likier - 5379 przepisów (strona:94/359)

Cinamon rolls, czyli drożdżówki z cynamonem. 151

Uwielbiam wszystkie dania i wypieki z cynamonem! A najbardziej to chyba drożdżówki cynamonowe polane lukrem, są na prawdę pyszne, mięciutkie, pulchniutkie no po prostu ,,niebo w gębie``!  Tak zwane cinamon rolls nie są zbyt popularne w Polsce lub na Litwie, lecz w innych państwach Europy i Ameryki są jedne z najbardziej popularnych wypieków. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego(...)pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko szklanka mleka 5 łyżek masła 7 g drożdży instant Nadzienie: 3 łyżki cynamonu 4 łyżki cukru 50 g miękkiego masła Lukier (dekoracja) Przygotowanie:  W rondelku doprowadzamy do wrzenia mleko, dodajemy bardzo schłodzone masło i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.  Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier. Do ostudzonego mleka z masłem

Kuchnia Łukasza
Serowe ślimaki z rodzynkami 194

Puszyste ślimaki z serem, rodzynkami i lukrem. Idealna pychotka na zimne wieczory przy świeczkach i mleku.  Składniki: ciasto 550 g mąki  25 g świeżych drożdży  40 g cukru 2 jajka 70 g masła 250 ml mleka szczypta soli  nadzienie 400 g białego sera 0,5 szklanki cukru ( tutaj dodajcie cukru tak jak lubicie(...)żółtko 10 g cukru wanilinowego garść rodzynek lukier 0,5 szklanki cukru pudru sok z cytryny -  ok 2 łyżek, dodajemy tyle aby cukier nie był za gęsty ani za rzadki Przygotowanie: W małej miseczce robimy zaczyn z drożdży - kruszymy drożdże, 1 łyżeczka cukru 3 łyżki ciepłego mleka, wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby drożdże

Niezły Młynek
Deser kawowo - czekoladowy 130

oknem jesień, aczkolwiek na razie dość pogodna;) Jednak dla jeszcze lepszego humoru polecam szybki i smaczny deser czekoladowy dla dorosłych z nutką kawy i likieru. Tak, tak wiem jest kaloryczny, ale jak kalorii nie liczę:) Zresztą jak tu sobie odmówić takich pyszności???  Składniki: 250 g serka mascarpone,  250g serka kremowego śmietankowego,  100g kremu czekoladowego np. nutella(...)łyżka cappuccino w proszku,  75 ml likieru kawowego,  50g cukru,  100g herbatników w polewie czekoladowej.  Wykonanie Cappuccino zalać dwiema łyżkami wrzątku, rozpuścić i przestudzić. Kawę wymieszać z likier. Mascarpone zmiksować z serkiem oraz kawą i cukrem. Dodać krem czekoladowy, zmiksować. Ciastka pokruszyć na małe kawałki. Do szklaneczek nakładać na przemian krem oraz pokruszone ciastka, udekorować miętą

Z miłości do słodkości
Ciasteczka francuskie z powidłami 432

kółka nałożyć po łyżeczce powideł. Wycięte kółka również posmarować jajkiem i ułożyć na blasze. Piec w 200 stopniach około 20 minut. Wyjąć i studzić na metalowej kratce. Zimne polać lukrem.   Lukier: Do soku dodawać stopniowo cukier puder i ucierać do momentu uzyskania lejącego lukru. Zainspirowała mnie Danusia

Ala piecze i gotuje
Księżycowe ciastka wycinane szklanką 151

wykonaniu, fajnie się prezentują. Ciasto: 20 dag masła lub margaryny 4 jajka 1,5 szklanki krupczatki 1 szklanka cukru pudru 2 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia bakalie Lukier: 1 żółtko 15 dag cukru pudru sok z połówki cytryny Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać sok i skórę otartą z cytryn, porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia, na końcu dodać pianę z białek. Upiec w blaszce 25x35 wyłożonej papierem. W moim piekarniku ok.40 min. w 180 st. W czasie pieczenia wykonać lukier tzn. utrzeć wszystkie składniki. Jeszcze gorące ciasto polać lukrem i posypać bakaliami (najlepiej dość obficie). Wykrawać szklanką półksiężyce. Najlepsze są na świeżo, później trzeba osłonić przed obsychaniem

