likier - 5379 przepisów (strona:127/359)

Tort makowy z konfiturą wiśniową i kremem z nutelli 194

serka mascarpone 5 dag gorzkiej czekolady 2 pełne łyżki kremu nutella 1 łyżka cukru pudru ½ słoiczka kwaśnej konfitury wiśniowej Poncz: ¾ szklanki słabego lekko posłodzonego naparu z czarnej herbaty ¼ szklanki likieru amaretto (migdałowego) Dekoracja: Piernikowe serca Dowolna posypka cukrowa Przygotowanie: Makowy biszkopt: Białka jaj oddzielić od żółtek. Mąkę tortową wymieszać z suchym makiem i proszkiem do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną. Białka(...)serkiem mascarpone, ubić na gesty krem dodać roztopioną gorzką czekoladę, cukier puder oraz krem nutella, zmiksować tylko do połączenia. Poncz: Wystudzony lekko osłodzony napar z herbaty wymieszać z likierem amaretto. Złożenie tortu: Krem podzielić na 3 części. Pierwszy blat biszkopta nasączyć 1/3 ponczu wyłożyć połowę konfitury wiśniowej oraz posmarować 1 częścią kremu, przykryć drugim biszkoptem, czynność powtórzyć, przykryć ostatnim blatem

Wanilia i Kardamon
Japoński makowiec z musem jabłkowym 170

zachwyci uczestników świątecznego spotkania. Składniki: Makowiec: 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 200g maku 125g masła 350g jabłek startych o grubych oczkach 100g rodzynek 10ml aromatu migdałowego 2 łyżki likieru amaretto 1 łyżeczka proszku do pieczenia 8 łyżek kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej masło do wysmarowania formy Mus jabłkowy: 810g  prażonych jabłek w słoiku 2 galaretki jabłkowe(...)pozostawić na całą noc. Po tym czasie dokładnie odcedzić i zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia. Następnie dodać rozpuszczone masło, starte jabłka, namoczone we wrzątku i osuszone rodzynki, aromat i likier migdałowy. Całość dokładnie wymieszać. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać wcześniej przygotowany mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kaszę oraz ubite na sztywno białka całość dokładnie wymieszać

Szalona Kuchnia Eweliny
Domowy likier piernikowy 271

całe te przygotowania powoli tworzą świąteczny klimat, który już niebawem będziemy celebrować przy wigilijnym stole. Aby jednak jeszcze bardziej urozmaicić świąteczny stół i nastrój, zachęcam Was do przygotowania likieru piernikowego. W moim domu jest... Tryb czytania Artykuł Domowy likier piernikowy pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

kurkanielotka.pl
Zakręcone tiramisu 176

Moja rolada tiramisu przybrała nieco inną, mniej spotykaną, ale jakże efektowną formę. Deser rodem ze słonecznej Italii na bazie kawy, migdałowego likieru i śmietanowego kremu smakuje obłędnie i świetnie wygląda na talerzu, co sprawia, że bardzo szybko znika pozostawiając na twarzach gości uśmiech zadowolenia. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3 łyżeczki cukru wanilinowego 100g cukru 90g mąki pszennej 1,5 łyżeczki(...)pieczenia 15g kakao Krem: 4 żółtka 6 łyżek cukru pudru 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36% Poncz: 200 ml wrzątku 3 łyżki kawy 60 ml likieru amaretto  50ml wódki 7ml aromatu migdałowego Dodatkowo: kakao czekoladowe ziarenka kawy Wykonanie: 1. Biszkopt: Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia

Szalona Kuchnia Eweliny
Owsianka kokosowo-orzechowa 149

pyszna prostota. Składniki: 4 łyżki płatków owsianych 1 szklanka mleka (u mnie 1/2 mleka krowiego +1/2 szklanki mleczka kokosowego) 1 łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów 50 ml likieru kokosowego miód, syrop klonowy, cukier (opcjonalnie) sól Dodatki (wedle upodobania): świeże owoce suszone owoce konfitury, dżemy owocowe musy owocowe orzechy, nasiona, pestki solony karmel cynamon, kardamon, wanilia Przygotowanie: Do garnuszka(...)minut (jeśli owsianka będzie zbyt gęsta - dolej trochę mleka, natomiast jeśli będzie zbyt rzadka - nie dosypuj płatków, ponieważ one jeszcze wchłoną nadmiar płynu). Pod koniec gotowania dodać masło orzechowe, likier i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać, by składniki dobrze się połączyły. Można zajadać samą tak jak ja lub podawać z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
ciastka kokosowe z kawałkami czekolady 92

masła, miękkiego w temperaturze pokojowej 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 1 szczypta soli opcjonalnie: 1 łyżeczka likieru kokosowego wykonanie: Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy jajko oraz sól, miksujemy. Następnie dodajemy wiórka kokosowe, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz opcjonalnie likier. Miksujemy. Na końcu dodajemy posiekane czekolady i mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto kawowo orzechowe z kawową galaretką 432

