podkreśla intensywny aromat kawy. Pamiętajcie, aby mascarpone i śmietana były mocno schłodzone, najlepiej całą noc - w innym przypadku masa się zważy. Do nasączenia biszkoptów można użyć dowolnego alkoholu np. likieru Bailey's, Sheridan's czy innych o smaku kawy. Spód: 1/2 dużego opakowania herbatników czekoladowych 2 kostki czekolady mlecznej, rozpuszczonej 3 duże łyżki masła Wszystkie składniki umieścić w misie blendera(...)Dodać cukier, krótko zmiksować. Na schłodzony spód wyłożyć 1/3 masy. Schłodzić. Dodatkowo: 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów 1 szklanka mocnego naparu kawowego, schłodzonego (3-4 łyżeczki kawy) 3 łyżki likieru kawowego ciemne kakao do oprószenia Biszkopty maczać w naparze wymieszanym z alkoholem, układać wzdłuż formy. Przykryć kolejną 1/3 kremu. Postępować tak do wyczerpania składników. Wierzch deseru oprószyć ciemnym kakao. Schłodzić
Chocolate Muffin Blogalkoholu. Drink Long Island Iced Tea znajduje się na oficjalnej międzynarodowej liście IBA. Składniki: 15 ml Gin 15 ml Tequila 15 ml Wódka 15 ml Biały Rum 15 ml Likier Triple Sec 30 ml Syrop cukrowy 25 ml Sok ze świeżej limonki Cola Lód Sposób wykonania: Do shakera dodajemy 15 ml Ginu, 15 ml Tequila, 15 ml Wódki(...)Białego rumu, 15 ml likieru Triple Sec, 30 ml Syropu cukrowego i 25 ml soku ze świeżej limonki. Wszystkie składniki razem wstrząsamy. Zawartość shakera przelewamy do szklanki typu highball wypełnionej lodem. Drinka dopełniamy colą. Dekorujemy plasterkiem limonki. Artykuł Long Island Iced Tea pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
Drinkologiatruskawki. Całość polewamy sokiem z cytryny. Przykrywamy gazą i odstawiamy na 2 dni w ciepłe miejsce. Następnie wlewamy alkohol. Zakręcamy słój i odstawiamy na miesiąc. Po tym czasie zlewamy likier, przelewamy przez gazę i rozlewamy do buteleczek. Gotowy odstawiamy jeszcze na 2-3 miesiące. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak JedzeniaBoska kostka adwokatowa, nie jest słodka a o wyraźnym smaku likieru adwokat. Puszysty biszkopt, delikatna pianka i kremowa polewa. Składniki: biszkopt z 5 jaj ( przepis tutaj ) 500g mascarpone 500g śmietanki kremówki 36% 250ml likieru adwokat 2 łyżki żelatyny 6 łyżek gorącej wody 200g białej czekolady (2 tabliczki) 2 łyżki masła Biszkopt przygotowujemy zgodnie z przepisem, studzimy. Żelatynę rozpuszczam
Gotowanie i blogowaniedobry także z całego serca polecam ten przepis. Składniki: spód biszkoptowy kakaowy ( przepis tutaj ) 1,5kg sera białego śmietankowego 1 szklanka cukru pudru 5 jajek 400g jogurtu naturalnego 100ml likieru czekoladowego 400g masy kukułka (dostępna w puszce) 2 budynie śmietankowe posypka czekoladowa/starta czekolada do dekoracji Biszkopt pieczemy zgodnie z przepisem, studzimy. Ser miksujemy z cukrem, jajkami i jogurtem naturalnym(...)gotowej masy dodajemy dwa budynie oraz likier czekoladowy, miksujemy około 2 minut. Połowę masy serowej wlewamy na upieczony biszkopt, pozostałą miksujemy z masą kukułkową. Drugą część masy wlewamy powoli do foremki, wyrównujemy. Delikatnie robimy zagłębienia łyżką, by masa się lekko wymieszała i utworzyła wzorki. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika na 70minut, studzimy w piekarniku (obowiązkowo, bo inaczej
Gotowanie i blogowaniepianką. Składniki: Ciasto 3 żółtka 100g masła 2 łyżki cukru 250g mąki pszennej Nadzienie 1kg truskawek (mogą być mrożone) 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 100ml wody 100ml likieru truskawkowego Dalkowski Pianka 3 białka 1 szklanka cukru pudru Z podanych składników zagniatamy ciasto, wstawiamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy i wykładamy nim foremkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)pieczemy na złoto przez około 15 minut. Truskawki mieszamy z cukrem, gotujemy na wolnym ogniu. Wodę mieszamy z likierem i mąką ziemniaczaną, wlewamy do miękkich truskawek i energicznie mieszamy. Masa powinna być gęsta. Gotową masę truskawkową wlewamy na upieczony spód ciasta. Białka miksujemy na sztywno, do gotowych dodajemy po łyżce cukru i miksujemy po każdym dodaniu. Gęstą piankę wykładamy
