likier - 5379 przepisów (strona:85/359)

Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą 650

czekoladowe ciasto, puszysty krem na bazie mascarpone z truskawkowym twistem, nawet zimą możemy poczuć pełnię lata i wykorzystać mrożone truskawki, latem no to oczywiste… Kropką nad i jest truskawkowy likier, który dopełnił jej smaku. Polecam nawet na świąteczny stół. Miła odmiana wśród miodowników i pierników. Składniki: Ciasto parzone czekoladowe: Blaszka: 25/30 cm ½ kostki masła 1 szklanka wody 2/3 szklanki mąki(...)szklanki ciemnego kakao Szczypta soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek Krem truskawkowy z mascarpone: 400 ml kremówki 25 dag sera mascarpone 1 szklanka mrożonych truskawek 60 ml likieru  truskawkowego 3 łyżeczki żelatyny 3 czubate łyżki cukru pudru Dekoracja: Biała polewa czekoladowa Sposób wykonania: Ciasto: Masło zagotowujemy ze szklanką wody, do gotującej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, ucieramy

Wanilia i Kardamon
MALIBU - DOMOWY LIKIER KOKOSOWY 274

Kokosowy,delikatny,pyszny i słodki likier to coś czego nie może zabraknąć na święta Bożego Narodzenia.Malibu zrobione w domu jest słodkie,ale nie przesłodzone,taki zimowy likier z pewnością zrobi furorę,gdy poczęstujecie nim swoich gości.Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście to musicie nadrobić. Składniki: 1 szklanka spirytusu 20dag kokosu 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego pół puszki mleka skondensowanego niesłodzonego(...)połową mleka niesłodzonego i z przestudzonym mlekiem.Zlewamy do butelki i wkładamy do lodówki by się przegryzło. Tym razem zrobiłam z mleka kokosowego i zwykłego 3,2% pół na pół,likier wyszedł jeszcze bardziej kokosowy,co uwielbiam. Malibu zawsze robię z podwójnej porcji i zostaje mi dużo kokosu.Jak możemy go wykorzystać? Najprostszy sposób...kokos mieszamy z puszką mleka słodzonego skondensowanego

Niespełnione zdolności kulinarne
Czekoladowa rolada 151

Delikatny, mięciutki, rozpływający się w ustach biszkopt czekoladowy z prawdziwej czekolady, upieczony z dodatkiem mocnej kawy, zrolowany z ubitą śmietaną aromatyzowaną likierem amaretto i ekstraktem z wanilii, polany czekoladowym ganaszem i podany w towarzystwie domowej frużeliny wiśniowej… Czekoladowa rolada pełna czekoladowego smaku, który równoważy dodatek wiśni. Oczywiście możecie pominąć ganasz i frużelinę. Przyznam szczerze, że to moja pierwsza rolada(...)wysmarowania formy   Składniki nadzienia: 1,5 szklanki śmietanki kremówki (30% lub 36% – używam 30%) 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, najlepiej takiego 2 łyżeczki likieru amaretto   Ganasz czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej (dodatkowo 1 rządek czekolady mlecznej – można pominąć) 1/4 szklanki śmietanki kremówki (30% lub 36% – używam 30%) odrobina mleka (w ilości

Moja Delicja
Marmolada szwarcwaldzka 103

chcielibyśmy spróbować czegoś nowego. A więc voilà! Wszyscy zapewne znamy „szwarcwaldzkie” przysmaki: tort, pavlową, serniki, babeczki, tartaletki itp. A co powiecie na szwarcwaldzką marmoladę? Do tego wzbogaconą o dodatek likieru amaretto? Brzmi zachęcająco? Marmolada jest bardzo prosta i całkiem sprawnie i szybko się ją przygotowuje (także za sprawą użytego żel-fixu). Słoiczków nie trzeba pasteryzować. Marmolada szwarcwaldzka prócz smaku(...)przygotowanie choć kilku słoiczków tego rarytasu? Gorąco polecam! Składniki (na ok. 4 słoiczki po 200 ml): 1 kg wiśni 50 g gorzkiej czekolady 1 laska wanilii 100 ml likieru amaretto (można dać mniej, np. 50 ml) 1 op. Żel-Fixu 3:1 350 g cukru Wykonanie: Wiśnie myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i szypułki. 2/3 wiśni wsypujemy do garnuszka z grubym

MyCookBook.pl
Ciasto ryżowe 243

Bardzo łatwe i pyszne ciasto. Zniknęło po godzinie Składniki ryż, 200g woda, 250ml mleko, 250ml likier pomarańczowy, 5 łyżek cukier, 150g śmietanka 30%, 200ml migdały mielone, 50g jajka, 2 sztuki aromat pomarańczowy lub cytrynowy cukier puder, 1 łyżka Przygotowanie Do rondla z grubym dnem wsypujemy ryż, zalewamy wodą i dwoma łyżkami likieru. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dolewamy(...)połowę cukru. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym gazie, aż ryż wchłonie cały płyn. Odstawiamy na pół godziny do lekkiego przestudzenia. Do ryżu dodajemy resztę cukru i likieru oraz śmietankę, migdały i jajka. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180st około 45-50 minut, do "suchego patyczka". Studzimy w formie, wyciągamy i obsypujemy cukrem

