likier - 5379 przepisów (strona:111/359)

Ciasteczka słoneczniki 53

miękkiego masła 140 g cukru 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 1 szczypta soli 300 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżka mleka ewentualnie kilka kropli likieru typu amaretto lub rumu  1- 2 łyżki ziarenek słonecznika dodatkowo: mąka do podsypania, mała szklaneczka, tłuczek do mięsa Wykonanie: 1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.   2. Dodać jajko(...)być trochę wieksza. Większa część zawinąć w folię i wstawić do lodówki. 5. Do mniejszego kawałka ciasta dodać kakao i łyżkę mleka. Zagnieść na jednorodne ciasto. Można też dodać likier lub ewentualnie olejek zapachowy. Wsypać ziarna słonecznika i ciasto szybko zagnieść. Wstawić do lodówki i oba kawałki chłodzić przez 60 minut lub dłużej. 6. Z obu ciast odrywać małe kawałki

dolcevitainmykitchen
Red velvet cake 54

Pyszne i efektowne ciasto. Oryginalnie z kremem na bazie serka kanapkowego ja jednak postawiłam na klasykę czyli krem śmietankowy z mascarpone. Ciasto nasączyłam obficie likierem amaretto.  Zapraszam po moją wersję tego prostego do wykonania ciasta. średnica 20 cm 2 i pół szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka kakao pół łyżeczki soli 3 jajka M 1 i pół(...)pokruszyć i odłożyć na bok. Pozostałe ciasto przekroić na trzy równej grubości blaty. Wszystkie składniki na krem przełożyć do misy miksera i ubić na gęsty krem. Blaty ciasta nasączać likierem amaretto i przekładać na przemiennie kremem śmietanowym.  Całość udekorować pokruszonym ciastem, rozetkami z kremu i owocami. Wstawić do lodówki na kilka godzin Smacznego

Andzia Pichci
Drink z kiwi 68

rodzaju imprezki. Wypróbujcie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki : 300 ml soku pomarańczowego 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 3 sztuki średnie sztuki 80 ml wódki, dobrze schłodzone 40 ml likieru typu Blue Curacao 50 ml syropu cukrowego kilka kostek lodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drink z kiwi – wykonanie: Kiwi obieramy, kroimy na ćwiartki lub ósemki. przekładamy do blendera i rozdrabiamy(...)Kolejno dodać tam Likier Blue Curacao oraz syrop cukrowy i krótko wymieszać, aby powstał mus. Całość przelać do dwóch dużych szklanek (każda o pojemności ok. 350 ml). Wrzucić 3 kostki lodu. Następnie sok pomarańczowy połączyć z wyciśniętym sokiem z cytryny oraz z wódką. Wymieszać. Tak przygotowany napój wlewamy do szklanki z musem z kiwi, mieszamy. Szklankę możemy udekorować jakimś owocem

Olcia gotuje!
Ciasto na walentynki 45

Składniki: – 120 g masła – 200 g czekolady deserowej (lub pół na pół: 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej) – 1/2 szklanki mleka – 80 ml ulubionego likieru – 3 jajka – 225 g drobnego cukru – 225 g mąki – 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – 100 g białej czekolady – 100 g jogurtu naturalnego(...)wkładamy: pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę, podgrzewamy na minimalnym ogniu ciągle mieszając, aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. 5. Odstawiamy z ognia, dodajemy mleko, likier i mieszamy na gładką masę. 6. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. 7. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. 8. Dodajemy

Marcepanowa kuchnia
Waniliowy sernik na zimno z borówkami 62

wiaderku 250 g serka mascarpone 200 ml mleka 2 łyżki żelatyny 5 łyżek cukru pudru 2 opakowania cukru waniliowego ok. 200 g okrągłych biszkoptów 3 szklanki borówek 4 łyżki likieru amaretto Sposób wykonania: W rondelku zagotowujemy mleko, odstawiamy z ognia i wsypujemy żelatynę. Mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzony twaróg miksujemy razem z serkiem mascarpone, cukrem pudrem(...)borówki (pół szklanki zostawiamy do posypania wierzchu ciasta). Dno tortownicy wykładamy folią aluminiową, zapinamy obręcz tak aby końcówki folii były poza formą. Dno wykładamy dokładnie biszkoptami, które następnie skrapiamy likierem amaretto. Na biszkopty wykładamy masę serową, wierzch posypujemy borówkami. Sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki do stężenia

