Babka piaskowa, cytrynowa

Babka piaskowa, cytrynowa

Babka piaskowa, cytrynowa

Bardzo lubię ciasta piaskowe. Chciałam upiec ciasto, które w smaku przypominałoby te które można spotkać w niektórych sklepach/cukierniach. Poniższy przepis pochodzi z "Kuchni polskiej" (wyd. 1983 r.). Babka jest bardzo smaczna, pulchna, maślana i cytrynowa. Na taką właśnie miałam ochotę. Wg uznania można dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową. Babkę polałam lukrem z dodatkiem soku z cytryny a całość ozdobiłam skórką pomarańczową. Najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy ciasto rozsypuje się w ustach jak piase... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu coolinarnastrefa.blogspot.com

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

15 przepisów na karpia

15 pysznych przepisów na świątecznego karpia

Czytaj dalej...

Autor

coolinarnaStrefa

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

babka cytrynowa, pieczenie, ciasto, cytryna, lukier , mąka, likier, babki, cukier puder, cukier, orzechy, pączki, lekka, boże narodzenie, wielkanoc, słodkie, ciasto na boże narodzenie, pączki pieczone, ciasto cytrynowe, bez pieczenia, mleko w proszku, sok cytrynowy, ciasto mleko w proszku, ciasto z orzechami, babka ziemniaczana, ciasto z białek , lekkie ciasto, ciasto z bezami, drugie danie, lekkie dania

Inne przepisy z coolinarnastrefa.blogspot.com

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Justyna Bąk, 24 lipca 2013 22:43:23

pysznie wygląda:)

JestSmak, 25 lipca 2013 09:01:33

mmm, pycha. Od Wielkanocy nie piekłam babki, a to błąd, bo przecież każda inna okazja jest równie dobra do jej upieczeni :)

Nashelly, 25 lipca 2013 23:01:57

Nie ma to jak stare, dobre przepisy :D Pyszna babeczka ;)

COOLinarna Strefa, 25 lipca 2013 23:28:27

Pewnie, że tak! :) Mi to ciasto smakuje przez cały rok. :)

Anonymous, 2 lutego 2014 17:35:16

dzieki! pierwszy raz pieklam babke. super wychodzi(nie mialam skorki pomaranczowej wiec dalam troche rodzynek ale opadly na dno-czyli sa na gorze babki). do bialka podczas ubijania dodalam cukier waniliowy. polecam wszystkim ta puszysta babeczke