pączków. Ciasto z mąki orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z ksylitolem, pieczone nie tradycyjnie na tłuszczu , tylko w piekarniku. Można je również obsypać mielonym ksylitolem (zdrowo), my jednak wolimy lukier z cukru trzcinowego. Powtarzam za autorką tego cuda: Efekt końcowy przerósł najśmielsze oczekiwania. To jest prawdziwe CUDO. Delikatne jak mgiełka, puszyste, bez posmaku tłuszczu- BAJKA ! Idealne na tłusty czwartek, który(...)góra-dół, ok.15-20 minut. Czas zależny od piekarnika. Mają się tylko lekko przyrumienić. Ja pierwsze piekłam 20 minut, następne już tylko 15. Po lekkim przestudzeniu smarujemy je lukrem z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu, u mnie migdałowy i kremówki. Można także przyrządzić lukier z dodatkiem rozduszonej maliny, wówczas uzyskamy różowawy lukier. Przygotowałam także kilka pączków z mrożoną maliną
Smaczne ZdroweBabeczki z dodatkiem marchewki są wilgotne, pachnące i aromatyczne. Dodałam na górę lukier i karmelizowaną marchewkę wyszło na prawdę pysznie. Przyznam, że marchewkę musiałam zrobić 2 razy gdyż za pierwszym razem jakieś "duszki " ją zjadły. Pomysł z moimi modyfikacjami z Magazyn kuchenny. Składniki: 50 g cukru brązowego 150 g cukru 4 jajka 1 łyżka skórki z pomarańczy* 1 szk oleju(...)mąki żytniej typ 2000 1,5 szk maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do pierników 300 g marchewki 0,5 szk rodzynek Kresto Lukier 1 białko cukier puder Karmelizowana marchewka 1 większa marchewka 1 łyżeczka skórki pomarańczowej* 3 łyżeczki cukru 50 ml wody Przygotowanie: Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do naczynia
Ala piecze i gotujeZabawa przy pieczeniu bezcenna. Przepis stąd Składniki: 180 g masła 150 g cukru pudru 400 g mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko nasionka z 1 laski wanilii szczypta soli Lukier 0,5 szkl cukru pudru sok z cytryny kilka kropli barwnik czarny czerwone lentilki Przygotowanie: Wszystkie składniki przełożyć do naczynia i zmiksować. Po połączeniu się składników zagnieść ciasto(...)kółka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec około 12 min w 180 st. Ostudzić. Do cukru pudru dodać kilka kropli soku z cytryny i utrzeć gęsty lukier. Lentilki przykleić na lukrze a do reszty lukru dodać czarny barwnik i zrobić usta, oczy i rogi
Ala piecze i gotujezmielonych migdałów 3 łyżeczki przyprawy do pierników Emix 1 łyżeczka cynamonu Emix 1 łyżeczka proszku do pieczenia Emix 0,5 łyżeczki sody Emix 0,5 szkl skórki pomarańczowej Lukier 1,5 szkl cukru pudru Emix 2-3 łyżki ciepłej wody Przygotowanie: Miód i masło podgrzać. Skórkę pomarańczową pokroić nożem na mniejsze kawałki. Pozostałe suche składniki wymieszać w naczyniu wlać(...)układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko rozpłaszczając łyżką maczaną w zimnej wodzie. Piec około 15 min w 170 st. Jeszcze ciepłe oblać lukrem i studzić na kratce. Lukier Do miski wsypać cukier puder i stopniowo dolewać wody ciągle mieszając aż uzyskamy lejący lukier
Ala piecze i gotujelodów, dlatego nie mogłam przejść obojętnie obok Durszlakowej akcji Tiramisu . Jakiś czas temu miałam okazj ę przygotować cupcakes al tiramisu, małe babeczki otulone kremem mascarpone i obficie nasączone likierem i kawą) wyszły bajeczne, chyba jeszcze lepsze na drugi dzień. Pomysł na podanie tego tiramisu jak i przepis na krem znalazłam tutaj , a na babeczki tutaj . Bardzo polecam(...)jajka (żółtka i białka osobno) 165 g cukru 90 ml oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 ml letniego mleka Do nasączenia: 3/4 szklanki mocnego espresso+ troszkę amaretto lub innego likieru Masa kremowa na 7 cupcakes. 250 g mascarpone 250 ml śmietany 36% 2-3 ły ż ki cukru pudru Amaretto do smaku, ja nie miałam, dodałam likier śliwkowy Piekarnik rozgrzać