Gotowanie moimi oczami
Piegusek z kremem waniliowym i bananami 251

dałam mak mielony 125 g masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki 1 budyń waniliowy duży (na 3/4 l mleka) mleko i cukier do ugotowania budyniu 100 ml likieru o smaku waniliowym, u mnie likier Dalkowski 150 g miękkiego masła 2 galaretki, u mnie agrestowe 3 banany Przygotować ciasto na pieguska. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Białka(...)rozpuścić w 750 ml wody i odstawić do wystudzenia. Ugotować budyń z dodatkiem cukru i odstwić do wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać likier a następnie wystudzony budyń. Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki aby krem nieco zesztywniał. Banany obrać i pokroić w plasterki, ułożyć na kremie. Wierzch zalać tężejącą galaretką

Monia miesza i gotuje
Puszysty serniczek czekoladowy 186

Łaciaty, bardzo puszysty i czekoladowy. Taki właśnie jest ten serniczek Po prostu rozpływa się w ustach. Dodatek likieru fajnie komponuje się ze słodyczą czekolady. Serniczek przygotowałam w foremce, masa jest puszysta ale dobrze dzieli się na porcje. Można zrobić też mini serniczki i masę przełożyć do szklaneczek. Uzyskamy wtedy już gotowe pojedyńcze porcje, które można jeszcze dodatkowo przybrać bitą śmietaną(...)owocami. składniki: 300 ml śmietanki 30 % 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 100 g czekolady białej 100 g czekolady gorzkiej 100 ml likieru o smaku czekoladowym Dalkowski Do jednej miski wlać śmietankę i ubić ją na sztywno. Do drugiej miski przełożyć serek mascarpone i zmiksować. Następnie połączyć zawartość obu misek i zmiksować wszystko na jednolitą masę

Monia miesza i gotuje
Rolada z kremem waniliowym i bananami 894

budyniowy z waniliowo alkoholowym akcentem, kakaowy biszkopt i do tego banany. Nie pozostaje Wam nic tylko brać się do roboty i upiec taki smakołyk. A do kremu polecam dodać likier o smaku waniliowym Vanilla Dalkovski.  Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowo-waniliowy(...)masła lub margaryny 1 budyń waniliowy b/c 1,5 szkl mleka 0,5 szkl cukru pudru 0,5 szkl likieru Vanilla Dalkovski 1 łyżka esencji waniliowej Dodatkowo: 3 banany czekoladowa posypka Przygotowanie: Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami

Ala piecze i gotuje
Krem RAFAELLO 201

tygodnia. Nadaje się do przekładania ciast ( jest wystarczająco gęsty), ciasteczek lub po prostu do wyjadania łyżeczką. Mniamm;)). Przepis lekko zmodyfikowałam i z uwagi na  nieletnich łasuchów, nie dodałam likieru Malibu, ale podaję go jako składnik. Skłdniki : 10dkg wiórków kokosowych 8dkg cukru pudru 5dkg mleka w proszku 50 ml mleka 100 ml śmietanki kremówki(...)białej czekolady 8dkg masła  2 łyżki likieru "Malibu" Wiórki kokosowe zmielić lub dowolnie rozdrobnić bardzo dokładnie, na miazgę. Do rondelka włożyć masło, mleko, cukier i czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu do połączenia składników. Nie dopuścić do zagotowania. Dodać wiórki i dokładnie zmiksować. Naczynie z kremem wstawić do zimnej kąpieli wodnej z lodem i miksować do całkowitego przestudzenia

Maślane ciasteczko
Kulki RAFAELLO. Praliny kokosowe 187

Pyszna kokosowa przekąska na bazie kremu Rafaello (przepis znajdziesz tutaj     ). Do gotowego kremu wystarczy dodać zmielone herbatniki, ewentualnie odrobinę likieru Malibu i obtoczyc w wiórkach kokosowych. Pycha;) Jeśli ktoś woli smak orzechowy, polecam wykorzystać w ten sam sposób krem Bueno, na który przepis znajdziesz tutaj Zamiast kokosu do obtoczenia użyć drobno pokrojonych(...)około 15 pralinek: 10 dkg herbatników krem Rafaello ( przepis) - ilość z podanych w przepisie składników, czyli około 400 ml 10 dkg wiórków kokosowych do obtoczenia ewentualnie 2 łyżki likieru kokosowego Herbatniki rozdrobnić na proszek,  dodać do kremu (opcjonalnie z likierem) i dobrze połączyć. Masę schłodzić w lodówce tak, żeby można było łatwo lepić kuleczki. Gotowe obtaczać