Gotowanie i blogowaniePoza fajnym smakiem, dostarcza dużo uśmiechu podczas zamawiania. "Sex on the Beach, please" - w tym momencie zawsze się śmiałam :)) Składniki: kilka kostek lodu 40 ml wódki 20 ml likieru brzoskwiniowego 100 ml soku pomarańczowego 10 ml syropu barmańskiego grenadine Wykonanie: Do szklanki wkładamy kostki lodu. Składniki drinka nalewamy do szklanki w następującej kolejności: wódka, likier brzoskwiniowy, sok pomarańczowy, syrop grenadine
Smak mojego domusię on również na w spisie Międzynarodowym Stowarzyszeniu Barmanów. Ma on dość słodki owocowy smak i idealnie nadaje się na ciepłe letnie dni! Składniki: 40 ml wódki 20 ml likieru brzoskwiniowego 40 ml sok pomarańczowy 40 ml sok żurawinowy kostki lodu Sposób wykonania: Na początek do szklanki do pełna wypełnionej lodem nalewamy 40 ml soku żurawinowinowego następnie pozostałe składniki(...)likier brzoskwiniowego, 40 ml wódki oraz 40 ml sok pomarańczowego mieszamy w shakerze i wlewamy do naszej szklanki wcześniej wypełnionej sokiem żurwainowym. Artykuł Sex on the beach pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
Drinkologiaprzyrządzenia i smaczne. Możemy przygotować je na przyjęcie rodzinne lub na deser do kawy. Składniki: 250 ml śmietany 30 % 1 op. serka mascarpone 100 ml. kawy espresso 100 ml. likieru waniliowego Dalkowski 1 łyżka cukru pudru 2 op. śmietan-fixu 0,5 op. podłużnych biszkoptów Dekoracje czekoladowe Sposób przygotowania: Śmietaną ubijamy na sztywno, ubijając dodajemy cukier puder wymieszany z śmietan(...)fixem oraz po łyżce serka mascarpone. Masę dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kawę a do drugiej dodajemy likier waniliowy, miksujemy. Na dno szklanek lub pucharków układamy warstwę pokruszonych biszkoptów, masę kawową, warstwę biszkoptów, masę waniliową, biszkopty i masę kawową. Pozostałą masę waniliową przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy wierzch każdego deseru robiąc rozetkę, dekorujemy dekoracjami z czekolady. Desery
Bajeczna KuchniaTruskawkowa Margarita to nic innego jak truskawkowa odmiana klasycznej Margarity która opiera się na tequili oraz w tym przypadku truskawkach! Składniki: 50 gram truskawek 35 ml tequili 35 ml likieru pomarańczowego ( ja polecam Cointreau) Łyżka cukru Łyżeczka soku z cytryny Kawałek cytryny i cukier do garnirowania kieliszka Sposób wykonania: Na początek krawędzie kieliszka typu Margarita zwilżamy kawałkiem cytryny i obtaczamy(...)cukrze w celu ozdobienia naszego drinka. Truskawki z cukrem miksujemy w blenderze i przelewamy do shakera Do naszego shakera dodajemy również 35 ml tequili oraz 35 ml likieru pomarańczowego oraz łyżeczkę soku z cytryny i wszystko razem mieszamy. Zawartość shakera przelewamy do wcześniej kieliszka typu margarita Artykuł Przepis na drinka Truskawkowa Margarita pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle
DrinkologiaTruskawkowa Margarita to nic innego jak truskawkowa odmiana klasycznej Margarity która opiera się na tequili oraz w tym przypadku truskawkach! Składniki: 50 gram truskawek 35 ml tequili 35 ml likieru pomarańczowego ( ja polecam Cointreau) Łyżka cukru Łyżeczka soku z cytryny Kawałek cytryny i cukier do garnirowania kieliszka Sposób wykonania: Na początek krawędzie kieliszka typu Margarita zwilżamy kawałkiem cytryny i obtaczamy(...)cukrze w celu ozdobienia naszego drinka. Truskawki z cukrem miksujemy w blenderze i przelewamy do shakera Do naszego shakera dodajemy również 35 ml tequili oraz 35 ml likieru pomarańczowego oraz łyżeczkę soku z cytryny i wszystko razem mieszamy. Zawartość shakera przelewamy do wcześniej kieliszka typu margarita Artykuł Truskawkowa Margarita pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
