likier - 5379 przepisów (strona:57/359)

Babeczki do święconki lukrowane. Sernik "pokoleniowy". Życzenia. 167

lodówce. Żelatyna tężeje. W kuchni ruch. Pisanek koszyk stoi na stole, pachnie zielona rzeżucha. Para z żelazka bucha - prasuje się śnieżnobiały obrus. Dzieciaki kleją kartki, wyjadają z miseczki resztki lukru, podkradają jajka. Wielkanoc, już niedługo, już prawie! Cierpliwie czeka za rogiem, kuka i wychyla się, sprawdzając jak daleko z przygotowaniami. Okna błyszczące? Mieszkanie pachnące? Gotowi już wszyscy? Nie? Poczeka(...)już przestępuje z nogi na nogę. BABECZKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I CYTRYNOWYM LUKREM. (autorskie? po części;) 200ml mleka 80g cukru 150ml oleju 2 jajka sok z 1/2 cyryny szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia płatki czekoladowe cukier puder odrobina soku z cytryny posypka czekoladowa Cukier utarłam z jajkami, dolałam oleju. Przesiałam mąkę z proszkiem i dodałam do płynnych składników

W kuchni Karmel-itki
PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 257

pszenna, że znów coś przemycam w składzie. A to po prostu sok, jaki jabłka puszczą podczas pieczenia, zmienia jego strukturę, nawilża i nadaje smaku. I oczywiście, nie mogło zabraknąć lukru. Placek z jabłkami, właśnie taki jak ten, bez lukrowego zwieńczenia nie ma racji bytu. PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. / źródło:  Moje Smaki Życia, nr 10/2013 / na blaszkę 25x20(...)szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g margaryny ekstrakt waniliowy 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu tłuszcz + bułka tarta do formy lukier: 2/3 szklanki cukru pudru zimna woda  Jabłka obieram ze skórki, kroję w ćwiartki, skrapiam sokiem z cytryny, aby nie sczerniały i odstawiam. Do miski przesiewam mąkę wraz z proszkiem. Dodaję

W kuchni Karmel-itki
#SŁODKI EKSPRES. JABŁECZNIK. 241

ucieka! JABŁECZNIK NA HERBATNIKACH. /własny;/ na blaszkę małą, 20x20 cm 4 - 5 paczek herbatników petitków  1,5 - 2 kg jabłek*** szklanka cukru brązowego 3 galaretki agrestowe cynamon lukier: cukier puder sok z cytryny Blaszkę wykładam folią aluminiową lub spożywczą,  na dnie układam ciasno, dość dokładnie zakrywając przerwy herbatniki.   Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę(...)wygładzam wierzch i przykrywam drugą warstwą petitków.  Przyciskam, zostawiam w lodówce na min 2h do całkowitego stężenia.  Z cukru pudru i soku z cytryny ucieram baardzo gęsty lukier, który nastepnie rozsmarowuję na powierzchni. Może to nastąpić zaraz po przykryciu jabłek ciastkami, zmniejszy się wtedy czas oczekiwania o moment twardnienia lukru. Kroję ostrym nożem, kiedy lukier jest już całkiem

W kuchni Karmel-itki
Babka piaskowa, cytrynowa 345

Kuchni polskiej" (wyd. 1983 r.). Babka jest bardzo smaczna, pulchna, maślana i cytrynowa. Na taką właśnie miałam ochotę. Wg uznania można dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową. Babkę polałam lukrem z dodatkiem soku z cytryny a całość ozdobiłam skórką pomarańczową. Najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy ciasto rozsypuje się w ustach jak piasek. :) Serdecznie polecam! Babka piaskowa, cytrynowa PRZEPIS (żródło: Kuchnia polska(...)zsiadłego mleka (użyłam śmietany) 50-100 g zmielonych migdałów lub orzechów (opcjonalnie, ja pominęłam) 1/4 łyżeczki sody kilka kropel aromatu migdałowego/waniliowego (dodatkowo dodałam, nie było w przepisie) Lukier ok. 3/4 szkl. cukru pudru odrobina wrzątku 2-3 łyżki soku z cytryny    Przygotowanie Ciasto. Obie mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypać skórkę pomarańczową. Wymieszać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pierniczki bożonarodzeniowe 175

się od komputerów , aby zaznać tej przyjemności ;). Przygotowanie ciasta jest proste i już na drugi dzień można się brać za ich pieczenie. Pierniczki po upieczeniu twardnieją , ale po udekorowaniu lukrem miękną i są bardzo pyszne . Składniki: 500 g mąki  1 i 1/2 szkl. miodu ( ok. 1,5 słoiczka średniego ) 1 szkl. cukru pudru 3/4 kostki masła 1 opakowanie przyprawy(...)ładnie daję się rozwałkować i formować w różne wzorki. Pieczemy ok. 8-10 minut w temp. 180 C ( wyjmujemy z piekarnika , kiedy nabiorą złocisto brązowego koloru) Na koniec malujemy lukrem ( przepis na lukier klik) . Możemy lukier zabarwić naturalnie (np. szafran- żółty, sok ze szpinaku  zielony) Ja użyłam barwników spożywczych