Qchnia po prostu
Ciasto z porzeczkami i lukrem kokosowym 67

Kruszonka: 1/4 kostki masła (roztopić) 3 łyżki mąki 4 łyżki cukru 1 żółtko Dodatkowo: około 2 szklanek czerwonej porzeczki lub inne owoce około 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek likieru kokosowego             Wszystkie składniki ciasta wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę (23cm x 32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać umyte i obsuszone porzeczki(...)rozpuszczone i wystudzone masło oraz żółtko. Szybko zagnieść palcami kruszonkę. Gotową pokryć owoce. Piec ok.45 minut w temperaturze 175 stopni. Podczas pieczenia utrzeć gęsty lukier z cukru pudru oraz likieru kokosowego. Po wyjęciu z piekarnika, gorące ciasto oblać przygotowanym lukrem. W razie potrzeby lukier rozprowadzić delikatnie tylną stroną łyżki. Wystudzić

Praktyczna pl
Ciasto z kremem i wiśniami 56

Żelka wiśniowa: 600 g wydrylowanych wiśni ( można użyć mrożonych ) 1,5 opakowania galaretki o smaku wiśniowym 1-2 łyżki cukru, do smaku Nasączenie biszkoptu: 80 ml wody 2 łyżki likieru wiśniowego lub likieru Amaretto Dodatkowo: około 200 g wydrylowanych wiśni Wykonanie: Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać

Opowieści z piekarnika
Creme brulee z nutką amaretto i o mojej drugiej książce 32

zdania mojej drugiej książki Składniki na 4 – 5 porcji 4 żółtka 400 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml mleka 3,2% ziarenka z 1 laski wanilii 2 łyżeczki likieru amaretto 3,5 łyżki cukru pudru kilka łyżeczek brązowego cukru Wykonanie Żółtka wbijamy do miseczki, mieszamy rózgą razem z cukrem na gładką masę, tak, aby cukier połączył się(...)masą żółtkową. Odstawiamy. W rondelku podgrzewamy mleko ze śmietanką oraz ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii. Nie zagotowujemy, lecz mocno podgrzewamy. Gorące mleko ze śmietanką łączymy z masą żółtkową, dodajemy likier. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Masę przelewamy do kokilek, ramekinów lub żaroodpornych salaterek, które umieszczamy na najgłębszej blasze piekarnikowej. Blachę podlewamy wodą tak, aby sięgała do połowy kokilek. Blacha powinna znajdować

Raj dla Podniebienia
Tiramisu z owocami 39

porcje) 400 g mascarpone 2 żółtka (z wcześniej sparzonych wrzątkiem jajek) 3-4 łyżki cukru pudru 4-5 kropli olejku migdałowego 2 krople esencji waniliowej 5 łyżek likieru amaretto 300 ml świeżo zaparzonej kawy 6-7 okrągłych biszkoptów kakao maliny, borówki, truskawki płatki migdałowe Wykonanie Jajka sparz wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek. Białka wykorzystaj do czegoś innego, np do posmarowania(...)wierzchu ciasta drożdżowego przed jego pieczeniem/ do bezy. Ostatecznie białka możesz zamrozić. Przygotuj masę do tiramisu. Do miski przełóż serek mascarpone, zmiksuj z cukrem pudrem, likierem, esencjami. Dodaj żółtka i zmiksuj ponownie do połączenia się składników. Zaparz mocną kawę. Przygotuj małe kokilki lub ramekiny. Do każdego naczynka przełóż po 1 łyżce masy. Biszkopty zamocz w kawie i ułóż ciasno

Raj dla Podniebienia
Sernik cytryna z pomarańczą i kokosem 31

łyżki serka mascarpone 2 łyżki śmietanki 36% 4 jajka 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżka skórka otarta z 1 cytryny + wyciśnięty sok sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżki likieru kokosowego dekoracja (agrest, borówka, suszona róża, lawenda, płatki kokosowe) Wykonanie Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera/robota i wbijamy po jajku, ciągle miksując. Dodajemy cukier puder, likier, sok z pomarańczy

Raj dla Podniebienia
Brownie z kremem śmietankowym i owocami letnimi 40

krem 125 g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki 36% kilka kropel esencji waniliowej kilka kropel soku z cytryny 2 płaskie łyżki cukru pudru można dodać kilka kropel swojego ulubionego likieru świeże owoce sezonowe Wykonanie Do rondelka o grubym dnie wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę, cukier oraz masło. Podgrzewamy, cały czas mieszając. Masę zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia(...)przygotowujemy krem. Tak naprawdę krem możemy przygotować bez pomocy miksera, używając jedynie łyżki. Masę przygotowuję używając składników mocno schłodzonych. Mascarpone łączymy z cukrem, śmietanką, sokiem z cytryny, wanilią i likierem. Mieszamy energicznie, aż składniki się połączą. Krem schładzamy w lodówce, powinien lekko stężeć. Masę wykładamy na brownie, dekorujemy gęsto ulubionymi owocami. Smacznego! Będzie pysznie! Wierzch brownie można obsypać płatkami kokosa

