likier - 5379 przepisów (strona:51/359)

Puszysty sernik z czekoladą i Baileys 162

Banalny wręcz w wykonaniu i nie wymagający pieczenia. Zaskakuje lekkością i puszystą konsystencją, a dodatek likieru sprawia, że jego smak jest miłą niespodzianką. Składniki: (na tortownicę o średnicy 28cm) spód: 180g zmielonych herbatników 90g stopionego masła 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki kakao łyżeczka kawy rozpuszczalnej masa: 1kg sera twarogowego o temperaturze pokojowej 350ml śmietany kremówki 150ml + 50ml likieru Baileys(...)wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno. Czekoladę topimy na parze i odstawiamy do ostygnięcia. Ser miksujemy z cukrem pudrem, a kiedy masa będzie jednolita dolewamy 150ml likieru, a następnie wystudzoną żelatynę. Chwile miksujemy. Do masy serowej dodajemy ubita kremówkę i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia się składników. ¾ masy serowej wylewamy na spód. Resztę mieszamy trzepaczką ze stopiona

Pyry na Gaz
Płonący shot B52 212

Opis: Shot blue nut to bardzo ciekawe połączenie malibu z sokiem ananasowym oraz likierem blue curacao. Składniki: 1/3 Kahlua 1/3 Baileys 1/3 Triple Sec ( ja używam cointreau) Sposób wykonania: Na początek do naszego kieliszka nalewamy 1/3 likieru kawowego Kahlua Jako drugą warstwę naszego shota nalewamy 1/3 likieru irlandzkiego Baileys Ostatnia warstwa naszego shota to 1/3 likieru Triple

Drinkologia
Domowy likier kukułka 134

Dziś zapraszam na kolejną alkoholową propozycję, w końcu mamy Karnawał, więc możemy sobie nieco zaszaleć. Domowy likier kukułka to nic innego jak na pyszny napój alkoholowy przygotowany na bazie cukierków kukułek. Doskonale smakuje sam, ale będzie też idealny do polania lodów. Ja bardzo lubię dodać odrobinę likieru do kawy. Domowy likier kukułka Czas przygotowania: 60 minut(...)cały czas mieszając. Przelewamy do stoika, zakręcamy i odstawiamy ma 7 dni w ciemne chłodnie miejsce. Raz dziennie potrząsamy słoikiem, aby wymieszać likier

Kulinarne przygody Gatity
Sernik miętowy 131

jajka + żółtko 2 łyżki soku z cytryny 250 ml śmietany kremówki 36 % 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 ml likieru miętowego * 80 g listków i łodyżek świeżej mięty **  lub 2 torebki herbaty miętowej Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotowanie : Listki i łodyżki mięty rozdrobnić, a śmietanę doprowadzić do wrzenia(...)jajka, dodać cukier i dokładnie zmiksować, dodawać po łyżce sera i miksować do otrzymania serowej masy bezgrudkowej- nie dłużej Dodać miętową kremówkę, sok z cytryny, zmieszane i przesiane mąki, likier miętowy i wszystko połączyć Piekarnik nagrzać do temp. 170 *C Na schłodzony spód wyłożyć masę serową, wyrównać, włożyć do piekarnika i zaraz obniżyć temp. do 150*C Piec z parą

Proste Potrawy
Drink Hot Sex 201

Opis: Drink Hot Sex jest to połączenie trzech składników likieru triple sec, soku porańczowego oraz grenadiny. Ten drink jest dosyć mocny gdyż zawiera on aż 80 likieru triple sec Składniki: 80 ml likier triple sec (ja używam Cointreau) około 120 ml soku pomarańczowego około 20 ml grenadina lód Sposób wykonania: Na początek do szklanki wypełnionej lodem nalewamy 80 ml likieru

Drinkologia
Biała czekolada z Blue Curacao 148

podawać na gorąco, jak zarówno na zimno. Dziś zrobiłam ją z mamą z Blue Curacao. Ja dla siebie i Patryka użyłam syropu, a mama dla siebie i taty użyła likieru. Zarówno na zimno jak i gorąco smakuje wspaniale. Składniki: 600 ml mleka 300 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki 30 - 36 % 4 kieliszki syropu Blue Curacao ( lub likieru(...)jeśli to wersja dla dorosłych, u nas były to 2 kieliszki syropu i likieru) niebieski cukier (ewentualnie do ozdobienia szklanek) Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnka, łamiemy czekoladę i wrzucamy ją do mleka. Podgrzewamy mleko aż to rozpuszczenia się czekolady. Płynną czekoladę podzieliłam na dwie części. Do swojej dodałam syrop Blue Curacao, a mama do swojej likier. Czekoladę wlewamy do szklanek

