Wszyscy mamy już przygotowane lub właśnie kończymy przygotowywać specjały na wielkanocne śniadanie. Jeszcze trochę pracy, odrobina zamieszania przed jutrzejszym świętowaniem :) Dlatego ja tu ze zwieńczeniem i przysłowiową wisienką na torcie wielkanocnym, jaką może się stać pyszny likier jajeczny z nutą wanilii. Przygotowuje się go w ekspresowym tempie i jest gotowy do spożycia niemal od razu. Do tego pyszny, aksamitny i idealnie wpasowujący się w jajeczny klimat świąt :) Można go podać solo, w kieliszku, jako li... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Likiery, ach likiery! Słodkie trunki, których wręcz nie da się nie lubić. Kiedyś najpopularniejszym likierem był ajerkoniak, lecz w obecnych czasach wyobraźnia ludzka nie zna granic i powstaje wiele nowych likierów.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Uwielbiam gotować i eksperymentować z nowymi smakami. Jestem zwolenniczką naturalnych produktów, ziół i kwiatów oraz dzikich owoców (np: dzika róża, czarny bez) na talerzach, pasjonuję się również fotografią kulinarną :) Jestem absolwentką Slawistyki na UŁ, miłośniczką zwierząt, natury i rękodzieła. A kiedyś...będę miała własny ogród :)