porcji: - 250g ciemnej czekolady o zawartości min.70% kakao - 125g miękkiego masła - 6 jajek: 2 całe, 4 z żółtkami oddzielonymi od białek - 175g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 2 łyżki likieru Cointreau (niekoniecznie) - starta skórka z 1 pomarańczy - dałam gotową dr o'etkera (nie jest to konieczne) Dodatkowo: - 500ml śmietany kremówki (u mnie 36%) - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru(...)waniliowego - 1 łyżka likieru Contreau - 2 łyżeczki pudru trzcinowego lub zwykłego (nie trzeba) - 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao (do posypania) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej masło i czekamy aż się rozpłynie, a całość lekko przestygnie. Ubijamy 2 całe jajka i 4 żółtka z 75g cukru, potem delikatnie dodajemy czekoladę z masłem z likierem i skórką z pomarańczy
Smaczne Zdrowepoliczyć, więc w przepisie podałam w gramach. Czy jest pracochłonny? Wbrew pozorom nie, bo biszkopt można upiec wcześniej, galaretkę na serduszka wylać, by tężała, a kokos namoczyć w likierze. Ciut dłużej schodzi przy samym składaniu, ale i to bez przesady, bo jedyne na co musimy czekać najpierw, to mus truskawkowy, a na samym końcu oczekujemy aż polewa z mleka(...)truskawkowy: 200g rozmrożonych truskawek 5 łyżeczek cukru 1 galaretka truskawkowa ok 180ml soku z rozmrażanych truskawek, a jeśli mamy mniej dolewamy przegotowaną wodę Masa kokosowa: 150g wiórek kokosowych 60ml likieru kokosowego Polewa: 100g margaryny 20ml wody przegotowanej 80g cukru pudru 50g mleka w proszku Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 250ml słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 małe opakowanie śmietan
Kuchnia w czekoladzieNiedawno był Tłusty Czwartek i u mnie zamiast tradycyjnego pączka zagościły Oponki serowe , ale zrobiłam też specjalną wersję dla dorosłych z dodatkiem lukru ze śmietankowo – truskawkowego likieru . Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 500g półtłustego twarogu - 3 jajka - 1/4 szklanki cukru - mały cukier waniliowy - 50g margaryny roślinnej - 2 łyżki sody oczyszczonej - 2 łyżki wódki dekoracja: lukier: - 2 łyżki likieru(...)środku robię otwór mniejszą foremką lub kieliszkiem. Oponki smażę na gorącym tłuszczu z każdej ze stron na rumiano. Gotowe wkładam do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym. Do miseczki wlewam likier i dodaję cukier puder, dokładnie mieszam. Jeśli jest nadal za rzadki, to dodaję więcej cukru. Z tej ilości składników wychodzi około 2 dużych szwedzkich misek oponków. Gdy ostygną smaruje je lukrem
Kuchnia co dniaTORT CZEKOLADOWO-KAWOWY Z POWIDŁAMI Idealny tort na urodziny, bądź inną szczególną okazję. Jeden z najsmaczniejszych czekoladowych tortów jakie dotąd jadłam i robiłam. Bardzo czekoladowy, mocno nasączony likierem kawowym, przełożony kremem śmietankowym i wyrazistymi powidłami. Do tego miękka i błyszcząca polewa, która nadaje mu elegancji. Tort nie jest trudny w wykonaniu. Jest mokry, lekki, nie za słodki, ani też(...)MLECZNĄ CZEKOLADĄ (WSZYSTKIE SCHŁODZONE) 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE: 130 ml likieru kawowego lub mocnej kawy 50 ml wody SKŁADNIKI NA POLEWĘ KAKAOWĄ Z ŻELATYNĄ (błyszcząca i miękka, nawet wyjęta z lodówki): 4 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 60 g masła
