szkl cukru pudru 650 g serka mascarpone 150 g śmietanki kremówki 36% 250 g podłużnych biszkoptów 3/4 szkl mocnej kawy, np. espresso, posłodzonej i przestudzonej 50 ml likieru Amaretto (w wersji bezalkoholowej- pominąć) kakao do oprószenia Przygotowanie: Przestudzoną kawę wymieszać z likierem. Blaszkę o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Można również użyć(...)innym naczyniu ubić żółtka z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Do żółtek stopniowo dodać serek mascarpone i ubitą kremówkę, zmiksować. Biszkopty lekko namoczyć w kawie z likierem i ułożyć na dnie blaszki (ciasno koło siebie). Na biszkopty wyłożyć połowę kremu. Przykryć ponownie biszkoptami w kawie i resztą kremu. Tiramisu schłodzić w lodówce najlepiej całą noc, by łatwo
Nastoletnie WypiekanieLikier co prawda nie jest jeszcze gotowy, bo musi swoje odstać, mimo to już teraz dzielę się przepisem, abyście mogli wykorzystać do jego przygotowania dojrzałe, słodkie truskawki, póki sezon w pełni. Likier poleca się na babskie wieczory, a także jako forma prezentu. Polecam! Składniki: 0,5 l wody 1 kg cukru 1,5 kg truskawek 1 l spirytusu nalewkowego(...)wymieszać z wystudzonym syropem cukrowym i przelać do dużego słoja (4 l). 4. Następnie dolać alkohol, wymieszać i odstawić na miesiąc. 5. Po tym czasie przefiltrować likier przez gazę i rozlać do butelek. Odstawić na kolejne 3 miesiące
Domowa Cookierenka AgiDrinki/szoty w formie deseru? W mojej kuchni z likierami Dalkowski wszystko jest możliwe. Pysznie czekoladowe, słodkie i rozpływające się w ustach kostki... Mega szybkie w przygotowaniu i wyłącznie z trzech składników. Składniki: 125 ml likieru czekoladowego Dalkowski 2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 szkl posiekanej ciemnej czekolady Wykonanie: Do likieru wsypujemy cukier puder
Malinowe Pocałunkisię szczęśliwszy. Nie wierzycie?? Sami spróbujcie ;P Polecam! Składniki: (na ok. 12 sztuk) Ciasto : 125 g miękkiego masła 200 g cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka likieru Amaretto (można zastąpić kilkoma kroplami aromatu kokosowego) 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wiórków kokosowych Lukier: 1 szkl cukru pudru 3 łyżki mleka (część(...)można zastąpić likierem Amaretto) Dodatkowo: ok. 24 pralinki Rafaello płatki kokosowe do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej ! To bardzo ważne... w innym wypadku babeczki mogą się nie udać :) Jajka i masło powinno być wyjęte z lodówki minimum 2 godziny przed użyciem. Miękkie masło utrzeć do puszystości razem z cukrem. Do jasnego, napuszonego masła
Nastoletnie Wypiekanieśmietany kremówki 100 g orzechów laskowych 15 g orzechów brazylijskich 100 g czekolady gorzkiej 70 % 70 g białej czekolady 2 łyżki ekstraktu waniliowego 100 ml likieru czekoladowego Wykonanie: 1. Orzechy laskowe uprażyć w 180 st C przez 8-10 minut. W ten sposób pozbędziemy się skórki, która ma gorzki posmak, Orzechy brazylijskie(...)masę odkładamy 300 ml, na białą 200 ml i ubijamy na sztywno. Stopniowo dolewamy rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę, aż połączy się dobrze ze śmietaną. 4.Do ciemnej masy czekoladowej dodajemy likier oraz uprażone orzechy laskowe. Do jasnej dodajemy ekstrakt waniliowy oraz starte orzechy brazylijskie. Delikatnie mieszamy dodatkowo napowietrzając masę. Przekładamy do pucharków 5. Wierzch możemy przyozdobić polewą
vaniliowoczekoladowakońcu ciepłe słońce. Czas odpoczynku na świeżym powietrzu z zimnym drinkiem w dłoni już nie jest odległym marzeniem. Dziś proponuję coś pysznego, połączenie lodów i zjawiskowego waniliowego likieru. Składniki: 250 ml lodów waniliowych 100 ml likieru waniliowego Dalkowski 50 ml zimnego mleka ciasteczka typu oreo 150-200 ml śmietany 30-36% niebieski barwnik spożywczy Wykonanie: Śmietanę ubijamy(...)sztywno z niebieskim barwnikiem spożywczym. Lody, mleko i likier miksujemy w blenderze i napełniamy szklanki. Dekorujemy niebieską bitą śmietaną i ciasteczkiem. Podajemy od razu po przygotowaniu. Pycha
Malinowe PocałunkiNiebiańsko słodki, piekielnie ostry likier kajmakowy chodził za mną od dłuższego czasu. Ostatnio jedzenie… i picie… zwłaszcza z dodatkiem alkoholu za mną chodzi dość często. Likier kajmakowy to słodki alkohol, którego przygotowanie nie powinno nam zająć więcej niż kilka minut, a potem możemy się już delektować tym niebiańsko-piekielnym połączeniem. Czego potrzebujemy do przygotowania ok. 750… Continue(...)Post Niebo i piekło czyli likier kajmakowy pojawił się poraz pierwszy w Krzywa Prosta
Krzywa ProstaWersja pianek to takie XXL - spora ilość pianki i mniejsza ilość czekolady. Delikatnie, rozpływające się w ustach, kawowe i z dodatkiem czekoladowego likieru. Deser lekko słodki, bardzo kawowy i zdecydowanie tylko dla dorosłych. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 500g białego sera śmietankowego 200g jogurtu naturalnego 100g cukru 20g kawy rozpuszczalnej 150ml likieru czekoladowego 4 łyżki żelatyny 100ml gorącej wody 1 łyżka masła 100g czekolady gorzkiej Żelatynę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Ser miksujemy z jogurtem, cukrem oraz kawą. Nadal
