ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Każdą pieczemy 25 minut w temp. 200 st. Składniki na krem: 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 1 szklanka cukru 250 g masła „likier” do kremu 3 łyżki kawy rozpuszczalnej typu crema +2 łyżki kakao+ kieliszek wódki Kawę i kakao mieszamy z alkoholem. Odstawiamy. Budynie gotujemy na mleku z cukrem. Studzimy. Masło(...)miksujemy na puch, stopniowo dodając budyń. Na końcu bardzo powoli wlewamy „likier kawowy”, miksując do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodatkowo: nasączenie: kieliszek wódki + 2 łyżeczki kawy+ 2 łyżeczki cukru zaparzone 100 ml wody mały słoik powideł śliwkowych Wierzch: tabliczka czekolady mlecznej WYKONANIE: blat ciasta + nasączenie + ½ powideł 1/3 kremu blat ciasta + nasączenie + powidła krem blat ciasta +nasączenie + powidła + krem + wiórka czekolady Ciacho
Domowe ciastacytryny 2 łyżki masła Składniki na krem 250 g serka mascarpone 125 ml śmietany 30 lub 36 % 6 łyżek likieru Amaretto 3 łyżki cukru pudru sok z połowy cytryny 4 krople olejku migdałowego kilkanaście truskawek do dekoracji 🔪 Instrukcje Białka, ubijamy na sztywną pianę, kiedy białka są już(...)łyżki do posypania blachy 1 łyżka skórki otartej z cytryny 2 łyżki masła Składniki na krem 250 g serka mascarpone 125 ml śmietany 30 lub 36 % 6 łyżek likieru Amaretto 3 łyżki cukru pudru sok z połowy cytryny 4 krople olejku migdałowego kilkanaście truskawek do dekoracji Instructions Białka, ubijamy na sztywną pianę, kiedy białka są już sztywne zaczynamy dodawać
SprawdzonaKuchnia.plblanszowanych migdałów 100 g drobnego cukru do praline 50 g drobnego cukru do ubijania żółtek 600 ml gęstej śmietany do ubijania 36 % 2 duże jajka 2 łyżki likieru Amaretto lub brandy Instructions Żeby zrobić praline (nie mylić z pralinkami), należy migdały uprażyć na suchej patelni, do momentu, kiedy nabiorą lekko karmelowego koloru. Do rondelka wsypać 100 g cukru wstawić(...)połową cukru utrzeć na jasną masę. Do miski ze śmietaną dodać utarte żółtka, całość zmiksować, następnie dodać ubite białka delikatnie wymieszać, najlepiej dużą łyżką. Na koniec dodać likier i praline, wymieszać. Pojemniki o pojemności około 200 ml wyłożyć folią aluminiową tak, aby nadmiar wystawał poza brzegi naczynia. Masą wypełnić pojemniczki, wyrównać wierzch, a następnie przykryć szczelnie folią spożywczą. Wstawić
SprawdzonaKuchnia.plpoprzedniego wpisu, ale postanowiłam zaproponować jeszcze jeden przepis. Dziś pyszny łosoś tym razem w odrobinie innej kompozycji smakowej. Nuta pomarańczy w połączeniu z czerwonymi burakami aromatem kopru i odrobiną likieru Cointreau to z pewnością niecodzienne połączenie, ale zapewniam, że bardzo smaczne . Jeśli nie mieliście jeszcze okazji spróbować łososia gravlax domowej roboty, to namawiam Was gorąco! Jest jeszcze czas, aby przygotować(...)świeżego łososia ze skórą filet 10 łyżek siekanego kopru 3 łyżek grubej soli morskiej 4 łyżek cukru trzcinowego starta skórka i sok z 1/2 pomarańczy 25 ml likieru Cointreau 1 duży burak starty na tartce o dużych oczkach Instructions Rybę umyć , osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć na folii spożywczej skórą do dołu. Sól i cukier wymieszać, równomiernie rozsypać na łososiu, następnie
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Deser, który dziś przygotowałam to wariacja na temat tiramisu. Spód deseru to tradycyjnie ciasteczka biszkoptowe nasączone kawą i likierem Amaretto. Jest oczywiście również masa z mascarpone tutaj uprościłam przepis, bo zupełnie pominęłam żółtka. Wiosennym akcentem są soczyste i orzeźwiające truskawki, a na górze kołderka z musu czekoladowego, znana już z przepisu na sernik z musem czekoladowym(...)podłużnych biszkoptów ilość zależy od tego jakiej wielkości będzie naczynie na deser, ja wykorzystałam do tego blachę o wymiarach 19 x 28 cm 250 ml mocnej kawy 60 ml likieru amaretto lub innegoalkoholu- można pominąć 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 szklanka truskawek Składniki na mus czekoladowy