puszka mleka słodzonego 2 łyżeczki świeżo mielonej kawy Galaretka kawowa: 1 litr wrzątku 3 łyżki żelatyny 3 kopiaste łyżki świeżo mielonej kawy 2 łyżeczki cukru waniliowego cukier do smaku likier kawowy Przygotowanie: Biszkopt orzechowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać do momentu aż masa jajeczna będzie sztywna. Orzechy, mąkę, kaszę i proszek(...)ubić zimną kremówkę na sztywno. Dodawać porcjami do masy mleczno kawowej i delikatnie mieszać. Pod koniec wsypać 2 łyżeczki kawy i wymieszać na jednolitą masę. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć likierem kawowym. Wylać około 3/4 kremu kawowego przykryć drugim biszkoptem i rozsmarować resztę kremu. Odłożyć do stężenia na około 1 godzinę. W między czasie przygotować galaretkę kawową. Kawę zalać wrzątkiem

Ala piecze i gotuje
TIRAMISU WERSJA III - NAJLEPSZA 175

porcja- na imprezę...) Składniki: - ok.16 szt.długich biszkoptów - ok.1/2 szkl. (125ml) mocnego espresso - 400g mascarpone (nie z Biedronki, jest zbyt rzadkie) - 2 żółtka - 1 białko - szczypta soli - 3 łyżki likieru amaretto - 25g drobnego cukru trzcinowego + kakao do posypania przed podaniem Kawę wlewamy do miski (głęboki talerz) i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy likier amaretto i mieszamy. W misie miksera ubijamy

Smaczne Zdrowe
Ciasto Raffaello 137

Składniki: 500 g herbatników 200 g masła 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki likieru amaretto 1 szklanka wiórków kokosowych Sposób wykonania: Odlewamy 1,5 litra mleka i dokładnie mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym, likierem i żółtkami.  Resztę mleka doprowadzamy

Qchnia po prostu
Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową 223

Trwa to około 30 minut. Podczas gotowania od czasu do czasu warto zamieszać, aby wiórki się nie przypaliły. Masę kokosową zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kostki czekoladę oraz likier kokosowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masę chłodzimy w lodówce. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Do śmietany dodajemy mascarpone, masę kokosową oraz ekstrakt(...)ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy i jeszcze płynną wylewamy na dobrze schłodzony tort. Tort dekorujemy słodyczami. * użyłam śmietany 48% ** użyłam takiego likieru http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/polecane-produkty/beau-concentrated-food-flavourings/. Można użyć malibu *** użyłam mrożonych malin By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/ Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Tort Rafaello

Wędrówki po kuchni
Łabędzi puch 192

Posypka, poncz: 1 łyżka masła 4 łyżki cukru 100 g wiórków kokosowych 300 g kwaskowatego dżemu (np. z czarnej porzeczki, wiśniowego, malinowego) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu; gdy ciasto jest dla dzieci, pomijamy) Biszkopt: Dno blaszki o wymiarach ok. 24x36cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik(...)wiórki. Smażymy, często mieszając, aż wiórki zaczną przybierać złoty kolor. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Przygotowujemy poncz. Do ¾ szklanki wody dodajemy dwie łyżki soku z cytryny i dwie łyżki likieru, a następnie mieszamy. Łabędzi puch: Biszkopt przekrawamy w połowie wysokości wzdłuż na dwie części. Spodni biszkopt wkładamy do blaszki w której go piekliśmy. Nasączamy go równomiernie połową ponczu za pomocą

Poezja smaku
Keks 70

starta z 2 pomarańczy skórka starta z 1 cytryny 5 jajek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub brandy (ja użyłam nalewki z pigwy domowej roboty ) cukier puder do posypania   Wykonanie : Piekarnik nagrzać do do temperatury 160 stopni (ja piekę w termoobiegu więc odejmuję około(...)rkę z pomarańczy i cytryny, następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Wymieszać szpatułką z resztą mąki wraz proszkiem do pieczenia. Dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę oraz likier (u mnie nalewkę), wymieszać na jednolitą masę. Połączyć z bakaliami i przełożyć do formy. Piec przez 1 godzinę i 15 minut w środkowej części piekarnika, lub do czasu aż patyczek

cucinare
Zabajone 110

porcje : • 4 żółtka (ogrzane do temperatury pokojowej) • 5 łyżek drobnego cukru (ok. 75 g) • 50 ml słodkiego wina Marsala (lub innego ulubionego słodkiego likieru np. Amaretto, Limoncello, ewentualnie rumu lub brandy) różne owoce: granat, pomarańcza, kiwi, mango, truskawki, borówki itp Wykonanie : Przygotować garnek i odpowiednio szerszą miskę. Na dno garnka nalać(...)garnku z wodą (uważać aby dno miski nie dotykało poziomu wody w garnku, w przeciwnym razie z żółtek zrobi się jajecznica). Cały czas roztrzepując dodawać stopniowo likier (przez następne 4 minuty).  Owoce kroimy w kostkę, układamy w pucharku i zalewamy zabajone

cucinare