włoskie czekoladki   Przygotowujemy naleśniki: Mąkę, mleko, wodę gazowaną, jajko i szczyptę soli mieszamy na gładką masę. dzielimy masę na 2 części. do jednej dodajemy likier a do drugiej kakao.   Smażymy naleśniki. Po wystudzeniu przekładamy naleśniki ganache czekoladowym i orzechami tak aby postał torcik. Na wierzchu wykładamy ganache czekoladowe oraz śliwki, orzechy oraz czekoladki

Kuchnia w oparach