szklanka cukru pudru (lub wg własnego uznania ) 2 żółtka 4,5 łyżeczki żelatyny 2 opakowania biszkoptów dużych 1 opakowanie kakaowych herbarników (150g) 3 filiżanki zaparzonej mocnej kawy 5 łyżek likieru amaretto 1/2 łyżeczki olejku waniliowego (użyłam Dr Oeatker) kakao Wykonanie Kakaowe herbatniki umieszczamy w blenderze, rozdrabniamy na piasek. Tortownicę (24cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy rozdrobnione ciasteczka. Polewamy je kilkoma(...)Twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy mascarpone, cukier, olejek waniliowy. Miksujemy na średnich obrotach. Dodajemy żółtka ze sparzonych wcześniej wrzątkiem jajek. Miksujemy do połączenia się składników. Teraz czas na likier. Cieniutką strużką wlewamy likier do masy. Miksujemy wolno. Żelatynę moczymy w 4 łyżkach mleka w małym garnuszku. Gdy spęcznieje, podgrzewamy do rozpuszczenia się. Cały czas mieszamy. Nie gotujemy! Studzimy, mieszając
Raj dla Podniebieniatokaju Węgrzy produkują również cenione wina czerwone (jako choćby kadarka czy egri bikaver). Unicum Skoro wywołaliśmy już temat napitków, nie sposób nie wspomnieć o jeszcze jednym szczególnym trunku. Ziołowy likier unicum został stworzony przez nadwornego medyka cesarza Józefa II. Rodzina twórcy likieru produkowała go do II wojny światowej, kiedy to była zmuszona wyemigrować. Próby stworzenia unicum na nowo przez nowe(...)komunistyczne władze kraju spełzły na niczym. Likier powrócił dopiero w 1989 r., kiedy to potomek jego twórców odkupił fabrykę i przywrócił oryginalną recepturę. Współcześnie unicum można dostać bez problemu także w Polsce, natomiast receptura jest ściśle tajna i wiadomo tylko tyle, że w produkcji wykorzystuje się ok. 40 roślin rosnących na Nizinie Panońskiej. Artykuł 10 rzeczy, których trzeba spróbować
ProstePesto.plczasu. Chciałam, aby kolor i smak śmietankowca w pełni zdradzał, że jest w nim mango. Śmietanowiec to deser bez pieczenia . Na spód wykorzystałam podłużne biszkopty, które namoczyłam w kokosowym likierze. Oczywiście spód do ciasta jest kwestią smaku. Można równie dobrze upiec biszkopt lub wykorzystać pokruszone ciastka digestive. Śmietankowiec z mango i marakui 10 – 12 porcji, okrągła forma o średnicy(...)mnie mrożone 4 owoce marakui 1 łyżka soku z cytryny 180 g cukru 9 listków żelatyny 400 ml śmietanki kremówki, 36% około 20 podłużnych biszkoptów 100 ml kokosowego likieru Malibu kolorowe jajeczka do dekoracji Sos malinowy 500 g malin 150 g cukru Zalać żelatynę zimną wodą i moczyć przez 30 minut. Rozmrożone mango umieścić w garnku. Dodać miąższ marakui
codojedzeniaZdecydowanie mocny drink. Whisky jest bardzo wyczuwalna, podkreślona smakiem likieru Triple Sec (u mnie Cointreau) i niewielką ilością soku pomarańczowego. To zdecydowanie nie moje klimaty, ale mąż był zachwycony. Zawsze pijał czystą whisky, a teraz lubi wypić sobie również opcję zmieszaną. Polecam miłośnikom mocnych drinków. Na 1 szklankę drinkową. SKŁADNIKI 50 ml whisky 20 ml likieru Triple Sec (np. Cointreau(...)soku pomarańczowego kostki lodu WYKONANIE Do szklanki drinkowej wrzucić kostki lodu, wlać whisky, likier i sok pomarańczowy. Wymieszać mieszadełkiem lub łyżeczką i podawać. Całość można również wymieszać w shakerze do drinków
Passions hobbies lifeszklanka cukru pudru (lub wg własnego uznania ) 2 żółtka 4,5 łyżeczki żelatyny 2 opakowania biszkoptów dużych 1 opakowanie kakaowych herbarników (150g) 3 filiżanki zaparzonej mocnej kawy 5 łyżek likieru amaretto 1/2 łyżeczki olejku waniliowego (użyłam Dr Oeatker) kakao Wykonanie Kakaowe herbatniki umieszczamy w blenderze, rozdrabniamy na piasek. Tortownicę (24cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy rozdrobnione ciasteczka. Polewamy je kilkoma(...)Twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy mascarpone, cukier, olejek waniliowy. Miksujemy na średnich obrotach. Dodajemy żółtka ze sparzonych wcześniej wrzątkiem jajek. Miksujemy do połączenia się składników. Teraz czas na likier. Cieniutką strużką wlewamy likier do masy. Miksujemy wolno. Żelatynę moczymy w 4 łyżkach mleka w małym garnuszku. Gdy spęcznieje, podgrzewamy do rozpuszczenia się. Cały czas mieszamy. Nie gotujemy! Studzimy, mieszając