SprawdzonaKuchnia.plszczelnym zawinięciu biszkoptu przed włożeniem do zamrażalnika, aby biszkopt nie wysechł i nie przeszedł zapachem z zamrażalnika. Tort wiosenny jest delikatny jak chmurka, wilgotny biszkopt nasączony ponczem z dodatkiem likieru kokosowego. Między warstwami biszkoptu spoczywają dwie warstwy. Warstwa miksowanych truskawek i warstwa ananasa z mleczkiem kokosowym całość przykryta puszysty krem z serka mascarpone z dodatkiem bitej śmietany. Polecam! Print Tort(...)dodałam kilka kropel barwnika spożywczego - można pominąć Składniki na kisiel ananasowo - kokosowy 150 ml gęstej śmietanki kokosowej 350 g świeżego ananasa 5 łyżek mąki ziemniaczanej Do nasączenia 1/4 szklanki likieru kokosowego 1/2 cytryny soku z niej 100 ml wody Dodatkowo truskawki borówki lub maliny do dekoracji Instructions Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno, boków
SprawdzonaKuchnia.plmasła 1 łyżeczka cynamonu 1 średnie jajko Składniki na krem 90 ml śmietany 30%- mocno schłodzona 2 łyżki masła 100 g ciemnej czekolady najlepiej 70% 1 łyżka likieru Amaretto 4 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu 1 szklanka orzechów laskowych 8 łyżek dżemu z czarnej porzeczki Instructions Do miski odmierzyć składniki suche, wymieszać łyżką, następnie dodać posiekane masło, które najlepiej rozetrzeć(...)rondelka wlać śmietanę dodać do niej masło, podgrzać do rozpuszczenia się, zestawić z ognia, dodać połamaną czekoladę i cukier, mieszać rózgą do chwili połączenia się składników na końcu dodać likier, wymieszać, odstawić na chwilę, aby masa przestygła. Na suchą i rozgrzaną patelnię wysypać orzechy, prażyć je przez kilka minut ciągle potrząsając patelnią do chwilki, kiedy orzechy zaczną nabierać karmelowego koloru
SprawdzonaKuchnia.plłyżeczka cynamonu 2,1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego 275 g miodu dałam gryczany 60 g suszonych daktyli 4 łyżki rodzynek 60 g suszonej żurawiny 2 łyżki likieru Cointreau lub likier Amaretto 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżki soku z cytryny 60 g oleju kokosowego 300 ml mleka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g orzechów laskowych
SprawdzonaKuchnia.plzimna 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 6 ciastek Oreo Poncz sok z 1/2 cytyny 40 ml np. likieru Amaretto lub Malibu 50 ml wody 🔪 Instrukcje Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C. Dno formy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz, boków formy niczym(...)krem 400 ml śmietany 30 lub 36% – zimna 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 6 ciastek Oreo Poncz sok z 1/2 cytyny 40 ml np. likieru Amaretto lub Malibu 50 ml wody Dododatkowo 17 ciastek Oreo Instructions Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C. Dno formy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz, boków
SprawdzonaKuchnia.pldrobnego cukru 4 średnie jajka 1/2 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego 120 g świeżej żurawiny 200 g mąki pszennej 1 szczypta soli 120 ml likieru kokosowego kawowego lub adwokat - w zależności czym dysponujecie Instructions Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Masło włożyć do rondelka, rozpuścić, a następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę mieszać do całkowitego rozpuszczenia(...)odstawić do przestudzenia. Do miski przesiać mąkę dodać sól. W innej misce umieścić jajka i cukier, krótko wymieszać przy pomocy rózgi, następnie dodać likier, przestudzoną masę czekoladową, cały czas mieszać. Mieszaninę dolać do składników suchych, wymieszać do połączenia się na jednolitą gęstą masę. Formę o wymiarach około 16 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia na dno wylać
