tutaj przepis gaza opatrunkowa z apteki (co najmniej półmetrowa) lub muślin do odsączenia na durszlaku Przepis na sernik na zimno z adwokatem Twaróg dokładnie wymieszać z wanilią, miodem, likierem advokat i bakaliami. Na durszlak lub sito wyłożyć gazę, wylać masę sernikową na gazę i zostawić do odsączenia w lodówce na noc. Następnego dnia przełożyć na talerz, pozbyć się gazy(...)keksówka jest dobra na wszystko. Składniki: 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru pudru szklanka białego wina 3 jajka 3 łyżki likieru advokat 5 łyżek majonezu pół łyżeczki kurkumy szczypta szafranu szczypta soli 5 kropli aromatu pomarańczowego bio garść suszonych śliwek drobno pokrojonych keksówka posmarowana olejem i posypana mąką Przepis na babkę
Ugotowane pozamiataneKokosowy krem do tortu i ciasta. Krem kokosowy to pyszny krem z wiórkami kokosowymi i likierem kokosowym (w wersji dla dorosłych). W tym kremie zwykłą śmietankę można zastąpić śmietanką kokosową, dzięki czemu smak kremu będzie jeszcze bardziej kokosowy :). Polecam krem Raffaello do tortu. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na kokosowy krem: 200 g serka mascarpone, schłodzonego 100 ml śmietanki(...)kremówki 36%, schłodzonej ok 30 – 35 g cukru pudru lub więcej, do smaku 1 – 1,5 łyżki likieru kokosowego, schłodzonego (opcjonalnie) 50 g wiórków kokosowych W misce umieszczamy mascarpone, śmietankę, cukier puder i likier kokosowy. Całość mieszamy przy pomocy miksera (szybsze obroty), aż krem zgęstnieje. Do gotowego kremu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy bardzo krótko. Długie miksowanie sprawia
Słodki Pomysłzbliżony do domowego batonika Snickers , jako że mój mąż uwielbia te batoniki. Czy dobrze trafiłam w gust, to się dopiero okaże. Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu(...)połączenia składników i napuszenia się serka. 100 g orzechów umieścić w malakserze, posiekać na ok 3 mm kawałki. Do masy orzechowej dodać posiekane orzeszki, wymieszać. Nasączenie: 3/4 szklanki likieru kawowego, u mnie domowy Baileys 1/4 szklanki wody (wersja bezalkoholowa – 1 łyżka kawy rozpuszczanej lub Inki rozpuszczona w 1 szklance wrzątku, ostudzona do temperatury pokojowej) Likier wymieszać z wodą, odstawić
moj przepis nawarto też spróbować ich przyrządzonych na grillu. Dziś zaproponujemy wam pieczone z Nutellą (S’More), zapiekane w bananie, dodawane do gorącego kakao lub deseru czy moczone w irlandzkim likierze tworzonym na bazie śmietanki i Whiskey. S’more to pochodzący z kuchnii amerykańskiej i kanadyjskiej smakołyk z grilla na który składa się: pieczona/grillowana pianka marshmallow, kawałek czekolady i dwa ciasteczka(...)będą one również pasowały do lodów lub koktajli mlecznych zwłaszcza waniliowych lub czekoladowych. Jeśli poszukujesz pretekstu aby pozostać dłużej przy grillu, znaleźliśmy go! Grillowane pianki Marshmallows w w irlandzkim likierze tworzonym na bazie śmietanki i Whiskey (Baileys). Wystarczy, że gorące grillowane pianki zanurzymy w likierze. The post Grillowane pianki Marshmallow – kilka pomysłów na wyjątkowy deser z grilla appeared first