Calzonella.comTiramisu, bo o nim mowa, nie tylko z nazwy doskonale pasuje na Walentynki. Jest delikatne, lekkie, a w mojej wersji: owocowo-orzeźwiające. Zamiast kawy: sok z pomarańczy z odrobiną likieru z czarnej porzeczki (dla podgrzania atmosfery). Do tego kuszące swym głębokim kolorem jeżyny (zamiast nich możecie użyć malin albo czarnej porzeczki), a reszta już tradycyjnie: lekki krem z mascarpone(...)gwarantowane! Tiramisu z jeżynami Składniki: (na 6 porcji) 250 g serka mascarpone 2 jajka 60 g cukru pudru 115 g podłużnych biszkoptów 150 ml soku z pomarańczy 50 ml likieru z czarnej porzeczki 250 g jeżyn Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać do kremu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeforemkę marki ZOKU – „Quick Pop Maker” . Prosta w użyciu, ale parę razy musiałam przygotowywać lody, aby się jej nauczyć. Zrobiłam łatwe lody ze śmietanki, kawy i likieru Baileys. Udały się pysznie, orzeźwiające i aromatyczne. Trochę dłużej musiałam je mrozić niż producent napisał na opakowaniu (może z powodu alkoholu). Za jednym razem możemy przygotować 6-9 lodów(...)lodów ZOKU znajdziecie w sklepie LeDuvel . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na lody: 130ml zaparzonej, ostygniętej kawy 80ml likieru Baileys 150ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie, dla mnie były wystarczająco słodkie od likieru) 1. Foremkę Zoku włożyć do zamrażalnika na co najmniej 12 godzin
Mała CukierenkaPyszny i bardzo sycący deser - budyń czekoladowy z dodatkiem likieru, mlecznej warstwy z nasionami chia oraz bitą śmietaną. Nie dość że świetnie smakuje to jeszcze bardzo atrakcyjnie wygląda. SKŁADNIKI: (na 2 porcje) Warstwa I: 1 budyń czekoladowy 1 szkl mleka 1 łyżka cukru 100 ml likieru czekoladowego Dalkowski Warstwa II: 2 łyżki nasion chia 1/2 szkl mleka Warstwa(...)zrobienia deserku). 2. 1/2 szkl mleka zagotować z cukrem, w drugiej 1/2 szkl rozmieszać budyń, wylać na gotujące się mleko, mieszać aż mocno zgęstnieje. Zdjąć z kuchenki, wlać likier i dokładnie rozmieszać (najlepiej trzepaczką ręczną). Wylać do 2 szklanek. Odstawić do ostygnięcia. 3. Śmietankę ubić, można osłodzić do smaku. 4. Na ostudzony (może być lekko ciepły) budyń wyłożyć warstwę
Kto ugości moich gości?wyjątkową okazję musi być wyjątkowe ciasto. Urodziny męża to dzień wyjątkowy, więc powstał taki torcik ,,zakropiony" przepysznym likierem waniliowym Dalkowski. Całość ozdobiona dużą ilością owoców. Palce lizać ! Składniki: biszkopt: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa waniliowa: 3 kubki duże, po 330 ml każdy, śmietany 30% cukier puder 2 łyżki żelatyny 4 kieliszki(...)likieru waniliowego DALKOWSKI do nasączenia biszkoptu: 3/4 szklanki wody 3 łyżki cukru sok z cytryny do dekoracji: dowolne ulubione owoce Wykonanie: *Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek,ubijamy piane na sztywno.dodajemy po 1 żółtku,nadal ubijamy,dodajemy stopniowo cukier,miksujemy.Dodajemy po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia,nie miksujemy,tylko delikatnie mieszamy łyżka.Ciasto wylewamy do blaszki 24x35,pieczemy 25 minut
Z Majeczką w kuchnicukru 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych ½ łyżeczki soli 3 jajka 80 g roztopionego masła lub margaryny 250 ml śmietanki kokosowej 22% 2 łyżki likieru kokosowego ( zastąpiłam wódką ) Dodatkowo olej do smażenia. Sposób wykonania pączków: Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić. Do mąki dodać drożdże (jeżeli są świeże zrobić wcześniej rozczyn), przestudzone masło, sól, cukier, jajka, śmietankę(...)godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Składniki na budyń: 100 g cukru 5 żółtek 40 g mąki pszennej 400 g mleka kokosowego 1 łyżka likieru kokosowego ( dałam rum ) Sposób wykonania budyniu: Cukier utrzeć z żółtkami do białości i puszystości. 50 ml mleka kokosowego wymieszać z mąką, likierem kokosowym i dodać do utartych żółtek. Pozostałą ilość mleka kokosowego