Raj dla Podniebieniajest wilgotny, aromatyczny, bogaty, smaczny. W przygotowaniu jest prosty i szybki. Upieczone ciasto jest wilgotne, mokre, więc dodatkowo tortu już nie nasączałam. Dla aromatu można troszkę blaty ciasta skropić likierem. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony zjemto.blog ). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosty tort(...)aromatu migdałowego Krem: 500g schłodzonego serka mascarpone 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 4-5 łyżek cukru pudru (dosłodzić do smaku) 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorącej wody 40ml likieru migdałowego lub kawowego lub orzechowego (można pominąć) 1 fix do śmietany Dodatkowo: kakao do posypania połówki orzechów do ozdoby Ciasto: 1. Żółtka przełożyć do miski i ubić mikserem na jasny
Mała CukierenkaLubię takie kremowe likiery szczególnie zimową porą. Zawsze przygotowuję tego typu alkohol na świąteczny stół. Można go przygotować bez żadnego trudu. Wychodzi gęsty i kremowy. Składniki (na 1 litr likieru): 100 ml spirytusu 96% 250 ml whiskey 40% 1 puszka masy kajmakowej (u mnie 510 g) 200 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki kawy rozpuszczanej + 3 łyżki wrzątku cukier(...)Przestudzić. Dodać spirytus, whiskey, śmietankę i kawę rozpuszczoną w wrzątku i przestudzoną. Wszystko dokładnie połączyć za pomocą rózgi. Jeśli jest mało słodki, należy dodać do smaku cukru pudru. 2. Likier przecedzić przez sitko, przelać do butelek. Przechować w lodówce przez tydzień do przegryzienia. Na zdrowie! Źródło: niebonatalerzu.pl A poniżej inne pomysły na kremowe świąteczne likierki ;-) Kliknięcie na zdjęcie spowoduje
Kuchnia domowa Animąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 120g cukru 1 łyżka oleju 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego do nasączenia blatów: mocna herbata z sokiem z cytryny, likier orzechowy lub gruszkowy, woda z sokiem z cytryny (wg uznania) Mąkę pszenną, mielone orzechy, proszek i mąkę ziemniaczaną przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dosypywać(...)gruszek od razu zdjąć z maty, ułożyć na kratce lub na innej silikonowej macie do wystudzenia i zastygnięcia. Składanie tortu: Jeden blat ciasta ułożyć w tortownicy, nasączyć likierem lub mocną herbatą, zapiąć obręcz. Na ciasto wyłożyć 1/3 śmietankowego kremu i kawałki gruszek, przykryć drugim blatem, również nasączyć. Wyłożyć połowę czekoladowego kremu i zrobić z kremu niewysoki rant, położyć
Obiad gotowyprostu pyszny. Bardzo polecam! Składniki: Spód brownie: 150 g gorzkiej czekolady 125 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki zmielonych migdałów 3 łyżki likieru Amaretto szczypta soli Warstwa malinowa: 350 g malin 1 galaretka malinowa 1 szklanka wody Mus czekoladowy z tofu: 1 kg silken tofu (jedwabistego) 550 g gorzkiej czekolady 1 i 1/2 szklanki(...)cukru trzcinowego 1/2 szklanki mleka sojowego 1/2 szklanki masła orzechowego 4 łyżki likieru Amaretto Dodatkowo: maliny starta czekolada Przygotowanie: Spód brownie: W rondelku roztopić masło, wyłączyć gaz i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzić. Jajka zmiksować z cukrem, ale tylko do połączenia składników. Dodać mąkę, sól, mielone migdały i wymieszać. Następnie wlać likier Amaretto, roztopioną czekoladę
Oryginalny smakjeszcze potrzeba, krótkiej chwili, ale tylko na pobyt składników w lodówce, bo samo przygotowanie, zajmuje chwilę 😉. W całych Włoszech można znaleźć różne odmiany Crema di caffè z lodami, czy likierami, jak też bardziej gęstych lub bardziej płynnych. Deser kawowy idealnie sprawdzi się latem lub jako deser po pysznej kolacji, we włoskiej restauracji, na przykład…ale o tym to kiedy(...)Białko – ❌ Węglowodany – ❌ Tłuszcze – ❌ Przede wszystkim musimy przygotować składniki Gęsta, tłusta śmietana – 250 ml Cukier puder – 50 gram Espresso – 2 filiżanki Dodatki ⤵️ Lody waniliowe Likier kawowy Kakao gorzkie Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić deser kawowy Po pierwsze zrób espresso. Trzeba je dobrze wystudzić, najlepiej kiedy przestygnie schować je do lodówki
RafalCook