Maślane ciasteczko
Mini Torcik Podwójnie Czekoladowy z Waniliową Nutą 214

nastolatka. Na przepis tego tortu po raz pierwszy trafiłam kilka lat temu na Moje Wypieki , ale wykonałam go troszeczkę w innej wersji. Tym prazem czekoladowe blaty nasączyłam Waniliowym likierem Dalkowski , który je fajnie nasączył, a alkohol nie był mocno wyczuwalny, o to właśnie chodziło. Torcik zniknął w całości w dniu, w którym został pokrojony. Młody bardzo zadowolony ze smaku(...)tortu ubiłam końcówkami do ubijania białek do otrzymania gęstego kremu. Czytałam, że ten krem można "przebić", więc uważałam. Kremu nie miksowałam długo, co było dla mnie miłą niespodzianką:) Dodatkowo: likier waniliowy Dalkowski wiśnie kandyzowane czekoladowe rurki do dekoracji, mogą być inne czekoladowe ciasteczka chrupiące płatki do posypania wierzchu WYKONANIE: Ciasta upiekłam dzień wcześniej. Następnego dnia rano upieczone blaty czekoladowe przekroiłam

Blondynka Gotuje
Sernik Bounty 3244

jajek (M)   2 łyżki mąki pszennej (z lekkim czubkiem) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem)  1 szkl wiórek kokosowych (u mnie od SKWORCU ) 2/3 szkl likieru kokosowego   WIERZCH:   1 czekolada mleczna 60 ml śmietanki 30% wiórki kokosowe do dekoracji   1. Wiórka kokosowe zalać likierem, wymieszać, odstawić na min 30 minut, najlepiej ok 2 godziny(...)piasek - ja robię to malakserem) i wysypać na spód tortownicy. Wyrównac i lekko ugnieć. 3. Ser ubić z cukrem, dodawać pojedynczo jajka, następnie mąkę i na końcu wiórka z likierem - cały czas miksując.   4. Całość wylać na spód z ciastek, piec ok 60 min w 180*C, przy czym polecam na spodzie piekarnika położyć blachę wypełnione do połowy wodą

Kto ugości moich gości?
Crème de cassis czyli likier z czarnej porzeczki 131

darami lata. w tym roku szczególnie postawiłam na nalewki, gdyż są łatwe do zrobienia a przy okazji idealnie rozgrzewające na pierwsze jesienne wieczory, które zbliżają się wielkimi krokami. Likier z czarnej porzeczki jest szczególnie ceniony w cukiernictwie, gdyż niejednokrotnie stanowi idealny nasącz do biszkoptów, jak i jest składnikiem wielu kremów. Swoją barwą przyciąga oko, smakiem usta. Polecam zrobić w kolejnym(...)kolejne 2-3 dni, co jakiś czas potrząsając słojem. Następnie powstały płyn łączmy z poprzednim, owoce wyciskamy z jego nadmiaru i całość przelewamy przez filtr do kawy do butelek. Likier odstawiamy na 3 miesiące by nabrał mocy. Na zdrowie! *Porzeczki po zrobieniu likieru można wykorzystać do ulubionego ciasta. Należy je wcześniej dobrze wysmażyć, by pozbyć się goryczki alkoholu

Mango Papaja
Batoniki a`la Bounty z Maliną lub Jeżyną - moje ulubione! 170

Domowe Batoniki a`la Bounty dobrze znacie, a co powiecie na takie batoniki z dodatkiem likieru i owocu? Ja powiem. Najlepsze! Najpyszniejsze! Uwielbiam! Zachwycili się również wszyscy degustujący. Wiele osób je robiło i każdemu wychodziły! Masa kokosowa? Po prostu trzeba ugniatać w dłoniach. Ja robię różnie, wszystko zależy jaki poziom cierpliwości mam :) Czasami lepię po 30 minutowym chłodzeniu masy, czasami(...)czekoladzie. Teraz jednak skupię się na wypełnianiu foremek czekoladowych.   Składniki: 100 g wiórków kokosowych 50 ml śmietany kremówki 35 g cukru pudru 35 g masła 1 łyżka likieru kokosowego, typu mlecznego ja użyłam Canari Dodatkowo: ok. 100 g czekolady do rozpuszczenia ( ja użyłam ok.70 g gorzkiej i 30 g mlecznej) kilka owoców świeżych malin kilka owoców świeżych jeżyn Wykonanie

Blondynka Gotuje
Francja: Crêpes Suzette 161

skarmelizowanego cukru i masła z dodatkiem soku z pomarańczy lub mandarynek oraz skórki z dowolnego cytrusa. Zwyczajowo flambirowane (od franc. flambé) przed podaniem, czyli skrapiane sowicie Grand Marnier albo likierem Curaçao i podpalane. Taki płonący półmisek wygląda zjawiskowo i bardzo wykwintnie, można zatem w bardzo prosty sposób zachwycić i zaskoczyć swoich gości, niczym w prawdziwej, francuskiej restauracji. Istnieje kilka wersji(...)rozprowadzić po całym dnie patelnii. Crêpes Suzette 8 naleśników 3 łyżeczki miodu 250ml soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego, 2-3 sztuki) skórka starta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka pomarańczowego likieru (opcjonalnie, ja użyłam amaretto) 50g masła bądź oleju kokosowego W rondelku podgrzać miód i dolać nieco soku z pomarańczy. Następnie dodać skórkę z pomarańczy i ewentualnie likier, wymieszać przez chwilę

Przepysznik - BLW i nie tylko