Gotowanie i blogowaniePyszne ciasto z kremem budyniowym z dodatkiem likieru adwokat Dalkowski , idealne na deser do kawy. Również polecam na przyjęcia rodzinne. Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Krem: 0,5 litra mleka 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Cukier waniliowy 2 łyżki cukru(...)likieru advokaat Dalkowski 200 gram masła Polewa czekoladowa HELIO Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy po jednym żółtku oraz cukier, na końcu dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę (25x25 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzony biszkopt kroimy
Bajeczna KuchniaMini torciki są bardzo smaczne i efektownie się prezentują, idealne na różne uroczystości rodzinne. Do masy śmietanowej dodałam likieru truskawkowego Dalkowski , dzięki któremu masa ma wspaniały smak i kolor. Składniki: Biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 750 ml. Śmietany 30 % 150 ml likieru truskawkowego Dalkowski(...)przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Z ostudzonego biszkoptu wycinamy metalową obręczą ( 9 cm.) osiem krążków. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, ubijając dodajemy cukier oraz wlewamy powoli likier truskawkowy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, pozostawiamy na chwilę żeby napęczniała, lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej, delikatnie miksujemy. Krążki biszkoptu smarujemy dżemem truskawkowym oraz
Bajeczna KuchniaOpis: Bananaball to połączenie soku pomarańczowego, likieru bananowego oraz wódki. smak tego drinka to coś czego się nie spodziewacie a goście na pewno nie domyślą się składników tego drinka! Jest to jeden z moich ulubionych słabszych drinków. Składniki: 40 ml likieru bananowego 30 ml wódki 100 ml soku pomarańczowego Sposób wykonania: Do naszej szklanki wypełnionej lodem nalewamy 40 ml likieru
DrinkologiaMocno kakaowe placki polane gęstą czekoladą z likierem. Placki są lekko gorzkie, ale w połączeniu z polewą smakują jak najlepszy deser. Pomysł i realizacja należy do mojego męża, pomogłam trochę ze zdjęciami :) Składniki: 2 jajka 200g jogurtu naturalnego 150ml mleka 2 łyżeczki kakao 8 łyżek mąki 3 szczypty chili 50g czekolady deserowej 50ml likieru Dalkowski Chocotella* Jajka, jogurt, 100ml mleka(...)Patelnię rozgrzewamy i smażymy placki bez dodatku tłuszczu. Usmażone układamy piętrowo na talerzu. W rondelku rozpuszczamy czekoladę, dodajemy mleko, chili i mieszamy na gładką polewę. Na koniec dodajemy likier i mieszamy do połączenia. Gotową czekoladą polewamy placki, posypujemy szczyptą chili. *W wersji dla dzieci należy pominąć alkohol
Gotowanie i blogowanieSernik z likierem truskawkowym smakuje po prostu bosko. Od razu przywołuje wspomnienia świeżych truskawek i beztroskiego lata. Idealny na jesienne chłodne wieczory. Składniki: (foremka 23cm) 3 jaja 3/4 szklanki cukru pudru 200g jogurtu naturalnego 500g zmielonego sera białego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki skórki z pomarańczy kropelka barwnika różowego 100g czekolady karmelowej 50ml mleka 50ml likieru truskawkowego(...)wyciągamy gotowy sernik i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. W rondelku rozpuszczamy czekoladę karmelową, dodajemy mleko i mieszamy na gładką masę. Ostawiamy do ostudzenia, gdy masa będzie letnia dodajemy likier truskawkowy, energicznie mieszamy i oblewamy polewą nasz sernik. Odstawiamy do zastygnięcia. *W wersji dla dzieci należy pominąć alkohol
Gotowanie i blogowanieTaka mała przyjemność na zakończenie posiłku :) Deser bardzo elegancki, kremowy, w sam raz dla wielbicieli kawy. Likier Bailey's przełamuje słodycz deseru i nadaje wykwintnego posmaku. Zdecydowanym plusem jest to, że tiramisu w takiej wersji nie zawiera surowych żółtek, jak w tradycyjnej wersji. Zapraszam serdecznie :) Składniki na 4 porcje: 250 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru(...)opakowanie okrągłych biszkoptów 1 szklanka mocnego naparu kawowego 1/2 szklanki likieru kawowego Bailey's gorzkie kakao do oprószenia Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec po łyżce dodawać cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i zmiksować do otrzymania gęstego, gładkiego kremu. Na spodzie kieliszków układać biszkopty namoczone w naparze kawowym (wymieszanym z likierem) następnie warstwę kremu i ponownie biszkopty
Chocolate Muffin BlogKolejny, bardzo popularny likier na cukierkach, tym razem w roli głównej pyszne krówki :) Likier łatwy i szybki do przygotowania, poleca się szczególnie w roli prezentu świątecznego dla osób pełnoletnich. Jeśli zastanawiacie się, który likier lepszy: Kukułka czy krówka, to niestety Wam nie pomogę, bo dla mnie oba są znakomite! Składniki: 500 g krówek 350 ml śmietany kremówki lub mleka
Domowa Cookierenka Agi