żółtkiem utartym na parze. Bezpieczniej ;) Składniki na około 12 sztuk: 120 g zmielonych lub bardzo drobno posiekanych dowolnych orzechów , 1 żółtko , 2/3 szklanki cukru pudru , ok. 30 ml likieru amaretto . dodatkowo: kruche ciasteczka lub suche wafle . Żółtko (dokładnie oddzielone od białka) utrzeć w kąpieli wodnej (na parze) z połową cukru. Żółtko musi się zaparzyć, podobnie jak robi się(...)kremów. Orzechy dokładnie połączyć z żółtkiem, resztą cukru i likierem. Powinna wyjść dość zbita masa. Odstawić na przynajmniej pół godziny, żeby masa "przegryzła się". Masą wypełniać foremki, można robić to za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. źródło zdjęcia: sklep MyKitchen.pl Po wyjęciu z foremek, ule wstawić do lodówki aby je dobrze schłodzić. W tym czasie przygotować
Codzienna kuchnia niecodziennaszklanki cukru -aromat migdałowy -na lukier: -1 białko jajka -ok. 15 dkg cukru pudru -1/2 łyżeczki soku z cytryny(...)pieczemy ok. 20 minut. Drewnianym patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Jest upieczone. Wyjmujemy z foremki i studzimy. Polewamy przygotowanym lukrem. Lukier: -białko ucieramy mikserem z cukrem pudrem -dodajemy sok z cytryny -jeśli lukier jest zbyt rzadki - dodajemy cukru pudru Smacznego
Maminek kulinarnyskonsumowane, więc wnioskuję, że musiały smakować. Dorośli wcinali, aż się okruszki sypały. Ciasteczka bowiem nie są zbyt słodkie, trochę chrupiące, w środku miękkie (po kilku dniach w puszce). Z lukrem wyglądają zachwycająco - jeśli ktoś ma chęci, można je jakoś ładniej udekorować. Ja postawiłam na prostotę. I tak, celowo nie nazwałam ich pierniczkami, tylko dosłownie przetłumaczyłam nazwę z książki Småkager: kræs(...)lepiej teraz niż na Wielkanoc. Więc są pyszne ciasteczka miodowe z bakaliami - może ktoś z Was skusi się jeszcze przed tegorocznym Bożym Narodzeniem...? Miodowe ciasteczka z bakaliami i lukrem Składniki: (na 25-30 sztuk) 150 g miodu 50 g jasnego brązowego cukru 50 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka kakao skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Pożeraczka, czyli raz adobrzefurorę, i odezwały się niezadowolone głosy, że nie ma szans na dokładkę. Mam już zamówienie na kolejne ciasto, ale najpierw muszę się poczuć mniej przeziębiona... Babeczki marchewkowo-orzechowe z lukrem Składniki: (na 12 sztuk) 100 g marchwi 75 g mielonych orzechów laskowych 125 g miękkiego masła 125 g cukru trzcinowego 2 jajka 50 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej(...)łyżeczka proszku do pieczenia lukier: 2 łyżki soku z mandarynek 60 g cukru pudru dodatkowo: 80 g marcepanu 60 g cukru pudru zielony barwnik spożywczy w paście żółty barwnik spożywczy w paście czerwony barwnik spożywczy w paście Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem i orzechami. Masło utrzeć z cukrem na puszystą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUbijana babka cytrynowa... Lekko wilgotna, pyszna. Z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Oblana lekko kwaśnym lukrem. Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową. Zapraszam! Składniki: Ciasto: 4 duże jaja; 1 szklanka białego cukru; 1 szklanka mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; 200 g margaryny; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; Skórka starta z całej, jednej cytryny; 1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g). Lukier: 1 szklanka cukru pudru; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Około 1/2 - 1 łyżka soku z cytryny. 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej. Sposób przygotowania: Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuścić. Wystudzić. Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Zetrzeć skórkę z całej cytryny, a z połowy wycisnąć