naRuszciegramów czekolady deserowej Masa serowa 0,5 kg twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie 4 jajka 250 gramów serka mascarpone 200 gramów margaryny 1 szklanka drobnego cukru 3 łyżki likieru kawowego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżki ekstraktu wanilii 2 łyżki kawy instant ¾ szklanki śmietany 36% PRZYGOTOWANIE: Rozpuszczamy margarynę z czekoladą deserową. Całość mieszamy z bułką tartą do uzyskania(...)piasek. Wklepujemy go równo do podłoża i wsadzamy do lodówki na co najmniej 30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Możemy przystąpić do tworzenia masy serowej. Ale najpierw kawę rozpuszczamy w likierze kawowym i odstawiamy. W osobnej misce ucieramy pozostałą margarynę z cukrem do jednolitej masy, następnie dodajemy całe jaja, ale w odstępach, ciągle mieszając. Następnie wrzucamy Do kolejne składniki
Fleksitarianizm.pltortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 220 g miękkiego masła lub dobrej jakości margaryny 200-220 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 duże jajka 4 łyżki likieru kawowego, ale można zastąpić rumem. Tutaj przepis na domowy likier kawowy 4 łyżki bardzo mocnego espresso np. Costa Rica lukier lub cukier puder do posypania Szybkie ciasto na niedzielę przepis(...)przejmuję się, jeśli masa się zważy. Zaczynam nagrzewać piekarnik do 180 stopni, grzałka góra - dół. 3. Zmniejszam obroty miksera na najniższe i porcjami dodaję na przemian mąkę i likier kawowy. Połowę ciasta przekładam do miski, dodaję wystudzoną kawę i mieszam szpatułką. 4. Keksówkę smaruję masłem i obsypuję mąką. Nakładam na przemian porcję jasnej i ciemnej masy. Na koniec
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamleka (u mnie 1.5%) – 2 duże łyżki Nutelli – kubeczek 200ml kremówki – tabliczkę gorzkiej czekolady – 3 żółtka – 1/2 szklanki cukru – 100 ml likieru (dodatek likieru sprawia, że lody nie są takie twarde po wyjęciu z zamrażarki) Proces przygotowania lodów zaczynamy od zagotowania mleka z dodatkiem śmietany kremówki i nutelli a następnie przestudzenia otrzymanej bazy lodów(...)musimy cały czas mieszać zawartość garnka, w przeciwnym razie otrzymamy coś na kształt jajecznicy. Gdy płyn zacznie gęstnieć, zestawiamy garnek z palnika i studzimy. Następnie dodajemy stopioną czekoladę i likier. Całość przelać do pojemnika, który należy umieścić w zamrażarce przez noc, mieszając je w miarę regularnych odstępach (co 30 minut). Lody wyjąć ok 10-15 minut przed podaniem
Szybko Tanio Smacznieszukacie przepisu na coś słodkiego na walentynkow ą kolację , polecam Wam prosty i niewymagający wielu przygotowań deser. Serca z ciasta francuskiego przełożone aromatycznym kremem czekoladowo-pomarańczowym z dodatkiem likieru pomarańczowego. Taki deser powinien zachwycić Wasz ą drug ą po ł owk ę ;) SKŁADNIKI (2 porcje) 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g mascarpone 200 g czekolady(...)gorzkiej lub mlecznej) 1-2 łyżki likieru pomarańczowego 1 pomarańcza **** INGREDIENTI (2 porzioni) 1 rotolo di pasta sfoglia 250 g di mascarpone 200 g di cioccolato (fondente o al latte) 1-2 cucchiai di liquore all'arancia 1 arancia PRZYGOTOWANIE Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystygnięcia. Rozpuszczoną czekoladę miksujemy z mascarpone i 1-2 łyżkami likieru pomarańczowego
La grande e la piccola cuocakakao nie mniej niż 70% 3 duże jajka 50 g cukru 30 g masła 4 łyżki mleka pół szklanki ( 125 ml ) śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 2 łyżki likieru pomarańczowego ( może być też likier Amaretto, likier kawowy lub brandy ) Wykonanie: Jajka porządnie umyć a następnie sparzyć, zanurzając je na kilka sekund we wrzącej wodzie. Czekoladę połamać i umieścić