Mia Cucina Sofietagrubość 5 mm i za pomocą foremki wycinamy ciasteczka. Pieczemy je około 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Piekarnik nie musi być wcześniej nagrzany. Składniki na lukier: cukier puder woda Upieczone i wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem, który robimy z cukru pudru i wody. Lukier nie powinien być zbyt luźny, ale też nie może być za gęsty. Ma się(...)dobrze rozprowadzać na ciasteczkach. Polukrowane ciastka odstawiamy do zastygnięcia lukru. Przepis na około 60 sztuk/6-8 osób Przygotowanie: około 80 minut bez czasu oczekiwania
Przysmaki Karolkimojego zwyczaju i zamiast sprawdzonego już przepisu wypróbowałam coś nowego. Keks mniejszy, skromniejszy i zupełnie inny niż zwykle. Mimo to smaczny, z dodatkiem żurawiny i z pięknie wyglądającym różowym lukrem. Keks z żurawiną składniki 200 g świeżej żurawiny lub 100 g mrożonej 150 g mąki 3 jajka 100 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ubite na sztywną piane. Dodajemy żurawinę. Delikatnie łączymy Ciasto przekładamy do malej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut. Lukier: 1 białko 150 g cukru pudru 3 łyżki soku z żurawiny lub grenadyny Białko ubijamy mikserem wraz z cukrem pudrem. W połowie ubijania dodajemy sok i ubijamy do chwili
Przysmaki Karolkiwycinamy kwadraty. Na papier wyciskamy ciasto, z pomoca rekawa cukierniczego. Kladziemy gniazdka na olej z papierem do gory- po chwili sciagamy go. Smazyc na glebokim oleju z dwoch stron. Lukier: ok 200 gr cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki gorącej wody Gdy gniazdka wystygna , szykujemy lukier z cukru pudru , soku z cytryny I wrzatku. Wszystkie(...)składniki mieszamy- jeżeli lukier jest zbyt lejący dodajemy cukier puder- gdy zbyt "twardy" wody. :) Gniazdka "moczymy" w lukrze. Smacznego
Smaki Edytylodówce. Żelatyna tężeje. W kuchni ruch. Pisanek koszyk stoi na stole, pachnie zielona rzeżucha. Para z żelazka bucha - prasuje się śnieżnobiały obrus. Dzieciaki kleją kartki, wyjadają z miseczki resztki lukru, podkradają jajka. Wielkanoc, już niedługo, już prawie! Cierpliwie czeka za rogiem, kuka i wychyla się, sprawdzając jak daleko z przygotowaniami. Okna błyszczące? Mieszkanie pachnące? Gotowi już wszyscy? Nie? Poczeka(...)już przestępuje z nogi na nogę. BABECZKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I CYTRYNOWYM LUKREM. (autorskie? po części;) 200ml mleka 80g cukru 150ml oleju 2 jajka sok z 1/2 cyryny szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia płatki czekoladowe cukier puder odrobina soku z cytryny posypka czekoladowa Cukier utarłam z jajkami, dolałam oleju. Przesiałam mąkę z proszkiem i dodałam do płynnych składników
W kuchni Karmel-itkipszenna, że znów coś przemycam w składzie. A to po prostu sok, jaki jabłka puszczą podczas pieczenia, zmienia jego strukturę, nawilża i nadaje smaku. I oczywiście, nie mogło zabraknąć lukru. Placek z jabłkami, właśnie taki jak ten, bez lukrowego zwieńczenia nie ma racji bytu. PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. / źródło: Moje Smaki Życia, nr 10/2013 / na blaszkę 25x20(...)szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g margaryny ekstrakt waniliowy 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu tłuszcz + bułka tarta do formy lukier: 2/3 szklanki cukru pudru zimna woda Jabłka obieram ze skórki, kroję w ćwiartki, skrapiam sokiem z cytryny, aby nie sczerniały i odstawiam. Do miski przesiewam mąkę wraz z proszkiem. Dodaję