Gospodyni MiejskaBabka makowa z białek... Lekko wilgotna, rozpływająca się w ustach. Piegowata od maku. Na bazie samych białek. Oblana cytrynowym lukrem. Zapraszam! Składniki: 125 g margaryny + do wysmarowania formy na babkę.; 1 szklanka białek; 1 szklanka białego cukru; 1 szklanka mąki pszennej; 1 szklanka suchego maku; Łyżeczka cukru wanilinowego; Łyżeczka aromatu migdałowego; Łyżeczka proszku do pieczenia; Bułka tarta do wysmarowania(...)formy na babkę. Lukier: 1 szklanka cukru pudru; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Dodatkowo: 1 czubata łyżka dekoracyjnych perełek cukrowych - opcjonalnie. Sposób przygotowania: Margarynę rozpuścić, wystudzić. Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka wraz z cukrem ubić mikserem na sztywną pianę. Do ubitych białek z cukrem, stale miksując, dodawać powoli pozostałe skałdniki tj. mąkę, mak, cukier wanilinowy, aromat migdałowy, proszek
Gospodyni Miejskapszennej 10 dag mielonych migdałów 3-4 łyżeczki cynamonu 6 łyżek miodu płynnego, używałam spadziowego 20 dag masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja Lukier limonkowy: 1 białko cukier puder, ok 10-12 łyżek 2 łyżeczki soku z limonki Dodatkowo: 1/2 opakowania czerwonej galaretki Piękne formy do wykrawania serduszek dostarczył mi www.smak-kuchni.pl . Wykrawacze Smaku(...)lekko się przyrumienią. Po upieczeniu serca odstawić do wystudzenia. 2. Połowę opakowania galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu, odstawić w chłodne miejsce aby zaczęła tężeć. 3. Biało na lukier ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i miksować, masa powinna być bardzo gęsta, pod koniec dodajemy 2 łyżeczki soku z limonki i mieszamy. Lukier nakładamy na ciasteczka za pomocą specjalnej
Apetyczna babeczkazbliżających się świętach. SKŁADNIKI Ciasto 3 szklanki mąki 5 łyżek miodu płynnego 3 łyżki cukru pudru 2 jajka 30 dag masła łyżeczka proszku do pieczenia przyprawa do piernika Lukier jedno biało szklanka cukru pudru 4 świeczki WYKONANIE Ciasto Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagniatamy, następnie cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy jeden prostokąt 40 x 10 cm, 4 małe gwiazdki i 4 duże gwiazdki(...)Najlepiej wycinać kształty bezpośrednio na papierze do pieczenia, ułatwi to przenoszenie ciasta na blachę. piec w 8-10 minut w temperaturze 180 C. Lukier Białko ubić na sztywną pianę dodać cukier puder i dokładnie zmiksować aż lukier stanie się lśniący. Spód gwiazdek pokrywamy lukrem i przyklejamy na przemian raz małą raz dużą gwiazdkę do piernikowego
RAROSSAmałych oczkach marchewki 1 szklanka oleju roślinnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1/3 szklanki brązowego cukru Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny płatki migdałowe do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Marchewkę obrać i zatrzeć na tarce o małych oczkach(...)mieszając (można użyć miksera lub łyżki). Masę nakładać do papilotek do 2/3 wysokości (pamietajmy, że babeczki jeszcze urosną). Włożyć do piekarnika na około 27 minut. W międzyczasie przygotować lukier. Wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem. Ciastka wyciągnąć z piekarnika, ostudzić. Na ostudzone nakładać lukier, później udekorować płatkami migdałów. Ja nakładam cieńką warstwę lukru tak, aby tylko przykleiły
cooklifePierwszy raz w życiu dekorowałam ciasteczka i muszę przyznać, że na początku było dramatycznie, ale po kilku ciasteczkach mniej więcej załapałam, o co chodzi :) Lukrem ozdobiłam CYNAMONOWE CIASTECZKA . Składniki: 1 szklanka cukru pudru 1 białko 4 krople soku z cytryny kolor zielony: szczypta herbaty matcha lub barwnik spożywczy kolor różowy: 2 krople koncentratu z buraczków lub barwnik spożywczy Przygotowanie: Wszystkie(...)składniki na lukier umieszczamy w misce i ucieramy na jednolitą masę przy pomocy drewnianej łyżki ok. 10 -15 minut. W razie potrzeby dosypujemy trochę cukru pudru. Tak przygotowany lukier przekładamy do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka z odciętym rogiem (możemy również posłużyć się wykałaczką-ja tak zrobiłam) i .... ozdabiamy! :) Nie denerwujcie się, jeśli na początku nie będzie wam wychodzić. Niezastygnięty