Opowieści z piekarnikabardzo, trzęsie mi się żołądek, no i ręce też Ale zdarza mi się przygotować wypasioną kawę rozpuszczalną w połączeniu z bitą śmietaną, czekoladą, orzechami w karmelu z dodatkiem likieru Amaretto, to jest prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Jest prosta w przygotowaniu, pyszna i myślę, że Wam też posmakuje. To jest idealna kawa na Walentynki. Kawa z bitą śmietaną, czekoladą, orzechami(...)amaretto. Może zrobicie ją na zbliżające się Walentynki? Polecam Składniki na 2 szklanki Kawy na Walentynki. 1/2 szklanki mleka 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wody 50 ml likieru amaretto Dodatkowo: 150 ml śmietanki kremówki 30% lub gotowej w sprayu 1 płaska łyżka cukru pudru (opcjonalnie) po kostce gorzkiej czekolady do posypania (zetrzeć) 1 łyżka siekanych orzechów w karmelu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNiedługo Walentynki, czyli święto zakochanych i ten deser będzie idealny aby uczcić to święto ze swoją drugą połówką. Moje Tiramisu jest znakomite w smaku, bez jajek, które zastąpiłam jajecznym likierem adwokat. A sposób zrobienia jest najprostszy na świecie , efekt powala na kolana, Tiramisu jak u Włocha. Ma tylko jedną wadę… błyskawicznie znika. Krem z mascarpone jest lekki jak piórko(...)dzięki dodaniu ubitej śmietanki kremówki i likieru. Polecam szczególnie dla tych, którzy boją się w deserach surowych jajek, zamiast nich jest ajerkoniak / advocaat / eierlikör. Niestety to nie jest deser dla dzieci, dla nich trzeba zrobić bezalkoholową wersję tiramisu. Polecam Tiramisu przygotować w małych szklaneczkach, wyglądają wtedy bardziej estetycznie i każdy ma swoja porcję. W przypadku tego deseru można parafrazować Gombrowicza
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOwocowy TORCIK z CIASTA FRANCUSKIEGO Składniki: Ciasto: około 500g ciasta francuskiego – użyłam dwa opakowania ciasta francuskiego każde po 275g Lukier do ciasta: 150g cukru pudru około 4-6 łyżek likieru advocaat Masa owocowa: 1 puszka moreli w syropie lub brzoskwiń (puszka około 850ml) 250ml puree/soku z marakui (można zastąpić sokiem brzoskwiniowym lub bananowym, ananasowym) 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru(...)samo jak pierwsze ciasto przez około 15-17 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Lukier do ciasta: 4. Cukier puder przełożyć do miski dodać 4 łyżki likieru i wymieszać mikserem. Jeśli lukier będzie za gęsty dodać jeszcze 1-2 łyżki likieru i znów wymieszać mikserem. 5. Trójkąty z ciasta francuskiego maczać z jednej strony w lukrze i odstawić
Mała Cukierenkagotowania mięsa. Wodę różaną można bez problemu kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Składniki 250 g migdałów 250 g cukru pudru 20 – 30 ml wody różanej lub likieru migdałowego (Amaretto) kilka kropel aromatu migdałowego Wykonanie Migdały zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 15 minut, następnie obieramy z brązowej skórki. Obrane migdały miksujemy w blenderze na tzw. piasek/mąkę. Dodajemy(...)cukier puder, krótką chwilę miksujemy, dodajemy wodę różaną lub likier i aromat migdałowy, ponownie krótko miksujemy. Przekładamy mieszaninę do dużej miski lub na stolnicę i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli masa będzie się kruszyć możemy dodać odrobinę wody różanej lub likieru. Gotową masę marcepanową formujemy według uznania. Możemy zwinąć w wałek lub, tak jak ja, wyłożyć foremki folią spożywczą
Tajemnice Smaku