Na słodko lub wytrawnieOprócz chrustów, pączków i innych smakołyków, Karnawał to również czas pysznych koktajli, szczególnie tych z dodatkiem alkoholu :) Miłośnikom słodkich, gęstych likierów polecam likier bananowy. Ja przygotowałam taki na domówkę i muszę przyznać, że cieszył się powodzeniem. Konsystencją przypomina nieco ajerkoniak. Nie dajcie się jednak zwieść - mimo pozornie delikatnego smaku ten likier kryje w sobie godną porcję wódki :) Przepis pochodzi
Milion SmakówUlubiony włoski deser z biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso i likierem amaretto przełożony warstwą kremu z serka mascarpone, jajek, cukru i śmietany był inspiracją powstania mojego tortu urodzinowego. A podobno kobiety nie lubią swoich urodzin, ja wprost przeciwnie! Każde moje urodziny świętuję z wielką radością. Fantastycznie jest mieć jeden dzień w roku tylko dla siebie i poczuć się wyjątkowo(...)mascarpone 500 ml śmietany kremówki 4 żółtka 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzątku 50 ml mleka Dodatkowo: 80 ml mocnej kawy (podwójne espresso) 80 ml likieru amaretto lub kawowego, Baileys około 30 podłużnych biszkoptów ciemne kakao Przygotowanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, uważając
Smakowity Blog Kulinarnyszklanki cukru pudru, 3 surowe żółtka, łyżka żelatyny, 1/2 szklanki cukru, 250ml naparu z kawy rozpuszczalnej Instant (użyłam Cykoriada z żeń-szeniem ) , 5 łyżek likieru Amaretto, 230g podłużnych biszkoptów. Kawę wymieszać z likierem Amaretto i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Surowe żółtka (wcześniej(...)dosłownie na 1-2 sekundy i układać jeden obok drugiego na kremie. Pokryć resztą kremu i drugim blatem ciasta. Polewa: 150g czekolady, 4 łyżki mleka, łyżka likieru Amaretto, łyżka kakao. Wszystko stopić na parze, Tężejącą polewą polać ciasto. Wstawić na całą noc do lodówki. Źródło: Ola in the kitchen
Z miłości do słodkościWersji na to ciasto znajdziemy wiele, ma smaczny mocno intensywny kokosowy posmak, który dodatkowo wzbogaciłam likierem kokosowym, słone krakersy przełamują całą słodycz kremu, dzięki temu smaki się równoważą. Najlepsze na drugi dzień po przygotowaniu. Skuszą się Ci którzy z piekarnikiem są na bakier J Składniki: Na formę 25/25 cm 25 dag słonych krakersów Masa kokosowa: ½ litra mleka 2 żółtka(...)łyżki mąki pszennej 1 budyń śmietankowy 16 g cukru waniliowego 25 dag masła 82% ½ szklanki cukru 100 ml likieru kokosowego 15 dag wiórek kokosowych Wierzch z prażonych wiórek: 10 dag wiórek kokosowych 1 łyżka czubata łyżka masła 1 łyżka cukru pudru Sposób wykonania: Masa budyniowa: Żółtka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, wlać ½ szklanki mleka, dodać
Wanilia i KardamonDziś zapraszam na przepis na pyszny domowy likier kokosowy. Jest gęsty, bardzo kremowy, a jego degustacja na pewno nie skończy się na jednym kieliszku. Odciśniętych wiórków kokosowych broń Boże nie wyrzucajcie, będą idealnym dodatkiem do lodów lub do przygotowania różnych deserów. Na przykład możecie je dodać do rafaello dla leniwych . Domowy likier kokosowy Czas przygotowania(...)zawartość słoika wylewamy na gęste sitko i dokładnie odciskamy wiórki. Wiórki przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Do otrzymanego mlecznego płynu dodajemy słodzone mleko, dokładnie mieszamy i pyszny likier kokosowy gotowy
Kulinarne przygody Gatity