Lili w kuchni
Bezy "Róże" z Kremem Patissiere Truskawkowym 140

Oboje lubimy wyjadać bezy w trakcie suszenia, dlatego zawsze wyciskam kilka mniejszych, które nie mają szans dotrwać do końca suszenia :) Tym razem postanowiłam połączyć bezy z kremem patissiere z likierem truskawkowym. Jak to wyszło? Tak wyszło, że wszystkie bezy zniknęły w ciągu 3 godzin. Ja zjadłam jedną sztukę, resztę pożarł mój nastoletni syn i wyjadł sam krem z miseczki(...)minut, potem obniżyłam temperaturę do 80 stopni i suszyłam je 2-3 godziny. Na końcu uchyliłam drzwiczki i tak studziłam bezy. KREM PATISSIERE TRUSKAWKOWY: 175 ml mleka 125 ml likieru truskawkowego (ja użyłam Dalkowski Strawberry ) 3 żółtka 40 g cukru 20 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mleko zagotowałam, znaczy się doprowadziłam do wrzenia. Zestawiłam z ognia

Blondynka Gotuje
Czekoladowe trufle na Walentynki i nie tylko… 144

czekolada to chyba najpyszniejszy afrodyzjak więc na Walentynki jak znalazł. Trufle migdałowe składniki:   225 g czekolady minimum 70% 3 łyżki masła 2/3 szklanki śmietanki kremówki 2 łyżeczki likieru migdałowego 100 g migdałów grubo posiekanych Do dzieła!!! Drobno posiekaną czekoladę umieszczamy w żaroodpornej miseczce, zalewamy śmietanką i dodajemy masło. Stawiamy na rondelku z gorącą woda i mieszamy aż czekolada się(...)roztopi i powstanie jednolita kremowa masa. Dodajemy likier i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Gdy masa zgęstnieje formujemy z niej kulki i obtaczamy je w migdałach. Trufle truskawkowe Składniki: 1/2 szklanki śmietanki kremówki 225 g czekolady 2 łyżeczki likieru truskawkowego (można dodać inny likier np wiśniowy) kakao do obtoczenia Do dzieła!!! Postępujemy

sierotka maRysia w kuchni
Sernik z Likierem Czekoladowym i Kawałkami Czekolady 143

Eksperyment, a jaki dobry. Ba! Pyszny! Zniknął w jeden dzień. Smak czekoladowy, mimo, że czekolady do niego nie poszło dużo. Alkohol? Nie zdominował smaku, a wręcz zachwycił. Likier ma 15%, więc mój nastolatek pochłonął połowę i nic mu nie było :) Kochani warto upiec, na imprezie albo spotkaniu rodzinnym rozkochacie kubki smakowe Waszych gości, poważnie! Tym razem pokazałam Wam krok(...)robiąc wysokie boki. Tortownicę wstawiłam do lodówki. Masa serowa: 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, dwukrotnie zmielonego (ja użyłam twarogu 3 jajka 3/4 szklanki cukru drobnego 250 ml likieru czekoladowego (ja użyłam likier Chocotella Dalkowski )  3 łyżki mąki pszennej 110 g drobno posiekanej czekolady gorzkiej Składniki miałam w temperaturze pokojowej. Wykonanie, banalnie proste. Najpierw zmiksowałam

Blondynka Gotuje
Bezy z galaretką czekoladową 207

torty bezowe zawsze smakują wyjątkowo. I nie ważne czy same, z owocami, bitą śmietaną czy kremem. A ostatnie moje odkrycie do bezów to galaretka czekoladowa, którą przygotowałam  z Likieru Chocotella Dalkovski . Mówię Wam, sam likier pyszny a galaretka czekoladowa uwiodła moje kubki smakowe.  Składniki: Bezy: 150 ml białek(zimnych) szczypta soli 220 g cukru  1 łyżeczka octu(...)Galaretka czekoladowa: 150 ml likieru Chocotella Dalkovski 30 ml ciepłej wody 2 łyżeczki żelatyny 100 g orzechów laskowych 2-3 kostki czekolady gorzkiej Przygotowanie: Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier i cały czas miksować. Miksujemy do momentu, aż cukier się rozpuści a masa będzie bardzo sztywna, lśniąca i gładka. Pod sam koniec miksowania wlać ocet

Ala piecze i gotuje
Ciasto czekoladowe z musem śliwkowo-migdałowym 192

śmietany kremówki 30 % 2 łyżki żelatyny 1/2 łyżeczki cynamonu Polewa czekoladowa: 1/3 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 100 g śmietany kremówki 30 % 1/4 szklanki ciemnego kakao 2 łyżki likieru amaretto 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: likier amaretto do nasączenia ciasta Przygotowanie: Ciasto czekoladowe: W rondelku podgrzać mleko, wyłączyć ogień i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Jajko(...)Ostudzić. Jeżeli ciasto wyrośnie z małą górką, należy ją ściąć nożem. Dodatkowo można odwrócić ciasto spodem do góry, będzie równiejsze (obręcz zostawiamy). Następnie za pomącą pędzelka delikatnie nasączyć ciasto likierem amaretto. Mus śliwkowo-migdałowy: Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i zmiksować blenderem razem z cynamonem i cukrem pudrem. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, zmiksować lub utrzeć w moździerzu (mają mieć