Raj dla Podniebienia
SERNIK WIOSENNY Z RICOTTĄ 39

twarogu półtłustego zmielonego 150 g serka ricotta 2 jajka 5-6 łyżek cukru pudru ziarenka z 1/3 laski wanilii sok i starta skórka z połowy cytryny 1 łyżeczka likieru pomarańczowego (można zastąpić olejkiem) spód 80 g ciasteczek czekoladowych 1 łyżka oliwy 4 łyżki mocnej kawy wierzch płatki (chipsy) kokosowe bratki / stokrotki Wykonanie spód Ciasteczka czekoladowe przełożyć do blendera, rozdrobnić(...)lodówce. masa Twaróg połącz w misie miksera z ricottą, zmiksuj razem z cukrem pudrem, ziarenkami wanilii, skórką i sokiem z cytryny. W trakcie miksowania wbijaj po jajku. Dodaj likier i krotko zmiksuj. Masę przełóż na ciasteczkowy spód. Piekarnik nagrzej do 200C. Umieść sernik na środkowych prążkach piekarnika. Piecz 15 min, a następnie zredukuj temperaturę do 165C i piecz sernik jeszcze

Raj dla Podniebienia
SERNIK LETNI Z BORÓWKAMI I MOJE LATO W KADRZE 46

ciasteczek kakaowych 6 łyżek roztopionego masła masa 1,2 kg twarogu półtłustego (800g) i tłustego (400g) 250 g ricotty 3/4 szklanki cukru pudru 8 jajek 2 łyżeczki likieru karmelowego sok z 1/2 cytryny nadzienie 200 g świeżych borówek kilka listków mięty do dekoracji 2 małe opakowania biszkoptów 5 łyżek dżemu morelowego garść posiekanych pistacji otarta skórka z limonki Wykonanie Tortownicę(...)masłem i wylepiamy nią tortownicę. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera, miksujemy razem z cukrem pudrem, wbijając powoli po jajku. Dodajemy ricottę, likier karmelowy, wyciskamy sok z cytryny. Miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, można dodać 2-3 łyżki śmietanki kremówki. Masę serową przekładamy na schłodzony spód. Połowę borówek

Raj dla Podniebienia
Likier cytrusowy 61

Likier cytrusowy Wodę wlać do garnka, zagotować, dodać cukier i gotować mieszając, aż cukier się rozpuści. Zestawić z ognia i odstawić do wystudzenia. Wszystkie owoce dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Z 2 pomarańczy, 1 cytryny, 1/2 limonki i 3 mandarynek zetrzeć skórkę, ale uważać żeby nie zetrzeć razem ze skórką białej części, jedynie cienką warstwę skórki i włożyć(...)warstw), przelać do butelek. Nalewka nadaje się do spożycia od razu po rozlaniu do butelek, jednak najlepiej odstawić na co najmniej 2-3 tygodnie w ciemne miejsce. Artykuł Likier cytrusowy pochodzi z serwisu emame kitchen

ememe kitchen
Mocno czekoladowe ciasto bez mąki 103

pewno polubicie i to mocno czekoladowe ciasto bez mąki. Czekoladowy smak ciasta podkreśliłam kawą. Dodałam nescafe w proszku. Do ciasta przygotowałam truskawki i grecki jogurt, który wymieszałam z likierem kokosowym. Ciasto jest słodkie, więc jogurt świetnie balansuje jego słodycz. Można je również podać z lodami waniliowymi. Ten czekoladowy deser najlepiej smakuje jak ciasto jest mocno schłodzone. Warto je zatem upiec(...)masła 5 jajek 1 łyżka neski w proszku szczypta soli do smaku 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 50 g czekolady, grubo pokrojonej Do podania 200 g greckiego jogurtu 4 łyżki likieru kokosowego lub 2 łyżki miodu 300 g truskawek Nastawić piekarnik na 160ºC na termoobieg. Rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Dodać kakao, wymieszać i lekko przestudzić. Następnie dodać żółtka

codojedzenia