likier - 5379 przepisów (strona:58/359)

likier kukułka 148

Pyszny, domowy likier na bazie cukierków kukułek. Bardzo łatwy i szybki do przygotowania, gotowy do smakowania już następnego dnia. Słodki i rozgrzewający - doskonały na zimowe smutki. składniki:   1 szklanka wody   500 g cukierków kukułek 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 1 szklanka spirytusu wykonanie:   Wodę zagotowałam w rondelku, dodałam cukierki, gotowałam, stale mieszając, aż do ich całkowitego rozpuszczenia(...)Wlałam mleko i całość doprowadziłam do wrzenia. Zestawiłam z ognia i odstawiłam do całkowitego ostygnięcia. Do zimnego płynu wlałam spirytus, dokładnie wymieszałam. Likier przelałam do butelki, szczelnie ją zamknęłam i wstawiłam alkohol do lodówki. W tym momencie likier kukułkowy jest już gotowy  ale warto uzbroić się w cierpliwość i pozwolić by jeszcze przez dzień lub dwa smaki się przegryzły

babka w formie
Torcik amaretto bez pieczenia 484

Składniki (na masę serową): 500 gramów serka mascarpone 1/2 litra śmietany kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody Dodatkowo: 2 łyżki stołowe likieru amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki wrzątku kakao Wykonanie: W rondelku rozpuść masło, ciasteczka amaretti zblenduj na piasek, następnie połącz je z masłem. Wyłóż masą blaszkę wyłożoną pergaminem, wstaw(...)lodówki. Zalej wrzątkiem kawę, dodaj likier amaretto, odstaw do przestygnięcia. Zalej wrzątkiem żelatynę, wymieszaj dokładnie, odstaw do napęcznienia. Przygotuj dwie miski. W pierwszej ubij śmietanę na sztywno, wstaw do lodówki. W drugiej wymieszaj mikserem mascarpone z cukrem, następnie dodaj przestudzoną żelatynę, wymieszaj mikserem. Wyjmij z lodówki śmietanę, połącz razem z mascarpone. Wymieszaj dokładnie całość mikserem na najniższych obrotach, tylko

Garniec Magalie
Likier kokosowy- domowe Malibu 313

Pyszny, delikatny w smaku domowy likier na bazie wiórek kokosowych to idealna propozycja na babskie spotkania. Prosty i szybki przepis to niejedyna jego zaleta. Likier nadaje się do spożycia już na drugi dzień. Nie gorzknieje a jego „moc” można dowolnie regulować. Składniki 750 ml mleka 3,2% 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 g wiórek kokosowych 2 cukry(...)Mleko 3,2% gotujemy z cukrem waniliowym i wiórkami kokosowymi. Przecedzamy i dolewamy mleko skondensowane. Dobrze mieszamy, odstawiamy aż wystygnie. 2. Do zimnego płynu wlewamy odmierzoną ilość alkoholu. 3. Likier przelewamy do karafki lub butelki i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem należy mocno wstrząsnąć, ponieważ powstają grudki. Smacznego

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Salami czekoladowe 130

deser!:) Czekoladowa roladka, uderzająco podobna do salami, nafaszerowana jest samymi pysznościami – mamy tutaj: orzechy, migdały, herbatniki i ciasteczka amaretti, do tego wyraźnie wyczuwalny jest smak gorzkiej czekolady i likieru amaretto. Ciekawy i smaczny deser, który zachwyca wyglądem. Dodatkowo każdy plasterek jest wyjątkowy, bo każdy jest inny:) W zależności od tego, jak bakalie i ciasteczka wmieszały się w masę, taki(...)się?:) 200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (min. 70%) 100 g ciasteczek amaretti 150 g herbatników 120 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 3 duże jajka 2 łyżki likieru amaretto 2 łyżki kakao w proszku 80-100 g słupków migdałowych garść orzechów laskowych garść pistacji cukier puder do oprószenia Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej

Smaki Na Talerzu
Orzechowiec na kawowym spodzie 211

łyżki wrzącej wody  10 g kakao ciemnego holenderskiego 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  Na poncz:  6 łyżek powideł śliwkowych  2 łyżki wody  2 łyżki likieru czekoladowego  Na masę orzechową z migdałami :  100 g migdałów  100  g mleka w proszku  50 g masła  2 łyżki ekstraktu migdałowego (można pominąć) 1 łyżka(...)mieszamy do uzyskania jednolite konsystencji.   3. Masy migdałową oraz orzechową wstawiamy do lodówki na czas przygotowania biszkoptu.     4. Powidła śliwkowe łączymy z wrzątkiem oraz likierem.  Poncz ma być lejący więc jeśli wasze powidła są gęste dodajcie więcej wody lub likieru w zależności od preferencji.  5. Przygotowujemy biszkopt. Jajka wbijamy do miski i miksujemy