Praktyczna pl
Ciasto/babeczki marchewkowe (ok. 231 kcal/100g) 240

mleka 2% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka (20 g) gęstego jogurtu naturalnego   Przyprawy :  1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru mielonego, szczypta soli Lukier: cukier puder, sok z cytryny Przygotowanie: 1. Do jednej miski przesiać: mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, sodę, sól i przyprawy. 2. W drugiej misce mikserem na wolnych obrotach wymieszać(...)cukier, tartą marchewkę i ekstrakt z wanilii (jeżeli wyjdzie zbyt wodniste to odlewamy trochę wody) 3. Następnie dodać masę do mąki i wymieszać łyżką. Jak przestygnie ciasto/babeczki posmarować cytrynowym lukrem (lukier: cukier puder (na całe ciasto starczą jakieś 3 i 1/2 łyżki - 40g), sok z cytryny - ucierać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany)  Pieczenie (piekarnik z termoobiegiem): Ciasto: Forma: długość

Malowane smakiem
Truskawki z musem amaretto 203

Truskawki z musem z białek i śmietanki z dodatkiem likieru amaretto, posypane siekanymi migdałami. Składniki na 6 porcji: truskawek 300 g śmietany 30% 2 białka 3 łyżki cukru pudru łyżeczka likieru amaretto garść migdałów Truskawki umyć i pokroić na mniejsze części, migdały posiekać. Białka ubić ze szczyptą soli. W innej misce ubić śmietankę z cukrem. Dodać do niej ubite białka(...)likier, delikatnie wymieszać. W małych szklankach ułożyć porcje truskawek, na wierzch nałożyć kilka łyżek musu i posypać migdałami. Wstawić do lodówki na około 30 minut i podawać

wyzwania kuchenne
Trifle z truskawkami po włosku 214

jeszcze kawałek pysznej babki, do tego truskawki, śmietanka i odrobina amaretto. Powstała taka moja wersja włoskiego deseru Trifle... Składniki: 300g świeżych truskawek, 2 łyżki octu balsamicznego, 1/4 szklanki likieru amaretto, dowolne ciasto biszkoptowe (u mnie babka) lub biszkopty, 300ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 laski wanilii, 5g startej czekolady.     Przygotowanie     Truskawki umyć, odszypułkować(...)Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz nasiona z 1/2 laski wanilii. Na owoce ułożyć po 2 łyżki ubitej kremówki. Nałożyć po kawałku ciasta, skropić likierem, nałożyć kolejną porcję truskawek, przykryć warstwą śmietanki. Ułożyć kolejny kawałek ciasta, skropić likierem, przykryć pozostałymi owocami i resztą śmietanki. Posypać startą czekoladą

Z miłości do słodkości
Konfitura wiśniowo-malinowa 139

Kolejna konfitura z wiśni. Miałam jeszcze troszkę malin, więc postanowiłam je dorzucić. Dodałam jeszcze odrobinę migdałowego likieru amaretto. Okazało się to doskonałym połączeniem:) Dzięki malinom konfitura jest niezwykle aromatyczna i ma piękny kolor... Składniki: 2 kg wiśni, 1 kg malin, 1 i 1/2 kg cukru, 3 łyżki likieru amaretto. Przygotowanie Wiśnie umyć, wypestkować, połączyć z malinami, zasypać cukrem. Gotować godzinę(...)małym ogniu. Następnego dnia gotować kolejną godzinę. Na koniec dodać likier, wymieszać, nałożyć do słoiczków, szczelnie zakręcić, pasteryzować 3 minuty

Z miłości do słodkości
Konfitura z czerwonej porzeczki 174

Przetworów ciąg dalszy... Dzisiaj konfitura z czerwonych porzeczek, które dostałam od Agnieszki (jeszcze raz dziękuję!!). Niezwykle prosta i smaczna... A żeby nie była zbyt nudna wzbogaciłam ją o likier kokosowy. Pycha! Składniki: 1,5 kg czerwonych porzeczek, 800g cukru, 3 łyżki likieru kokosowego.       Przygotowanie       Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem. Dokładnie wymieszać i odstawić(...)godziny. Gotować na małym ogniu ok. 2 godzin, często mieszając. Na koniec dodać likier kokosowy, wymieszać i przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i pasteryzować 5 minut. Prawda, że proste