Słodkości i nie tylko
Tiramisu 224

Klasyk wśród deserów. Ponadczasowy i idealny na każdą okazję.   Składniki: 150 ml zaparzonej mocnej kawy (najlepiej typu espresso) 1/4 szklanki likieru Amaretto( lb inny alkohol np.  brandy, rum, żubrówka,itp.) 2 łyżki likieru kawowego 4 żółtka ( w temp. pokojowej) 4 łyżki cukru 250g mascarpone (schłodzone) 100g podłużnych biszkoptów kakao do posypaniu lub kawa Zaparzamy mocną kawę np. podwójne(...)espresso. Kawę przelewamy do głębokiego talerza i mieszamy z likierami. Ostudzamy do temperatury pokojowej. Do miski wkładamy żółtka i cukier. Ubijamy mikserem na dużych obrotach na puszystą, gęstą i jasną masę przez około 8minut. ( musi być dość sztywna- tworzymy kogel mogel) W drugiej misce ubijamy zimne mascarpone na sztywno przez ok. 2-3 min na średnich obrotach miksera. Na koniec

Pudełko rozmaitości
Ciasteczka migdałowe 11

Share Pinterest Print Ciasteczka migdałowe z dodatkiem likieru Amaretto to słodkości, które zachwycają smakiem i są bardzo proste do wykonania. Idealne na podwieczorek do kawy lub herbaty i umilenie sobie popołudnia. Zaraz po upieczeniu ciasteczka są kruche, ale po ostygnięciu stają się miękkie. Polecam! Ciasteczka migdałowe Składniki na ciasteczka migdałowe: 2 szklanki zmielonych migdałów 1 szklanka mąki 180 g masła(...)szklanka cukru pudru 2 łyżki likieru Amaretto 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Do miski przesiać mąkę. Dodać zmielone migdały, jajko, masło, proszek do pieczenia i cukier puder. Masło posiekać nożem na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie zagnieść elastyczne ciasto, wlać likier Amaretto i ponownie zagnieść. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Oryginalny smak
Deser Amaretto 21

minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu biszkopt kruszę. Wskazówka: ten etap możecie pominąć i skorzystać z kakaowych herbatników Składniki na krem Amaretto: 2 łyżeczki żelatyny 50 ml likieru Amaretto 60 g masła 5 jajek 2/3 szklanki cukru 380 ml śmietanki 30% Dodatkowo: 2 garście prażonych płatków migdałów Siekana czekolada Przygotowanie: Żelatynę zalewam likierem, mieszam i odstawiam. Masło rozpuszczam w kąpieli(...)wodnej. Jajka ubijam z cukrem i likierem z żelatyną, a następnie dodaję powoli do rozpuszczonego masła. Całość podgrzewam w kąpieli wodnej, aż krem lekko zgęstnieje (trochę to trwa, trzeba być cierpliwym ). Masę odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Śmietankę ubijam na sztywno i dodaję masy amaretto, całość mieszam. (Wskazówka: czasami kremy przy łączeniu składników są „chimeryczne” i potrafią się zwarzyć. Nie wyrzucaj

Słodki sentyment
Likier Toffifee 27

Likier Toffifee – przepis, który zrobi na Tobie wrażenie! Idealnie sprawdzi się na babski wieczór, ale także jako własnoręcznie wykonany prezent! Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Likier Toffifee – Składniki:: 1 opakowanie Toffife The post Likier Toffifee appeared first on Kulinarne Przeboje

Kulinarne Przeboje
Trufle z migdałami i ajerkoniakiem 28

doskonale się tutaj sprawdziły. Oczywiście orzechy możecie posiekać sami, ale dobrze, by były dość drobno posiekane. Oprócz migdałów fajne będą też orzechy laskowe. Jeśli chcecie, możecie pominąć dodatek likieru, choć uważam, że nadaje on truflom tego wyjątkowego smaku. 120 g śmietanki 30% 1 szkl. mleka w proszku + ewentualnie dodatkowo 1-3 łyżki, gdyby masa wyszła zbyt rzadka 150 g białej(...)ajerkoniak/likier słony karmel Dodatkowo: po 50 g czekolady mlecznej i gorzkiej około 20 g czekolady białej Do szklanki wsypujemy posiekane orzechy/migdały. Zalewamy je, niemal do przykrycia, likierem jajecznym. Odstawiamy na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie ajerkoniak odlewamy. Do rondelka wlewamy śmietankę oraz przesiewamy mleko w proszku ( warto faktycznie je przesiać, aby zlikwidować ryzyko powstania grudek ). Całość podgrzewamy