Drinkologiamojprzepisna.pl | Domowy likier Baileys Sprawdzony, przetestowany, przepyszny, do złudzenia przypominający oryginalny liker Baileys. Przepis na niego znalazłam w komentarzach blogu Moje wypieki, komentarz umieszczony został przez kate871021. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 ml wódki lub whisky 1 puszka masy kajmakowej (u mnie z Biedronki kakaowa) ½ szklanki śmietany kremówki 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 16 gr cukru(...)wanilią (ja nie dodawałam)'; document.write(" "); Składniki na 1 litr likieru: 500 ml wódki lub whisky 1 puszka masy kajmakowej (u mnie z Biedronki kakaowa) ½ szklanki śmietany kremówki 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 16 gr cukru z wanilią (ja nie dodawałam) Kajmak, lekko podgrzać (wówczas łatwiej go będzie można wyjąć z puszki) przełożyć do naczynia i dodać do niego kawę rozpuszczoną
moj przepis namiękkiego masła 85 gr drobnego cukru 3 duże jajka w temperaturze pokojowej 100 gr mąki kukurydzianej 100 gr mielonych na mąkę migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka likieru miętowego 1 łyżeczka kropelek miętowych* lub esencji miętowej barwnik niebieski mąka kukurydziana i masło do wysmarowania formy Krem migdałowy: 25 gr mąki ryżowej 50 gr mielonych migdałów 50 gr cukru(...)miękkiego masła 85 gr drobnego cukru 3 duże jajka w temperaturze pokojowej 100 gr mąki kukurydzianej 100 gr mielonych na mąkę migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka likieru miętowego 1 łyżeczka kropelek miętowych* lub esencji miętowej barwnik niebieski mąka kukurydziana i masło do wysmarowania formy Krem migdałowy: 25 gr mąki ryżowej 50 gr mielonych migdałów 50 gr cukru
moj przepis naTaki przygotujecie maksymalnie w 10 minut. Polecam dla tych, którzy cenią szybkość. Idealny na sylwestrową noc. 1 wafel adndrutowy 2 łyżki rodzynek w czekoladzie Skworcu (klik) 2 łyżki likieru waniliowego Dalkowski (klik) 250 ml wrzątku 50 ml mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 banan Śmietana 36% do dekoracji Do wysokiej szklanki łamiemy na drobne kawałeczki wafelka. Następnie wsypujemy(...)rodzynki w czekoladzie i wlewamy likier. W osobnej filiżance zaparzamy kawę, dolewamy mleko. Delikatnie ochłodzoną przelewamy do wysokiej szklanki. Banana kroimy w plasterki. Na wierzchu dekorujemy ubitą śmietaną. Taki deser podajemy schłodzony w lodówce
VioletoweKucharzenieMasa śmietanowo –truskawkowa (na jeden torcik o śr. 18 cm): 1,5 szklanki śmietany 36% 9 g śmietanfixu 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka zblendowanych rozmrożonych truskawek 50 ml likieru truskawkowego Dalkowski (klik) 2,5 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 1,5 szklanki wrzątku Śmietana 36% do dekoracji Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywna pianę, stopniowo(...)napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do garnka z gorącą wodą), delikatnie studzimy Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan fixu i cukru pudru. Żelatynę mieszamy z likierem i zblendowanymi rozmrożonymi truskawkami. Delikatnie przelewamy do śmietany. Miksujemy do połączenia składników. W tortownicy układamy blat biszkopta. Na niego wylewamy masę, wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuszczamy
VioletoweKucharzenie