Z miłości do słodkości
Świąteczne pierniczki 350

swoich myśli, upieczcie chociaż coś słodkiego :) Pierniczki: kostka masła 3/4 kubka cukru 3 kubki mąki 1/2 kubka miodu 2 jajka opakowanie przyprawy korzennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 1 białko szklanka cukru pudru opcjonalnie: barwniki spożywcze/posypki/pokruszone orzeszki      Masło ucieramy z cukrem w miarę szybko - najlepiej w tym celu użyć miksera z końcówkami do ciasta(...)dłoniach na kształt walca, kroimy na paski ok. 2 cm, rozpłaszczamy ładnie w rączce i wciskamy w środek migdały. Proste i urocze! ;)      Pierniki po ostudzeniu dekorujemy lukrem zrobionym z mieszanki białka (opcjonalnie soku z połowy cytryny) i cukru pudru. W tym celu możemy użyć zwykłego pędzelka do pomalowania całej powierzchni lub tylki do lukru, jeśli naiwnie wierzymy

sama złodycz
Ciasta domowe. Pyszna szarlotka na półkruchym cieście 602

domowych jabłek prażonych ok. 1/2-3/4 szkl. cukru  1 lekko czubata łyżeczka mielonego cynamonu  ok. 50 g bułki tartej albo drobno pokruszonego, ususzonego biszkoptu, albo zmielonych ciasteczek LUKIER - 3/4-1 szkl. cukru pudru  sok z połowy dużej cytryny  odrobina gorącej wody 1/4 łyżeczki oleju roślinnego  sposób przygotowania :  CIASTO - miękkie masło wrzuciłam do miski razem z serkiem(...)grzanie góra/dół bez termoobiegu, aż wierzch ładnie się zrumienił. Po upieczeniu wyjęłam z pieca, ale studziłam w formie. Kiedy szarlotka zupełnie ostygła wierzch posmarowałam gęstym lukrem utartym z cukru pudru, soku cytrynowego, odrobiny wody i oleju. Odstawiłam żeby lukier zastygł. Taka szarlotka jest bardzo delikatna, słodka i jak to określili moi goście - jak z cukierni ! Naprawdę przepyszna

Smaczna Pyza
Ciasto Kokosowo – Jabłkowe 144

czystej ciekawości postanowiłam je zrobić. A że szybkie, proste, nie wymagające prosiło się o upieczenie. Smak pozytywnie mnie zaskoczył. Ciasto jest mięciutkie, dość mocno kokosowe. Orzeźwiające jabłka, polane lukrem kokosowym są dopełnieniem całości. Pyszne, szybkie ciasto, typowe do popołudniowej herbatki. Bardzo polecam. Składniki: 4 średnie jabłka 125 g masła 80 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 jajka(...)mąki 50 g wiórków kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka kokosowego Lukier: 80 g cukru pudru 3 łyżki mleka kokosowego Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajka. Następnie stopniowo wsypujemy łyżka po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z wiórkami kokosowymi. Ucierając wlewamy mleko kokosowe. Powstałe puszyste ciasto przelewamy do okrągłej formy

Made By Mom And Son
ciastka niespodzianki na jesienną chandre 165

mąki 3 łyżki miodu łyżeczka sody oczyszczonej jajko Masa: 250 ml śmietany kremówki fix  do śmietany lub łyżeczka żelatyny szklanka bakalii 2 łyżki miodu rum do dekoracji lukier aromat pomarańczowy Wykonanie: Na stolnice wysypujemy mąkę z sodą oczyszczoną. Na szczycie stożka robimy dziurę w którą wlewamy jajko i miód tak aby nie rozlały się po całej stolnicy. Na koniec(...)koniec ubijania dodajemy fix lub żelatynę aby ją usztywnić. Następnie do ostudzonych babeczek nakładamy po łyżeczce bakalii z miodem. Na wierzch wyciskamy szprycą bitą śmietanę i ozdabiamy lukrem. ( lukier można kupić gotowy i wycisnąć go szprycą lub  kupić pisaki, oczywiście można go również wykonać samemu w domu mieszając białka z cukrem pudrem i barwnikiem spożywczym)  Gotowe ciastka możemy

ciastkarnia na kruchym spodzie