likier - 5379 przepisów (strona:66/359)

Truskawkowe tiramisu 44

Krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru   Poncz:   350 ml mocnej słodzonej  kawy espresso 100   ml likieru amaretto lub rumu   Mus truskawkowy: 350 g świeżych truskawek 1 łyżka cukru 100 ml   wody 1 galaretka truskawkowa   Dodatkowo: Ciemne kakao do oprószenia   Sposób przygotowania: Poncz(...)Zaparzoną i ostudzoną kawę wymieszać z likierem amaretto lub rumem. Odstawić. Przygotować truskawkowy mus: Obrane z szypułek truskawki pokroić wsypać do rondelka dodać cukier i wlać wodę, gotować do momentu aż się rozpadną, zmiksować blenderem na mus. Do gorącej masy wsypać suchą galaretkę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia. Przygotować krem: Żółtka jaj połączyć z cukrem pudrem i utrzeć

Wanilia i Kardamon
Sernik tiramisu bez pieczenia 36

szklanka cukru pudru (lub wg własnego uznania ) 2 żółtka 4,5 łyżeczki żelatyny 2 opakowania biszkoptów dużych 1 opakowanie kakaowych herbarników (150g) 3 filiżanki zaparzonej mocnej kawy 5 łyżek likieru amaretto 1/2 łyżeczki olejku waniliowego (użyłam Dr Oeatker) kakao Wykonanie Kakaowe herbatniki umieszczamy w blenderze, rozdrabniamy na piasek. Tortownicę (24cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy rozdrobnione ciasteczka. Polewamy je kilkoma(...)Twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy mascarpone, cukier, olejek waniliowy. Miksujemy na średnich obrotach. Dodajemy żółtka ze sparzonych wcześniej wrzątkiem jajek. Miksujemy do połączenia się składników. Teraz czas na likier. Cieniutką strużką wlewamy likier do masy. Miksujemy wolno. Żelatynę moczymy w 4 łyżkach mleka w małym garnuszku. Gdy spęcznieje, podgrzewamy do rozpuszczenia się. Cały czas mieszamy. Nie gotujemy! Studzimy, mieszając

Raj dla Podniebienia
10 rzeczy, których trzeba spróbować na Węgrzech 58

tokaju Węgrzy produkują również cenione wina czerwone (jako choćby kadarka czy egri bikaver). Unicum Skoro wywołaliśmy już temat napitków, nie sposób nie wspomnieć o jeszcze jednym szczególnym trunku. Ziołowy likier unicum został stworzony przez nadwornego medyka cesarza Józefa II. Rodzina twórcy likieru produkowała go do II wojny światowej, kiedy to była zmuszona wyemigrować. Próby stworzenia unicum na nowo przez nowe(...)komunistyczne władze kraju spełzły na niczym. Likier powrócił dopiero w 1989 r., kiedy to potomek jego twórców odkupił fabrykę i przywrócił oryginalną recepturę. Współcześnie unicum można dostać bez problemu także w Polsce, natomiast receptura jest ściśle tajna i wiadomo tylko tyle, że w produkcji wykorzystuje się ok. 40 roślin rosnących na Nizinie Panońskiej. Artykuł 10 rzeczy, których trzeba spróbować

ProstePesto.pl
Wielkanocny deser bez pieczenia 104

czasu. Chciałam, aby kolor i smak śmietankowca w pełni zdradzał, że jest w nim mango. Śmietanowiec to deser bez pieczenia . Na spód wykorzystałam podłużne biszkopty, które namoczyłam w kokosowym likierze. Oczywiście spód do ciasta jest kwestią smaku. Można równie dobrze upiec biszkopt lub wykorzystać pokruszone ciastka digestive. Śmietankowiec z mango i marakui 10 – 12 porcji, okrągła forma o średnicy(...)mnie mrożone 4 owoce marakui 1 łyżka soku z cytryny 180 g cukru 9 listków żelatyny 400 ml śmietanki kremówki, 36% około 20 podłużnych biszkoptów 100 ml kokosowego likieru Malibu kolorowe jajeczka do dekoracji Sos malinowy 500 g malin 150 g cukru Zalać żelatynę zimną wodą i moczyć przez 30 minut. Rozmrożone mango umieścić w garnku. Dodać miąższ marakui

codojedzenia
Drink Mithering Bastard 72

Zdecydowanie mocny drink. Whisky jest bardzo wyczuwalna, podkreślona smakiem likieru Triple Sec (u mnie Cointreau) i niewielką ilością soku pomarańczowego. To zdecydowanie nie moje klimaty, ale mąż był zachwycony. Zawsze pijał czystą whisky, a teraz lubi wypić sobie również opcję zmieszaną. Polecam miłośnikom mocnych drinków. Na 1 szklankę drinkową. SKŁADNIKI 50 ml whisky 20 ml likieru Triple Sec (np. Cointreau(...)soku pomarańczowego kostki lodu WYKONANIE Do szklanki drinkowej wrzucić kostki lodu, wlać whisky, likier i sok pomarańczowy. Wymieszać mieszadełkiem lub łyżeczką i podawać. Całość można również wymieszać w shakerze do drinków

