MINI PAVLOVA Składniki: Beza: 6 białek 330g cukru Krem: 250g serka mascarpone 320ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Sos karmelowo – kawowy: 250ml mocnej kawy 200ml likieru Kahlúa + 2 łyżki 160g cukru Dodatkowo: kakao do posypania Beza: 1. Białka przełożyć do czystej, suchej miski, dodać cukier i ubijać mikserem, aż cukier się rozpuści, potrwa to około(...)temperaturze 100C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny i 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Sos karmelowo – kawowy: 4. Do rondelka wlać kawę, 200ml likieru, dodać cukier i postawić na ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści, zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować przez około 20-25 minut. 5. Sos zdjąć z ognia
Mała Cukierenkapisze autor przepisu Yotam Ottolenghi to wspaniały sernik po proszonym obiedzie. Jedni wybiorą go zamiast kieliszka amaretto a inni skosztują i sernika i likieru. Jedno i drugie wskazane, bo ja tak zrobiłam, sernik jest obłędnie kremowy a likier wspaniale podkreśla jego smak. Amaretto to likier robiony z jąder pestek moreli i gorzkich migdałów. Przepis pochodzi z książki "Słodko
Moje Małe CzarowanieCzas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 1-2 porcje Drukuj Kawowy krem zabajone z owocami By Piotr 18 lipca 2018 Składniki: żółtka - 3 sztuki cukier - ok. 50g likier kawowy - ok. 50ml* * Jeżeli nie przepadacie za smakiem kawy, możecie wykorzystać dowolny inny likier (np. Amaretto) lub klasycznie skorzystać z dodatku słodkiego, białego wina. Wykonanie: Żółtka ubijamy z cukrem do czasu(...)kiedy macie pewność, że jest żaroodporna i nie pęknie - nie polecam późniejszego sprzątania po takim incydencie ;) ). Żółtka podgrzewając cały czas bardzo energicznie mieszamy lub miksujemy. W międzyczasie stopniowo dolewamy likier. Ubijanie na parze powinno zająć ok. 5-7 minut, a powstała masa powinna być naprawdę gęsta. Gotowy krem przekładamy do pucharków, słoiczków lub szklanek. Dekorujemy dodatkowo świeżymi owocami. Deser
Pogotujmy.plFrancji jest on znacznie słodszy i gęstszy od tego, który proponuję niżej, ale też Francuzi pijają go jako dodatek w różnych drinkach i koktajlach. A ja mam swój likier na babskie wieczory i kiepskie dni dla tak zwanej zdrowotności, więc nie może być zbyt słodki. Jak większość alkoholi na bazie owoców, cassis powinien się dobrze przemacerować, zatem najlepiej smakuje(...)roku od przygotowania. Czas gra tu istotną rolę. Składniki (na ok. 3 litry likieru): 1,5 kg czarnych porzeczek 1,5 litra spirytusu 90 dag cukru 3 szklanki wody Porzeczki wrzucić do słoja (3 l) i zalać spirytusem. Odstawić w ciemne miejsce na 7-10 dni. Zlać nalew do innego słoja, a do porzeczek dodać cukier. Słój z porzeczkami
Weekendy w domu i ogrodzieszklanka cukru pudru (lub wg własnego uznania ) 2 żółtka 4,5 łyżeczki żelatyny 2 opakowania biszkoptów dużych 1 opakowanie kakaowych herbarników (150g) 3 filiżanki zaparzonej mocnej kawy 5 łyżek likieru amaretto 1/2 łyżeczki olejku waniliowego (użyłam Dr Oeatker) kakao Wykonanie Kakaowe herbatniki umieszczamy w blenderze, rozdrabniamy na piasek. Tortownicę (24cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy rozdrobnione ciasteczka. Polewamy je kilkoma(...)Twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy mascarpone, cukier, olejek waniliowy. Miksujemy na średnich obrotach. Dodajemy żółtka ze sparzonych wcześniej wrzątkiem jajek. Miksujemy do połączenia się składników. Teraz czas na likier. Cieniutką strużką wlewamy likier do masy. Miksujemy wolno. Żelatynę moczymy w 4 łyżkach mleka w małym garnuszku. Gdy spęcznieje, podgrzewamy do rozpuszczenia się. Cały czas mieszamy. Nie gotujemy! Studzimy, mieszając
Raj dla PodniebieniaCiasto, w którym smak truskawek idealnie komponuje się z masą z homogenizowanych serków, biszkoptem nasączonym kawą i migdałowym likierem tworząc prawdziwą rozkosz do małej czarnej. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa waniliowa: 360g serka homogenizowanego waniliowego 125g masła 3 żółtka(...)czekoladowa: 360g serka homogenizowanego czekoladowego 100g mlecznej czekolady 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny Poncz: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wrzątku 50ml likieru migdałowego Polewa truskawkowa: 250g truskawek 1 truskawkowa galaretka Dodatkowo: bita śmietana truskawki, borówki Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną
Szalona Kuchnia EwelinyDomowy likier kawowy idealnie pasuje do domowego, pysznego ciasta. W likierze jest nie tylko kawa ale i laska wanilii która jeszcze bardziej podkręca smak kawy. Zrobić go można w kilka dni więc warto, aby potem delektować się pysznym trunkiem. Likier kawowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieopakowanie podłużnych biszkoptów 200 g 2 filiżanki świeżo parzonego espresso lub 1 szklanka kawy rozpuszczalnej ( 3 łyżki kawy ) 1 łyżka cukru 1 kieliszek likieru kawowego (niekoniecznie) 1 kubeczek schłodzonej śmietanki 30-36% -250 g 4 łyżki cukru pudru 1 opakowanie serka mascarpone - 500 g 3 krople olejku waniliowego kakao do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Przygotować kawę espresso lub rozpuścić 3 łyżki(...)kawy rozpuszczalnej w 1 szklance wrzątku. Dodać 2 łyżki cukru bo kawa ma być słodka. Wystudzić i wymieszać z likierem kawowym ( może być i bez likieru ) Przygotować masę ze śmietanki i maskarpone: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania (jak już będzie sztywna) dodać po łyżce cukieru pudru i 3 krople olejeku waniliowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopty moczyć w zimnej kawie
zielonacukinkaopakowanie podłużnych biszkoptów 200 g 2 filiżanki świeżo parzonego espresso lub 1 szklanka kawy rozpuszczalnej ( 3 łyżki kawy ) 1 łyżka cukru 1 kieliszek likieru kawowego (niekoniecznie) 1 kubeczek schłodzonej śmietanki 30-36% -250 g 4 łyżki cukru pudru 1 opakowanie serka mascarpone - 500 g 3 krople olejku waniliowego kakao do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Przygotować kawę espresso lub rozpuścić 3 łyżki(...)kawy rozpuszczalnej w 1 szklance wrzątku. Dodać 2 łyżki cukru bo kawa ma być słodka. Wystudzić i wymieszać z likierem kawowym ( może być i bez likieru ) Przygotować masę ze śmietanki i maskarpone: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania (jak już będzie sztywna) dodać po łyżce cukieru pudru i 3 krople olejeku waniliowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopty moczyć w zimnej kawie
zielonacukinkałyżki bułki tartej 2 łyżki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 450 g sera Mój ulubiony 1 szklanka śmietany 30 % 1/2 szklanki cukru pudru 25 ml likieru wiśniowego 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: wiśnie z likieru sok z cytryny+przegotowana woda Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Oddzielić żółtka od białek, dodać(...)około 40 minut. Wyjąc z piekarnika zaraz po upieczeniu i pozostawić do ostygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać żelatynę i likier wiśniowy, wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Biszkopt makowy przekroić na pół. Jeśli jest suchy, nasączyć ponczem z wody i soku z cytryny. Połowę
Gosia gotujeDzisiaj przepis na pijaną babkę. Babka z dodatkiem likieru jajecznego jest wielkanocnym ciastem w wersji dla dorosłych, ale likieru w niej praktycznie nie czuć. Jest słodka, wilgotna i pyszna. Spróbujcie. BABKA z ADVOCATEM Składniki: 3 jajka 175 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml likieru adwokat 50 ml oleju 1/2 kostki margaryny 3/4 szkl cukru 1 biała czekolada
Bon appetit mon amieksylitolu (można dodać więcej wg upodobań) · 6 łyżek wiórków kokosowych · 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub likieru lub 1-2 łyżki likieru kokosowego lub amaretto, jeśli pralinki są dla dorosłych · ok. 20 całych, zblanszowanych migdałów (opcjonalnie(...)dodatkowo mleko/ woda PRZYGOTOWANIE: Kaszę jaglaną dobrze opłukać kilkakrotnie, aby pozbyć się goryczy, odcedzić i dodać do gotującego się mleka kokosowego. Dodać cukier/ksylitol oraz ekstrakt z wanilii lub likier alkoholowy. Gotować do miękkości ok. 15-20 minut. W razie potrzeby, gdyby płynu było zbyt mało, należy w trakcie gotowania dolać odrobinę wody, bądź mleka. W takcie gotowania kaszy pilnować
Calzonella.comsię przy nich wszystkie czekoladopodobne śliwki w czekoladzie ! :) R ada : Śliwki dobrze jest wypestkować, ale garść pestek koniecznie wrzuć do słoja. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru
Przepisy i porady kulinarnebutelek, zakorkuj szczelnie. Naleweczka jest gotowa. Nalewkę tą możesz dodać do popołudniowej kawy czy herbaty. Możesz ją także wykorzystać do ciast i kremów. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru
Przepisy i porady kulinarne