vaniliowoczekoladowa
Tort kokosowy - najprostszy (bezglutenowy) 342

tortownicę o średnicy 24 cm): biszkopt wg przepisu 1 litr śmietanki 30% ok. 6 łyżek cukru 1 paczka wiórków kokosowych kilka łyżek mleka kokosowego (niekoniecznie) 2-3 łyżki likieru (użyłam likieru kokosowego Canari) 1 łyżka żelatyny gorąca woda Wykonanie: 1. Zaczynamy od upieczenia biszkoptu wg przepisu i pozostawiamy go do wystygnięcia. 2. Nim zaczniemy ubijać śmietanę, musimy przygotować żelatynę(...)znów trochę wiórków łyżka żelatyny, łyżka mleka kokosowego, miksujemy i tak 4-5 razy aż w bitej śmietanie będzie żelatyna. 6. Przygotowujemy poncz - do szklanki gorącej wody dodajemy łyżkę likieru oraz łyżkę mleka kokosowego. 7. Gdy śmietana jest ubita to nasączamy biszkopt ponczem, 2/3 szklanki starcza na jeden płat. 8. Gdy płat biszkopta jest nasączony to smarujemy go grubą warstwą

Kawa z mlekiem
Winne wiśnie na serniku amaretto 152

przepysznym wierzchem. Idealny na święta. Z resztą myślę, że kształt formy, której użyłam do jego upieczenia,też jest bardzo sugestywny. Masa serowa wzbogacona o pyszną domową pastę migdałową, likier amaretto i kilka innych składników. Wierzch to wiśnie gotowane w winie, a mianowicie w Vermucie. Do tego chrupkie migdały i wypiek gotowy.  Zapraszam.  Składniki :  Na sernik(...)twarogu trzykrotnie zmielonego 250 g śmietanki 36% 4 jajka duże 160 g masła 130 g miałkiego cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 60 g budyniu śmietankowego 15 ml likieru amaretto (lub mała buteleczka aromatu migdałowego) 20 g gęstej pasty migdałowej  z tego przepisu  lub kupnej Na wierzch :  200 g mrożonych wiśni lub takich z kompotu

vaniliowoczekoladowa
BROWNIE KAWOWE Z INKĄ I MUSEM CZEKOLADOWYM 115

czekoladowo – czyli tak jak lubię najbardziej! Zainspirowana kawą INKA i moim ostatnim szkoleniem cukierniczym postanowiłam przygotować przepyszne, wilgotne brownie z dodatkiem kawy i oblane obłędnym ganachem czekoladowym z likierem pomarańczowym. Wyszło coś fantastycznego! Smaki idealnie się ze sobą komponują i tworzą deser, ktoremu żaden łasuch się nie oprze! Koniecznie spróbujcie a później dajcie znać jak smakowało! SKŁADNIKI: BROWNIE: * maslo(...)łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka ( płaska ) GANACHE: * czekolada mleczna – 250 g * masło – 100 g * kawa INKA klasyczna – 1 łyżeczka * mleko skondensowane – 225 ml * likier pomarańczowy – 3-4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BROWNIE: Masło, cukier, miód i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli, studzimy. Jajka ucieramy z wanilią, dodajemy masę czekoladową, mieszamy. Wsypujemy mąkę przesianą z kakao

Ostra na Słodko
Letni sernik morelowy z truskawkami i agrestowym musem (na zimno) 161

świeże. Dzisiaj sernik z morelami właśnie w towarzystwie świeżych truskawek oraz lekkiego musu na bazie jogurtu greckiego i galaretek agrestowych. Spód wykonałam z zalegających w półce biszkoptów nasączonych likierem czekoladowym i związanych masłem. Ciasto lekkie, w smaku mocno owocowe i z małą ilością cukru. Pycha!!!. W zasadzie to przepis powstał na potrzeby uczczenia mojej pierwszej rocznicy ślubu. Poszukujecie prostego przepisu(...)sernik bez pieczenia??? To zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.  Składniki :  Na spód:  180 g biszkoptów czekoladowych  60 g masła  3 łyżki likieru czekoladowego** można pominąć  100 g świeżych truskawek  Na masę serową:  500 g sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego  450 g moreli bez pestek  4 łyżki cukru  2 łyżki ekstraktu

vaniliowoczekoladowa
Chałka nadziewana makiem 131

Chałka to delikatne pieczywo, idealne na śniadanie lub deser. Dzisiejsza chałka wypełniona jest aromatycznym, pomarańczowym nadzieniem makowym. Smak dodatkowo podbija likier pomarańczowy. Gdy chałkę będą jadły dzieci zamień likier na sok pomarańczowy. Jak wszystkie moje wypieki chałkę upiekłam ze zdrowszej wersji mąki - mąki orkiszowej. Bardzo prosta do przygotowania. Nie kupisz takiej chałki nawet w najlepszej piekarni. Polecam! Składniki(...)masła 4 łyżki miodu 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie makowe: 200 g suchego, zmielonego maku 180-200 ml mleka 3 łyżki miodu 2 łyżki likieru pomarańczowego 120 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki masła dodatkowo: 1 łyżka ziarenek maku do psypania 1 żółtko+2 łyżki mleka Wykonanie: drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Eclipse 146