Smaki Na Talerzu
Serniczek Tiramisu 331

waniliowego bez cukru (każdy po 40g) Wierzch: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 250g serka mascarpone 250ml śmietanki kremówki 30/36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 filiżanka mocnej kawy 25 ml likieru kawowego 2-3 łyżki gorzkiego kakao       *** Foremkę o wymiarach 26 x 26cm wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy herbatniki *** *** Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka(...)wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku i studzimy przy uchylonych drzwiczkach *** *** Przygotowujemy wierzchnią warstwę tiramisu. Zaparzamy kawę, dodajemy likier i odkładamy do wystudzenia. W misie miksera umieszczamy śmietankę oraz serek mascarpone, miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu, dosładzamy do smaku cukrem pudrem, mieszamy *** *** Biszkopty maczamy kolejno w kawie

Blog z Apetytem
Deser Amaretto 47

minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu biszkopt kruszę. Wskazówka: ten etap możecie pominąć i skorzystać z kakaowych herbatników Składniki na krem Amaretto: 2 łyżeczki żelatyny 50 ml likieru Amaretto 60 g masła 5 jajek 2/3 szklanki cukru 380 ml śmietanki 30% Dodatkowo: 2 garście prażonych płatków migdałów Siekana czekolada Przygotowanie: Żelatynę zalewam likierem, mieszam i odstawiam. Masło rozpuszczam w kąpieli(...)wodnej. Jajka ubijam z cukrem i likierem z żelatyną, a następnie dodaję powoli do rozpuszczonego masła. Całość podgrzewam w kąpieli wodnej, aż krem zgęstnieje. Masę odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Śmietankę ubijam na sztywno i dodaję masy amaretto, całość mieszam. (Wskazówka: czasami kremy przy łączeniu składników są „chimeryczne” i potrafią się zwarzyć. Nie wyrzucaj kremu, ponieważ łatwo można go uratować. Zwarzony

Słodki sentyment
Marokańskie cappuccino 32

zwróconymi w stronę plaży chłoniemy widok przed oczami. Tak niewiele potrzeba człowiekowi do szczęścia! Morza i błękitu nieba. Zamawiamy waniliowy koktajl i cappuccino. Z karty wybieram sobie cappuccino z likierem Bailey’s. Oparta o sofę patrzę przed siebie i małymi łykami popijam przepyszną kawę. Marokańskie cappuccino. Jestem szczęśliwa. W tym miejscu i w tym momencie. Szczęśliwa jest tutaj także(...)wzgórza podziwiać urocze zachody słońca. Składniki na filiżankę marokańskiego cappuccino (pod taką nazwą figurował w karcie ten napój) 2 porcje espresso 1/3 szklanki lekko spienionego mleka 2 łyżeczki likieru Bailey’s Na spód filiżanki ( w Maroku podają w literatce) nalewamy likier. Spieniamy mleko dowolnym sposobem, wlewamy zaparzone espresso. Mieszamy i cieszymy się wspaniałym aromatem pysznej kawy. Tato, niech

Raj dla Podniebienia
Marokańskie cappuccino 34

zwróconymi w stronę plaży chłoniemy widok przed oczami. Tak niewiele potrzeba człowiekowi do szczęścia! Morza i błękitu nieba. Zamawiamy waniliowy koktajl i cappuccino. Z karty wybieram sobie cappuccino z likierem Bailey’s. Oparta o sofę patrzę przed siebie i małymi łykami popijam przepyszną kawę. Marokańskie cappuccino. Jestem szczęśliwa. W tym miejscu i w tym momencie. Szczęśliwa jest tutaj także(...)wzgórza podziwiać urocze zachody słońca. Składniki na filiżankę marokańskiego cappuccino (pod taką nazwą figurował w karcie ten napój) 2 porcje espresso 1/3 szklanki lekko spienionego mleka 2 łyżeczki likieru Bailey’s Na spód filiżanki ( w Maroku podają w literatce) nalewamy likier. Spieniamy mleko dowolnym sposobem, wlewamy zaparzone espresso. Mieszamy i cieszymy się wspaniałym aromatem pysznej kawy. Tato, niech

Raj dla Podniebienia
Trufle czekoladowo – migdałowe 62

Trufle czekoladowo – migdałowe z serka mascarpone, czekolady, mielonych migdałów i likieru Amaretto. Przepyszne małe kuleczki na osłodę dnia Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 200 g serka mascarpone 1 szklanka zmielonych migdałów 4 – 5 łyżek cukru pudru 5 łyżek likieru Amaretto Dodatkowo: kakao do obtoczenia Przygotowanie: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do miseczki przełożyć serek mascarpone. Dodać roztopioną czekoladę(...)zmielone migdały, cukier puder i likier Amaretto. Dokładnie wszystko wymieszać. Wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, aż masa mocno zgęstnieje i będzie z niej można formować kulki. Następnie wyjąć i za pomocą łyżeczki nabierać masę, formować trufle i obtaczać w kakao. Gotowe trufle przechowywać w lodówce. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Trufle czekoladowe

Oryginalny smak