likier - 5379 przepisów (strona:82/359)

Babka czekoladowa o smaku miętowym 159

zaproponowałam czekoladową babkę nie mieli żadnych obiekcji. Byłam jednak ciekawa, co powiedzą na babkę czekoladową o smaku miętowym. Oczywiście, że nie zdradziłam im tajemnicy, że doprawiłam ciasto miętowym likierem. Babka o smaku miętowym przyjęła się. Była tak delikatna w smaku, że moje rebiata prawie go nie odczuła. Pewnie ja też wolałam nie przesadzić z miętą. To ma być ciasto(...)miętowym 2 łyżki kakao 200 g jasnego brązowego cukru 3 jajka 180 g mąki 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 ml kwaśnej śmietany 2 łyżki likieru miętowego cukier puder do oprószenia tłuszcz do posmarowania formy mąka do oprószenia formy Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Na małym garnku

codojedzenia
Likier mleczny 129

Bardzo prosty i bardzo smaczny likier do kawy i ciacha. Robi się go błyskawicznie ale trzeba poczekać choć 3 dni aby się przemacerował. Potem to już tylko delektować się zostaje. Zapraszam na kieliszeczek pysznego likieru. Likier mleczny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tort Rafaello z truskawkami 219

cukru Masa Raffaello: 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 75 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru pudru 750 g serka mascarpone 2 czekolady po 100 g 4 łyżki likieru kokosowego Frużelina owocowa (frużelinę możemy zrobić z innych owoców:  jagód, brzoskwiń, malin): 20 świeżych truskawek  1 łyżka soku z cytryny trochę startej skórki z cytryny 1 cukier waniliowy(...)blaty. Gotujemy mleko kokosowe.  Do niego dodajemy wiórki kokosowe  i tak gotujemy 30 minut od czasu do czasu mieszając.  Gdy wiórki wchłoną całe mleko dodajemy likier kokosowy.  Odstawiamy z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę.  Mieszamy w celu rozpuszczenia czekolady i schładzamy w lodówce.  Serek mascarpone  miksujemy z cukrem pudrem,  dodajemy zimną

Pyszności Słodkości
Ciasto czekoladowo –truskawkowe 186

Biszkopt czekoladowy pieczony na samych białkach , równie mocno czekoladowy krem oraz warstwa z serka mascarpone i musu truskawkowego z dodatkiem likieru , tworzy pyszne puszyste ciasto na różne okazje. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się połączą. Mus to nic innego jak zmiksowane blenderem truskawki, dobry sposób na pozbycie się tych mrożonych. Składniki: Biszkopt czekoladowy: 8 białek ¾ szklanki mąki krupczatki(...)Krem czekoladowy: ½ litra śmietany kremówki 30% 15 dag gorzkiej czekolady 1-2 łyżki cukru pudru Krem truskawkowy: ½ litra śmietany kremówki 30% 20 dag mascarpone ½ szklanki musu truskawkowego 50 ml likieru truskawkowego użyłam  Dalkowski 1 łyżka żelatyny 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Konfitura truskawkowa lub dżem Posypka Sposób wykonania: Biszkopt ciemny: Białka ubijać do białości wsypując stopniowo cukier  łyżka

Wanilia i Kardamon
Pijana śliwka z kremem nutellowym. 348

łyżki kakao gorzkiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 cukier waniliowy Krem : 700 g nutelli 260 g miękkiego masła 1 łyżka spirytusu 450 g suszonych śliwek likier kawowy około 2.5 szklanki Polewa czekoladowa : 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Do nasączenia : 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej z łyżeczką cukru  Blaszka duża(...)tradycyjna, prostokątna Wykonanie : Śliwki zalać likierem tak aby były dobrze przykryte, około 2,5 szklanki, zależy jakie duże dostaniecie śliwki. Odstawić na noc aby dobrze przeszły likierem. Na drugi dzień odcedzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, cukrem im cukrem waniliowy. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem, kakao i olej.Wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem

Sama słodycz i szczypta chili
BABKA "KARMELCIA " Z BRZOSWINIAMI 121

przyznać,że wyszła smaczna i babka pojawi się na świątecznym stole.Podam Wam przepis z książki.Jednak ta świąteczna ulegnie małym zmianom....jak zawsze zmniejszę ilość cukru a zwiększę ilość likieru i dodam brzoskwinie,gdyż teraz ich niewiele.Polecam bo Nam bardzo posmakowała i z pewnością będziemy do niej wracać,nie tylko na Wielkanoc.   Składniki:   2 1/2 szklanki mąki pszennej(...)szklanka cukru  25 dag margaryny bądź masła 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki likieru adwokat 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wody starta skórka z 1 cytryny 5 połówek brzoskwiń z syropu Margarynę,olej,cukier,likier oraz wodę zagotować.Przestudzić.Dodać żółtka,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz startą skórkę z cytryny.Na końcu delikatnie wmieszać ubitą