W kuchni Karmel-itkiucieka! JABŁECZNIK NA HERBATNIKACH. /własny;/ na blaszkę małą, 20x20 cm 4 - 5 paczek herbatników petitków 1,5 - 2 kg jabłek*** szklanka cukru brązowego 3 galaretki agrestowe cynamon lukier: cukier puder sok z cytryny Blaszkę wykładam folią aluminiową lub spożywczą, na dnie układam ciasno, dość dokładnie zakrywając przerwy herbatniki. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę(...)wygładzam wierzch i przykrywam drugą warstwą petitków. Przyciskam, zostawiam w lodówce na min 2h do całkowitego stężenia. Z cukru pudru i soku z cytryny ucieram baardzo gęsty lukier, który nastepnie rozsmarowuję na powierzchni. Może to nastąpić zaraz po przykryciu jabłek ciastkami, zmniejszy się wtedy czas oczekiwania o moment twardnienia lukru. Kroję ostrym nożem, kiedy lukier jest już całkiem
W kuchni Karmel-itkiKuchni polskiej" (wyd. 1983 r.). Babka jest bardzo smaczna, pulchna, maślana i cytrynowa. Na taką właśnie miałam ochotę. Wg uznania można dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową. Babkę polałam lukrem z dodatkiem soku z cytryny a całość ozdobiłam skórką pomarańczową. Najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy ciasto rozsypuje się w ustach jak piasek. :) Serdecznie polecam! Babka piaskowa, cytrynowa PRZEPIS (żródło: Kuchnia polska(...)zsiadłego mleka (użyłam śmietany) 50-100 g zmielonych migdałów lub orzechów (opcjonalnie, ja pominęłam) 1/4 łyżeczki sody kilka kropel aromatu migdałowego/waniliowego (dodatkowo dodałam, nie było w przepisie) Lukier ok. 3/4 szkl. cukru pudru odrobina wrzątku 2-3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie Ciasto. Obie mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypać skórkę pomarańczową. Wymieszać
coolinarnastrefa.blogspot.comsię od komputerów , aby zaznać tej przyjemności ;). Przygotowanie ciasta jest proste i już na drugi dzień można się brać za ich pieczenie. Pierniczki po upieczeniu twardnieją , ale po udekorowaniu lukrem miękną i są bardzo pyszne . Składniki: 500 g mąki 1 i 1/2 szkl. miodu ( ok. 1,5 słoiczka średniego ) 1 szkl. cukru pudru 3/4 kostki masła 1 opakowanie przyprawy(...)ładnie daję się rozwałkować i formować w różne wzorki. Pieczemy ok. 8-10 minut w temp. 180 C ( wyjmujemy z piekarnika , kiedy nabiorą złocisto brązowego koloru) Na koniec malujemy lukrem ( przepis na lukier klik) . Możemy lukier zabarwić naturalnie (np. szafran- żółty, sok ze szpinaku zielony) Ja użyłam barwników spożywczych
Słodkości i nie tylkoKlasyk wśród deserów. Ponadczasowy i idealny na każdą okazję. Składniki: 150 ml zaparzonej mocnej kawy (najlepiej typu espresso) 1/4 szklanki likieru Amaretto( lb inny alkohol np. brandy, rum, żubrówka,itp.) 2 łyżki likieru kawowego 4 żółtka ( w temp. pokojowej) 4 łyżki cukru 250g mascarpone (schłodzone) 100g podłużnych biszkoptów kakao do posypaniu lub kawa Zaparzamy mocną kawę np. podwójne(...)espresso. Kawę przelewamy do głębokiego talerza i mieszamy z likierami. Ostudzamy do temperatury pokojowej. Do miski wkładamy żółtka i cukier. Ubijamy mikserem na dużych obrotach na puszystą, gęstą i jasną masę przez około 8minut. ( musi być dość sztywna- tworzymy kogel mogel) W drugiej misce ubijamy zimne mascarpone na sztywno przez ok. 2-3 min na średnich obrotach miksera. Na koniec
Pudełko rozmaitościShare Pinterest Print Ciasteczka migdałowe z dodatkiem likieru Amaretto to słodkości, które zachwycają smakiem i są bardzo proste do wykonania. Idealne na podwieczorek do kawy lub herbaty i umilenie sobie popołudnia. Zaraz po upieczeniu ciasteczka są kruche, ale po ostygnięciu stają się miękkie. Polecam! Ciasteczka migdałowe Składniki na ciasteczka migdałowe: 2 szklanki zmielonych migdałów 1 szklanka mąki 180 g masła(...)szklanka cukru pudru 2 łyżki likieru Amaretto 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Do miski przesiać mąkę. Dodać zmielone migdały, jajko, masło, proszek do pieczenia i cukier puder. Masło posiekać nożem na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie zagnieść elastyczne ciasto, wlać likier Amaretto i ponownie zagnieść. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Oryginalny smak