Oryginalny smak
Rabarbarowy pudding w cieście migdałowym. 98

dodać owoce takie na jakie akurat mamy ochotę. Przepis może wygląda na skomplikowany, ale wcale taki nie jest. Polecam! Ciasto; 5 dag masła 10 dag cukru jajko 2 łyzki likieru kawowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyzki zmielonych migdałów   Nadzienie rabarbarowe; 100 ml chłodnej wody 5 dag cukru łyłeczka cukru waniliowego  łyzka likieru kawowego 50 dag rabarbaru(...)Ciasto najlepiej przygotować około 2 godziny przed przygotowaniem.Ja zrobiłam je wieczorem wcześniejszego dnia i włożyłam do lodówki.  Masło ucieramy z cukrem az będzie jasne i puszyste. Dodajemy jajko, likier, ucieramy przez chwile. Nastepnie dodajemy mąke, proszek i  zmielone migdały. Ja zmieliłam je w młynku do kawy. Niezastąpione urządzenie ;-) Zagniatamy aby składniki się połączyły. Z ciasta formujemy kule, zawijamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Konfitura z borówek amerykańskich, jagód i brzoskwiń z likierem pomarańczowym 115

leśnej wyprawy, a dwie brzoskwinie uśmiechały się smętnie - malutkie i na wpół niedojrzałe. Podarowałam więc im wszystkim drugie życie ;) Konfitura jest słodka, jak to konfitura, ale łagodzi to nieco likier pomarańczowy Cointreau. Myślę, że podpasuje nie tylko łasuchom, ale i tym, którzy na co dzień cukru nie spożywają ;) KONFITURA Z BORÓWEK AMERYKAŃSKICH, JAGÓD I BRZOSKWIŃ Z LIKIEREM POMARAŃCZOWYM Składniki(...)gram borówek amerykańskich - 100 gram jagód - 100 gram brzoskwiń (obranych i bez pestki) - 100 gram cukru - 50 mililitrów likieru pomarańczowego Cointreau - pół paczki cukru wanilinowego Przygotowanie: Mieszamy razem borówki, jagody i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy przynajmniej na 1 godzinę. Po tym czasie stawiamy na dużym ogniu. Gdy owoce puszczą sok dolewamy likier i wsypujemy cukier

Życie zamknięte w smaku
Kokosowo-kawowa panna cotta z borówkami amerykańskimi 173

niezwykle niskich nakładach pracy. Składniki potrzebne do przygotowania 6 porcji : 1 1/2 łyżeczki żelatyny 200 ml. mleczka kokosowego 200 ml. mleka 5 łyżeczek kawy 6 łyżeczek cukru 30 ml. likieru pina colada 20 ml. likieru czekoladowego 200 g. borówek amerykańskich Przygotowanie składa się z dwóch etapów. 1. Pół łyżeczki żelatyny namaczamy w łyżeczce zimnej wody. W między czasie w drugim(...)naczyniu mieszamy : - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 2 łyżeczki cukru - 20 ml. likieru czekoladowego - 120 ml. gorącej wody Po wymieszaniu wszystkich wyżej wymienionych składników dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę. Całość wylewamy w naczyniach na wysokość około 2 cm. Po czym wkładamy do lodówki aby dolna masa stężała. Następnie przygotowujemy drugą masę. W łyżce zimnej wody namaczamy 1 łyżeczkę żelatyny W rondlu mieszamy

Full Smaku
Ptysie z kremem pina colada 213

Lubicie ptysie, bo my bardzo. Najlepsze dla nas są w wersji na słodko, za wytrawnymi nie przepadamy. Te ptysie zrobiłam z kremem na bazie bitej śmietany z dodatkiem likieru Canari o smaku pina colada. Krem w smaku jest obłędny, nie za słodki ale z wyczuwalnym smakiem likieru.  Ptysie podane na talerzu z kolekcji Ksenia Platin Porcelana Bogucice. Składniki(...)margaryny 1 szkl mąki pszennej 3 duże jajka lub 4 małe Krem  500 ml kremówki 30% 1/4 szkl gorącej wody 3,5 łyżeczki żelatyny 150 ml likieru Canari pina colada 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Zagotować wodę z margaryną. Wsypać mąkę i energicznie wymieszać. Trzymać na ogniu i mieszać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Zdjąć

Ala piecze i gotuje