nadaje mu nutkę orzeźwienia. Eclipse drink jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Składniki: 100 ml Maker’s Mark Bourbon 50 l Black Raspberry Liqueur – Chambord Likier (lub likier malinowy) 25 ml soku z limonki 100 ml soku z żurawiny 12 świeżych malin Liście świeżej mięty Sposób wykonania: Rozgniatamy maliny na dnie shakera. Shakera wypełniamy lodem. Następnie(...)shakera dodajemy bourbon, likier, sok z limonki oraz sok z żurawiny. Wszystkie składniki mieszamy w shakerze. Następnie zawartość przelewamy do wysokiej szklanki wypełnionej lodem. Przed podaniem drinka przystrajamy świeżą maliną oraz listkami świeżej mięty. Drinka podajemy ze słomką.   Artykuł Eclipse pochodzi z serwisu Przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty - Drinkologia.pl

Drinkologia
Tort bezowy Rafaello 171

szklanki śmietany kremówki 30% 450 g serka mascarpone 2/3 szklanki cukru pudru (ja dałam dużo mniej a i tak ciasto strasznie słodziutkie) 1 szklanka wiórek kokosowych 3 łyżki likieru kokosowego Malibu Śmietanę i serek przekładamy do dzieży i ubijamy do zgęstnienia. Dodajemy cukier puder, wiórki oraz likier. Mieszamy szpatułą i dzielimy masę na 2 części. Na pierwszy blat bezowy wykładamy(...)masy i przykrywamy trzecim blatem. Torcik odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc aż blaty bezowe zmiękną. Kroimy ostrym niżem najlepiej z piłką. Kategoria: Deser , Torty Tagged: cukier puder , kremówka , likier Malibu , płatki migdałowe , rafaello , serek mascarpone , tort bezowy , tort rafaello , wiórki kokosowe

Mam apetyt na ...
Drink a'la Sheridan's 508

Prezentowany drink, w smaku przypomina popularny, kawowy likier Sheridan's. Bazą do jego wykonania jest mleko zagęszczone, dzięki czemu, drink jest delikatny, wręcz aksamitny. Podstawową nutę smakową nadaje mu likier śmietankowy i kawowy syrop irish cream. Składniki: 20 ml syropu barmańskiego irish cream ( polecam syropy   Victoria's ) 2 krople syropu barmańskiego miętowego (Victoria(...)mleka zagęszczonego, niesłodzonego 7,5% 30 ml likieru śmietankowego, typu Baileys 30 ml wódki Wykonanie: Alkohole i mleko powinny być schłodzone. Wszystkie składniki wlewamy do shakera. Mieszamy. Przelewamy do kieliszka

Smak mojego domu
Likier korzenny 159

Dziś do grona  domowych napojów alkoholowych  dołączą aromatyczny likier korzenny. Zrobiłam go na bazie  syropu korzennego , który przygotowałam parę dni temu. Do świąt jeszcze kilka dni, więc zdążycie go jeszcze zrobić. Będzie pyszny jako dodatek do świątecznej kawy. Likier korzenny Czas przygotowania: 50 minut + 7 dni Składniki: 350 ml wody 1/3 szklanki cukru trzcinowego

Kulinarne przygody Gatity
Drink "Mandarynkowy Raj" z Blue Curacao 964

słodkie i wyglądają efektownie. Najpierw cieszą oczy, potem słodzą wieczór z przyjaciółmi. Dzisiejszy drink jest bardzo mandarynkowy. Kolory tworzą owocowy syrop barmański grenadina, sok mandarynkowy i niebieski, mandarynkowy likier Blue Curacao. Zapraszam :) Składniki: lód 15 ml syropu barmańskiego grenadina ( polecam syropy   Victoria's ) 80 - 120 ml soku z mandarynek (polecam soki Victoria Cymes ) 20 ml likieru Blue(...)Curacao 30 ml wódki Wykonanie: Do szklanki wkładamy kostki lodu. Wlewamy syrop barmański grenadina. Delikatnie, po łyżce, wlewamy sok mandarynkowy. Ilość dostosujcie do wielkości szklanki. Likier Blue Curacao i wódkę wlewamy do kieliszka. Napoje alkoholowe się zmieszają. Napoje alkoholowe, z kieliszka, wlewamy delikatnie do drinka (po łyżce). Gotowe. Przygotowanie tego drinka jest bardzo proste. Warstwy wlewamy po łyżce, aby były

Smak mojego domu