Passions hobbies life
Sernik tiramisu bez pieczenia 44

szklanka cukru pudru (lub wg własnego uznania ) 2 żółtka 4,5 łyżeczki żelatyny 2 opakowania biszkoptów dużych 1 opakowanie kakaowych herbarników (150g) 3 filiżanki zaparzonej mocnej kawy 5 łyżek likieru amaretto 1/2 łyżeczki olejku waniliowego (użyłam Dr Oeatker) kakao Wykonanie Kakaowe herbatniki umieszczamy w blenderze, rozdrabniamy na piasek. Tortownicę (24cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy rozdrobnione ciasteczka. Polewamy je kilkoma(...)Twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy mascarpone, cukier, olejek waniliowy. Miksujemy na średnich obrotach. Dodajemy żółtka ze sparzonych wcześniej wrzątkiem jajek. Miksujemy do połączenia się składników. Teraz czas na likier. Cieniutką strużką wlewamy likier do masy. Miksujemy wolno. Żelatynę moczymy w 4 łyżkach mleka w małym garnuszku. Gdy spęcznieje, podgrzewamy do rozpuszczenia się. Cały czas mieszamy. Nie gotujemy! Studzimy, mieszając

Raj dla Podniebienia
Prosty tort makowy z gotowej masy makowej z orzechami 71

jest wilgotny, aromatyczny, bogaty, smaczny. W przygotowaniu jest prosty i szybki. Upieczone ciasto jest wilgotne, mokre, więc dodatkowo tortu już nie nasączałam. Dla aromatu można troszkę blaty ciasta skropić likierem. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony zjemto.blog ). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosty tort(...)aromatu migdałowego Krem: 500g schłodzonego serka mascarpone 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 4-5 łyżek cukru pudru (dosłodzić do smaku) 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorącej wody 40ml likieru migdałowego lub kawowego lub orzechowego (można pominąć) 1 fix do śmietany Dodatkowo: kakao do posypania połówki orzechów do ozdoby Ciasto: 1. Żółtka przełożyć do miski i ubić mikserem na jasny

Mała Cukierenka
Domowy baileys 80

Lubię takie kremowe likiery szczególnie zimową porą. Zawsze przygotowuję tego typu alkohol na świąteczny stół. Można go przygotować bez żadnego trudu. Wychodzi gęsty i kremowy.   Składniki (na 1 litr likieru): 100 ml spirytusu 96% 250 ml whiskey 40% 1 puszka masy kajmakowej (u mnie 510 g) 200 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki kawy rozpuszczanej + 3 łyżki wrzątku cukier(...)Przestudzić. Dodać spirytus, whiskey, śmietankę i kawę rozpuszczoną w wrzątku i przestudzoną. Wszystko dokładnie połączyć za pomocą rózgi. Jeśli jest mało słodki, należy dodać do smaku cukru pudru. 2. Likier przecedzić przez sitko, przelać do butelek. Przechować w lodówce przez tydzień do przegryzienia. Na zdrowie! Źródło: niebonatalerzu.pl   A poniżej inne pomysły na kremowe świąteczne likierki ;-) Kliknięcie na zdjęcie spowoduje

Kuchnia domowa Ani
Tort orzechowo-gruszkowy 57

mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 120g cukru 1 łyżka oleju 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego do nasączenia blatów: mocna herbata z sokiem z cytryny, likier orzechowy lub gruszkowy, woda z sokiem z cytryny (wg uznania) Mąkę pszenną, mielone orzechy, proszek i mąkę ziemniaczaną przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dosypywać(...)gruszek od razu zdjąć z maty, ułożyć na kratce lub na innej silikonowej macie do wystudzenia i zastygnięcia.    Składanie tortu: Jeden blat ciasta ułożyć w tortownicy, nasączyć likierem lub mocną herbatą, zapiąć obręcz. Na ciasto wyłożyć 1/3 śmietankowego kremu i kawałki gruszek, przykryć drugim blatem, również nasączyć. Wyłożyć połowę czekoladowego kremu i zrobić z kremu niewysoki rant, położyć

Obiad gotowy
Brownie z musem czekoladowym z tofu i malinami 61

prostu pyszny. Bardzo polecam! Składniki: Spód brownie: 150 g gorzkiej czekolady 125 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki zmielonych migdałów 3 łyżki likieru Amaretto szczypta soli Warstwa malinowa: 350 g malin 1 galaretka malinowa 1 szklanka wody Mus czekoladowy z tofu: 1 kg silken tofu (jedwabistego) 550 g gorzkiej czekolady 1 i 1/2 szklanki(...)cukru trzcinowego 1/2 szklanki mleka sojowego 1/2 szklanki masła orzechowego 4 łyżki likieru Amaretto Dodatkowo: maliny starta czekolada Przygotowanie: Spód brownie: W rondelku roztopić masło, wyłączyć gaz i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzić. Jajka zmiksować z cukrem, ale tylko do połączenia składników. Dodać mąkę, sól, mielone migdały i wymieszać. Następnie wlać likier Amaretto, roztopioną czekoladę

Oryginalny smak