Niespełnione zdolności kulinarne
Kawa z amaretto 167

Podczas świątecznych spotkań z rodziną i znajomymi, podajemy kawę. Proponuję urozmaicić ją smakiem migdałowego likieru amaretto. Taka kawa na pewno zasmakuje paniom, a może i panowie się skuszą. Nie jest trudna do przygotowania. Ja proponuję podać ją w taki oto sposób: Zaparzamy dobrej jakości kawę, tym razem nieco mocniejszą niż zwykle. Można w ekspresie, można tylko przefiltrować ręcznie, można(...)zagotowaniu wody dajmy jej 1-2 minuty na lekkie przestudzenie i dopiero wtedy zalewajmy kawę. Wrzątek zabija znaczną część smaku i aromatu. Do przygotowanej kawy podajmy w kieliszku likier amaretto. Niech każdy ma wybór: czy wleje likier do kawy, czy tez będzie delektował się nim popijając go mocniejszą kawą. Przy stole zastawionym świątecznymi ciastami tak podana kawa będzie wyglądała atrakcyjnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort czekoladowy z kremem oreo 169

więc korzystając z okazji że w zakupach na Frisco.pl znalazły się ciastka oreo przygotowałam tort z kremem, który już dawno chodził mi po głowie.  Mocno kakaowe blaty nasączyłam likierem toffi, a całość oblałam karmelową polewą. Wszystko razem fajnie ze sobą współgrało tworząc bardzo dobry deser.  Składniki: Na tortownicę o śr. 22cm Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu(...)cukru pudru 1 serek mascarpone (250g) 8 ciastek oreo Dodatkowo: 1,5 tabliczki czekolady karmelowej 3 łyżki mleka 4 łyżki płatków białej czekolady 7-8 ciastek oreo 1/3 szklanki likieru np. czekoladowego  Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do piany dodajemy cukier oraz po jednym żółtku, cały czas ubijając na wolnych obrotach. Do masy jajecznej dodajemy

Kuchnia w czekoladzie
Na Dzień Kobiet. I na urodziny. A może na Wielkanoc...? 158

okazji mam tort. No dobrze, torcik raczej... Przygotowany w tortownicy o średnicy osiemnastu centymetrów, nie powala wielkością. Za to smak, moi kochani... Zbija z nóg. Miękki biszkopt mocno nasączony likierem, na nim delikatny mus o smaku kawy, warstwa słodkich bezików i mus z ciemnej czekolady, niemal wytrawny w smaku. Wszystko przykryte cienką warstwą galaretki kawowej, której intensywny smak wspaniale wieńczy(...)kawową galaretką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) biszkopt: 1 jajko 35 g cukru 20 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej 20 g kakao nasączenie: 1 łyżka likieru kawowego mus kawowy: 65 ml mocnej kawy 80 g cukru 2 żółtka 1 listek żelatyny 60 g miękkiego masła 125 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 30 g bezików mus czekoladowy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Savoiardi-włoskie biszkopty z kremem 166

tiramisu są chrupiące i mają smukły kształt, natomiast te kupione na ryneczku lub we włoskiej cukierni, są jak nasz biszkopt- mięciutki i puszyste. A do tego nasączone likierem i pysznym włoskim kremem budyniowym. Składniki na biszkopty ( po upieczeniu mają być wielkości rozłożonej  dłoni ) 3 duże i świeże jaja w temperaturze pokojowej 40 g mąki pszennej 50 g cukru, najlepiej(...)mleka 3.2% 100 g skrobii kukurydzianej 200 g drobnego cukru aromat do wyboru np. kardamon,wanilia,skórka z cytryny,kolendra szczypta szafranu lub kurkumy lub żółty barwnik spożywczy Opcjonalnie likier do spryskania lub nasączenia wewnętrznej strony biszkoptów. Najpierw robimy krem, gdyż ten musi mieć trochę czasu do wystygnięcia. Najlepiej przechowywać go w lodówce. Przepis na mój krem jest bez dodatku