SprawdzonaKuchnia.plsię zrobić w pół godziny. Ubicie śmietany i połączenie jej z serkiem oraz skórką pomarańczowa traw chwilkę pewnie więcej zajmie Wam dekorowanie tortu 😉 Do nasączenia tortu najlepszy będzie likier pomarańczowy lub domowy ekstrakt pomarańczowy , który możecie przygotować sami. Dla wzmocnienia smaku pomarańczy w torcie przyda się dżem pomarańczowy , który również możecie przygotować własnoręcznie lub użyć gotowego ze sklepu. Gorąco namawiam(...)pokojowej 150 g drobnego cukru 120 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 g mąki ziemniaczanej 200 g maku niebieskiego całego Składniki na poncz 80 ml likieru pomarańczowego 120 ml świeżego soku pomarańczowego Składniki na krem 300 g serka mascarpone 400 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki dżemu pomarańczowego 1 1/2 skórki z pomarańczy
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Mam nadzieję, że kostka ajerkoniakowa będzie dla Was ciekawą nowością na święta. Kostka ajerkoniakowa to ciasto dla dorosłych ze względu na sporą ilość likieru z jajek. 😉 Ciasto jest łatwe , ale żeby wyszło tak, jak należy składniki na ciasto, czyli jajka, masło, śmietana i likier powinny mieć temperaturę pokojową ! Na początek trzeba upiec ciasto, które po całkowitym
SprawdzonaKuchnia.plpodpiec. Kolejny krok to wyłożenie śliwek, nakrycie ich pozostałym ciastem i upieczenie. Ciasto można posypać cukrem pudrem, ale zdecydowanie smaczniejszą opcją jest polanie ciasta lukrem kokosowym przygotowanym z likieru Malibu! Co mogę powiedzieć jeszcze o tym cieście? Chyba tylko tyle, że w prostocie jest siła! Koniecznie spróbujcie, zanim skończą się pyszne śliwki węgierki, które są najlepsze do tego ciasta. Zapraszam(...)krupczatki 90 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120 g masła pokrojone w kostkę 1 żółtko 2 łyżki śmietany Składniki na lukier 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki likieru Malibu lub soku z cytryny Instructions Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C. Formę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki na ciasto umieścić w misce według podajnej
SprawdzonaKuchnia.plmasła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa kawowa: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietany 30% 5 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki likieru kawowego beza orzechowa: 150 g cukru drobnego 3 białka 100 g posiekanych drobno orzechów 100 g wafelków orzechowych np. Prince polo albo Grześki szczypta soli dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej(...)pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. masa kawowa: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Łączymy z serkiem mascarpone, kawą i likierem do uzyskania gładkiego kremu. beza orzechowa: Białka ubijamy na sztywno dodając partiami cukier oraz szczyptę soli. Gdy białka będą lśniące dodajmy posiekane drobno orzechy oraz wafelki. Delikatnie mieszamy. Masę
Bon appetit mon amiesuche, a mniej ciągnące. Przepis Gino D'Acampo z programu Saturday Kitchen. Składniki na około 20 sztuk: 170 g zmielonych migdałów 170 g cukru pudru 2 białka jaj łyżka likieru amaretto Piekarnik nastawic na 170 stopni C. Blaszke wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać w nie zmielone migdały i cukier puder. Dodać likier amaretto i całość
wyzwania kuchenne