My Culinary Artcukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka czekoladowe draże mini pianki czekoladowe dropsy żółta cukrowa posypka ( zobacz jak ją robić ) Składniki na lukier Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli(...)brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły, do każdej wkładamy kilka draży. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na przygotowanie lukru . Do gotowego luku można dodać kilka kropel żółtego barwnika spożywczego. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy
Ciastkozercytemu pojawiły się już na blogu. Na lizaki nadają się skrawki biszkoptu (np. z mazurka), kilka babeczek czy babka. Ja upiekłam proste babeczki czekoladowe . Do dekoracji można wykorzystać żółty lukier lub pofarbowane na żółto wiórki kokosowe Babeczki przygotowujemy według przepisu . Kruszymy je na mniejsze kawałki i formujemy kulki mocno ugniatając. Gotowe kulki wstawiamy do zamrażarki na około 15 minut(...)spożywczego. Ugniatamy w palcach tak długo, aż cały kokos zabarwi się na żółto. Małe pianki przecinamy w poprzek tak, żeby otrzymać trójkąciki na skrzydełka. Kulki nabijamy na patyczki. Przygotowujemy lukier z cukru pudru i wody. Lizaki zamaczamy w lukrze i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Skrzydełka z pianek obtaczamy w kokosie tak samo jak kulki. Dodajemy dzióbki i oczy przyczepiając wszystko
Ciastkozercymąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 200 g masła (margaryny) 1 łyżka tłustej śmietany 2 jajka skórka z połowy cytryny (lub kilka kropel aromatu) Składniki na lukier + żółty barwnik spożywczy Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę, jajka i skórkę z cytryny(...)śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Lukier przygotowujemy według przepisu . Dzielimy na dwie części, jedną farbujemy na żółto barwnikiem spożywczym. Przekładamy do woreczków strunowych lub worka cukierniczego. Lukrujemy ciastka na żółto, na brzegach malujemy obwódkę biały lukrem
Ciastkozercyfrancuski koktajl alkoholowy, należący do aperitifów. Oryginalny składa się z białego musującego wina i likieru z czarnej porzeczki (Crème de cassis) w proporcji 3/4 wina i 1/4 likieru. Kir Royal to odmiana tego pysznego koktajlu z wykorzystaniem szampana zamiast białego wina. Obie wersje są pyszne! Oczywiście oryginalny Crème de cassis można spokojnie zastąpić zwykłym likierem(...)przez smakoszy za sprofanowanie koktajlu ... Składniki: białe musujące lekkie wino Crème de Cassis Liqueur kilka malin i jeżyn Wykonanie: W wysokich kieliszkach mieszamy schłodzone wino z likierem w proporcjach 3:1. Dekorujemy owocami. Pijemy zaraz po przyrządzeniu
Walijskie Pichcenieśmietanki kokosowej 22% 250 g serka mascarpone 1/3 - pół szklanki cukru pudru 2/3 szklanki wiórków kokosowych delikatnie uprażonych na patelni, wystudzonych 2 łyżki likieru kokosowego Wszystkie te składniki powinny być zimne . Wieczór wcześniej do lodówki wstawić mleko kokosowe lub śmietankę. Mleko kokosowe ostrożnie wyjąć z lodówki, odwrócić puszkę do góry dnem, otworzyć, wodę kokosową przelać do osobnego naczynia (nasączymy nią(...)mleka. Powinniśmy otrzymać więcej niż szklankę śmietanki. Gotową śmietanką kokosową 22% wystarczy otworzyć, przełożyć do misy miksera. Do śmietanki znajdującej się w misie miksera dodać mascarpone, cukier puder, wiórki, likier. Zmiksować do połączenia się składników. Nasączenie: woda kokosowa, wcześniej odłożona z puszki mleka kokosowego 3 łyżki likieru kokosowego Wymieszać. W przypadku użycia samej śmietanki kokosowej 22% - tort można nasączyć czymś
Malinowe Pocałunki