Z Kuchni Do Kuchni
Cytrynowe Tiramisu. 102

ostatkową sobotę miałam okazję jeść pyszne tiramisu cytrynowe. Ja na ogół przygotowywałam ten pyszny deser z likierem migdałowym Amaretto, ale muszę powiedzieć, że deser p. Heleny też powala smakiem. Jest naprawdę super-polecam! Zdjęcie może nie najlepsze, ale wszyscy szybko się wzięli za niego i nie zdążyłam! SKŁADNIKI: 1 paczka biszkoptów SAN (paluszki ) 1 pudełko Mascarpone(...)Limoncello lub innego likieru cytrynowego sok z 1/2 cytryny do smaku otarta skórka z cytryny(opcjonalnie) 1 łyżka lekkiego miodu np. akacjowego kakao lub gorzka czekolada do posypania mocna czarna kawa WYKONANIE: mascarpone, miód, limoncello, sok z cytryny, opcjonalnie otartą skórkę z cytryny dokładnie mieszamy (likieru, miodu i soku z cytrynu dajemy do smaku), biszkopty moczymy w mocnej kawie

Kuchnia Beaty
Tarta czekoladowo-orzechowa z gruszkami ( wypieki bez cukru) 198

jednak życie może być słodkie! Składniki na ciasto: 200 g mąki orkiszowej jasnej 50 g mielonych orzechów laskowych 125 g zimnego masła 50 g ksylitolu/cukru 2 żółtka 2 łyżki likieru czekoladowego szczypta soli Nadzienie czekoladowe: 50 g ciemnej gorzkiej czekolady         (70% kakao)   50 g masła 20 g kakao 2 jajka S 50 g ksylitolu/cukru(...)tłustej śmietany   20 g posiekanych orzechów laskowych dodatkowo: 2 łyżki soku z cytryny 3 gruszki 2 łyżki dżemu morelowego Wykonanie:  mąkę, mielone orzechy, ksylitol, likier czekoladowy, żółtka i pokrojone masło w małe kawałeczki umieścić w misie robota i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię i przez godzinę schłodzić w lodówce   w międzyczasie masło, kakao i posiekaną czekoladę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Semla bułka maślana z bitą śmietaną 157

Mięciutkie i puszyste jak brioszki. Semla piekę raz do roku aby zadość uczynić tradycji ale czasami odbiegam od oryginalnego przepisu. Tym razem upiekłam semla kokosowe. Bitą śmietanę doprawiłam kokosowym likierem. Do drożdżowego ciasta dodałam kokosowe wiórki. Zamiast marcepanu ubiłam pianę z cukrem i wymieszałam ze zmielonymi migdałami. Wypasiona maślana bułka ! Komu jedną? Szwedzka semla Składniki: 16 sztuk 500 g pszennej(...)jednej limonki 70 g masła, miękkiego ½ łyżeczki soli Nadzienie 1 białko 80 g cukru 100 g migdałów 300 ml śmietanki do ubijania + 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki likieru kokosowego, u mnie malibu cukier puder do posypania Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj po kolei cukier,wanilię, otartą skórkę i sok z limonki, kokosowe wiórki, mąkę i żółtko. Zagnieć ciasto

codojedzenia
CRÊPES SUZETTE 121

naleśników Sos pomarańczowo-karmelowy: 3 duże pomarańcze 50 g masła 40 g cukru trzcinowego sok wyciśnięty z pomarańczy po ich filetowaniu skórka otarta z 2 pomarańczy 50-80 ml likieru pomarańczowego Przygotowanie: Miksujemy mleko i jajka, dodajemy cukier z wanilią, szczyptę soli, skórkę z pomarańczy i stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Odstawiamy ciasto(...)patelnię wlewamy sok i dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość smażymy na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, w tym czasie sos powinien nieco zgęstnieć. Ostatnim etapem jest dodanie likieru i flambirowanie czyli podpalenie alkoholu. Zwiększamy płomień lub moc kuchenki, wlewamy na patelnię likier i gdy zacznie mocno parować podpalamy płyn na patelni, bardzo przy tym uważając!!! Gdy alkohol się

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik kawowo-dyniowy z polewą czekoladowo-kawową i figami 152

dojrzałe figi Polewa czekoladowo-kawowa: 150g śmietanki kremówki 36% 80g czekolady mlecznej 80g czekolady gorzkiej 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka masła 4 łyżki likieru kawowego Herbatniki kruszymy, mieszamy z masłem, chilli i kakao na gładką masę. Tortownicę 22cm wykładamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy przygotowanym herbatnikami i wstawiamy do lodówki. Dynię myjemy, odcinamy końce, przecinamy(...)będą miały idealną konsystencję. Herbatnikowy dół po nocy spędzonej w lodówce również idealnie będzie się trzymał sernika kawowego. Polewa czekoladowa czyli ganache wg oryginalnego przepisu zawiera rum zamiast likieru. Przepis zawdzięczamy Julii Child. Kremówkę przelewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy ogień. Dodajemy pokruszoną czekoladę, cukier puder, kawę rozpuszczalną, likier kawowy, masło i za pomocą trzepaczki mieszam na gładką

Gotowanie i blogowanie